Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:52:14

Αποστολέας Θέμα: Διακοπή καπνίσματος.  (Αναγνώστηκε 96713 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Απριλίου 2010, 11:28:31
Αναγνώστηκε 96713 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μεγάλο κεφάλαιο και θα άξιζε τον κόπο να του αφιερώσουμε ένα ειδικό χώρο σε αυτό το φόρουμ.

Υπάρχουν μη φαρμακολογικές αλλά και φαρμακολογικές προτάσεις που όμως μπορούν και να συνδυαστούν.

Δεν είναι παρηγοριά για τους καπνιστές αλλά η αλήθεια, να πούμε ότι δεν πρέπει κανείς να το βάζει κάτω εύκολα γιατί οι πιο πολλοί καπνιστές χρειάζονται αρκετές αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες πριν τελικά σταματήσουν το κάπνισμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2010, 10:02:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Απριλίου 2010, 11:30:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μη φαρμακολογικές μέθοδοι:

Αρκετές προτάσεις για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα με μη φαρμακολογικές μεθόδους μπορεί κανείς να βρει στο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προσπαθώ να κάνω μια περίληψη από τον παραπάνω σύνδεσμο:

Σκέψου για ποιους λόγους καπνίζεις και για ποιους λόγους θα ήθελες να σταματήσεις το κάπνισμα.
Σκέψου εναλλακτικές συμπεριφορές για να πάρεις αυτά που παίρνεις από το κάπνισμα αλλά άκαπνα!

Σκέψου από πού θα ζητήσεις βοήθεια.

Κατάστρωσε ένα σχέδιο δράσης:

Διάλεξε μια ημερομηνία που θα σταματήσεις το κάπνισμα.

Πες στην οικογένειά σου, στους φίλους και στους συναδέλφους σου ότι σκέφτεσαι να παρατήσεις το κάπνισμα.

Υπολόγισε ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσεις καθώς θα κόβεις το κάπνισμα και τι μέτρα σκέφτεσαι να λάβεις κατά αυτών των δυσκολιών.

Απομάκρυνε πακέτα τσιγάρων και άλλα σχετικά προιόντα όπως τασάκια, αναπτήρες κτλ από το σπίτι σου, το αυτοκίνητο και τον εργασιακό σου χώρο.

Μίλα με τον Γιατρό σου για πιθανή Ιατρική βοήθεια.

« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απριλίου 2010, 11:58:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Απριλίου 2010, 11:37:48
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Φαρμακολογικές μέθοδοι:

Τα υποκατάστατα Νικοτίνης π.χ. το Nicorette ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) το Nicotinelle ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) ή το NiQuitin ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) θεωρούνται το πρώτο βήμα για φαρμακολογική βοήθεια στην διακοπή του καπνίσματος.
Μπορεί όμως κανείς αν θέλει να δοκιμάσει και μερικά πιο καινούρια φάρμακα για να διακόψει το κάπνισμα:
 
Το Champix (Που στις Η.Π.Α. ονομάζεται Chantix Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )

ή το
 
Zyban (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).
 
Δυστυχώς δεν συνταγογραφούνται οπότε πρέπει να τα αγοράσει κανείς πληρώνοντας ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου αλλά όμως θα κάνει απόσβεση γρήγορα αν τελικά κόψει το τσιγάρο.

Οι τσίχλες Nicorette 2 mg x 105 κοστίζουν σήμερα 11,90 ευρώ και υπάρχουν σε γεύση σκέτη, μέντα ή φρούτα. Υπάρχουν και τσίχλες των 4 mg.

Τα αυτοκόλλητα (Tts) Nicorette 5mg x 7 κοστίζουν 12,10 ευρώ, των 10 mg x 7 κοστίζουν 12,90 ευρώ και των 15 mg x 7  κοστίζουν 14 ευρώ. Τώρα τελευταία βγήκαν και με 25 mg και καλύτερα να ξεκινήσει κανείς με αυτά των 25 mg αν κάνει πάνω από 1 πακέτο την ημέρα και να ελαττώνει κανείς τα mg σταδιακά. Τα αυτοκόλλητα Νικοτίνης τα κολλούμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε πάνω σε ένα άτριχο σημείο του σώματός μας και τα ξεκολλούμε το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο. Δείτε περισσότερα για τα αυτοκόλλητα εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα Nicorette υπάρχουν και σε άλλες μορφές αλλά αυτές για τις οποίες έγραψα παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένες.

Το Champix, το πρώτο πακέτο που έχει δισκία 0,5 mg  x 11 και 1 mg x 14 κοστίζει σήμερα 49,75 ευρώ και τα επόμενα πακέτα που το καθένα έχει 1 mg x 28 κοστίζει 56,15 ευρώ το πακέτο.

Το Zyban 150 mg x 60 κοστίζει 76,72 ευρώ.

Είναι δυνατόν παράλληλα με κάποιο από τα φάρμακα Champix ή Zyban να παίρνει κανείς και υποκατάστατα νικοτίνης
( Δες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).

Δείτε επίσης και μια Ελληνική περίληψη εδώ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

αλλά και μερικά περισσότερα εδώ σε ένα άρθρο στα Ελληνικά που ναι μεν είναι προσεγμένο και κάνει μια καλή περιγραφή ιδίως των υποκατάστατων νικοτίνης αλλά γράφτηκε πριν βγεί το Champix:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Καλό επίσης είναι σχετικό άρθρο της Wikipedia:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κατά την γνώμη μου αν υπάρχουν κάποιοι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι που αξίζει να τους δεχτούμε για να μας ενημερώσουν για τα προιόντα τους
είναι όσοι διαφημίζουν κάποιο από τα παραπάνω προιόντα. Μερικοί από αυτούς, ειδικά αυτοί που διαφημίζουν υποκατάστατα νικοτίνης, δεν κάνουν τον κόπο να περάσουν από Ιατρεία γιατί ίσως πιστεύουν ότι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται. Πηγαίνουν όμως συχνά στα φαρμακεία και από εκεί μπορεί κανείς να βρει τηλέφωνα επικοινωνίας των αντιπροσώπων αυτών.

Συχνά έχουν μαζί τους και χρήσιμα ενημερωτικά φυλλάδια για το πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τα φάρμακα τους.

Προσωπικά έχω στο Ιατρείο μου και από ένα κουτί με καθένα από τα παραπάνω φάρμακα και δεν διστάζω να τα παρουσιάζω στους Ασθενείς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να κόψουν το κάπνισμα. Έτσι νομίζω ότι γίνομαι πιο παραστατικός και χειροπιαστός. Τους λέω ότι αυτά είναι τα σχετικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, τους λέω για το πώς τα παίρνουν και πόσο κοστίζουν και τους αφήνω να διαλέξουν.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Νοεμβρίου 2016, 22:32:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Απριλίου 2010, 18:26:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
ενδιαφέρον θέμα το οποίο δεν απασχόλησε ποτέ την πλειοψηφία των γενικών ιατρών και οι λίγοι που είχαν ασχοληθεί έπαψαν πια καθώς τα φάρμακα αυτά δεν συνταγογραφούνται.... Η WONCA θεωρεί και προτείνει ότι δύο ερωτήσεις που πρέπει να γίνονται σε κάθε ασθενή από τον γενικό ιατρό οδηγούν από μόνες τους σε διακοπή του καπνίσματος σε ποσοστό 3%. Οι ερωτήσεις είναι:
1. Καπνίζεις;
2. Έχεις σκεφτεί ποτέ να το κόψεις;

Κάποια πράγματα για αρχή:
Το τσιγάρο από την πλευρά της κλινικής φαρμακολογίας είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό ταχείας έναρξης και βραχείας δράσης. Ο σωματικός εθισμός είναι περίπου 24-72 ώρες και ο ψυχικός εθισμός είναι 1-2 χρόνια. Μπορείτε να "στριμώξετε" ένα καπνιστή και θα δείτε ότι η ενστικτώδης του αντίδραση είναι να ανάψει ένα τσιγάρο. Υπάρχουν και μελέτες που περιγράφουν σαν "παρενέργεια" των αντικαταθλιπτικών την διακοπή του τσιγάρου. Οι ασθενείς επίσης με καταθλιπτικές διαταραχές (αλλά και διπολικές) είναι σε μεγαλύτερο βαθμό καπνιστές σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό (Το ίδιο και οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα). Αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Ότι βασικό σημείο για την διακοπή του καπνίσματος είναι να το έχει αποφασίσει και να το θέλει ο καπνιστής.

Ένας μεγάλος μύθος σχετικά με το τσιγάρο είναι ότι αδυνατίζει ή ανάποδα όποιος το κόβει παίρνει βάρος. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το τσιγάρο και κάτι άλλο έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά στους άνδρες αλλά δεν θέλω ο flone να ξαναπεί για νευρο-ψυχιατρικά κουτσομπολιά. Το αποδεδειγμένο είναι ότι μετά την διακοπή του τσιγάρου, υπάρχει μια πρόσληψη βάρους, η οποία όμως χάνεται μετά από ένα 1-2 χρόνια εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενη ψυχιατρική διαταραχή. Φαντάζομαι ότι ο Πατρωνάκης θα εξηγήσει πιο επιστημονικά από εμένα την σχέση μεταξύ ψυχογενούς βουλιμίας και καταθλιπτικών διαταραχών. Αυτό που δεν τολμά κανένας να πει αν και είναι επίσης γνωστό, είναι ότι το τσιγάρο κάνει ζημιά όπου υπάρχουν μικρά αγγεία και συνεπώς τα αγοράκια καλό είναι να μάθετε τι σημαίνει αυτό (Τα κορίτσια το μαθαίνουν εμπειρικά αφού έχουν κάνει τις επιλογές τους).

Η μεθοδολογία συνεπώς της διακοπής του τσιγάρου συνίσταται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του καπνιστή να αντιμετωπίζει τα γεγονότα στη ζωή χωρίς "εξαρτήσεις". Όλα τα καλούδια που πουλάνε έχουμε άμεση σχέση με την ψυχική κατάσταση του καπνιστή και η επιλογή τους σχετίζεται άμεσα με την εξάρτηση που έχει ο καπνιστής.

Βασικό κριτήριο για την σωματική κατά κύριο λόγο εξάρτηση είναι ο χρόνος που μπορεί ο καπνιστής να "περιμένει" μέχρι να καπνίσει το πρώτο τσιγάρο όταν ξυπνά το πρωι. Χρόνοι πάνω από μια ώρα δηλώνουν ελάχιστη έως μηδενική εξάρτηση και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καν απαραίτητα τα φάρμακα και τα νικοτινοειδή. Συνεπώς, μην φορτώνετε με παρενέργειες τον ανθρωπο που θα προσπαθήσει να κόψει το τσιγάρο.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η ανάγκη για τσιγάρο σε οξείες συνθήκες stress του καπνιστή. Υπάρχουν άνθρωποι που θα κατέβουν από το λεωφορείο στην βροχή σε μια στιγμή έντονης αδυναμίας για να καπνίσουν. Αυτοί θα χρειαστούν υποκατάστατα νικοτίνης με άμεση δράση.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ο αριθμός των σταθερών τσιγάρων ανά ημέρα. Κάτω από 5 τσιγάρα τη μέρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει σωματική εξάρτηση και ο καπνιστής μπορεί να το κόψει εάν το αποφασίσει.

Να δούμε λίγο τα καλούδια που έχουμε:
Zyban: ένα αποτυχημένο σαν αντικαταθλιπτικό βρήκε θέση στην διακοπή του τσιγάρου. Ένα αντενδείξεις το ιστορικό σπασμών και επιληπτικών κρίσης, καθώς και τους τραυματισμούς της κεφαλής καθώς μπορεί να κάνει σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις. Αποτελεσματικό είναι, αλλά όσο πάει και φθίνει.

Champix: Το φάρμακο που μισεί κάθε καπνοβιομηχανία. Είναι ένας αγωνιστής της νικοτίνης που μερικώς μόνο ενεργοποιεί τον υποδοχέα. Αυτό πρακτικά έχει θετικά και αρνητικά: Θετικό είναι το γεγονός ότι δίνει το αίσθημα ότι καπνίζεις πέντε τσιγάρα τη μέρα αλλά όσο και να καπνίζεις παραπάνω το αίσθημα είναι το ίδιο. Έτσι, ο καπνιστής μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με το ίδιο ελάχιστο αίσθημα όσα τσιγάρα και να καπνίζει. Βέβαια, η παρατεταμένη ενεργοποίηση των υποδοχέων της αντι-κατάθλιψης σε ένα καπνιστή που δεν καπνίζει και πολλά, οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα που οδηγεί και η έναρξη με αυξημένη δόση των SSRI: τις αυτοκτονικές τάσεις. To ίδιο προκαλεί και η ανάγκη για αντιμετώπιση της πραγματικότητας, συνεπώς από κοντά αυτούς τους ασθενείς....

patch νικοτίνης: σταθερή, αργή απορρόφηση νικοτίνης. Είναι το σκεύασμα για να έχεις σταθερά επίπεδα νικοτίνης σε καπνιστές με έντονη εξάρτιση και μεγάλο αριθμό τσιγάρων, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της διακοπής. έναρξη δράσης: 1-2 ώρες. Συνήθως, μπαίνει το πρωι με το ξύπνημα.

σπρέι (Inhaler) νικοτίνης (10mg): (κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα) Έναρξη δράσης:0.5-2 λεπτά Άμεσο αποτέλεσμα που συγκρίνεται με το τσιγάρο για στιγμές που δεν πάει άλλο. Μέσο ύστατης λύσης για να μην βάλει μπροστά να καπνίζει. Άγνωστο στους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς ακόμη....

Τσίχλες νικοτίνης: Έναρξη δράσης: 15-30 λεπτά. Ότι πιο διαφημισμένο στην Ελλάδα.... Ίσως γιατί έτσι δεν κόβεις το τσιγάρο και πουλάνε συνεχώς...  Έντονες παρενεργειες της νικοτίνης όπως και τα patch. Η μόνη αξία του είναι σε βαρείς καπνιστές, το πρωι μέχρι να αποδώσει το patch και το βράδυ που αρχίζει να φθίνει.

Προσοχή: όλα τα υποκατάστατα νικοτίνης όταν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά κάνουν εθισμό.

Κουράστηκα να γράφω.... τα υπόλοιπα σε άλλη δόση...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Ιουλίου 2011, 00:45:51
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω σε pdf, δύο σελίδες (A4 η καθεμία) με πληροφορίες για τις συσκευασίες και την δοσολογία του Champix.
Μπορεί κανείς να τις εκτυπώσει στην μπρος και πίσω πλευρά ενός φύλλου χαρτιού Α4
και να δώσει το φύλλο αυτό σε όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα με την βοήθεια του Champix.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιουλίου 2011, 01:43:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιουλίου 2011, 09:16:59
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Παραθέτω ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του συνάδερφου Δημήτρη Παπαδημητριάδη από το blog του maga.gr σχετικά με τη βαρενικλίνη προς συζήτηση:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

30 Νοεμβρίου 2012, 10:51:39
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχετικά με τα διαδερμικά έμπλαστρα Nicorette:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

[spoiler]Κόψτε το τσιγάρο με διαδερμικό έμπλαστρο Nicorette



Το Νέο Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch είναι ημιδιαφανές, διακριτικό και εύκολο στην εφαρμογή. Σας εξασφαλίζει σταθερή στήριξη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ελάχιστη ενασχόληση με την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης να απελευθερώνονται αργά το απόγευμα, όταν ο κίνδυνος υποτροπής είναι αυξημένος.

Το Διαδερμικό Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch μιμείται τις συνήθειες των καπνιστών (έτσι η χρήση του δεν περιλαμβάνει λήψη νικοτίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας)
Είναι κατάλληλο για εσάς αν ανήκετε σε αυτούς που καπνίζουν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας (περίπου ένα πακέτο την ημέρα).
 
Διατίθεται στις ακόλουθες περιεκτικότητες νικοτίνης: 15mg και 10mg
Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για τo συνταγογραφούμενο προϊόν NICORETTE® Clear Patch 25mg.[/size]
 
Χρησιμοποιήστε τo NICORETTE® Clear Patch για απότομη διακοπή του καπνίσματος.
 
Το Διαδερμικό Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με την Τσίχλα NICORETTE® 2mg από βαρείς καπνιστές (περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα).
 
Γιατί NICORETTE® Clear Patch?

Ημιδιαφανές, διακριτικό και εύκολο στην εφαρμογή


Στηρίζει τον καπνιστή όλη την ημέρα


Ευέλικτο δοσολογικό σχήμα


 


 

Πώς λειτουργεί;
 
Tο Διαδερμικό Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch σας βοηθά να κόψετε το κάπνισμα παρέχοντας στον οργανισμό σας μια συνεχή και ελεγχόμενη δόση νικοτίνης για να αντιμετωπίσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης. Η νικοτίνη απορροφάται από το δέρμα σας για διάστημα 16 ωρών περίπου. Η απορρόφηση είναι αργή σε σύγκριση με τη νικοτίνη του τσιγάρου, επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε λίγο παραπάνω για να επιδράσει η νικοτίνη από το έμπλαστρο.
 

Πώς να χρησιμοποιήσω το NICORETTE® Clear Patch;
 
Για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά το Διαδερμικό Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch, οπότε βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλες τις παρακάτω οδηγίες:
 •
Επικολλήστε ένα καινούριο NICORETTE® Clear Patch κάθε πρωί μόλις ξυπνήσετε.


Το NICORETTE® Clear Patch πρέπει να επικολλάται σε στεγνή, καθαρή και χωρίς τριχοφυΐα περιοχή του δέρματος στο ισχίο, το στήθος ή τον βραχίονα.


Αφαιρέστε το NICORETTE® Clear Patch πριν από το βραδινό ύπνο και φροντίστε για την ασφαλή απόρριψή του.

 
Μην:
 •
Επικολλάτε το NICORETTE® Clear Patch στην ίδια περιοχή δέρματος για συνεχόμενες ημέρες.


Χρησιμοποιείτε το NICORETTE® Clear Patch σε τραχύ και ερεθισμένο δέρμα.


Καπνίζετε όσο ακολουθείτε τη θεραπεία με το NICORETTE® Clear Patch.


Δοσολογία για το Διαδερμικό Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch
 
Είναι σημαντικό να ελαττώνετε σταδιακά την ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνετε μέχρι να φτάσετε στο σημείο να μην τη χρειάζεστε πια.
 
Tο Έμπλαστρο NICORETTE® Clear Patch διατίθεται σε 2 περιεκτικότητες, επομένως ξεκινήσετε με τη μεγαλύτερη δόση και έπειτα μειώστε σταδιακά τη λήψη νικοτίνης:
 
1. Ξεκινήστε με το Διαδερμικό Έμπλαστρο Clear Patch των 15mg για 8 εβδομάδες.
 
2. Συνεχίστε με το Διαδερμικό Έμπλαστρο Clear Patch των 10mg για 4 εβδομάδες.

 Η συνολική διάρκεια της θεραπείας να μην υπερβαίνει τους 3 μήνες.


 

Συνδυασμός προϊόντων NICORETTE® Clear Patch για αντιμετώπιση της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο
 
Αν έχετε έντονη την επιθυμία να καπνίσετε και μόνο το έμπλαστρο δεν σας είναι αρκετό, χρησιμοποιήστε το συνδυασμό προϊόντων NICORETTE®: NICORETTE® Clear Patch μαζί με Τσίχλα NICORETTE® 2mg. Διακόψτε το κάπνισμα και ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
 
1. Αρχική θεραπεία
Ξεκινήστε με το NICORETTE® Clear Patch των 15mg για 8 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε την Τσίχλα NICORETTE® 2mg κατά βούληση, όποτε έχετε έντονη ανάγκη για τσιγάρο.(4 τουλάχιστον τσίχλες/ ημέρα).
 
2. Σταδιακή διακοπή συνδυασμού
(A)Συνεχίστε με το NICORETTE® Clear Patch των 10mg για 4 εβδομάδες. Κρατώντας τον αριθμό τσιχλών ανά ημέρα σταθερό. Ύστερα σταματήστε τη χρήση του Clear Patch.
Από την 12η εβδομάδα έως τον 12ο μήνα μειώστε σταδιακά τη χρήση της Τσίχλας NICORETTE®, έως πχ. τα
2 δισκία την ημέρα και μετά διακόψτε τη χρήση της.
B) Εναλλακτικά, μπορείτε αφού σταματήσετε την 8η εβδομάδα το έμπλαστρο 15mg να μειώνετε σταδιακά τη χρήση τσίχλας ως τους 12 μήνες.
Μην καταναλώνετε περισσότερα από 24 δισκία των 2mg την ημέρα.
Αν δεν είστε έτοιμοι να κόψετε απότομα το κάπνισμα δοκιμάστε τη Σταδιακή Μείωση με στόχο τη Διακοπή με την Τσίχλα NICORETTE® 2mg.
 
Φύλλο Οδηγιών
 
Αριθμός άδειας κυκλοφορίας:
NICORETTE® Διαδερμικό Έμπλαστρο 10mg: 36061/01-06-2010
NICORETTE® Διαδερμικό Έμπλαστρο 15mg: 36064/01-06-2010[/spoiler]
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Δεκεμβρίου 2012, 14:42:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Ιουλίου 2013, 12:53:40
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιανουαρίου 2014, 14:38:30
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μια πρακτική ιδέα από τον συνάδελφο Δημήτρη Κουναλάκη:

Πάει τέλεια με μικρές δόσεις SSRI κατά προτίμηση escitalopram (5-10mg) για μηδενικές παρενέργειες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Είναι καπνιστής, μερακλής από ότι καταλαβαίνω, και το τσιγάρο είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό και αυτός είναι σοβαρός λόγος εθισμού. Άρα υπάρχει σίγουρα υπόβαθρο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιανουαρίου 2014, 16:42:45
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μια σημείωση:
Υπάρχουν μελέτες που μελετώντας SSRIs είδαν ότι είχαν διακοπή του καπνίσματος. Δεν έχω κάτι πρόχειρο για την escitalopram αλλά προσωπικά σε μικρές δόσεις έχω δει να μειώνει το αριθμό των τσιγάρων, δεν μπορώ όμως να πω ότι το διακόπτει ο ασθενής. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

8 Ιουνίου 2014, 22:31:08
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Aerton


Η διακοπή καπνίσματος απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης. Αυτό είναι επιβεβλημένο γιατί το κάπνισμα αποτελεί μια βαριά εξαρτητική λειτουργία.
Έτσι, γίνεται αντιληπτό, ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες διακοπής καπνίσματος και η απαλλαγή από το κάπνισμα να αποτελούν αντικείμενο των ειδικών της απεξάρτησης.
Βλέποντας τα πράγματα από αυτήν την οπτική γωνία, δημιουργήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα, το ΆερτοΝ.
Το ΆερτοΝ, ¨ο κολυμβητής του αέρα¨ κατά τον Οδ. Ελύτη, δημιουργήθηκε από ψυχολόγους με μεγάλη εμπειρία στις εξαρτήσεις ουσιών, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του καπνίσματος στην σωστή του διάσταση. Όχι μόνον σαν ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα αλλά και σαν μια πολύ δύσκολη εξαρτητική λειτουργία, που για αντιμετωπιστεί, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Η θεραπευτική ομάδα του ΆερτοΝ σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα, χρησιμοποιώντας ως κύριο θεραπευτικό εργαλείο το ψυχόδραμα.

Σημείωση διαχειριστή: Πείτε την επιστημονική σας θέση και όχι διαφήμιση
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Ιουνίου 2014, 23:49:08 από Δ. Κουναλάκης »

1 Ιουλίου 2014, 22:46:54
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
June 30, 2014

Quitting Smoking When the Nicotine Patch Is Not Enough

Joel Yager, MD reviewing Rose JE and Behm FM. Am J Psychiatry 2014 Jun 17.

For men and heavy smokers who couldn't quit smoking with the nicotine patch, varenicline plus bupropion outperformed varenicline alone. Joel Yager, MDQuitting cigarette smoking is difficult, even with nicotine patches. In a two-stage, controlled trial, 349 community-recruited smokers used the nicotine patch for 1 week; 221 nonresponders (46% men; mean cigarettes/day, 21; mean years of smoking, 26) were randomized to 12 weeks of varenicline (0.5 mg/day for 3 days; gradually increased to 1.0 mg twice daily by day 8 ) alone or with bupropion (150 mg/day for 3 days; 150 mg twice daily thereafter). The authors have financial interests in smoking cessation technologies. Abstinence was determined by self-report confirmed by expired-air CO measurements. About 36% of participants dropped out, with similar numbers in each arm. Intent-to-treat analyses at study completion showed superiority for combined treatment (40%; varenicline alone, 26%). Combination treatment was more effective in men (odds ratio, 4.26), heavy smokers (≥20 cigarettes/day; OR, 2.29), and participants with high dependence ratings (OR, 3.51). Abstinence was associated with weight gain (mean, 2.84 kg; with combined treatment, 3.05 kg). No other treatment-attributable adverse effects were noted. Six months after treatment, gains were generally sustained, but at lower levels.

Comment

Notably, men responded better than women, perhaps due to previously observed sex-related differences in striatal nicotine and dopamine D2/D3 receptor regulation. Will these effects persist? A previous study (NEJM Journal Watch Gen Med Jan 28 2014) reported sustained benefits for varenicline plus bupropion only among those who smoked >20 cigarettes/day (52-week abstinent rates, 32% vs. 17% for varenicline monotherapy). In that study, combined treatment was associated with greater anxiety (7% vs. 3% with monotherapy) and depression (4% vs. 1%). It would be useful to ascertain whether combined treatment is equally safe and effective for cigarette-dependent patients being medicated for schizophrenia, mood disorders, and other psychiatric comorbidities. Editor Disclosures at Time of Publication Disclosures for Joel Yager, MD at time of publication Grant /Research support AHRQ Editorial boards Bulletin of the Menninger Clinic; Eating Disorders: Journal of Treatment and Prevention; Eating Disorders Review (Editor-in-Chief); International Journal of Eating Disorders; UpToDate; FOCUS: The Journal of Lifelong Learning in Psychiatry Leadership positions in professional societies American Psychiatric Association (Chair, Council of Quality Care) CLOSE

Citation(s): Rose JE and Behm FM. Combination treatment with varenicline and bupropion in an adaptive smoking cessation paradigm. Am J Psychiatry 2014 Jun 17; [e-pub ahead of print]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) -


See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουλίου 2014, 22:48:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Αυγούστου 2014, 20:51:53
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Σημερινό άρθρο σχετικό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (για μείωση όχι για διακοπή του καπνίσματος). Έχει και παραπομπή σε σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ:
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Μετά από ένα χρονικό διάστημα που σηματοδοτήθηκε από τη δαιμονοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει για πρώτη φορά, ότι υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα συμβάλλει στην λεγόμενη μείωση της βλάβης για τους καπνιστές.
   Από την άλλη πλευρά και ανεξάρτητα των ευεργετικών συνεπειών του ατμίσματος για τους καπνιστές, η ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνει τους κινδύνους που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο για εγκύους και παιδιά, εντοπίζει την πιθανότητα το ηλεκτρονικό τσιγάρο να αποτελέσει «πύλη εισόδου» για την εξάρτηση από την νικοτίνη και καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για το άτμισμα.
    Η ανακοίνωση του ΠΟΥ θέτει την ατζέντα για τη διάσκεψη της Μόσχας στις 14-18 Οκτωβρίου όπου και θα ληφθούν νέες αποφάσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
    Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

27 Αυγούστου 2014, 21:32:06
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από το παραπάνω post, άρθρο του in.gr για την ίδια ακριβώς ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.

26/08/2014.


ΠΟΥ: Να απαγορευτεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε εσωτερικούς χώρους
Προτείνει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Γενεύη, Ελβετία

Aυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη.

Στην έκθεσή του, ο ΠΟΥ καλεί να υπάρξει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο ΠΟΥ επιμένει ιδίως στην πρόταση να απαγορευθεί αυστηρά η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ανηλίκους και τονίζει ότι η χρήση τους εγείρει «σοβαρές απειλές» για την υγεία των εφήβων και των εμβρύων.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, σε μια έκθεσή της η οποία πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη-μέλη σε μια σύνοδο για αυτό το ζήτημα η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στη Μόσχα, εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία της για τη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των προϊόντων αυτών, οι πωλήσεις των οποίων έχουν ήδη αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα χέρια των πολυεθνικών του κλάδου της καπνοβιομηχανίας.

Ο ΠΟΥ καλεί να εξεταστεί ένα φάσμα «ρυθμιστικών επιλογών», όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για την υγεία -να λένε ότι βοηθούν τους χρήστες τους να κόψουν το κάπνισμα- έως ότου υπάρξουν «πειστικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν» αυτόν τον ισχυρισμό και έως ότου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να ρυθμιστούν από τις υγειονομικές αρχές, ώστε να «ελαχιστοποιηθούν» οι τοξικές ουσίες που περιέχουν «αλλά και η εκπομπή τοξικών ουσιών», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων, γλυκισμάτων ή αλκοολούχων ποτών πρέπει να απαγορευτούν, πρόσθεσε και τόνισε πως οι αυτόματες συσκευές πώλησης πρέπει να καταργηθούν από σχεδόν όλες τις τοποθεσίες.

Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει τον πόλεμο στη βιομηχανία του καπνού πριν από μια δεκαετία, και είχε καταρτίσει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (ΣΠΕΚ), την πρώτη διεθνή συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία έχει υπογραφεί από 179 κράτη-μέλη του και έχει τεθεί σε ισχύ από το 2005.

Ήδη πριν δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή του, ο ΠΟΥ είχε καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής παρόμοιων περιορισμών σε όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν νικοτίνη, συμπεριλαμβανομένων αυτών τα οποία δεν περιέχουν καπνό.

Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα διχάζονται για τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία γενικά θεωρείται πως είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα.

Μάλιστα, μια ομάδα ερευνητών είχε καλέσει τον ΠΟΥ τον Μάιο να μην κατατάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα προϊόντα καπνού, επιχειρηματολογώντας πως εάν το κάνει, θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά οι ασθένειες και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, μια άλλη ομάδα ειδικών διαφώνησε ρητά με αυτή την εισήγηση και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας εισήγησης περί αυστηρών ρυθμίσεων από τον ΠΟΥ.

Συνολικά 178 χώρες έχουν επικυρώσει την ΣΠΕΚ και υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις της.

Μια από τις πιο σημαντικές χώρες που έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση είναι οι ΗΠΑ.

Εκτίμηση αναλυτών της τράπεζας Wells Fargo η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει ότι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών ειδών θα ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών ως το 2020.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Αυγούστου 2014, 22:07:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαρτίου 2015, 14:13:01
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και ένας ενναλλακτικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος:

Acupuncture to Stop Smoking - Treatment Protocols

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

The National Acupuncture and Detoxification Association (NADA) Protocol:


Καλό είναι να αποφεύγει να βάζει κανείς βελόνες και στα δύο αυτιά ταυτόχρονα επειδή τα σημεία είναι περιορισμένα και μετά από μερικές συνεδρίες αρχίζουν και πονούν, ενώ αν βάζει κανείς στο ίδιο σημείο και στο ίδιο αυτί κάθε δεύτερη συνεδρία ο κίνδυνος αυτός ελαττώνεται.



« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαρτίου 2015, 10:13:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5499 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Απριλίου 2011, 17:31:43
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
12823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2014, 20:05:58
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
56971 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2015, 16:34:26
από thepap
3 Απαντήσεις
13509 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2017, 08:38:40
από GirousisN
3 Απαντήσεις
6551 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Οκτωβρίου 2017, 11:00:32
από GirousisN