Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Τι χρώμα βελόνα πρέπει να χρησιμοποιούμε για ενδομυϊκή ένεση;
(1/1)
Argirios Argiriou:
Χρήσιμο σχόλιο συναδέλφου σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 15/01/2021:
Εν όψει του ραντεβού μου για εμβολιασμό αύριο, θα ήθελα την εμπειρία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί ως τώρα. Το SPC του εμβολίου της Pfizer ορίζει σαφώς ότι πρέπει να χορηγηθεί ενδομυϊκά στο δελτοειδή. Η υποδόρια χορήγηση αυξάνει την πιθανότητα τοπικών ανεπιθυμήτων αντιδράσεων, ενώ ίσως να επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων. Όπως θα δείτε στο παρακάτω guideline, χορήγηση στο δελτοειδή για ενηλίκους σωμ. βάρους >60Kg σημαίνει βελόνα μήκους >1", δηλαδή πρακτικά "γαλάζια" 23G. Έχω την εντύπωση ότι συνήθως χρησιμοποιείται η "πορτοκαλί" 25G, που συνήθως είναι 5/8" ως 3/4". Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενημερωθούν σχετικά όσοι χορηγούν το εμβόλιο και, αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε γαλάζιες βελόνες, τουλάχιστον να μην υπεγείρουν το δέρμα, αλλά να τοποθετούν την πορτοκαλί βελόνα εντελώς κάθετα και να "τερματίζουν" το μήκος της.
CDC: Vaccine Administration
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Και συμπληρώνει ένας άλλος συνάδελφος:
Έχει τονιστεί σε όλα τα σεμινάρια, έχει γραφτεί ρητά στο βιβλιάριο εμβολιαστικών κέντρων "μπλέ" συνήθως και πράσινη ίσως σε μυώδεις και παχύσαρκους. Αν κάποιος κάνει με μικρότερη, απλά, δεν τηρεί τα προβλεπόμενα. Απλό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση