Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 13:26:34

Αποστολέας Θέμα: «Φάρμακο» κατά καρδιαγγειακών παθήσεων η άσκηση.  (Αναγνώστηκε 2859 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Ιουνίου 2009, 10:16:26
Αναγνώστηκε 2859 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 03/06/2009.

Της Πεννυς Mπουλουτζα.


«Κλειδί» για μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής αποτελεί η σωματική άσκηση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς αποτελεί ένα από τα βασικά και «ανέξοδα» μέτρα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων και των παραγόντων κινδύνου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέτρια σωματική δραστηριότητα με περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή ποδόσφαιρο μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, ενώ άσκηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας, σχετίζεται με μείωση κατά 31% της πιθανότητας εκδήλωσης οξέως στεφανιαίου επεισοδίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Γερουλάκος, αγγειοχειρουργός και πρόεδρος της Βασιλικής Αγγειολογικής Ιατρικής Εταιρείας της Αγγλίας, η άσκηση συνοδεύεται από μια σημαντική βελτίωση της διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη, που αποτελεί το αρχικό στάδιο στην εξέλιξη του διαβήτη. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα φινλανδικής μελέτης που έγινε σε άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οπως επισημαίνει ο κ. Γερουλάκος, «όσοι αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο τους σε μέτριο έως εντατικό βαθμό, μείωσαν την πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη κατά 62-65%. Συνήθεις ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν ήταν περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, σκι, κωπηλασία και διάφορα ομαδικά παιχνίδια, όπως ποδόσφαιρο». Επιπλέον, η υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος σωματικής άσκησης βοηθά στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης της τάξης του 3,8mmHg και της διαστολικής πίεσης κατά 2,6 mmHg (κατά μέσο όρο), τόσο σε υπερτασικούς όσο και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα πίεσης.

Ποτέ δεν είναι αργά

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσει κάποιος να ασκείται για να επωφεληθεί από την ευεργετική επίδραση της άσκησης στην υγεία», τονίζει ο κ. Γερουλάκος. «Η άσκηση είναι ίσως μία από τις ελάχιστες δραστηριότητες με άμεση επίπτωση στην υγεία που δεν έχει συνήθως οικονομικό κόστος για την πολιτεία. Η προαγωγή της ασκήσεως από τους αρμόδιους φορείς θα έχει μία πολύ θετική επίδραση στη δημόσια υγεία».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4791 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Φεβρουαρίου 2013, 00:41:32
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
12981 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2013, 15:44:56
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20834 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Φεβρουαρίου 2018, 23:27:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8881 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Δεκεμβρίου 2019, 22:52:52
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14308 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Δεκεμβρίου 2022, 21:03:20
από Argirios Argiriou