Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 07:50:47

Αποστολέας Θέμα: 22-3-21 Τι σημαίνει επίταξη υπηρεσιών – Ποιους ιδιώτες ιατρούς αφορά  (Αναγνώστηκε 8243 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Μαρτίου 2021, 17:54:13
Αναγνώστηκε 8243 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22-03-2021
Καθημερινή.

Συνολικά 206 ιδιώτες ιατρούς αφορά η επίταξη υπηρεσιών στην οποία προχωρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στα κριτήρια περιλαμβάνεται να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα, ενώ θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών από το υπουργείο Υγείας, οι ιατροί θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά.

Επίσης, όσοι ιδιώτες ιατροί ενταχθούν στο ΕΣΥ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του ΕΣΥ, άρα δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης: Στα όριά τους οι «κομάντο» του ΕΣΥ

Διευκρινίζοντας τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών», από το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζουν ότι σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Ως προς το γιατί φτάσαμε στην επίταξη, από το υπουργείο Υγείας τονίζουν πως «εδώ και ένα μήνα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να συνεισφέρουν στην μεγάλη εθνική προσπάθεια. Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια».

Όπως συμπληρώνουν, «η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Διαβάστε ακόμη: Οι τέσσερις εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού

16 ερωτήσεις – απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας
Σε non paper το υπουργείο Υγείας απαντά σε 16 ερωτήσεις.

Πώς είναι η κατάσταση σήμερα στο ΕΣΥ;

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας και το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Παρόλα αυτά, το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Η πίεση είναι τεράστια, είναι καθημερινή και η διασπορά της νόσου ακολουθεί το χειρότερο σενάριο από όσα είχαμε επεξεργαστεί. Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο» τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Πώς έχει αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση;

«Έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αττική. Η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Το Σύστημα Υγείας είναι ένα και είναι εθνικό: Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία ιδιωτικές κλινικές, νέες πολυδύναμες ΜΕΘ. Έχουμε ήδη παραδώσει, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy) και όταν χρειαστεί θα κάνουμε διακομιδές ή και αεροδιακομιδές στην Περιφέρεια με μέριμνα του ΕΚΑΒ» επισημαίνουν από το υπουργείο Υγείας.

Πώς έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία;

«Μέσα στην πανδημία προσλάβαμε ως επικουρικό προσωπικό περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς εκ των οποίων οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον πάνω από 1.200 προσλήψεις μονίμων ιατρών» σημειώνουν από το υπουργείο.

Έχουν ενισχυθεί οι κλίνες Covid στην Αττική;

«Οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, τις έχουμε αυξήσει κατά 70%. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 3.000 από 1.600 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, τις έχουμε αυξήσει κατά 88%» υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας.

Γιατί δεν προσλήφθηκαν γιατροί με τις αναγκαίες ειδικότητες (πνευμονολόγοι/παθολόγοι) από τις λίστες των επικουρικών στις Υγειονομικές Περιφέρειες;

«Γιατί δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας Παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης» απαντά το υπουργείο Υγείας.

Γιατί φτάσαμε στην επίταξη;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «εδώ και ένα μήνα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να συνεισφέρουν στην μεγάλη εθνική προσπάθεια. Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.  Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών»;

«Σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές» τονίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Ποια κίνητρα έχουν δοθεί στους ιατρούς που δεν είναι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ;

«Το υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με σκοπό να δώσει κίνητρα και  διευκολύνσεις στους ιατρούς, ώστε να ενταχθούν και να ενισχύσουν το ΕΣΥ. Οι ιατροί που είχαν αιτηθεί για ειδίκευση μέχρι τις 15/12/2020, μπόρεσαν άμεσα να προσέλθουν στα νοσοκομεία επιθυμίας τους και να απασχοληθούν για 4 μήνες, δηλαδή μέχρι να έρθει κανονικά η σειρά διορισμού τους, το εν λόγω διάστημα να προσμετράται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα. Επίσης, απαλλάχθηκαν από τη εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α΄ έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ώστε μεγάλος αριθμός ιατρών να αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα στις εξετάσεις ειδικότητας και της συμμετοχής τους στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό), οι ιατροί που έχουν αποκτήσει ή θα ασκηθούν προς απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας και για  τους ιατρούς που θα δώσουν εξετάσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 για την ειδικότητα Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας» επισημαίνεται στη σχετική ενημέρωση.

Δόθηκαν και οικονομικά κίνητρα ή η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στο ΕΣΥ;

Από το υπουργείο Υγείας απαντούν: «Φυσικά. Τους δόθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή  δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες – εφόσον συμμετέχουν – ίση με αυτή του Επιμελητή Β’. Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών ΕΣΥ, οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ Ενηλίκων και Παίδων και ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ των μονάδων ΜΕΘ και ΜΕΝΝ. Επίσης, οι εν λόγω ιατροί έχουν απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό)».

Έχετε μεριμνήσει για την πληρωμή των εφημεριών;

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε νομοθετήσει διατάξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σε ολόκληρον καταβολή των εφημεριών των Ιατρών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας:

Αυξήσαμε το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών από 9% σε 15%, για περίοδο 7 μηνών (από 1-3-2020 έως 30-6-2020, και από 1-10-2020 έως 31-12-2020), προκειμένου να μην υπάρχουν περικοπές εφημεριών. Προχωρούμε στην έκδοση νέας ΚΥΑ για την αύξηση του ποσοστού μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.
Για τις λίγες περιπτώσεις που το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών υπερβαίνει το 15%, νομιμοποιήσαμε την υπέρβαση των εφημεριών, προκειμένου να μην χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας γιατρός. Η τελευταία νομιμοποίηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και θα υπάρξει και νέα παράταση.
Στην συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων, έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος του 2021 και ακολουθεί η εκκαθάριση και πληρωμή των επομένων μηνών».
Έχετε καλέσει και τους συνταξιούχους ιατρούς να συνδράμουν;

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, «βεβαίως και τους καλέσαμε. Τους δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης στο ΕΣΥ Συγκεκριμένα δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων (παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών) και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι ιατροί που παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιρούνται από την κατά 30% μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους».

Πόσους αφορά η επίταξη, ποια είναι τα κριτήρια και για πόσο χρονικό διάστημα;

«Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ» επισημαίνεται από το υπουργείο.

Θα δικαιούνται αμοιβής; Ποια είναι η αμοιβή και ποια τα κίνητρα;

«Ναι. Θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά» σημειώνεται στην ενημέρωση.

Πόσοι είναι συνολικά οι πνευμονολόγοι/παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Αττική;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί. Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370».

Έχουν οι ιδιώτες ιατροί οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αστική ευθύνη;

«Όχι. Όσοι ιδιώτες ιατροί ενταχθούν στο ΕΣΥ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Άρα δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών» απαντά το υπουργείο Υγείας.

Έχουν οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία;

«Ναι. Έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ» διευκρινίζεται από το υπουργείο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Μαρτίου 2021, 17:57:50
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2021, 14:35:56
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Μέσα σε λίγες γραμμές η ομολογία αποτυχίας -δηλαδή της απροθυμίας- του κράτους να επιβάλλει τη σωστή χρήση μάσκας...

24 Μαρτίου 2021, 01:21:55
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέσα σε λίγες γραμμές η ομολογία αποτυχίας -δηλαδή της απροθυμίας- του κράτους να επιβάλλει τη σωστή χρήση μάσκας...

Δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά, μία μάσκα καταργεί την πανδημία; Ή μήπως μας έπαιρνε κοινωνικά για ακόμη περισσότερη επιβολή;

27 Μαρτίου 2021, 13:23:00
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέσα σε λίγες γραμμές η ομολογία αποτυχίας -δηλαδή της απροθυμίας- του κράτους να επιβάλλει τη σωστή χρήση μάσκας...

Δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά, μία μάσκα καταργεί την πανδημία; Ή μήπως μας έπαιρνε κοινωνικά για ακόμη περισσότερη επιβολή;

Έχω τη βεβαιότητα (την αστήρικτη σε μελέτες) ότι η απάντηση και στα 2 είναι ναι... Προσωπικά έχω εξετάσει εκατοντάδες ασθενείς με επιβεβαιωμένο covid-19 χρησιμοποιώντας και λιγότερα από τα προτεινόμενα μέτρα (πχ σε αρκετούς δεν φόρεσα προστατευτική ποδιά). Έχω πάρει άπειρα τεστ και έχουν βήξει επάνω μου. Έχω κάνει κλινική εξέταση κτλ κτλ. Αυτά τα έχω κάνει τόσο σε ειδικό χώρο εξέτασης με όλα τα μέτρα όσο και σε σπίτια με κατάλληλη μάσκα και σωστή εφαρμογή + προστατευτικό προσώπου και σε μερικές περιπτώσεις και ποδιά (αλλά κυρίως χωρίς ποδιά). Έχω χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς (όχι πολλές φορές είναι η αλήθεια).

Ακόμα δεν έχω καταφέρει να προσβληθώ. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν υπάρχει πραγματική αμφιβολία ότι τα μέτρα προφύλαξης προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν αναφέρομαι σε άχρηστες "μελέτες" που λένε πόσο μεγάλες είναι οι τρύπες στις μάσκες και πόσο μικρός ο κορωνοϊός, αλλά στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς συναδέλφους που γνωρίζω.

Πιστεύω ότι το lockdown θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αρθεί με τη σωστή χρήση μάσκας και κανένας δεν ελέγχει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν ήμουν ένας μικρομαγαζάτορας θα ήμουν εξοργισμένος...

27 Μαρτίου 2021, 15:16:08
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
@pzogr Μόνο που εσύ είσαι Ιατρός. Δεν μπορείς να περιμένεις από έναν άνθρωπο του Δημοτικού (ή και του Πανεπιστημίου, αν πρόκειται για άσχετη σχολή) να φορά την μάσκα το ίδιο προσεκτικά όπως εσύ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Μαρτίου 2021, 01:22:33
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Η απολύτως σωστή χρήση μάσκας ενδέχεται να οδηγήσει σε γερή μείωση της πιθανότητας μόλυνσης, σε καμία περίπτωση δεν την αποκλείει.
Η γενίκευση ατομικών εμπειριών εξάλλου δεν παράγει συχνά επιστημονικά έγκυρη πληροφορία.
Στον αντίποδα των δικών σας εμπειριών, μπορώ  να αναφέρω τις δικές μου. Ναι εγώ δεν κόλλησα, αλλά οι περισσότεροι συνάδελφοί μου κόλλησαν. Με Μάσκα, το πλαστικό από το κούτελο μέχρι το λαιμό, πλαστική ρόμπα μιας χρήσης, γάντια, κλπ.
Οι δε ΜΕΘατζήδες μας είχαν από την αρχή tiki mask, ομοίως κόλλησαν σε μεγάλο βαθμό.

Όσο για περισσότερη επιβολή, νομίζω ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωνόντουσαν κι άλλο. Δεν μπορείς να πείσεις τον ημιμαθή καν ότι υπάρχει ο ιός, ή ότι δε σχετίζεται με το 5g ή ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνουν, θα τον πείσεις να φοράει ευλαβικά τη μάσκα του;

@Αργύρης
Από τη μία η ιατρική γνώση, αλλά από την άλλη και η βραχεία επαφή με τους ασθενείς που ενδεχομένως περιορίζει τους αποτελεσματικούς τρόπους μετάδοσης, η μεταδοτικότητα και το επίπεδο φορείας τη στιγμή της λήψης και σαφώς παράγοντες που ενδεχομένως έχουν να κάνουν με το αμυντικό σύστημα του συναδέλφου. Τα biases σε ατομικές εμπειρίες μπορεί να είναι περισσότερα από τον αριθμό Avogadro.

28 Μαρτίου 2021, 13:51:09
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν διαφωνώ με τις παρατηρήσεις σας τόσο ως προς την ικανότητα χρήσης της μάσκας όσο και ως προς τη γενίκευση ατομικών εμπειριών, απλά επί τόσο καιρό αναζητούμε το θαυματουργό εμβόλιο που μάλλον θα μας δώσει ένα 60%? 70%? 80%? προστασία (στην πράξη λέω, μακάρι να είναι και παραπάνω, αλλά και για πόσο καιρό πριν τις επόμενες μεταλλάξεις...). Και από την άλλη έχουμε τη μασκούλα, που είναι εύκολη, αν την εξηγήσεις σε έναν άνθρωπο με στοιχειώδη ικανότητα αντίληψης. ΟΚ, αρκετοί δεν θα καταλάβουν, αρκετοί δεν θα πειθαρχήσουν και κάποιοι θα ξεχαστούν. Εκεί είναι ο ρόλος του κράτους που αντί για ανούσια και δήθεν lockdown, που εφαρμόζονται στο 30%, αλλά στοιχίζουν στο 100% θα έπρεπε να κάνει έστω μια τυπική προσπάθεια. Μιλάμε για 700+ ανθρώπους σε ΜΕΘ μόνο από covid-19! Τι άλλο περιμένουμε;

Είμαι βέβαιος ότι αν απλώς έχουμε τη μύτη και το στόμα μέσα θα πέσει κατακόρυφα η μεταδοτικότητα και το ίδιο πιστεύει και το CDC (δεν είναι δηλαδή μόνο δικό μου το "όνειρο"). Το θέμα είναι ότι το lockdown είναι δύσκολο ενώ η μάσκα εύκολη.

Παρεπιπτόντως τη μάσκα τη φορούσα και προ covid-19. Ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να αρρωστήσω ακόμα και από κοινό κρυολόγημα... παρ'ότι υπάρχει μελέτη που λέει ότι για το κοινό κρυολόγημα η μάσκα δεν προστατεύει. Μεγάλες κουβέντες να μη λέω και βρεθώ και σε καμια ΜΕΘ με το παλούκι στο λαιμό, αλλά νομίζω ότι μέτρο με την αξία της μάσκας δύσκολα βρίσκουμε στην ιατρική. πχ τι NNT έχει η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή την οποία τόσο ευλαβικά τηρούμε (σε σχέση με τη μονή) μετά από τοποθέτηση stent ή τι ακριβώς κερδίζει ο διαβητικός που έχει 7% HbA1c σε σχέση με αυτόν που έχει 7,5 και πόσοι πρέπει να πάρουν αγωγή για να καρπωθεί ένας το όφελος; Ενώ η μασκούλα...

28 Μαρτίου 2021, 15:02:11
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Σε real life η Pfizer έδειξε πάνω από 90%, ακόμη και η άστρα πάνω από 75% γενικά και 100% για βαριά νόσηση, δε νομίζω ότι είναι δόκιμη η σύγκριση εμβολιασμού και μάσκας. Είναι περισσότερο παράλληλα μέτρα.
Και το ότι δε νοσείτε τόσο εύκολα όπως είπαμε και πιο πάνω δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη μάσκα σας.

Ο ecdc λέει ότι η Effectiveness of medical face masks for the prevention of COVID-19 in the community is Small to moderate
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

30 Μαρτίου 2021, 01:22:24
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε real life η Pfizer έδειξε πάνω από 90%, ακόμη και η άστρα πάνω από 75% γενικά και 100% για βαριά νόσηση, δε νομίζω ότι είναι δόκιμη η σύγκριση εμβολιασμού και μάσκας. Είναι περισσότερο παράλληλα μέτρα.
Και το ότι δε νοσείτε τόσο εύκολα όπως είπαμε και πιο πάνω δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη μάσκα σας.

Ο ecdc λέει ότι η Effectiveness of medical face masks for the prevention of COVID-19 in the community is Small to moderate
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μακάρι να είναι 90%, αν και ο χαρακτηρισμός real life είναι σχετικός γιατί πχ ο πληθυσμός που μετρήθηκε δεν ήταν ακριβώς τυχαίος εκτός αν έχω πολύ κακή ενημέρωση. Έχω κάποιες αμφιβολίες που θα "κάτσει" το τελικό ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού και μην ξεχνάμε και τις εξελισσόμενες μεταλλάξεις...

Συμφωνώ ότι είναι παράλληλα μέτρα, δεν υπονόησα άλλωστε ότι το εμβόλιο δεν βοηθά ούτε ότι η μάσκα είναι πανάκεια και θα εκμηδενίσει το πρόβλημα. Ωστόσο η μάσκα είναι ένα εύκολο μέτρο, που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταλλάξεις (σε αντίθεση με το εμβόλιο που προοδευτικά μπορεί να αχρηστευτεί), που σε τελική ανάλυση φαίνεται ότι κάτι προσφέρει, αλλά επιλέγουμε ως πολιτεία να το αγνοούμε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το εξωπραγματικό είναι ότι υποτιμούμε συστηματικά τη μάσκα με μελέτες στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς - όπως πχ αυτές που παρουσιάζονται στο κείμενο του ecdc. Η αλήθεια είναι ότι οι μάσκες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Όμως ισχύει το ανέκδοτο με τη διπλή τυφλή μελέτη για το αλεξίπτωτο... Αφού φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να εγκαταλείψουμε το αεροπλάνο, ας το φορέσουμε κι ας μην έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Κακό δεν θα κάνει!

Για να αστειευτώ θα πω ότι ίσως είμαι highlander και δεν με πιάνει κορωνοϊός, παρότι πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ τη μάσκα και κρυολογήματα κολλούσα και γρίπη και τα πάντα... Το θέμα είναι ότι και όσοι συνάδελφοι γνωρίζω, που τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κι αυτοί δεν έχουν κολλήσει παρ'ότι εξετάζουν ασθενείς. Γι'αυτούς που κόλλησαν δεν θα σχολιάσω περιπτώσεις που δεν γνωρίζω. Επειδή όμως κόλλησαν και κάποιοι που γνωρίζω θα πω ότι κατά κανόνα ήταν εκείνοι που είχαν τη μάσκα στο πηγούνι... ή που δεν την φορούσαν καθόλου (υπήρχε και τέτοια περίπτωση, που νοσηλεύτηκε μάλιστα με πνευμονία από covid-19). Οι εφημερίες του ΕΣΥ ίσως είναι άλλη κατάσταση, καθώς με την πίεση του χρόνου, του κόσμου και της κόπωσης είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις λάθη που θα αυξήσουν την έκθεση στον ιό.

30 Μαρτίου 2021, 12:56:37
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


To real life πήγαινε στα νούμερα που έβγαλε το Ισραήλ, όχι στην πληρωμένη μελέτη της Pfizer, αν και δεν τη συνέφερε να γράψει ό,τι να'ναι γιατί κοντός ψαλμός αλληλούια.
Παράλληλα αναρωτιέμαι αν αποδίδουμε στη μάσκα ιδιότητες που δεν έχει. Θεωρείται μέσο προστασίας των άλλων από εμάς όχι ημών από τους άλλους.

31 Μαρτίου 2021, 00:58:20
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
To real life πήγαινε στα νούμερα που έβγαλε το Ισραήλ, όχι στην πληρωμένη μελέτη της Pfizer, αν και δεν τη συνέφερε να γράψει ό,τι να'ναι γιατί κοντός ψαλμός αλληλούια.
Παράλληλα αναρωτιέμαι αν αποδίδουμε στη μάσκα ιδιότητες που δεν έχει. Θεωρείται μέσο προστασίας των άλλων από εμάς όχι ημών από τους άλλους.
OK, συμφωνούμε ότι "κοντός ψαλμός..." αν και η σεζόν του covid-19 μάλλον έχει ακόμα ψωμί. Ελπίζω να κάνω λάθος στην εκτίμηση ότι το 90% είναι υπεραισιόδοξο.

Στο δεύτερο κομμάτι όμως θα συμφωνήσω ότι διαφωνούμε... Αν η μάσκα δεν προστατεύει αυτόν που τη φοράει ας τη βγάλουμε από τα καημένα τα πιτσιρικάκια που κάνουν χημειοθεραπείες και γενικώς από όσους κάνουν χημειοθεραπείες, είναι ουδετεροπενικοί κτλ. Επιπλέον οι απόψεις αυτές νόμιζω ότι έχουν ξεπεραστεί από την πράξη και σίγουρα δεν υποστηρίζονται από σοβαρές μελέτες. Κι εγώ είμαι υπέρ της evidence-based ιατρικής αλλά μην χάνουμε και τη συνολική εικόνα. Άλλωστε πειστικά δεδομένα δεν υπάρχουν ούτε υπέρ ούτε κατά της μάσκας.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
74755 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαΐου 2008, 12:21:39
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
19736 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2008, 23:40:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
44788 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Οκτωβρίου 2009, 15:22:50
από Raptor
24 Απαντήσεις
19223 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2011, 09:02:19
από Δ. Κουναλάκης
10 Απαντήσεις
67867 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2022, 09:30:34
από schumifer