Σχόλια:Αυτά τα φάρμακα που είναι σε παρένθεση σημαίνει ότι μπορούν να αντικασταθούν με κάποιο άλλο που και αυτό το έχω στο φαρμακείο του ιατρείου.
Ενέσιμη καθαρή παρακεταμόλη δεν υπάρχει δυστυχώς πλέον στην Ελλάδα, παρά μόνο συνδυασμός Παρακεταμόλης και Λιδοκαίνης (το ApotelPlus ).
Από τα αντιφλεγμονώδη αυτό που προτιμούν κυρίως, στην Βόρεια Ευρώπη, που είναι το πιο φθηνό αλλά και ταυτόχρονα στις διάφορες μελέτες το έχουν συνήθως και σαν αντιφλεγμονώδες αναφοράς είναι η ιμπουπροφένη. Αυτό χρησιμοποιώ συνήθως και εγώ όταν πρόκειται για θεραπεία με δισκία. Συνήθως δίνω Tabl. Brufen 400 mg x 2 – 3 αλλά σε μερικούς που χρειάζονται 1200 mg / 24ωρο αλλά υποψιάζομαι ότι δεν θα συμμορφωθούν να παίρνουν φάρμακο 3 φορές την ημέρα συνταγογραφώ Tabl. Brufen 600 mg. Για το λόγο αυτό έχω και τις δύο μορφές των δισκίων Brufen στο Ιατρείο. Μερικές φορές όταν η αγορά είναι κλειστή τους δίνω μερικά δισκία στο χέρι και μια συνταγή να την εκτελέσουν την επόμενη ημέρα.
Ο λόγος που έχω Gel Voltaren στο Ιατρείο είναι ότι όταν μου έρχονται μερικές φορές με οξεία μυοσκελετικά προβλήματα στο Ιατρείο και έχω χρόνο, τότε εκτός από την συνταγή τους δίνω επί τόπου Παρακεταμόλη και Ιμπουπροφένη από το στόμα, τους δίνω και να τριφτούν με λίγο αλοιφή Voltaren και ήδη μετά από καμιά ώρα αισθάνονται καλύτερα.
Από αντιμικροβιακά έχω ένα από την κατηγορία Β-Λακτάμες/πενικιλλίνες για κάπως πιο ελαφριά περιστατικά (Amoxil) και επίσης ένα πιο εξελιγμένο από την κατηγορία Β-Λακτάμες/Κεφαλοσπορίνες (το Zinadol). Για αυτούς που είναι αλλεργικούς στην Πενικιλίνη ή που υποψιάζομαι μικρόβια ανθεκτικά στις Β-Λακτάμες έχω την μακρολίδη Klaricid και για ουρολοιμώξεις και πιο επιπλεγμένα περιστατικά το Ciproxin και το Augmentin.
Συχνά παράλληλα με τα αντιβιοτικά δίνω και προβιοτικό Ultralevure για να μειώσω των κίνδυνο διάρροιας. Ο λόγος που έχω Ultralevure στο Ιατρείο, δεν είναι επειδή είναι τόσο σημαντικό φάρμακο αλλά γιατί το έχω μπροστά μου και το δείχνω στους Ασθενείς στους οποίους το συνταγογραφώ. Έτσι γίνεται πιο παραστατικό το τι θα δώσω και πώς θα το παίρνουν.
Έχω και το Zirtek και το Or. Disp. Tabl. Aerius γιατί το Zirtek είναι φθηνότερο. Επειδή τα αντιισταμινικά είναι φάρμακα που τα χρησιμοποιώ σχετικά συχνά προτιμώ να δίνω Zirtek όταν μπορούν να καταπιούν και φυλάω το ακριβότερο (το Or. Disp. Tabl. Aerius) για αυτούς (πολύ σπάνιες περιπτώσεις) που δυσκολεύονται να καταπιούν.
Επειδή σε πολλούς φαίνεται υπερβολικό να πάρουν δύο Depon χάπια μαζί, έχω και Tabl. Eff. Depon Maximum των 1000 mg για να τους δώσω ένα μόνο δισκίο την κάθε φορά….Σε μερικούς όμως δεν αρέσει η γεύση του αναβράζοντος και τότε τους δίνω παρ'όλα αυτά τα απλά δισκία.
Το Stedon το έχω και σε δισκία, όταν μπορούν να καταπιούν, αλλά και σε κλύσμα σε περίπτωση που πρόκειται για καμιά επιληπτική κρίση οπότε δεν μπορούν να καταπιούν. Καλό είναι να έχει κανείς στο ιατρείο και την δραστική ουσία κλομεθειαζόλη που κυκλοφορεί από τον ΙΦΕΤ και στην Ελλάδα με το εμπορικό όνομα Heminevrin αλλά τώρα δεν το βρίσκεις έτσι εύκολα στα φαρμακεία. Το Heminevrin είναι πολύ καλό για καταστάσεις έντονου άγχους συνδυασμένου με επιθετικότητα ειδικά σε ηλικιωμένους, για έντονες καταστάσεις αυπνίας αλλά και σε τρομώδες παραλήρημα.
Το Solucortef και το Solumedrol έχουν λίγο διαφορετικές ιδιότητες, δες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, και για αυτό έχω και από τα δύο.
Όταν υπάρχει προτιμώ να αγοράζω το Celestene όπως έμαθα να κάνω στην Σουηδία όπου αυτό χρησιμοποιούσαν σαν κορτιζόνη από το στόμα για αλλεργικές αντιδράσεις. Επειδή όμως το Celestene είναι του ΙΦΕΤ και δεν το βρίσκω εύκολα, όταν δεν το βρίσκω αγοράζω Prezolon. Ο αδερφός μου πάντως που είναι Παιδίατρος σε ένα μικρό μέρος (Χρυσούπολη Καβάλας) και που και αυτός από την εμπειρία του βρίσκει το Celestene καλύτερο, έχει πει στους φαρμακοποιούς στη Χρυσούπολη ότι το θέλει και οι φαρμακοποιοί εκεί το έχουν πάντα.
Η Αδρεναλίνη είναι βασικότατο φάρμακο και το πρώτο που πρέπει να δώσουμε όταν ο ασθενής είναι σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Στην Ελλάδα έχω παρατηρήσει ότι φοβόμαστε πολύ να την δώσουμε. Και όμως 0,5 ml ενδομυικά ή υποδόρια μπορούν να σώσουν μια ζωή.
Ενώ σε άλλα και άλλα φάρμακα είμαστε πολύ απλόχεροι στην Ελλάδα, σε θέματα αντιμετώπισης του πόνου είμαστε σφιχτοχέρηδες. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορώ να βρω να έχω στο Ιατρείο μου ενέσιμη Πετιδίνη και υγρή Μορφίνη όπως είχαμε στην Σουηδία. Την Πετιδίνη στην Ελλάδα την συνταγογραφούν μόνο στα Ιατρεία Πόνου των Νοσοκομείων. Υγρή μορφίνη (που είναι η απλούστερη στην τιτλοποίησή της) δεν κυκλοφορεί καν στην χώρα μας. Έτσι περιορίζομαι σε ότι πιο πλησιέστερο μπορώ να βρω, δηλαδή στα Tts Durogesic και Tabl. Oxxalgan.
Τα φάρμακα Aerolin Nebules, Sol. Inh. Berovent, Flixotide Nebules, τα έχω για περιπτώσεις ασθενών με άσθμα που κρίνω ότι χρειάζονται θεραπεία με νεφελοποιητή.
Τις καραμέλες υγείας της ΙΟΝ ή τις καραμέλες Original Halls τις διάλεξα γιατί έχουν μπόλικη ζάχαρη μέσα, πιο πολύ για να δείχνω χειροπιαστά στου Διαβητικούς αθσενείς μου τι πρέπει να έχουν κοντά τους σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Εννοείται ότι αντί αυτών των καραμελών μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς άλλες μάρκες αρκεί να έχουν και αυτές αρκετή ζάχαρη. Βέβαια το ιδανικό είναι να αγοράσει κανείς από τα φαρμακεία BD Glucose Tablets που είναι ειδικά φτιαγμένες για αυτό τον σκοπό αλλά τελευταία είναι σε έλλειψη από ότι μου είπε φίλος φαρμακοποιός.
Για μυδρίαση της κόρης έχω το Coll. Tropixal το οποίο το χρησιμοποιώ μερικές φορές όταν θέλω να κάνω οφθαλμοσκόπηση του βυθού του οφθαλμού στο Ιατρείο.
Τότε βάζουμε στο μάτι/μάτια που θέλουμε να εξετάσουμε 1-2 σταγόνες σε κάθε μάτι, 15 – 20 λεπτά πριν την εξέταση.
Θα αναρωτηθεί κανείς ποια φάρμακα από τα παραπάνω μου τελειώνουν πιο γρήγορα. Ε, λοιπόν είναι το Inj. Apotel και το Inj. Primperan. Το πρώτο από αυτά, δηλαδή η ενέσιμη παρακεταμόλη, θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί από το στόμα αλλά έλα που η μεγάλη πλειοψηφία των Ασθενών θέλει ένεση….