Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

ΟΟΣΑ: Πρώτη σε αναλογία γιατρών η Ελλάδα

(1/2) > >>

Raptor:
ΟΟΣΑ: Πρώτη σε αναλογία γιατρών η Ελλάδα

Το 2007 σε κάθε 1.000 Έλληνες αντιστοιχούσαν 5,4 γιατροί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες ο ΟΟΣΑ, η υψηλότερη αναλογία μεταξύ όλων των μελών του οργανισμού.

Ο μέσος όρος για τα μέλη του οργανισμού είναι μόλις 3,1 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους ενώ η αμέσως επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα είναι το Βέλγιο με 4 γιατρούς.

Το 1990, η Ελλάδα διέθετε 3,4 γιατρούς για 100 κατοίκους.

Πάντως η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη αναλογία γενικών ιατρών έναντι γιατρών με ειδικότητα: 0,33 έναντι 3,39 για κάθε χίλιους κατοίκους.

Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες για το 2007 στην Ελλάδα για την υγεία συγκαταλέγονται στις χαμηλότερες ανάμεσα στα μέλη του ΟΑΣΑ: 5,8% του ΑΕΠ, το ίδιο ποσοστό με την Τσεχία, όταν χώρες όπως η Ισλανδία και η Αυστρία ξόδεψαν το 7,7% του ΑΕΠ τους.

Αντίστοιχα, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αγγίζουν το 3,8% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις, πίσω μόνο από τις Η.Π.Α. και τη Σουηδία.

Οι αντίστοιχες δαπάνες για τους Ισλανδούς είναι 1,6% του ΑΕΠ.

Πάντως, από τις χώρες που έδωσαν στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών: 2,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για την Ιαπωνία είναι 19,4.

Όσον αφορά τις νοσοκομειακές κλίνες που αντιστοιχούν σε 1.000 άτομα, το υψηλότερο νούμερο καταγράφεται στην Ιαπωνία (13,9 κλίνες), η Γερμανία διαθέτει 8,2 κρεβάτια ανά 1.000 ασθενείς ενώ η Ιταλία 3,9. Στο συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας η Ελλάδα εμφανίζεται να μην έχει διαθέσει στοιχεία

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Η "Νόσος Crohn" διαβατήριο για τα Ελληνικά ΑΕΙ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Την παλεύει/δεν την παλεύει μέχρι το Μάρτιο...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

timex:
Αν μείνει μέχρι τότε κλάφτα...

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Το Έθνος)

Η χώρα μας εμφανίζει μια στρεβλή εικόνα στην παραγωγή του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της Υγείας, γι' αυτό και τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας εξετάζουν θεραπεία - σοκ στα ιατρικά επαγγέλματα και τις αντίστοιχες σχολές.
   
Μείωση εισακτέων στις ιατρικές σχολές, πιο «σκληρή» εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, σταδιακή μείωση του αριθμού των φοιτητών Ιατρικής που έρχονται από το εξωτερικό και αποσύνδεση του πτυχίου Ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση