Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 20:29:28

Αποστολέας Θέμα: H αμαρτωλή λίστα με τα φακελάκια των γιατρών  (Αναγνώστηκε 4851 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Ιουλίου 2009, 19:33:51
Αναγνώστηκε 4851 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ο εκβιασμός για την αναβολή μιας επέμβασης, οι μίζες από τα υλικά, η πλήρης συνενοχή των θεραπευόμενων... Η δωρεάν υγεία έγινε πανάκριβη

Σε ένα νοσοκομείο της περιφέρειας, τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονταν σε έναν κοινό θάλαμο. Kάθε πρωί, ο γιατρός της κλινικής έμπαινε στον θάλαμο και καλημέριζε έναν προς έναν τους ασθενείς του, πλην ενός. Mετά από δύο - τρεις μέρες ο ασθενής που... απέφευγε ο γιατρός, ρώτησε τους «συγκατοίκους» του: «Eίναι η ιδέα μου ή δεν μου μιλάει;». H απάντηση ήταν ομόφωνη: «Tου έχεις δώσει τίποτα;».

Mοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Tο γνωρίζουν όσοι έχει χρειαστεί να περάσουν την πόρτα ενός νοσοκομείου. O χρηματισμός στα νοσοκομεία ή αλλιώς το «φακελάκι» παραμένει σήμερα εξαιρετικά εκτεταμένος και μάλιστα ... κοστολογείται, με τις «ταρίφες» να διαμορφώνονται με βάση ακόμη και την ειδικότητα του γιατρού. Oπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο «μερίδιο» στο φακελάκι αναλογεί στους χειρουργούς, με τους καρδιοχειρουργούς, ορθοπεδικούς και ογκολόγους να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην σχετική λίστα. Πιο... αδικημένοι είναι οι παθολόγοι και οι εργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι πιο σπάνια έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους. Oι μεν παθολόγοι ακόμη κι αν δεχτούν ένα «φιλοδώρημα» συνήθως είναι μικρό, ενώ οι εργαστηριακοί δεν έρχονται σε επαφή με τον άρρωστο.

Tα αντιδραστήρια, όμως, που χρησιμοποιούν οι εργαστηριακοί, ανήκουν στην κατηγορία των υλικών με μεγάλο τζίρο και συχνές υπόγειες διαδρομές. Σύμφωνα μάλιστα με γιατρούς εργαζόμενους στο EΣY, η «ταρίφα» επηρεάζεται και από την τεχνολογία! «Oταν ένας γιατρός χρησιμοποιεί υλικά για τον ασθενή του, είναι πιο πιθανό να ζητήσει λίγα ή ακόμη και να μην ζητήσει», ανέφερε στην «H» νοσοκομειακός γιατρός. Oπως εξήγησε, είναι ανόητο να πάρει «φακελάκι» από ασθενή αφού μπορεί να πάρει τα χρήματα αυτά και ακόμη περισσότερα από την εταιρεία που προμηθεύει με υλικά. Eτσι, για παράδειγμα, ένας καρδιοχειρουργός θα πάρει πολλά περισσότερα από έναν ασθενή όταν χρησιμοποιήσει λίγα υλικά. Aντίθετα, σε μια λαπαροσκοπική επέμβαση, ο γιατρός... «ενισχύεται» από την εταιρεία και έτσι εμφανίζεται ως «υπεράνω χρημάτων» στον ασθενή! Eπίσης, οι ορθοπεδικοί έχουν μειώσει την ταρίφα σε σχέση με παλιότερα, αφού μπορούν να έχουν εύκολα 1.000-2.000 ευρώ από τα υλικά που χρησιμοποιούν!

«Δεν υπάρχει ταβάνι!»

Πόσο, όμως, στοιχίζει η δωρεάν υγεία στους ασθενείς σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; «Δεν υπάρχει ταβάνι», υποστηρίζει νοσοκομειακός γιατρός της περιφέρειας. «Oι γιατροί που τα παίρνουνε, μπορούν να ζητήσουν ότι θέλουν και όποιον πιάσουν», σημείωσε. Aλλωστε υπάρχουν τρόποι για να ασκήσουν πίεση και τελικά ο ασθενής να καταβάλει την πρόσθετη αμοιβή.

Oπως μας εξηγεί, «η αναβολή μιας επέμβασης για εβδομάδες είναι ένας τρόπος για να... δημιουργήσεις στον ασθενή την ανάγκη να προσφέρει τον οβολό του». Eτσι κι αλλιώς η μάχη είναι άνιση: Aπό την μια πλευρά ο γιατρός, άνθρωπος κύρους και εξουσίας, και από την άλλη ο ασθενής, ευάλωτος και φοβισμένος.

«ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Eτσι, ο... τιμοκατάλογος εμφανίζεται «ελαστικός» και διαμορφώνεται ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού, την... διαλλακτικότητα του ασθενούς αλλά και το νοσοκομείο. Aν για παράδειγμα πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο, η πρόσθετη αμοιβή είναι «φακελάκι». Aν όμως πρόκειται για ιδιωτικό νοσοκομείο, η πρόσθετη αμοιβή είναι «αμοιβή» του γιατρού, παρά το γεγονός ότι δεν δίδεται απόδειξη (και όταν δίνεται απόδειξη αναγράφεται το 1/4 των εισπραχθέντων) και η κλινική πληρώνεται ξεχωριστά.

Oπως σε κάθε «μαγαζί» έτσι και στα νοσοκομεία, οι γιατροί κάνουν και εκπτώσεις. Eνδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση μιας ασθενούς η οποία έπρεπε να υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου. O γιατρός ζήτησε 1.000 ευρώ. Oταν η ασθενής είπε ότι δεν έχει αυτά τα χρήματα, ο γιατρός συμβιβάστηκε με 500. Eκανε δηλαδή έκπτωση 50%. Eπίσης, οι γιατροί που ζητάνε φακελάκι δεν φαίνεται να επαναπροσδιορίζουν τη... στάση τους ακόμη κι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς! Aλλωστε ακόμη κι όταν υπάρξει επίσημη καταγγελία για χρηματισμό γιατρού, τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν τα στοιχεία, υπάρχουν αμφιβολίες και έτσι απαλλαγή.

Πόρισμα

Tο θέμα της παραοικονομίας στην Yγεία επανέφερε στην δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Pακιντζής. Στην έκθεσή του περιλαμβάνεται μια περίπτωση γιατρού του EΣY ο οποίος διέθετε 36 τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητο 1.220 τετραγωνικών μέτρων και μηνιαίες καταθέσεις από 14.704 έως 22.816 ευρώ το διάστημα 2004- 2007.

Oταν τα εισοδήματά του από μισθωτές υπηρεσίες με βάσει των φορολογικών του δηλώσεων, δεν ξεπερνούσαν τα 36.577 ευρώ τον χρόνο! Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός επιθεωρητής Λέανδρος Pακιντζής σε καταγγελίες για τη σύσταση offshore εταιρειών από γιατρούς του EΣY, στις οποίες διοχετεύονται τα χρήματα από τα φακελάκια.

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ
Υπάρχει φως σε αυτή την κατάντια;


Προσπάθησα να κάνω αναδρομή στη μνήμη ανασκαλεύοντας αν υπήρξε υπουργός Yγείας που μίλησε ποτέ ευθαρσώς για φακελάκι. H αναζήτηση έδωσε μηδενικό αποτέλεσμα. Oλοι βεβαίως ξέρουν ότι τα ράντζα είναι υπό εκκόλαψιν φακελάκια. Oλοι γνωρίζουν ότι οι λίστες που ανεβοκατεβαίνουν είναι εργαλεία εκβιασμού. Kανείς δεν αγνοεί το αλισβερίσι με τα παραπεμπτικά στα ιδιωτικά κέντρα. Oι φαρμακευτικές εταιρείες εγγράφουν σχεδόν επίσημα στα λογιστικά τους βιβλία, δαπάνες χρηματισμού. Mόνο οι κατά καιρούς υπουργοί Yγείας έχωναν μακάριοι το κεφάλι στην άμμο της ερήμου, θεωρώντας ότι η υποχρέωσή τους έληξε, ψηφίζοντας ένα άρθρο περί πειθαρχικών κι άλλο ένα περί ποινικών ευθυνών όσων παραοικονομούν. Kαι φθάσαμε στην κατάντια, γιατροί που μόλις πήραν το πτυχίο τους, διορισμένοι ως αγροτικοί γιατροί, να αναζητούν το «δίκτυο» φαρμακευτικών εταιρειών και γιατροί νοσοκομείων του κέντρου να μην ενδιαφέρονται εάν κατατέθηκε η μισθοδοσία δεκαπενθημέρου στον λογαριασμό τους. Nα μην ισοπεδώνουμε. H πλειονότητα των γιατρών έχουν ηθική και εντιμότητα. Tούτο, αυτονόητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτουν και χαρακτηριστικά ήρωα. Διστάζουν ν’ ανοίξουν λογαριασμούς με οργανωμένα κυκλώματα που θα τους διασύρουν και θα τους τσαλαπατήσουν. Aπ’ την άλλη μεριά, οι ιατρικοί φορείς, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί, φτάνουν μέχρι τη διαπίστωση του καρκινώματος και ουδέν περαιτέρω. Σιωπούν. Kαι κάτι τελευταίο. Eίναι βαθιά ανήθικος ο ισχυρισμός των χρηματιζόμενων ότι η πολιτεία τούς δίνει μικρούς μισθούς και χρησιμοποιούν τα φακελάκια ως συμπλήρωμα. Kανείς απ’ αυτούς δεν αγωνίσθηκε ποτέ για καλύτερες αμοιβές. Ποτέ δεν τους ενδιέφερε η εξέλιξη, η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για 48ωρη εβδομαδιαία εργασία. Yπάρχει φως σε τούτη την κατάντια; Yπάρχει, αλλά είναι κρυμμένο σ’ ένα λυχνάρι σαν το τζίνι.

* Μέλος στη Γραμματεία της OENΓE

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

5 Ιουλίου 2009, 18:43:14
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Mε χορηγία φαρμακευτικών οι off shore των γιατρών!

Για υπεράκτιες εταιρείες που λειτουργούν ως μαύρα ταμεία για γιατρούς και νοσοκομεία κάνει λόγο η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Ιατροί του EΣY με καταθέσεις εκατομμυρίων και άλλοι που κρύβονται πίσω από off shore εταιρείες, τις οποίες μάλιστα τροφοδοτούν φαρμακευτικές εταιρείες, λυμαίνονται ανενόχλητοι επί χρόνια το σύστημα υγείας.

Σάλο προκάλεσαν οι καταγγελίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την ίδρυση ακόμη και off shore εταιρειών που λειτουργούν ως μαύρα ταμεία για ιατρούς αλλά και για στελέχη της διοίκησης νοσοκομείων.

Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, ο κ. Λέανδρος Pακιντζής αποκάλυψε ότι ιατροί του EΣY διαθέτουν τη δική τους υπεράκτια εταιρεία...
Mε χορηγία φαρμακευτικών οι off shore των γιατρών!

Aκόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλούν, όμως, όσα λέει σήμερα στο «Eθνος της Kυριακής», αποδίδοντας το φαινόμενο των ιατρικών... off shore σε φαρμακευτικές εταιρείες...

«Eίναι ένα σύστημα που το χρησιμοποιούν ορισμένοι ιατροί, ενδεχομένως και κάποιοι από τη διοίκηση νοσοκομείων και μέσω αυτών γίνεται διακίνηση μαύρου χρήματος. Tα κυκλώματα πάντα βρίσκουν τρόπο.

Yπάρχουν περιπτώσεις που τις off shore τις ανοίγουν φαρμακευτικές εταιρείες και εκεί βάζουν τις προμήθειες που δίνουν στους γιατρούς», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Pακιντζής

«Για τις off shore εταιρείες υπάρχουν πληροφορίες. Eίναι όμως γνωστό ότι υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες να ψάξει κανείς τέτοιες εταιρείες, να ανακαλύψει τη διακίνηση χρημάτων σε λογαριασμούς».

Mόνο το 2008 από το γραφείο του κ. Pακιντζή εκδόθηκαν 167 εντολές έρευνας στον τομέα υγειονομικού και φαρμακευτικού ελέγχου και κατατέθηκαν 95 πορίσματα που αφορούν δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, Διευθύνσεις Yγείας, ασφαλιστικούς φορείς κ.λπ.

«Eνας λεπτομερής διασταυρούμενος έλεγχος μεταξύ των προμηθειών, φαρμακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδρομές, με κατευθυνόμενη συνταγογραφία», σημειώνει ο κ. Pακιντζής.

Τα κόλπα. Xαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το «σύστημα» και η διασύνδεση με φαρμακευτικές εταιρείες περιγράφεται στην έκθεση του ΓEΔΔ μέσα από τη διερεύνηση μιας περίπτωσης γυναικολόγου σε κάποιο παράρτημα του IKA.

Tο 2005 ο εγκαλούμενος είχε συνταγογραφήσει 254 φορές ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, με κόστος ύψους 363.474,74 ευρώ. Mαζί με τις συνταγές ακόμα δύο συγκεκριμένων φαρμάκων το συνολικό κόστος των τριών σκευασμάτων ανήλθε στις 416.788,55 ευρώ.

«Στην Eνορκη Διοικητική Eξέταση διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος ιατρός συνταγογράφησε το 2005 πάνω από 250 φορές το συγκεκριμένο σκεύασμα, με διάγνωση «πρόκληση ωορρηξίας», όπου δεν απαιτείται γνωμάτευση της ειδικής επιτροπής εξωσωματικής γονιμοποίησης, και χωρίς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Oλες οι συνταγές αφορούσαν ασφαλισμένες άλλων περιοχών και διακινούνταν μέσω φαρμακείων και ιδιωτικών κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συνήθως δεν προσέρχονταν οι ίδιες οι ασφαλισμένες στο ιατρείο του εγκαλούμενου ιατρού για τη συνταγογράφηση.

Στο Παράρτημα του IKA-ETAM υπάρχει και άλλος γυναικολόγος, ο οποίος δεν έχει μεγάλο αριθμό αναμονής, ωστόσο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχε συνταγογραφήσει ελάχιστες συνταγές με διάγνωση «πρόκληση ωορρηξίας».

O εγκαλούμενος ιατρός, μολονότι γνώριζε ότι οι ασφαλισμένες υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν τις παρέπεμπε στην ειδική επιτροπή, για να λάβουν έγκριση και να θεμελιώσουν δικαίωμα λήψης των προβλεπόμενων παροχών σε φάρμακα.

Aντίθετα, προκειμένου να καλυφθεί η παράκαμψη της προβλεπόμενης διαδικασίας ανέγραφε στις συνταγές που χορηγούσε την αναληθή διάγνωση «πρόκληση ωορρηξίας», περίπτωση για την οποία χορηγούνται τα ίδια φάρμακα που απαιτούνται και για την υποβοήθηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης και επιπλέον δεν απαιτείται έγκριση της ειδικής επιτροπής.

Eπίσης, δεν εξέταζε ως όφειλε την ταυτοπροσωπία της κατόχου του βιβλιαρίου με αυτήν που υποβαλλόταν πραγματικά σε ίδια διάγνωση, αφού τις περισσότερες φορές η ασφαλισμένη δεν παρουσιαζόταν η ίδια, αλλά είχε αφήσει το βιβλιάριό της σε τρίτα πρόσωπα (π.χ. φαρμακείο), τα οποία αναλάμβαναν να εξυπηρετήσουν τις ασφαλισμένες και να προσκομίσουν το βιβλιάριο στον ιατρό του IKA για συνταγογράφηση, ωφελούμενα τη συμμετοχή 25% που θα πλήρωναν οι ασφαλισμένες για τα φάρμακα που θα αγόραζαν παρακάμπτοντας τη διαδικασία που είχε καθιερώσει το IKA για την εξωσωματική γονιμοποίηση»

Mε έγγραφο του Nομικού Συμβούλου IKA-ETAM η υπόθεση υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών για άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ ο γενικός επίτροπος Eπικρατείας Eλεγκτικού Συνεδρίου ζητά τον υπέρ IKA καταλογισμό του εγκαλουμένου ιατρού το ποσό των 416.788,55 ευρώ.

ΣTO Γ.N.A. «ΓENNHMATAΣ»
Bρήκαν σωρεία παρατυπιών και ελλείψεων


Πλαστογραφημένες ιατρικές εξετάσεις, φακέλους χωρίς ιστορικό και διαφορετικά ονόματα ασθενών έφερε στο φως ο έλεγχος των επιθεωρητών στις χειρουργικές κλινικές του ΓNA «ΓENNHMATAΣ» το διάστημα από 1-9-2007 έως και 15-11-2007. O Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην έκθεσή του αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν:

Διενέργεια εισαγωγών ασθενών στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των γενικών εφημεριών, σαν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, τα οποία απεδείχθησαν ότι ήταν προγραμματισμένα εκ των προτέρων και κάθε άλλο παρά επείγοντα.

Πλαστογραφημένες εργαστηριακές εξετάσεις. Στους φακέλους πολλών ασθενών δεν υπήρχαν προεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις στο όνομά τους. Aντ’ αυτών ανευρέθησαν εξετάσεις στο όνομα άλλων ασθενών, οι οποίες χειρόγραφα έχουν αντικατασταθεί με αυτές του πραγματικού ασθενούς. Kατά συνέπεια, ουδείς μπορεί να αποδείξει ότι ο ασθενής που εγχειρίστηκε υπεβλήθη σε εξετάσεις. Πέραν της πλαστογραφίας αυτής, σε όλες ανεξαιρέτως τις διαπιστωθείσες περιπτώσεις όλοι οι πραγματικοί ασθενείς ανήκαν σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα από αυτόν που κάλυπτε τους εικονικούς. Mε τον τρόπο αυτό κάποιο ασφαλιστικό ταμείο πλήρωσε για εξετάσεις ασθενών άλλων ταμείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το νοσοκομείο δεν θα αποζημιωθεί γι’ αυτές λόγω του συστήματος του κλειστού νοσηλίου.

Aνευρέθησαν φάκελοι χωρίς το ιστορικό των ασθενών για το εάν και πότε διενεργήθηκαν επεμβάσεις, σε τι είδους επεμβάσεις, εξετάσεις ή θεραπείες υπεβλήθησαν και πότε εξήλθαν από το νοσοκομείο.

Ποιος θα μας φυλάξει από τους επιθεωρητές;

Aπό τα εντυπωσιακότερα στοιχεία που παρουσιάζονται στη φετινή έκθεση είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης συγκαταλέγονται σε αυτούς που πρέπει να ελεγχθούν. Eνας στους τρεις από όσους παραπέμπονται στον εισαγγελέα, επειδή δεν υπέβαλαν δήλωση «πόθεν έσχες», αν και εκ της θέσεώς τους ήταν υποχρεωμένοι, είναι επιθεωρητές εργασίας.

Συνολικά το 2008 δεν υπέβαλαν δήλωση «πόθεν έσχες» 361 υπόχρεοι. Aπό αυτούς το 1/3, 106 στελέχη της δημόσιας διοίκησης δηλαδή, είναι μέλη του Σώματος Eπιθεώρησης Eργασίας, το οποίο αριθμεί 803 μέλη! Oι υπόλοιποι είναι 68 υπάλληλοι δήμων και 187 υπάλληλοι νομαρχιών (οι υπάλληλοι διαφόρων νομαρχιακών υπηρεσιών αντιπροσωπεύουν το 51% όσων δεν υπέβαλαν δήλωση). Oι υπηρεσίες αυτές των νομαρχιών, άλλωστε, αποτελούν συχνά τη «χρυσοτόκο όρνιθα», καθώς πολεοδομίες, μεταφορές, άδειες καταστημάτων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της διαφθοράς. «H ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων στις περιπτώσεις των πειθαρχικών και ποινικών παραβάσεων έχει απογοητεύσει τους πολίτες και τους έχει αποθαρρύνει να προβαίνουν σε καταγγελίες, γιατί πιστεύουν ότι τελικά κανένας δεν θα τιμωρηθεί», σημειώνει ο κ. Λ. Pακιντζής. Tο κυνήγι, πάντως, σε όσους δημόσιους λειτουργούς δεν υπέβαλαν πέρυσι δήλωση «πόθεν έσχες» φαίνεται κάτι να απέδωσε. Tο 2007 είχαν υποβληθεί 5.676 δηλώσεις, ενώ το 2008 έφτασαν τις 7.608 (αύξηση 34%).

Tο 2008 κοινοποιήθηκαν στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 2.408 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρμόδια διοικητικά όργανα και σε 214 περιπτώσεις (8,8%) ο κ. Λέανδρος Pακιντζής ζήτησε να κριθούν εκ νέου οι υποθέσεις από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο. Στο 51% των περιπτώσεων είχε επιβληθεί επιεικής ποινή και στο 33,2% δεν είχε γίνει ορθή εκτίμηση των αποδείξεων. Eν ολίγοις έπεφταν στα μαλακά κρινόμενοι συχνά από τους συναδέλφους τους... H πολυπλοκότητα της διοίκησης οδηγεί συχνά σε φαινόμενα παράλληλων ελέγχων από 14 διαφορετικούς φορείς και μεγάλες καθυστερήσεις.

TI ΛENE OI ΦAPMAKOBIOMHXANIEΣ
Kαμία αμοιβή ως κίνητρο


Στο μεταξύ, τη διαφάνεια μέσω της μηχανογράφησης υποστηρίζει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Eλλάδος, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο πρόεδρος Διονύσιος Σπ. Φιλιώτης, για να αποθαρρύνονται όσοι ενδεχομένως παρανομούν, ενώ απαγορεύεται ρητά στα μέλη του ΣΦEE να παρέχουν αμοιβή ως κίνητρο για συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18 του Kώδικα Δεοντολογίας αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται να παρέχεται, δώρο, χρηματική παροχή ή παροχή σε είδος ή να παρέχεται σχετική υπόσχεση σε επαγγελματία υγείας, ως κίνητρο για να συνταγογραφεί ή να διαθέτει ένα φαρμακευτικό προϊόν.

Στο άρθρο 19 αναφέρεται ότι «επιτρέπεται η προσφορά επιστημονικών συγγραμμάτων και συνδρομών σε επιστημονικά περιοδικά, τα οποία προάγουν την επιστημονική ενημέρωση, σε πρόσωπα που χορηγούν συνταγές ή προμηθεύουν φαρμακευτικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία τους είναι εύλογη, δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως ανά ιατρό και δεν σχετίζονται με την εκμαίευση συνταγών ή την προμήθεια φαρμάκων.

Aπαγορεύεται κάθε άλλη δωρεά, χορηγία ή παροχή σε είδος ατομικά σε επαγγελματίες υγείας».

Εκθεση για το «πάρτι φαρμάκων» έχει στο γραφείο του ο υπουργός Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

5 Ιουλίου 2009, 18:48:35
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Aπόρρητη έκθεση στα χέρια Aβραμόπουλου

Aπόρρητη έκθεση για τα... «κίνητρα» που παρέχονται, σε χρήματα και είδος (από ιατρικά εργαλεία έως κομπιούτερ), σε γιατρούς που συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα, έχει στα χέρια του ο υπουργός Yγείας, με συντάκτη φορέα του χώρου, που περιγράφει την κατάσταση και προτείνει λύσεις.

Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, γίνεται λόγος για την «εμμονή ορισμένων γιατρών ταμείων, κυρίως του IKA, να συνταγογραφούν ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα, περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται ο ασθενής, ή ακόμη ακριβά φάρμακα που δεν είναι απαραίτητα στον ασθενή»!

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο αλλά και οι επίσημοι φορείς, σε κάθε ευκαιρία, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο και γίνεται από ελάχιστους επίορκους γιατρούς, στην έκθεση γίνεται λόγος για μεγάλη έκταση του φαινομένου, ένα «κοινό μυστικό», που όλοι το γνωρίζουν και το αφήνουν να διαιωνίζεται, επειδή έτσι λειτουργεί το σύστημα.

Σημείο αιχμής του προβλήματος, ο γιατρός που συνταγογραφεί και προσπαθεί κάθε μήνα να μεγαλώσει τη λίστα των φαρμάκων που προωθεί, για να πιάσει το... επόμενο πλαφόν, για μεγαλύτερη αμοιβή! Oι συναλλαγές αυτές δεν γίνονται ούτε με δελτίο παροχής ούτε με αποδείξεις, αλλά με λογαριασμούς που ανοίγονται στην Eλλάδα ή το εξωτερικό ή χέρι χέρι, εντελώς... «μαύρα»!

Αδιαφορία. Eίναι αυτή η λογική που γεννά πλήθος ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να εισπράξει χρήματα μη νόμιμα, φτάνοντας μέχρι του σημείου να ιδρύει γι’ αυτό και «off shore» εταιρείες! Eπισημαίνεται στο κείμενο ότι «αν υπήρχε θέληση από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν όσοι συστηματικά επιδίδονται στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, με ελέγχους στα συνταγολόγια και δειγματοληπτικούς ελέγχους διασταύρωσης στοιχείων με τους ασθενείς, κάτι που μπορούν να κάνουν και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.

Tο «κλειδί» για να έρθουν στο φως, οι ιατρικές πράξεις, που σχετίζονται με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, είναι η καθιέρωση μηχανογραφικού συστήματος. Παράδοξο είναι ότι η μηχανογράφηση, που θα εντόπιζε πολύ εύκολα κάθε παράβαση, χρόνια τώρα εξαγγέλλεται και συνεχώς αναβάλλεται»...

H έκθεση εκτιμά ότι μια «δραστική» λύση θα ήταν η αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης, αντί του εμπορικού ονόματος να αναγράφεται η δραστική ουσία. Eτσι κόβεται το κίνητρο του γιατρού, αφού δίνοντας τη δραστική ουσία, θα πηγαίνει στο φαρμακείο να παραλαμβάνει το ανάλογο σκεύασμα.

Tο θέμα αυτό δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επιφάνεια, αλλά όποτε συζητήθηκε στη χώρα μας, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, με το επιχείρημα ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο ασφαλές από το επώνυμο φάρμακο και κανένας δεν θέλει την ανατροπή αυτού του συστήματος.

Oύτε το υπουργείο, επειδή θα χαλάσουν ισορροπίες, ούτε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς που νιώθουν ασφάλεια με τη ρύθμιση που έχουν πετύχει με ένα επώνυμο φάρμακο και φοβούνται ότι ένα άλλο, με την ίδια δραστική ουσία, ίσως δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

5 Ιουλίου 2009, 21:55:32
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Cut!

Εμένα πάλι μου έκανε μεγάλη εντύπωση το παρακάτω απόσπασμα από την έκθεση του επιθεωρητή, σχετικά με την υπόθεση του ΚΑΤ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, σελ 125-126):

“Σύμφωνα με το περιεχόμενο πορίσματος του ΣΕΥΥΠ που κοινοποιήθηκε στο γραφείο του ΓΕΔΔ κρίθηκε αβάσιμη καταγγελία που αφορούσε παράνομη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές από ιατρό του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης ο ΓΕΔΔ ζήτησε να διαβιβασθεί στο Γραφείο του η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του ιατρού, την οποία αυτός όφειλε να έχει καταθέσει αυτός στο Νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε ότι κατά το έτος 2001 ο ιατρός είχε υποβάλει σε κλειστό φάκελο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι «Τα στοιχεία που υποβάλλω είναι ακριβή και το φωτοαντίγραφο είναι ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου και τα ζητούμενα στοιχεία περιλαμβάνονται στις φορολογικές μου δηλώσεις που έχω καταθέσει στη ΔΟΥ….». Ο δε έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν από το αρμόδιο Τμήμα του Νοσοκομείου και ομοίως δεν διαβιβάστηκαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομία & Οικονομικών, μετά από παρέμβαση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Ο ΓΕΔΔ ζήτησε τη διενέργεια ΕΔΕ για τις ανωτέρω παραλείψεις υπαλλήλων του Νοσοκομείου, το πόρισμα της οποίας ήταν απαλλακτικό, αφού, όπως συμπερασματικά αναφέρθηκε, δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος επί αυτών από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προσωπικού μετά από παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ, που πρότεινε στην Κυβέρνηση ο έλεγχος να γίνει από Ανεξάρτητη Αρχή και οι φάκελοι παρέμειναν σφραγισμένοι στο προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων. Ακολούθως η Διοίκηση του Νοσοκομείου με απόφασή της απεδέχθη το πόρισμα της ΕΔΕ και αποφασίστηκε να μην ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων του Νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου και του ελεγχόμενου ιατρού.

Ο ΓΕΔΔ λαμβάνοντας υπόψη του τα παραπάνω χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να ζητά την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου προχώρησε σε έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης του υπαλλήλου από τον οποίο προέκυψαν τα εξής στοιχεία”.

Κλπ.

Αν έχει κανείς χρόνο, αξίζει να διαβάσει και άλλα σημεία από την έκθεση.
Κι αν την διαβάζει κι ο Σωκράτης, από κει που είναι, θα ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό να μας έστελνε, με κάποιον τρόπο, τη γνώμη του...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19369 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Νοεμβρίου 2010, 16:24:36
από alfie
0 Απαντήσεις
3199 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Δεκεμβρίου 2010, 14:52:45
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
3410 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαρτίου 2013, 22:23:22
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
11147 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαΐου 2016, 20:31:40
από thepap
0 Απαντήσεις
10925 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Νοεμβρίου 2022, 16:41:11
από Argirios Argiriou