Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Ιανουαρίου 2025, 21:43:37

Αποστολέας Θέμα: Η «άγονη ειδικότητα» που απειλεί να «τινάξει» στον αέρα το Ε.Σ.Υ.  (Αναγνώστηκε 55466 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Αυγούστου 2021, 15:35:52
Αναγνώστηκε 55466 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/07/2021

Το υπουργείο υγείας και το γραφείο του πρωθυπουργού εξετάζουν πρόταση για… τριπλασιασμό των αποδοχών των αναισθησιολόγων ώστε -εν μέσω πανδημίας- να μην μείνουμε χωρίς νοσοκομεία!

Χωρίς αναισθησιολόγους νοσοκομεία όλης της χώρας! Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αφορά σε δημόσιες δομές υγείας κυρίως της περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει στο makthes.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Άννα Μαλισιώβα προσθέτοντας ότι «…το φαινόμενο έχει γίνει ακραίο γιατί έχει επιδεινωθεί με την πανδημία. Φαίνεται να γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες από το υπουργείο υγείας να δοθούν λύσεις και ταυτόχρονα κίνητρα για την προσέλευση στην ειδικότητα, επαναπατρισμό συναδέλφων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και προσέλκυση αναισθησιολόγων σε θέσεις της περιφέρειας όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει…».

Η κα Μαλισιώβα τονίζει ότι «δυστυχώς συνεχίζουμε να θεωρούμε την αναισθησιολογία ως ιδιαιτέρως «άγονη ειδικότητα» (12 αναισθησιολόγοι για κάθε 100.000 κατοίκους, ενώ στη Γερμανία είναι 31, στην Ιταλία 26, στη Βουλγαρία… 20 ) και μάλιστα με δυσοίωνες προοπτικές! Το γεγονός απειλεί την ισορροπία της νοσοκομειακής ιατρικής, αφού η απουσία αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία, όχι μόνο καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους, αλλά επιπλέον έχει και… ιατρονομικές επιπλοκές!». Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως μας είπε η πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος (ΕΑΕΙΒΕ) και συντονίστρια του Καρδιοαναισθησιολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Θεοδώρα Αστέρη

Η έλλειψη που καταγράφεται από το…. 2012

Ο αριθμός των ειδικευμένων Αναισθησιολόγων στην Ελλάδα ακολουθεί διαρκώς φθίνουσα πορεία και μάλιστα σε ορισμένα νοσοκομεία παρατηρούνται μόνιμα σοβαρές ελλείψεις «διαφαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον το πρόβλημα θα λάβει σοβαρές διαστάσεις, με μη αντιμετωπίσιμες επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων». Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΑΕ -και σε πρόσφατο υπόμνημα προς το υπουργείο υγείας- «…στις τελευταίες εξετάσεις ειδικότητας στο εξεταστικό κέντρο Νότιας Ελλάδας στην Αθήνα προσήλθαν να εξετασθούν για λήψη τίτλου ειδικότητας μόνο δύο και τρεις αναισθησιολόγοι αντίστοιχα». Ανάλογοι είναι οι αριθμοί και για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα! Οι νέοι γιατροί που επιλέγουν σήμερα την ειδικότητα έχει περιοριστεί κάτι που διαπιστώνεται από τις ανύπαρκτες πλέον λίστες αναμονής. Συγκεκριμένα, από 483 θέσεις πλήρους ή μερικής ειδίκευσης που υπάρχουν στη χώρα μας, λιγότερες από 100 είναι καλυμμένες!

Το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, σε καιρό πανδημίας, αλλά από την εποχή των… μνημονίων και ίσως και πιο παλιά! Οι κυριότεροι λόγοι, όπως λένε αναισθησιολόγοι στο makthes.gr, είναι ότι "πρόκειται για νοσοκομειακή ειδικότητα υψηλού κινδύνου, απαιτητική και μη ικανοποιητικά αμειβόμενη, οπότε και οι νέοι γιατροί, είτε δεν επιλέγουν να ειδικευθούν σε αυτήν, είτε προτιμούν κέντρα της αλλοδαπής όπου οι αμοιβές είναι υψηλές. Επίσης οι αναισθησιολόγοι δεν ανοίγουν ιατρείο κάτι που επίσης αποτρέπει από την ειδικότητα".

Να θυμίσουμε ότι στα νοσοκομεία οι αναισθησιολόγοι στηρίζουν -κατά κύριο λόγο υποχρεωτικά- Χειρουργεία, Ανάνηψη/Μονάδα Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας, Μαιευτήρια (Αναγκαία για τη λειτουργία όλων των ειδικοτήτων του Χειρουργικού Τομέα). Επίσης επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείου που απαιτούν αναισθησιολογική κάλυψη (Γαστρεντερολογίας, Καρδιολογίας, Ακτινολογίας, κ.λπ.). Ακόμη την ομάδα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) για την 24ωρη κάλυψη όλου του νοσοκομείου. Τέλος ΜΕΘ, ΤΕΠ, ΕΚΑΒ, Ιατρεία & Μονάδες Πόνου.

Όπως λέει η κα Μαλισιώβα «Είναι προφανής η ανάγκη για δημιουργία κινήτρων που θα συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των νέων γιατρών που θα επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. Επίσης στην αύξηση του αριθμού των αναισθησιολόγων που θα επιλέγουν να εργαστούν σε νοσοκομεία στην Ελλάδα (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά, Ιδιωτικά) και στην αποτροπή της φυγής τους σε χώρες του εξωτερικού όπου οι αμοιβές είναι υψηλές και στη δημιουργία προϋποθέσεων για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία άγονων ή απομακρυσμένων περιοχών. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr το θέμα εξετάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου υγείας. Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει πέσει πρόταση για… τριπλασιασμό της αμοιβής των αναισθησιολόγων σε μια προσπάθεια να επαναπατρισθούν όσοι έχουν μεταναστεύσει και έχουν σήμερα τριπλάσιες αμοιβές απ΄οτι οι συνάδελφοι τους στην Ελλάδα. Το θέμα επείγει διότι οι ίδιες ελλείψεις καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να μην υπάρχουν για να… «επιταχθούν» αν χρειαστεί!

Προτείνεται δε η χορήγηση επιδόματος «άγονης ειδικότητας» σε όλους τους ειδικευμένους Αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ και πανεπιστημιακά) και διπλασιασμός του συγκεκριμένου επιδόματος στα νοσοκομεία των άγονων ή απομακρυσμένων περιοχών. Ακόμη ζητείται η πρόσληψη μόνιμων γιατρών για κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην ασφαλή διακομιδή των βαριά πασχόντων (υποστήριξη του αεραγωγού, αναπνευστικού και καρδιαγγειακού), "ώστε να απαλλαγούν οι αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων από το επιπλέον αυτό έργο που επιφορτίζονται εξαναγκαζόμενοι να αφήσουν ακάλυπτα τα χειρουργεία των νοσοκομείων που υπηρετούν". Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ που θεσπίζει «Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας» το οποίο θα χορηγείται συμπληρωματικά στο βασικό μισθό, ύψους 400 Ευρώ για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και 250 για τους ειδικευόμενους, αφορολόγητα έως και τον 12/22.

Συχνά οι αναισθησιολόγοι αναφέρει η ΕΑΕ «καλούνται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων «να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους, να παρέχουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες, που αναλογούν και σε άλλους συναδέλφους, ή και να παρακάμπτουν τους κανόνες ασφαλείας που άλλωστε είναι νομικά κατοχυρωμένοι. Έχουμε επανειλημμένα ταχθεί ενάντια σε κάθε «εντέλλεσθε» που εκβιαστικά, σπασμωδικά και αψυχολόγητα απευθύνεται σε συναδέλφους σε πλείστα νοσοκομεία της χώρας»

Δεν βγαίνουν οι εφημερίες…

Σε παλαιότερο υπόμνημα προς το υπουργείο υγείας η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία τόνιζε ότι «η έλλειψη αναισθησιολόγων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια είναι τεράστια, με εφημερίες που καλύπτονται οριακά και τις περισσότερες φορές με… μετακινήσεις προσωπικού. Είναι πολλοί πια οι χειρουργικοί τομείς στην επικράτεια που υπολειτουργούν και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χειρουργεία που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, αφού οι αναισθησιολόγοι μετα βίας μπορούν να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά. Προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις καταλήγουν άγονες χωρίς υποψήφιους και τελικά το υπάρχον δυναμικό φτάνει στα όρια της φυσικής εξόντωσης. Στήριξαν και στηρίζουν τις ΜΕΘ με αποσπάσεις και μετατροπή των χώρων ευθύνης τους σε εντατικές αλλά και σηκώνοντας όλο το βάρος των διασωληνώσεων και διακομιδών παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και ειδικευόμενους»

Το πρόβλημα σε… αριθμούς

Σύμφωνα με την απογραφή της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΣΥ για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας (Οκτώβριος 2019) στα 74 μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας με σύνολο 460 χειρουργικών αιθουσών και 66.757 χειρουργικών επεμβάσεων στο δίμηνο 09-10/2019 καταγράφηκαν τα εξής στοιχεία που αφορούν στη στελέχωση σε αναισθησιολόγους: Η πληρότητα σε μόνιμους το δίμηνο 09-10/2019 ήταν 58% (452 μόνιμοι σε 772 θέσεις). Οι επικουρικοί κάλυπταν άλλο ένα 12% (98 επικουρικοί). Οι θέσεις που πρόσφατα προκηρύχθηκαν (70) είναι λιγότερες από τους επικουρικούς που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες ενώ λόγω ορίου ηλικίας ένας αριθμός αναισθησιολόγων έχει ήδη πιθανότατα συνταξιοδοτηθεί τον Δεκέμβριο του 2019. Οι θέσεις των ειδικευομένων ήταν καλυμμένες κατά το 34% των οργανικών θέσεων (136 για 389 θέσεις) μεταξύ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός υπηρετούσε σε παράταση. Στις πρόσφατες λίστες επικουρικών ιατρών όλης της επικράτειας μόνο 3 αναισθησιολόγοι έχουν αιτηθεί θέση παρότι υπάρχουν ανοιχτές προκηρύξεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι οργανισμοί των Νοσοκομείων όπως διαμορφώθηκαν το 2012 (βλ μνημόνια) συρρίκνωσαν τις οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων δυσανάλογα προς τις πραγματικές ανάγκες και αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή αρχικά του 1/10 και πρόσφατα του 1/5 το πάγωμα των προκηρύξεων που ακολούθησε, έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση…

Μελ. Καρ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: αναισθησιολογία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
22 Απαντήσεις
80746 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2019, 00:05:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
79440 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Σεπτεμβρίου 2018, 16:28:12
από DrD
0 Απαντήσεις
40183 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Δεκεμβρίου 2020, 08:30:24
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
60354 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαρτίου 2021, 12:10:34
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
38177 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2022, 18:43:21
από Vi_t