Τα άρθρα είναι απο ένα ΦΕΚ 258/Α΄του 1955 . Αντέγραψα το κείμενο απο ένα site σύγχρονο, αλλά μετά έψαξα και βρήκα το ΦΕΚ και υπάρχει λάθος στη μεταφορά του κειμένου απο την καθαρεύουσα στην νέα ελληνική: στο 2) εννοεί ότι είναι υποχρεωμένος να ασκησει κανείς την 2η ειδικότητα ΕΝΤΟΣ πενταετίας, και ΟΧΙ ΜΕΤΑ την παρέλευση πενταετίας.
Τωρα είναι γεγονός ότι έχω κάνει αίτηση και έχω επιλεγεί για αγροτικό επι θητεία, αλλα εξετάζω και το ενδεχόμενο να κανω 2η ειδικότητα. Οταν επικοινώνησα με το υπουργείο υγείας, μου είπαν ότι για να κάνω αίτηση για 2η ειδικότητα, υποβάλλω υπ. δήλωση ότι δεν απασχολούμαι στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ότι δεν έχω ιατρείο. Αυτό όμως θεωρώ ότι είναι παράλογο, στη φάση αυτή της αίτησης. Αν πχ, η θέση για την οποία ενδιαφέρομαι ήταν κατειλημμένη και έπρεπε να περιμένω, θα έπρεπε απο την ώρα που κάνω αίτηση ως την ώρα που θα άνοιγε η θέση, να παραμείνω άνεργη (εχω ιδιωτικό ιατρείο).
Εχω την εντυπωση ότι αυτή η υπ.δλωση προσκομίζεται όταν διορίζεται κάποιος, όχι όταν υποβάλλει αίτηση.
Δεν ρώτησα την υπάλληλο για το ενδεχόμενο να κάνω αγροτικό και να κάνω αίτηση για 2η ειδικότητα, γιατί ήταν απολυτη ότι έπρεπε να δηλώσω ότι δεν απασχολούμαι πουθενα.
Επίσης, να πω τα εξής, τα οποία πληροφορήθηκα σήμερα απο το Γραφείο Επαγγελμάτων Υγείας του υπουργείου Υγείας:
Άν αποφασίσει κάποιος να κάνει 2η ειδικότητα, αυτό δεν συνεπάγεται ότι απο τη στιγμή που ξεκινά την εκπαίδευσή του σε αυτή, αποποιείται την 1η του ειδικότητα. Αντίθετα, μόνο εφόσον πάρει και τον τίτλο της 2ης, τότε και μόνο τότε καλείται να επιλέξει ποια θα ασκήσει. Επίσης, καθ' όλο το διάστημα της 2ης άσκησής του, δικαιούται να συμμετάσχει σε προκηρύξεις θέσεων που αφορούν την 1η του ειδικότητα.
Η πιο πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με τις άγονες ειδικότητες είναι ότι αυτές είναι 5:
Γενική Ιατρική
Αναισθησιολογία
Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία
Νεφρολογία
Πυρηνική Ιατρική