Οι εξετάσεις και με τους δύο έγιναν στα νοσοκομεία όπου εργαζοταν στην Αθήνα με πραγματικά περιστατικά.
Ο πρώτος μας έφερνε περιστατικά από τα επείγοντα και τις κλινικές που έπρεπε να κάνουν υπέρηχο και τα κάναμε εμείς. Έβλεπε πως κάναμε τον υπέρηχο, πως κρατούσαμε τον ηχοβολέα και πως παίρναμε τις τομές και μας ρωτούσε τί βλέπουμε. Πάνω σε αυτά μας ρωτούσε και θεωρητικά. Για παράδειγμα τι περιμένουμε να δούμε στον υπέρηχο αν κάποιος έχει χολοκυστίτιδα. Ποιος είναι ο ορισμός του ανευρύσματος, ποια τα είδη των ανευρυσμάτων, ποια είναι τα πιο συχνά και που τα συναντάμε. Λιπώδης διήθηση-στάδια. Πως καταλαβαίνουμε ότι στην χολυδόχο κύστη είναι πολύποδας ή πέτρα; ποιες ειναι οι τομες όταν κάνουμε fast κτλ
Μάλιστα, μία φορά είχε και έναν ειδικευόμενο ακτινολογίας και τον έβαζε να κάνει υπέρηχο και έλεγε "κοιτάξτε τι όμορφες εικόνες παίρνει ο ακτινολόγος" και διάφορα άλλα τέτοια για να μας ρίξει το ηθικό. Φυσικά ο ειδικευόμενος δούλευε σε αυτό το μηχάνημα χρόνια ενώ εμείς το μαθαίναμε το πρωί πριν τις εξετάσεις!
Οι δυο γενικοί γιατροί μιλιά όταν έλεγε αυτά. Εκτός ότι δεν ήξεραν υπέρηχο, ο ένας ρώτησε αν ξέρω τι είναι fatty liver.... (έτσι για να πει ότι ξέρει κάτι). Ο άλλος σε κάποια φάση ρώτησε αν έχω υπέρηχο στο ιατρείο μου στο ΚΥ σε τι ποσοστό πιστεύω ότι μπορώ να κάνω διάγνωση. Του είπα σε ποσοστό περίπου 80% και τότε με ρώτησε και το υπόλοιπο 20%; Του απάντησα κατα πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί αξονική. Και τότε μου είπε: "Αν δεν καταφέρεις και το 20% θα είναι κακό για τη φήμη σου!" (δε θα τον χαρακτηρίσω...)
Όταν έδωσα με την άλλη επιτροπή, τον δεύτερο και πιο αντικειμενικό ακτινολόγο, ήταν και εκείνος ο γενικός γιατρός που με ρώτησε για το fatty liver (ο οποίος ήταν αναπληρωματικό μέλος τότε αλλά λόγω απουσίας του τακτικού μέλους τον ξαναείδα και καταχάρηκα...) αλλά ευτυχώς ήταν και μία πάρα πολύ καλή γενική γιατρός η οποία ήταν αντικειμενικότατη.
Να ξέρεις ότι αν είναι αντικειμενικοί δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Σίγουρα ξέρεις και θα περάσεις. Αν δεν είναι όμως θα αναγκαστείς να το αντιμετωπίσεις.
Όμως, πιστεύω ότι στη δική σας ειδικότητα δε θα είναι το ίδιο όπως ήταν τότε σε εμάς! Εγώ έδωσα πριν κάποια χρόνια και ίσως τα πράγματα να έχουν αλλάξει πια.
Μία συμβουλή: Αν σου φέρουν περιστατικό που δεν είναι για υπέρηχο άνω-κάτω κοιλίας, ακόμη κι αν ξέρεις να αρνηθείς να εξεταστείς σε αυτό το περιστατικό. Ένας συνάδελφος που δέχτηκε να κάνει υπέρηχο θυρεοειδούς ήταν το Βατερλώ του. Γενικοί γιατροί και παθολόγοι επιτρέπεται να κάνουν μόνο υπέρηχο κοιλίας!
Γενικά οι ακτινολόγοι στην Ελλάδα δε θέλουν να κάνουν οι άλλες ειδικότητες υπέρηχο γιατί θεωρούν ότι τους παίρνουν το ψωμί τους. Προσωπικά πιστεύω το αντίθετο. Ότι όσο περισσότερο υπέρηχο κάνουν οι άλλες ειδικότητες τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η δουλειά τους!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις προτάσεις. Ρώτησα στο υπουργείο για προηγούμενους επιτυχόντες αλλά η αλήθεια είναι ότι δε μου απάντησαν... Μήπως θυμάστε όταν εξεταστήκατε εσείς, οι εξετάσεις ήταν πάνω σε υπερηχογραφικές εικόνες ή είχαν και θεωρητικό σκέλος?
Ευχαριστώ και πάλι!
Μπορείς να ψάξεις στο διαύγεια "'Αδεια εκτέλεσης υπερήχων" και να κοιτάξεις για παθολόγους