Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)

Αναμένεται Πρόγραμμα για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε γιατρούς

(1/2) > >>

anastasios theodoridis:
Αναμένεται Πρόγραμμα για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και λογιστές

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για ελεύθερους επαγγελματίες για ποσό μέχρι και 20.000 ευρώ σε 50.000 γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και λογιστές για την αγορά ή την συμπλήρωση του εξοπλισμού της κάθε ειδικότητας τους.

Το ποσό που θα διατεθεί από το Πρόγραμμα θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το ανώτερο ποσοστό επιδότησης αυτό θα ποικίλει ανάλογα με το χρόνο άσκησης εργασίας του κάθε κλάδου. Το μεγαλύτερο θα φτάνει το 60% για κάθε εγκεκριμένο προϋπολογισμό και θα αφορά αυτούς που έχουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος μέχρι και πέντε χρόνια και το δεύτερο εξετάζεται να βρίσκεται στο 50% και θα αφορά αυτούς που έχουν εργασιακή παρουσία από πέντε χρόνια και πάνω.

Η οικονομική ενίσχυση θα διαφέρει από επαγγελματική ειδικότητα σε επαγγελματική ειδικότητα, με δεδομένο ότι θα αφορά αποκλειστικά την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού και όχι την επίπλωση του επαγγελματικού χώρου.

Έτσι, το ποσό της επιχορήγησης για δικηγόρους, λογιστές - οικονομολόγους και μηχανικούς αναμένεται να φτάσει το πολύ στα 5.000 - 6.000 ευρώ. Για τους γιατρούς - στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι κτηνίατροι και οι οδοντίατροι - το ποσό της ανώτατης ενίσχυσης ανέρχεται έως περίπου τα 20.000 ευρώ.

Για τους λογιστές και τους δικηγόρους, οι ενισχύσεις θα αφορούν κυρίως σε μηχανήματα (hardware) και λογισμικά (software), ενώ για τους μηχανικούς θα αφορούν την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, του απαραίτητου λογισμικού, καθώς και την αγορά εκτυπωτή σχεδίων (plotter). Μάλιστα, ειδικά για τους λογιστές, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την επιδότηση συγκεκριμένων λογισμικών προγραμμάτων, η εφαρμογή των οποίων θα μπορεί να κάνει ευκολότερες τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δημοσίευση και στην EΞΠΡΕΣ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
«Ψαλίδι» στον μποναμά γιατρών, δικηγόρων

Να αποκλείσει... φοροφυγάδες ιατρούς, δικηγόρους και λογιστές από το πρόγραμμα επιδότησης 50.000 ελεύθερων επαγγελματιών με 250 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας. Μετά τις αντιδράσεις που δέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου για τον κίνδυνο διανομής κοινοτικού χρήματος σε... έχοντες, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε χαμηλότερες επιδοτήσεις, αλλά και σε πριμοδότηση των νέων επαγγελματιών.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από ιατρούς και οδοντιάτρους, δικηγόρους και λογιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που έκαναν τον τελευταίο μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, σε τεχνικό επίπεδο, για να δουν ποιοι θα είναι οι πιθανοί δικαιούχοι των συγκεκριμένων επιδοτήσεων, έφτασε και στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που καταγράφουν το πολύ χαμηλό εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία οι επαγγελματίες κάποιων από τους επιλέξιμους κλάδους.

Τα... δύσκολα

Εκεί ξεκίνησαν τα... δύσκολα για την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την προαναγγελία του συγκεκριμένου προγράμματος -αλλά και την επίσημη έναρξη επιβολής προτάσεων στο πρόγραμμα «μαμούθ» των 1,05 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εν ενεργεία επιχειρήσεων- ως «αντίδοτο» στο νέο εισπρακτικό πακέτο.

Για να υπάρξει το επιθυμητό πολιτικά αποτέλεσμα, το υπουργείο επιχειρεί να... καλυφθεί από πιθανές αντιδράσεις περί επιδότησης εύπορων επαγγελματιών με κονδύλια που θα έπρεπε να δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων από την κρίση ή για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Γι' αυτό και αρχικά προτάθηκε από αρμόδια στελέχη να αναβληθούν οι επίσημες ανακοινώσεις για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και πλέον θεωρείται πιθανό το πρόγραμμα, έστω και στις γενικές του γραμμές, να δημοσιοποιηθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Θεωρείται πια σχεδόν βέβαιο ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά χρηματοδότησης (έως το 80% του κόστους προμήθειας των μηχανημάτων και του λογισμικού για νέους επαγγελματίες) θα μειωθούν σημαντικά σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Επίσης, σχεδιάζονται σαφή ηλικιακά πλαφόν για την επιλεξιμότητα των υποψηφίων (π.χ. έως πέντε έτη από την απόκτηση πτυχίου), ώστε να αποκλειστούν... μεγαλοεπαγγελματίες.

Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η επιδότηση δεν είναι μεγάλη. Το ποσό ανά δικαιούχο προτείνεται να φτάνει το μέγιστο στα 20.000 ευρώ.

50.000 επαγγελματίες

Ενδεχομένως μάλιστα για κάποιους κλάδους στους οποίους οι ανάγκες για εξοπλισμό είναι περιορισμένες (π.χ. δικηγόροι, λογιστές ή παθολόγοι) να υπάρξει και ενδιάμεσο πλαφόν στη χρηματοδότηση (π.χ. 7.000 ευρώ). Υπολογίζεται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθούν συνολικά 50.000 επαγγελματίες από τους 250.000 που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις συγκεκριμένους κλάδους.

Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει διαδικασίες έγκρισης εξπρές αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω των τραπεζών (διαφορετικά το χρήμα θα διανέμεται από τις εφορίες ή τα ΚΕΠ). Το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός των προτάσεων που θα εγκριθούν (τριπλάσιος σχεδόν από τα μέσα προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο), ο οποίος απαιτεί ένα ικανό πληροφοριακό σύστημα όχι μόνο να κάνει σωστή αξιολόγηση, αλλά και να υποβοηθήσει τον εκ των υστέρων έλεγχο που απαιτεί η Κομισιόν.

Οι επιδοτήσεις θα δοθούν σε εν ενεργεία ελεύθερους επαγγελματίες και όχι συνταξιούχους ή υπαλλήλους του Δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών.

Θα χρηματοδοτούνται μόνο δαπάνες για τεχνολογικό εξοπλισμό, μηχανημάτων και λογισμικού ή σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων. Δεν θα καλύπτονται επισκευές, αγορές άλλου εξοπλισμού (π.χ. γραφεία) ή οχημάτων.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει ηλεκτρονικά. Εξετάζεται η δυνατότητα άμεσης αξιολόγησης της πρότασης (όπως συνέβη πρόσφατα στο πρόγραμμα e-services). Ωστόσο, ο αντίλογος αναφέρει ότι είναι ίσως προτιμότερο πρώτα να ολοκληρωθεί η προθεσμία υποβολής προτάσεων ώστε να προκριθούν οι καλύτερες και όχι όσες... πρόλαβαν πρώτες να υποβάλουν αίτηση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:

«Δεν είναι όλοι οι γιατροί φοροφυγάδες»

Ευσυνείδητοι, σκληρά εργαζόμενοι, πενιχρά αμειβόμενοι και όχι φοροφυγάδες είναι η πλειονότητα των γιατρών, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή δημοσίευμά μας για κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η επιστολή του ΠΙΣ έχει ως εξής:

«Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, σε δημοσίευμά σας που υπογράφεται από την κ. Δήμητρα Καδδά, όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών (ενίσχυση γιατρών - δικηγόρων - λογιστών για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού) χαρακτηρίζετε τους γιατρούς "φοροφυγάδες" και "έχοντες".

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των γιατρών είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες, σκληρά εργαζόμενοι, πενιχρά αμειβόμενοι και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος έχουμε δώσει σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια γιατί αναίτια απέκλειαν τους γιατρούς από αυτά τα προγράμματα ως φυσικά πρόσωπα, ενώ οι εταιρείες συμμετείχαν.

Ζητούμε κατά νόμον να δημοσιευθεί η παρούσα επιστολή μας προς ενημέρωση των γιατρών αφενός μεν, και αφετέρου την αποκατάστασή των στην κοινή γνώμη.

Σημειωτέον, ότι με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας μετά το δημοσίευμα, δεν εξαίρεσε τους ιατρούς από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Την επιστολή υπογράφουν η κ. Β. Ανεμοδουρά (πρόεδρος) και ο κ. Κ. Γιαννακόπουλος (γεν. γραμματέας) του ΠΙΣ.

Απάντηση συντάκτη: Οι δύο λέξεις στις οποίες στηρίζει την επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκονται στην αρχή του κειμένου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το υπουργείο επιχειρεί «να αποκλείσει... φοροφυγάδες ιατρούς, δικηγόρους και λογιστές από το πρόγραμμα» και ότι «μετά τις αντιδράσεις περί διανομής του κοινοτικού χρήματος σε... έχοντες» προσανατολίζεται σε χαμηλότερες επιδοτήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες από 80% σε 60% επί της δαπάνης).

Δεν λέγεται λοιπόν ότι οι φοροφυγάδες είναι η πλειονότητα. Αλλά ότι το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχουν, βάσει στοιχείων που έχει ζητήσει και τώρα μελετά.

Αλλωστε, υπάρχουν και γνωστά στοιχεία περί φοροδιαφυγής, αν και παλαιότερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (14/7/2006) για τον επίσημο απολογισμό των ελέγχων της ΥΠΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006, στο 56% των ιατρών που ελέγχθηκαν (369 επί συνόλου 702) βρέθηκαν παραβάσεις, που αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων, την πλημμελή τήρηση εγγράφων κ.λπ.

Σημειώνουμε ότι καμιά απάντηση του υπουργείου Οικονομίας δεν υπήρξε στο δημοσίευμά μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απάντηση σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Gatekeeper:
ΥΠΟΙΟ: Η πλήρης πρόταση για την επιδότηση ελεύθερων επαγγελματιών

Την πλήρη πρόταση για το πρόγραμμα επιδότησης των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών με κοινοτικά κονδύλια για επενδύσεις τεχνολογικού εξοπλισμού έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτή, οι επενδύσεις που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα θα αφορούν την αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, ειδικού λογισμικού, καθώς και εξειδικευμένου εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. ιατρικά μηχανήματα).

Το ποσό της επιδότησης της επένδυσης θα κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία ως εξής: από 5.000 έως 20.000 ευρώ για τους γιατρούς και τους οδοντίατρους, από 4.000 έως 8.000 ευρώ για τους μηχανικούς, από 3.000 έως 5.000 ευρώ για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους, λογιστές.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μόνο το ΑΦΜ του, τα στοιχεία του, ένα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών στις οποίες επιθυμεί να προβεί. Θα ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης.

Για την έγκριση προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να διαθέτουν έγκυρο ΑΦΜ, να έχουν κάνει πρώτη έναρξη επιτηδεύματος πριν την 1/1/2009, να διαθέτουν φορολογική ενημερότητα και εφόσον δραστηριοποιούνται πάνω από πέντε χρόνια να εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρήσεων μεγαλύτερο από 35.000 ευρώ για τους γιατρούς, οδοντιάτρους, μηχανικούς στην περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης και 28.000 ευρώ για την υπόλοιπη επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, τους οικονομολόγους, συμβούλους και λογιστές 25.000 ευρώ για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και 20.000 ευρώ για την υπόλοιπη χώρα. Για τους συμβολαιογράφους 50.000 ευρώ για Αττική και Θεσσαλονίκη και 40.000 ευρώ για την υπόλοιπη χώρα.


--------------------------------------------------------------------------------
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση