Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας & Κοιν. Αλληγεγγύης κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου-Στρατη στο περιοδικό MDΕΡΩΤΗΣΗ: Από τα θέματα που ενδιαφέρουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και κατ΄ επέκταση και όλους τους πολίτες, είναι η σημαντική συμφωνία που πρόσφατα επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΕΝΓΕ. Οι ενδεχομένως αναπόφευκτες αναβολές, της προώθησης του Νομοσχεδίου στη Βουλή, δημιουργούν ένα κλίμα παρατεταμένης αναμονής, ίσως και αγωνίας μεταξύ των γιατρών. Τι λέμε τελικά στους γιατρούς, γι΄ αυτές τις καθυστερήσεις και τι περιμένουμε ν΄ αλλάξει, όταν οι ρυθμίσεις γίνουν Νόμος του κράτους;ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ικανοποίηση των εύλογων, πάγιων και χρόνιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα. Για τον σκοπό αυτό, εδώ και κοντά τρία περίπου χρόνια, ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκίνησε έναν ειλικρινή, ανοιχτό και συστηματικό διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο διάλογος αυτός, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο. Με το Νομοσχέδιο που ενσωματώνει αυτά που κατά κανόνα συμφωνήσαμε, κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Δυστυχώς η σημερινή οικονομική συγκυρία, που δεν είχε εκδηλωθεί πέρυσι, δεν επιτρέπει την απόλυτη ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων που είχαν συμφωνηθεί με την Συλλογική Σύμβαση. Αυξήσεις υπάρχουν, αλλά όχι στο βαθμό που όλοι επιθυμούμε. Στο σημείο αυτό αντιδρούν, δίκαια μεν, αλλά δυσανάλογα του πραγματικού προβλήματος, οι γιατροί. Προς το παρόν δείχνουν αδιαλλαξία, θα επιχειρήσουμε στην Βουλή την κατανόηση. Και των γιατρών και των κομμάτων της Βουλής. Οτιδήποτε και αν συμβεί, το γεγονός είναι ότι η Συλλογική Σύμβαση αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση - μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από το 1983!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ειδικότερα για τους γιατρούς, τόσο των κρατικών νοσοκομείων, όσο και του ιδιωτικού τομέα, ποιες άλλες ρυθμίσεις πρόκειται να γίνουν, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, την εκπαίδευσή τους, τα οικονομικά τους;ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ενδιαφέρον μας για την επαγγελματική προοπτική και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου, αφορά το σύνολο των γιατρών μας και δεν κατηγοριοποιείται ανάλογα με το εάν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Η επιστημοσύνη τους εξάλλου και η ποιότητα των γνώσεών τους είναι αδιαμφισβήτητη. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε, το αναφέρω και πριν, σε σημαντικές μισθολογικές ενισχύσεις των νοσοκομειακών γιατρών, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επίσης καθιερώνουμε το σύστημα προσλήψεων και κρίσεων με μια διαδικασία πιο δημοκρατική και αξιοκρατική, κάτι που όπως είναι φυσικό βρίσκει αντιμέτωπους το λεγόμενο «κατεστημένο» του ιατρικού κόσμου. Και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε στη Βουλή, προσβλέποντας στην κατανόηση και στο αίσθημα περί δικαίου των μελών του Κοινοβουλίου.
Επιπρόσθετα, επεξεργαζόμαστε τοπικά σύμφωνα εργασίας, τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς αμοιβής για τους γιατρούς μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, στον τομέα Υγείας στη χώρα μας, ενώ πολύ καλά είναι τα συμπεράσματα της πιλοτικής λειτουργίας των Κ.Υ. Αστικού Τύπου, όπως του Βύρωνα. Προχωρεί αυτό το θέμα;ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποτελεί, όπως ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει τονίσει, κορυφαίο μας στόχο. Είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων από κοινού με το νέο σύστημα προμηθειών και την αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης των δημοσίων μονάδων υγείας, για τη λειτουργία του νέου Ε.Σ.Υ. Εκτιμούμε, ότι με τη λειτουργία του ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα καλύψουμε τις ανάγκες όλων των κατοίκων της χώρας, σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, κατά τρόπο ποιοτικό και άμεσο. Παράλληλα, θα αποσυμφορήσουμε και τα νοσοκομεία, βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και ανακουφίζοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από τον υπέρμετρο, σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, όγκο εργασίας. Σύμφωνα εξάλλου με έρευνες, μόλις το 40% των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία, έχουν πραγματική ανάγκη δευτεροβάθμιας-νοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι λοιπόν κατανοητό το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που, λειτουργία του Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα εξασφαλίσει. Το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια, μετά από μια εξαντλητική και ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς, έχει σταλεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή. Μέσα στα πολύ σημαντικά που προβλέπει είναι και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας, που σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που θα συντάξει το ΚΕ.ΣΥ. θα βάλουν φραγμό στην ασύδοτη συνταγογράφηση και την αδικαιολόγητη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, που απειλεί τη βιωσιμότητα και την προοπτική τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ελλείψεις προσωπικού σε γιατρούς, νοσηλευτές, παρασκευαστές, κ.λπ. προκαλούν μια σειρά δυσλειτουργίες. Ειδικά η καθυστέρηση στελέχωσης των ΜΕΘ για πολλούς θεωρείται ανεξήγητη. Λύνονται τελικά, έστω με καθυστέρηση, αυτά τα προβλήματα;ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι φαινόμενο, που διατρέχει τα δημόσια συστήματα υγείας σε όλες τις προηγμένες χώρες. Εμείς, πέρα από τη διαπίστωσή του, προβήκαμε όμως, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αντιμετώπισή του. Επιταχύναμε τις υφιστάμενες διαδικασίες λειτουργίας των Συμβουλίων Επιλογής για την πρόσληψη νοσοκομειακών γιατρών. Αυξήσαμε κατά πολύ τις θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών, σε επίπεδα που όμοιά τους δεν είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια και το σημαντικότερο, προβλέπουμε με το νόμο, που αυτές τις ημέρες ψηφίζουμε στη Βουλή, την πρόσληψη 4.500 γιατρών, πέρα από το συνήθη προγραμματισμό, καθώς και 5.500 νοσηλευτών, με εξαιρετικές διαδικασίες. Είναι μια ρύθμιση ανάταξης και προοπτικής στη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. Ειδικά για τις ΜΕΘ, προβλέψαμε την κατά προτεραιότητα τοποθέτηση νοσηλευτών σε αυτές και ήδη 1.000 από τους νοσηλευτές που προσελήφθηκαν, τοποθετήθηκαν στις ΜΕΘ. Αποτέλεσμα των ενεργειών μας αυτών, ήταν η σημαντική αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ, που βάλαμε σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς προηγουμένων ετών. Δεν εφησυχάζουμε και επεξεργαζόμαστε λύσεις, όπως αυτή της νομοθετικής μας πρόβλεψης, που αυτές τις ημέρες ψηφίζουμε, για την υποχρεωτική παραμονή των νοσηλευτών στις θέσεις της αρχικής τους τοποθέτησης για μία πενταετία, καθώς και τον περιορισμό σε δύο των αιτήσεών τους για πρόσληψη από νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., που θα εξασφαλίσουν την στελέχωση των δημοσίων μονάδων υγείας και θα ενισχύσουν αποφασιστικά τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητά τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στον τομέα της ψυχικής υγείας, που βρισκόμαστε; Μετά το αρχικό πρόγραμμα, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., που θα συνεχίζονταν με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, τι μας κάνει να μην μπορούμε να κάνουμε έγκαιρα, τουλάχιστον τις πληρωμές προσωπικού;ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στον τομέα της ψυχικής υγείας που χειρίζεται με υπευθυνότητα και επάρκεια η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Μαρία - Αγγελική Τροχάνη, είχαμε να διαχειριστούμε μια ζοφερή κατάσταση, που συνίστατο στη διασπάθιση πόρων, στην προχειρότητα ή και την ανυπαρξία σχεδιασμού, στην αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου των όρων λειτουργίας και διαχείρισης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και στη συνολική απαξίωση της πολιτικής και των δράσεων, που είχαν εκπονηθεί απέναντι στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Με συντονισμένες ενέργειες στις κοινοτικές αρχές και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, επιτύχαμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, καθώς και για το σύνολο των δράσεων στο χώρο της υγείας, που είχαν τεθεί σε κίνδυνο, λόγω της αναποτελεσματικής και ασυνεπούς πολιτικής που είχε υιοθετηθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας. Προβλέψαμε με το νόμο περί προμηθειών, ότι το 2% από προϋπολογισμού κάθε πραγματοποιούμενης προμήθειας, θα διατίθεται για τις ανάγκες της ψυχικής υγείας, ενώ θεσπίσαμε τη δυνατότητα των Μονάδων Ψυχικής Υγείας να συνάπτουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, από το χρονικό ακόμη διάστημα απόκτησης της άδειας ίδρυσης και όχι της άδειας λειτουργίας, όπως μέχρι τότε ίσχυε. Με νέο μας νομοθέτημα, που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες, επιτρέπουμε την αναδρομική είσπραξη νοσηλίων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, καθώς και τη λειτουργία ειδικών ελεγκτικών μηχανισμών, που σε συνεργασία με μία συντονιστική αρχή για θέματα ψυχικής υγείας, θα εξασφαλίσουν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ψυχική υγεία. Σε κάθε περίπτωση, βασική μας προτεραιότητα στην εφαρμογή των ολοκληρωμένων πολιτικών στο χώρο της ψυχικής υγείας, είναι η εξασφάλιση της πληρωμής του προσωπικού των Μονάδων, ως όρου απαράβατου για τη χρηματοδότησή τους. Υγεία χωρίς τους λειτουργούς της, δεν νοείται και ούτε επιτρέπεται όποια και εάν είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να προωθήσουν αντίθετες λύσεις. Τις μέρες αυτές προωθούμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την σύσταση Φορέα Ελέγχου των οικονομικών, της λειτουργίας και των συνθηκών μεταχείρισης και θεραπείας των ασθενών, ώστε να μπει επιτέλους σε μια τάξη το θέμα αυτό. Η συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι βασικός στόχος και δράση του Υπουργείου μας και εντάσσεται στις κομβικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και των συναφών κοινοτικών πολιτικών.
Περιοδικό MD, ΤΕΥΧΟΣ Φεβρουαρίου 2009
Αντιγραφή από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι είναι πάλι αυτά τα τοπικά σύμφωνα εργασίας?
Για την ακρίβεια Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) (διάβασα αυτό, αλλά δεν κατάλαβα και πολλά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος)
"Ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς αμοιβής" ?