Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Νοσοκομείο ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντί Δημοσίου Δικαίου; Διαφορές.
(1/1)
Argirios Argiriou:
04/02/2022
Τι ακριβώς σημαίνει ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο που χτίζεται στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντί Δημοσίου Δικαίου; Οι βασικές διαφορές:
Τι ακριβώς σημαίνει ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντί Δημοσίου Δικαίου; Οι βασικές διαφορές
Πολιτικός καβγάς ξέσπασε με αφορμή την επί της αρχής ψήφιση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, της διάταξης που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, το οποίο πρόκειται να γίνει με δωρεά του Ινστιτούτου Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Συγκεκριμένα, υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΙΣΝ η οποία ρυθμίζει τα της δωρεάς, ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε "παρών". Το ΚΚΕ ψήφισε κατά, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε επικριτικά σχόλια εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα γίνει.
Θα κατασκευαστεί στο Φίλυρο. Και μαζί του θα κατασκευαστούν όλες οι υποδομές δικτύων και υπηρεσιών, με ό,τι σημαίνουν για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η υγεία των παιδιών και η αγάπη των γονιών θα το χαίρονται. Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά θα κλαίνε από ιδεοληψία".
Σε δική του ανακοίνωση ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου επισημαίνει πως "οι ιδεοληπτικές εμμονές τους ξεπερνούν τα όρια του γραφικού καταδεικνύοντας πως η υποταγή στο κόμμα είναι πάνω από το συμφέρον της πόλης. Η δικαιολογία ότι συμφωνούν με την κατασκευή του νοσοκομείου, αλλά διαφωνούν με τη λειτουργία του ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου είναι προσχηματική και σκοπό έχει να δώσει άλλοθι σε μια ανεξήγητη, μικρόψυχη, μικροκομματική απόφαση".
Εξηγώντας το "παρών" του κόμματός του, ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προφανώς στηρίζει τη δωρεά και την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, δήλωσε όμως ότι ψηφίζει "παρών" (και όχι "κατά") στο ν/σ, γιατί η κυβέρνηση, υπονομεύοντας το δημόσιο χαρακτήρα του, εισηγείται το νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης να είναι ΝΠΙΔ και όχι ΝΠΔΔ όπως όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ". Κατηγορεί, δε, την κυβέρνηση ότι "εργαλειοποιεί» τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει το πολιτικό της σχέδιο για Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία. Η αλλαγή νομικού καθεστώτος στα νοσοκομεία είναι το πρώτο βήμα. Και σ'αυτή τη στρατηγική δεν συναινεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ούτε οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης".
Ποιες είναι οι διαφορές
Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντί Δημοσίου Δικαίου; Το καθεστώς αυτό λειτουργίας δεν είναι άγνωστο για τη Θεσσαλονίκη καθώς στην πόλη, λειτουργεί ήδη από το 1999, με αυτόν τον τρόπο, το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν ως ΝΠΔΔ. Οι βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μοντέλων λειτουργίας είναι οι εξής:
1. Διοίκηση: Το "Παπαγεωργίου" διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο τα τρία μέλη επιλέγονται από τον δωρητή, άλλα τρία τα ορίζει το ελληνικό δημόσιο και ένα μέλος ορίζει το ΑΠΘ. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία τις διοικήσεις τις ορίζει αποκλειστικά το κράτος.
2. Δαπάνες: Στο "Παπαγεωργίου" τα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου εξασφαλίζονται από τα νοσήλια που του καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και ιδιωτικοί φορείς ασφάλισης, ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο νοσοκομείο δίνονται και κάποιες έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία το σύνολο των δαπανών λειτουργίας τους καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μαζί και τα νοσήλια, όπως φυσικά και η μισθοδοσία.
3. Ασθενείς: Το "Παπαγεωργίου" όπως και όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι κανονικά ενταγμένα στο ΕΣΥ. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή, ότι στο "Παπαγεωργίου" η διαχείριση των ασθενών γίνεται με πολύ καλύτερο τρόπο σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης.
4. Προσωπικό: Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο "Παπαγεωργίου", Παναγιώτη Τουχτσίδη οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Η διαφορά είναι ότι στο "Παπαγεωργίου" οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με σύμβαση ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου, η οποία αρχικά είναι ορισμένου χρόνου, διάρκειας τριών ετών και στη συνέχεια μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια των 22 και πλέον χρόνων λειτουργίας του νοσοκομείου, μόνον μία σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν μετατράπηκε σε αορίστου. Οι εργαζόμενοι είναι στο ενιαίο μισθολόγιο, είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, ενώ μεγάλο μέρος τους (πλην των γιατρών και του διοικητικού προσωπικού) είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, γεγονός που τους επιτρέπει να συνταξιοδοτηθούν στα 62,5 χρόνια, αντί των 67 που είναι στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Τουχτσίδη από τη λειτουργία του νοσοκομείου, το 1999, έως τώρα, έχουν γίνει περί τις 10 με 15 απολύσεις. "Επρόκειτο για ακραίες περιπτώσεις, συνήθως ανθρώπων οι οποίοι δεν προσέρχονταν στη δουλειά τους". Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, "κι εδώ δεν είναι όλα μέλι γάλα, υπάρχει κι εδώ ευνοιοκρατία, διαφορετική απ' αυτήν που παρατηρείται στα άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχει κομματοκρατία".
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Γράφουν σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 07/02/2022:
- Εκτός βεβαίως της μακράν καλύτερης οικονομικής διαχείρισης. Επίσης, των υψηλότερων -όχι "εκεί και ως έτυχεν" -αμοιβών ιατρών (όπως και στο "ΩΝΑΣΕΙΟ" Κ.Κ.).
- ( Αυτός που τα γράφει αυτά έχει εργαστεί ως Διοικητής σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας):
Είναι κοινώς παραδεκτή η σαφής υπεροχή ενός νπιδ, έναντι των νπδδ νοσοκομείων. Το "Παπαγεωργίου" είναι το καλύτερο ελληνικό νοσοκομείο, ακριβώς γι΄ αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να το μετατρέψει σε νπδδ, παραβιάζοντας το νόμο, αλλά απέτυχε.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση