20/12/2018
Στις 18 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον ΥΥ κ. Α. Ξανθό, τον ΓΓ του ΥΥ κ. Γ. Γιαννόπουλο, τον Αναπληρωτή ΓΓ σε θέματα ΠΦΥ κ. Σ. Βαρδαρό και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Π. Γεωργακόπουλο. Οι Γενικοί Ιατροί εκπροσωπήθηκαν από τους Προέδρους και άλλα μέλη του ΔΣ του Επιστημονικού και του Επαγγελματικό τους φορέα ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος - Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ).
Στην συνάντηση αυτή, κατατέθηκε το παρακάτω υπόμνημα με τις διαχρονικές μας θέσεις και αιτήματά μας, που κάθε μέρα που περνά αυξάνονται, διότι η πολιτική που ακολουθείται, οι υπουργικές αποφάσεις αλλά και οι εγκύκλιοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.
Υπόμνημα
Αναλογία Οικογενειακών Ιατρών προς πολίτες από 1/ 2250 σε 1/1500-1800
Ελεύθερη επιλογή του Οικογενειακού ιατρού (Ο.Ι.) από τον ασθενή, από όσους γιατρούς επιθυμούν να ενταχθούν στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
Θεσμοθέτηση τρόπου αποζημίωσης per-capita με εργασιακή σχέση πλήρους μη αποκλειστικής απασχόλησης.
Αποζημίωση του συμβεβλημένου Γενικού/ Οικογενειακού ιατρού με ελάχιστη αποζημίωση 40 ευρώ ανά άτομο κατ’ έτος.
Ο οικογενειακός ιατρός ( Ο.Ι. ) να είναι ο διαχειριστής του ΑΗΦΥ (Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας).
Ο Γενικός/Οικογενειακός Γιατρός να μπορεί να είναι ο Οικογενειακός Γιατρός και για παιδιά, αν το επιθυμούν οι γονείς ή αν δεν υπάρχει στην περιοχή παιδίατρος.
Κίνητρα για χρήση του Ο.Ι. ως σημείου πρώτης επαφής- προτεραιότητα στη χρήση δημόσιων υπηρεσιών εξειδικευμένης εξω-νοσοκομειακής φροντίδας επί παραπομπής από τον Ο.Ι.
Υποχρεωτική η δήλωση οικογενειακού γιατρού από τον πολίτη- αυτός θα είναι (με πρόσβαση και εισροές από όλους τους γιατρούς, που διαχειρίζονται τον ασθενή, εφόσον υπάρχει συγκατάθεση του ασθενή)- υπεύθυνος για θέματα πρόληψης- θα συμμετέχει σε δίκτυα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Γιατροί Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.) και Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.), αν ληφθούν υπόψη οι εφημερίες και τα ρεπό από εφημερίες, έχουν περιορισμένη δυνατότητα να λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί- part-time οικογενειακοί γιατροί με μειωμένο πληθυσμό ευθύνης.
Να μην μετακινούνται γενικοί γιατροί από ΚΥ, ΠΙ της περιφέρειας σε ΤΟΜΥ, με περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στην περιφέρεια.
Διακοπή των μετακινήσεων των Γενικών Ιατρών από τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας για την στελέχωση τμημάτων Νοσοκομείων, οδηγώντας τους σε αντιποίηση ειδικότητας.
Συμβάσεις με ξεκάθαρους όρους (υποχρεώσεις – δωρεάν και επί πληρωμή επισκέψεις).
Κατάργηση κάθε ειδικού νόμου και εγκυκλίου που ανατρέπει την ισοτιμία των ιατρικών γνωματεύσεων και πιστοποιητικών. Χορήγηση τους μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και την αποδοχή τους από όλους τους φορείς, ανεξάρτητα εάν χορηγείται από ιδιωτική ή κρατική δομή, ή από γιατρό νοσοκομείου ή περιφερειακού ιατρείου.
Άρση αποκλεισμών των Γενικών Γιατρών από πράξεις και συνταγογράφηση για εκπαιδευτικά αντικείμενα της ειδικότητας, ειδικά για τη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα.
Πιο συγκεκριμένα να μπορεί ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός να:
συνταγογραφήσει φυσικοθεραπείες (πως θα πετύχουμε την αποκατάσταση στους ασθενείς μας, έναν από τους πολλούς μας ρόλους) ως οικογενειακοί γιατροί;
επιθεμάτων σε κατακλίσεις – εγκαύματα συνηθισμένων σε υπερήλικες, κατάκοιτους ασθενείς απομακρυσμένων χωριών, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον πλησιέστερο χειρουργό.
έκδοση βεβαιώσεων υγείας για άδεια οπλοκατοχής, όταν αυτή επιτρέπεται σε παθολόγους που δεν έχουν εκπαιδευτεί στην ψυχιατρική, όπως εμείς...
Επανεξέταση του τρόπου καθορισμού (όχι οριζόντιες περικοπές, αλλά βάση επιδημιολογικών δεδομένων και άλλων χαρακτηριστικών με βάση τα διεθνή πρότυπα) ή ακόμα και απαλοιφή των οικονομικών πλαφόν στη συνταγογράφηση από τους Γενικούς/Οικογενειακούς ιατρούς.
Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές της συνταγογράφησης οφείλουν να γίνουν περισσότερο φιλικές προς το χρήστη και λιγότερο χρονοβόρες- απαραίτητο το input από γενικούς γιατρούς.
Η αποτύπωση και η εφαρμογή των πρωτόκολλων στην e-syntagografisis να είναι άρτια- απαραίτητο το input από γενικούς γιατρούς.
Δυνατότητα να αναλαμβάνουν και οι ιδιώτες Γενικοί Ιατροί καθήκοντα Ιατρού Εργασίας, ελλείψει ειδικών ιατρών εργασίας.
.
Υποχρέωση των παθολόγων που εντάσσονται στο σύστημα ως Ο.Ι. να καλύψουν τα κενά στην εκπαίδευση τους με παρακολούθηση αντίστοιχων εκπαιδευτικών σεμιναρίων (on the job training).
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρος ο ρόλος των ειδικών ιατρείων και της εξειδικευμένης φροντίδας εξωνοσοκομειακά στη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων.
Άμεση αλλαγή του ονόματος του τίτλου της ειδικότητας μας σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα και με το καταστατικό μας σε Γενική - Οικογενειακή ιατρική (αντί για Γενική Ιατρική).
Στο τέλος αυτής της συνάντησης δεν εισπράξαμε κάποια απόλυτη δέσμευση παρά κάποια "όχι", κάποια "θα" με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα.
Η εμπειρία μας από τα αποτελέσματα των συναντήσεων – υποσχέσεων – δεσμεύσεων που είχαμε διαχρονικά δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μετά από κάθε συνάντηση όχι μόνο δεν υλοποιείται καμία υπόσχεση, αλλά αντίθετα προστίθενται και άλλα προβλήματα στα υπάρχοντα.
Ήμασταν και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για περαιτέρω κινητοποιήσεις, περιμένοντας λίγες μέρες, εν αναμονή ξεκάθαρων απαντήσεων στα αιτήματα μας από το Υπουργείο Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας ότι η κάθε συνάντηση που έχουμε με το Υπουργείο Υγείας, ανάγεται σε μια επικοινωνιακή φούσκα χωρίς να υπάρχει πραγματική διάθεση για ικανοποίηση των διεκδικήσεων, που έχουν ως μόνο στόχο την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού με τις βασικές αρχές που εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος