Η καθημερινότητα των αρχαίων παππούδων μας...
Κρημνιώτη Π.
ΑΥΓΗ, 19/10/2010. Από τα πιο δημοφιλή βιβλία της σειράς "Λαοί και Πολιτισμοί" των εκδόσεων Παπαδήμα, "Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα" προσφέρει με τον πλέον ευσύνοπτο και ευανάγνωστο τρόπο όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την καθημερινότητα των αρχαίων παππούδων και γιαγιάδων μας. Οι δύο συγγραφείς Μ. Κολόμποβα και Ε.Λ. Οζερετσκαϊα εστιάζουν στην Αθήνα του 5ου και 4ου π.Χ. αιώνα, το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αναπτυγμένης δημοκρατίας του ελληνικού κόσμου, και μάλιστα στην περίοδο κατά την οποία η πόλη βρίσκεται στο απόγεο της ανάπτυξης και του πολιτισμού της.
Επιπλέον οι πηγές αυτής της περιόδου προσφέρουν επαρκείς και ασφαλείς πληροφορίες στους ερευνητές, μελετητές της σήμερον προκειμένου να συνθέσουν το πορτραίτο μιας πόλης της αρχαιότητας τη διάρθρωση του κοινωνικού της ιστού, την περιγραφή όλων εκείνων των ψηφίδων που συνέθεταν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της. Η ζωή τους, οι συνήθειές τους, η τροφή τους, οι λιχουδιές τους, το ντύσιμό τους, η εκπαίδευσή τους, οι τελετές και οι γιορτές τους, η ανατροφή των παιδιών τους, η θέση της γυναίκας, οι δουλειές και τα διαβάσματά τους, η μουσική και οι διασκεδάσεις τους, τα αρχιτεκτονήματα, η μουσική και το θέατρό τους συνθέτουν τον καμβά της αφήγησης η οποία δεν περιορίζεται στους εύπορους Αθηναίους πολίτες αλλά εισχωρεί, όσο το επιτρέπουν οι πηγές, στην καθημερινότητα των μετοίκων και των δούλων. Χωρίς την αυστηρότητα ενός ακαδημαϊκού συγγράμματος αλλά με την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται για τέτοιου είδους εγχειρήματα, οι δυο συγγραφείς αναπαριστούν με γλαφυρότητα την Αθηναϊκή καθημερινότητα του 5ου αιώνα.
(Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, K.M. Kolobova - E.L. Ozereckaja, Εκδ. Παπαδήμας, μτφ. Γ. Ζωίδη, σελ. 234, τιμή: 30,52 ευρώ). ...και η ζωή των παιδιών τους
Το γεγονός ότι έζησαν 2.500 χρόνια πριν δεν τα διαφοροποιεί και πολύ από τα σημερινά παιδιά. Μπορεί να μην είχαν τηλεόραση, βίντεο γκέιμ και κομπιούτερ, τρελαίνονταν όμως για το παιχνίδι και ξεφάντωναν με τα μέσα της εποχής τους. Τόπια, κουδουνίστρες, περίτεχνα τροχήλατα, κούκλες, κότσια, αλλά και πάπιες, κότες, γάτες στο κυνηγητό των οποίων επιδίδονταν μετά μανίας. Και κατσάδες άκουγαν από γονείς και παιδαγωγό επίσης, και τιμωρίες αλλά και γλυκίσματα εισέπρατταν. Βέβαια ο κόσμος δεν ήταν πάντα αγγελικά πλασμένος ούτε για τα παιδιά της αρχαιότητας. Όμως πόσα αλήθεια πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή των παιδιών πριν από 2.500 χρόνια; Η Βιβιάν Κενίγκ αναπλάθει την καθημερινότητα των παιδιών της αρχαίας Ελλάδας και τον αποκαλύπτει με το βιβλίο της στα σημερινά παιδιά. Περιγράφει τη ζωή και τα παιχνίδια τους, τα μαθήματα που διδάσκονταν, τις διαφοροποιήσεις που υπήρχαν ανάλογα με το φύλο τους αλλά και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, την αυστηρότητα των γονιών και των παιδαγωγών τους, τα αγαπημένα τους γλυκά. Η συγγραφέας παρακολουθεί τα παιδιά της αρχαίας Ελλάδας από τη γέννησή τους ως το τέλος των σπουδών τους και μέσα από την καθημερινότητα τους δίνει στα σημερινά παιδιά επαρκείς πληροφορίες για τις γενικότερες συνθήκες της αρχαιοελληνικής ζωής.
(Η ζωή των παδιών στην αρχαία Ελλάδα, Βιβιάν Κενίγκ, Εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Γιώργος Ρεγκούκος, σελ. 56, τιμή: 10,90 ευρώ. Από 10 ετών)Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος