Η αντίδραση του υπουργού στο θάνατο του ασθενή στην Πάτρα που πήγε στο νοσοκομείο αλλά δεν εφημέρευε, όπως και η σημερινή τροπολογία στο νόμο του προσωπικού δείχνουν ότι ΔΕΝ θέλουμε να φτιάξουμε ΠΦΥ σε αυτή τη χώρα.
Ούτε όλα τα νοσοκομεία μπορούν να εφημερεύουν κάθε μέρα, ούτε μπορεί ο γιατρός μιας κλινικής να απουσιάζει από την κλινική γιατί εμφανίστηκε κάποιος ως επείγον σε μια εφημερία. Δείχνει ωμά και κάτι πιο σοβαρό με κίνδυνο για την δημόσια υγεία: Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να έχουμε την νοσηλεύτρια να κάνει αξιολόγηση κινδύνου του περιστατικού ακόμη και για να αποφασίσει αν θα δει ή όχι τον γιατρό ένα περιστατικό. Συνεπώς τα νούμερα των 2000 πολιτών ανά γιατρό που βασίζονται σε χώρες με μεγάλη συμμετοχή των νοσηλευτών, είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστα και επικίνδυνα προς το παρόν και απαιτούν μια κουλτούρα που πρέπει να δημιουργηθεί σταδιακά. Ούτε η κοινοτική νοσηλευτική μπορεί να υπάρξει χωρίς να υπάρξουν μονάδες για την σωστή εκπαίδευση των νοσηλευτών.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεκαετίες τώρα, που οι δικοί μας ιθύνοντες δείχνουν να αγνοούν; Οι Γενικοί ιατροί εκεί εργάζονται σε group practice. Είναι ένα αντίστοιχο πολυιατρείο με βάση τη δική μας νομοθεσία. Συνήθως, έχει 3-6 γιατρούς, βλέπουν τα τακτικά περιστατικά τους με ραντεβού, τα έκτακτα όμως δεν τα στέλνουν στο νοσοκομείο αν δεν έχουν ραντεβού όπως μας είπε ο ΓΓ ΠΦΥ κ Μάριος Θεμιστοκλέους στην ημερίδα του ΙΣΑ. Κάθε μέρα ένας γιατρός του πολυιατρείου εκ περιτροπής, δεν βλέπει με ραντεβού αλλά βλέπει έκτακτα των ασθενών όλων των γιατρών που πολυιατρείου. Αυτό είναι μόνο η αρχή και στην Ιρλανδία πχ, πολλές μονάδες τέτοιων group practice κάνουν κέντρα εφημερίας. Σε αυτές τις χώρες, το κράτος σέβεται τον γιατρό δεν τον πληρώνει για όλο το χρόνο όσο το κέρδος μιας συνταγής του φαρμακοποιού, και ο ασθενής δεν ψάχνει το εφημερεύον νοσοκομείο.
Υπάρχει ελπίδα να τους πλησιάσουμε; Μάλλον όχι. Ούτε οι ιθύνοντες μας έχουν ικανότητα να βλέπουν μακριά.
Η σημερινή τροπολογία για το προσωπικό γιατρό βάζει ταφόπλακα στα group practice καθώς πλέον πρέπει να είσαι μόνος γιατρός με άδεια ιατρείου και όχι πολυιατρείου (ακόμη και αν το πολυιατρείο δεν έχει συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο που υπάρχει ως πρόφαση). Πριν λίγες μέρες ακούσαμε ότι θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στις αιτήσεις για γιατρούς που θα πληρώνονται με capitation και μετά δεν θα μπορείς να κάνεις αίτηση. Γελάνε οι ακαδημαϊκοί στο εξωτερικό μαζί μας. Στο σύστημα πληρωμής που θέλεις όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς να μπουν, που θέλεις κάθε νέος γιατρός να μπει και που όσο περισσότεροι γιατροί υπάρχουν τόσο το καλύτερο για τον πολίτη χωρίς να κοστίζει ούτε 1€ παραπάνω για το κράτος ο κάθε επιπλέον γιατρός. Εμείς βάζουμε ημερομηνία λήξης για συμβάσεις, αποκλείουμε γιατρούς σε group practices-πολυιατρεία, κάνουμε ότι μπορούμε να απορρίψουμε αιτήσεις με την οποία δικαιολογία.
Μην τρέφετε ελπίδες για ΠΦΥ με αυτά που συμβαίνουν... Έχετε καλύτερα μια εφαρμογή στο κινητό να βγάζει άμεσα ποιο νοσοκομείο εφημερεύει.