Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

"ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" Ψηφιακοί ιατρικοί φάκελοι για τους ασθενείς

(1/1)

anastasios theodoridis:
Τέλος στις… χαμένες εξετάσεις και τη χρονοβόρα αναζήτηση ιατρικών φακέλων βάζει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.

Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που εφαρμόζει ολοκληρωμένα το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί του νοσοκομείου μπορούν, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κωδικό, να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά την πορεία της υγείας των ασθενών τους, να αναζητήσουν πληροφορίες για το ιστορικό τους, αλλά και να καταγράψουν πληροφορίες, όπως πόσες φορές νοσηλεύτηκαν και τι εξετάσεις έκαναν.
“Το… χαρτί και το μολύβι ανήκουν ουσιαστικά στο παρελθόν για τους γιατρούς του νοσοκομείου μας. Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι ταχύτερη και άμεση ενημέρωση του γιατρού, μειωμένος χρόνος διάγνωσης, λιγότερες χαμένες εξετάσεις, λιγότερες επαναλήψεις εξετάσεων, μείωση χρόνου νοσηλείας, απεξάρτηση από τους φακέλους του αρχείου και μείωση του φόρτου διαχείρισης”, εξηγεί στη “Μ” ο διευθυντής Πληροφορικής του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” Γεώργιος Ιωακειμίδης.
Παράλληλα αναφέρει ότι, εκτός από τις κλινικές που εφαρμόζουν τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, έχει ήδη προχωρήσει και εφαρμόζεται και η διασύνδεση με τα απεικονιστικά εργαστήρια του νοσοκομείου, καταργώντας έτσι τα φιλμ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ιατρική εικόνα από το ακτινολογικό εργαστήριο το ενδοσκοπικό εργαστήριο και το εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής είναι πλέον διαθέσιμη σε κάθε γιατρό ηλεκτρονικά, μέσω του υπολογιστή του, συνοδευόμενη από το πόρισμα και το ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση του ασθενούς.
Ήδη το “Παπαγεωργίου” διαθέτει χιλιάδες ηλεκτρονικούς φακέλους από ασθενείς που το έχουν επισκεφτεί είτε για εξετάσεις είτε για νοσηλεία. Όσο για το πληροφοριακό σύστημα που έχει εγκαταστήσει το νοσοκομείο, αυτό προέκυψε από κοινοτική χρηματοδότηση ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και παλαιότερο άρθρο (10/3/2009) στην εφημερίδα καθημερινή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. Κουναλάκης:
Επειδή έχω εμπειρία από τέτοιες μαμφάρες σας λέω ότι το νοσοκομείο της Σητείας τα είχε όλα αυτά πριν περίπου 10 χρόνια αλλά δεν είχε άρθρο στην Καθημερινή. Επίσης στο κέντρο υγείας Ανωγείων τηρείται αρχείο εξετάσεων αίματος για όλους τους ασθενείς από το 2001 χωρίς διακοπή.
Να μην αναφέρω δεκάδες άλλα παραδείγματα πραγματικά πρωτοπόρα και με αποτελέσματα. Από το Παπαγεωργίου θα περίμενα λιγότερη έπαρση.

Η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας στη βιβλιογραφία θα δει κανείς μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σχετικά με την έναρξη χρήσης πληροφοριακών συστημάτων. Οι δημοσιεύσεις όμως που αξιολογούν την χρήση τους εκ των υστέρων δεν είναι καν διψήφιες.
Θα εκτιμούσα ο κ. Ιωακειμίδης να μας παρουσίαζε μετρήσιμα αποτελέσματα του πόσο πιο γρήγορα γίνονται κάποιες διαδικασίες, τι ποσοστό αποδοχής έχει το καινούργιο σύστημα, τι μείωση σε εργαστηριακές εξετάσεις εχει προσφέρει, πόσο λιγότερο χαρτί έχει χρησιμοποιηθεί, σε τι βαθμό έχει μειώσει τις παραγγελίες σε films και άλλα τέτοια. Εκεί φαίνονται τα αποτελέσματα.

ΥΓ Ειδήσεις γύρω από την υγεία πρέπει να δημοσιεύονται στο φορουμ και να γίνεται σχολιασμός. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε μόνο παθητικοί αναγνώστες. Πρέπει να "πονηρευόμαστε" από πράγματα που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί εμείς και να μην αποδεχόμαστε ότι μας σερβίρουν. Αυτή είναι αμφίδρομη επικοινωνία.

flone:
Στο ΓΝ Φλώρινας έβλεπα τη CT του ασθενούς στο PC του εξωτερικού ιατρείου, δύο λεπτά μετά την εξέταση, μέσω του δικτύου του Νοσοκομείου και με ένα DICOM Viewer (καλά το λέω?).

Κάποια στιγμή χρειαστήκαμε consultation από χειρουργική ειδικότητα τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Η λύση "σας στέλνουμε τα αρχεία με e-mail" απορρίφθηκε διότι "εμείς δεν έχουμε e-mail" :o. Η εναλλακτική "σας στέλνουμε τα αρχεία σε CD (με τον viewer) με κούριερ" απορρίφθηκε επίσης χωρίς να δηλωθεί ότι δεν έχουνε υπολογιστές.

Τελικά έγινε όπως μας ζητήθηκε εξ αρχής, πήγανε οι συγγενείς με τα films.

Δεν θυμάμαι ποιο νοσοκομείο ήταν.

Koterakis:
.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση