Η τεχνολογία και το διαδίκτυο θα βρίσκονται πλέον στο πλευρό του κάθε ασθενή που θα περνά το κατώφλι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ μετά από μία εξαιρετική προσπάθεια που έκαναν ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος με την ομάδα του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την αρωγή της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ.
Όλα ξεκίνησαν από τη δημιουργία ενός λογισμικού που χρησιμοποιείται για την ιατρική παρακολούθηση ασθενών. Αυτό το λογισμικό εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τοποθετούνται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έναν σε κάθε κρεβάτι και μέσα σε αυτόν μπαίνουν όλα τα ιατρικά δεδομένα που αφορούν στο νοσηλευόμενο.
Όλες οι ιατρικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε καθημερινή βάση για τον κάθε ασθενή της ΜΕΘ καταγράφονται και αποθηκεύονται στον υπολογιστή με το ειδικό λογισμικό με ειδικούς κωδικούς. Νοσηλευτές και γιατροί της ΜΕΘ εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό των μηχανημάτων και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή, να βλέπει την εξέλιξη της υγείας του ακόμα και αν βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς τους μέσω διαδικτύου, να βλέπουν αν ανέβασαν πυρετό, να ελέγχουν όλες τις ιατρικές τους εξετάσεις, να παρακολουθούν βήμα προς βήμα την εξέλιξη της υγείας τους ακόμα και αν παραστεί ανάγκη να απουσιάσουν από την κλινική.
Το σύστημα αυτό μπορεί να εφαρμόζεται ήδη στην Αμερική και σε νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί στη χώρα μας. Υπάρχουν μεν εταιρείες που πουλούν το συγκεκριμένο λογισμικό αλλά με ένα κόστος της τάξης των 25.000 ευρώ ανά κρεββάτι, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή τη χρονική περίοδο.
Έτσι ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με την ομάδα τους αλλά και την πολύτιμη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιούργησαν το δικό τους λογισμικό, ενώ το ΠΑΓΝΗ από την πλευρά του ανέλαβε το κόστος και προμήθευσε τη μονάδα με τους απαιτούμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι αντί το νοσοκομείο να αγόραζε το σύστημα για τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ με 300.000 ευρώ (25.000 ευρώ ανά κρεβάτι), τελικά πλήρωσε το 1/4 της τιμής , όπως επεσήμανε σήμερα ο κ. Γεωργόπουλος.
Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή, το ΠΑΓΝΗ είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε ολόκληρη τη χώρα που διαθέτει αυτό το σύστημα παρακολούθησης των ασθενών της ΜΕΘ και μάλιστα έχει τη δυνατότητα ακόμα και να πουλήσει την τεχνογνωσία αυτή, τόσο εκτός όσο και εκτός Ελλάδας.
Παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια σε ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές ενώ παράλληλα δε χάνεται κανένα απολύτως δεδομένο ποτέ. Δεν είναι όπως η καταγραφή στα χαρτιά, επεσήμανε κατά τη διάρκεια τς παρουσίασης ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος