Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Ο ΕΟΦ "ψαλιδίζει" το ΙΦΕΤ - Το παρασκήνιο και η επίπτωση στους ασθενείς
(1/1)
Argirios Argiriou:
27/05/2022 Δέσποινα Καραγιαννοπούλου.
Από χθες έχουμε χτυπήσει τα "τέλια" για ενδεχόμενη βόμβα λουκέτου, όταν ακούστηκαν φήμες που αφορούσαν το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Όπερ και έσκασε με την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που διέρρευσε, η οποία επί της ουσίας κόβει τζίρους από τον ΙΦΕΤ περιορίζοντας τη δράση του τελευταίου μόνο στην κάλυψη των φαρμάκων που έχουν φύγει από την αγορά. Εξέλιξη που έχει φέρει στα όριά τους και τους ασθενείς.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, εκπρόσωπος Συλλόγου ασθενών που θέλει ηπαρίνες και γ -σφαιρίνη, είχε ενημέρωση από παράγοντες ότι οι ελλείψεις θα καλυφθούν άμεσα και μάλιστα ειδικά για τη γ-σφαιρίνη ακούστηκε ότι υπάρχει εντολή μέχρι τα τέλη Ιουνίου να γίνει εισαγωγή ποσότητας 30 κιλών. Για τα 15 κιλά είχαν γίνει συνομιλίες και με εταιρεία.
Την ίδια στιγμή, αναστάτωση μετά από αυτή την εξέλιξη υπάρχει και από τις εταιρείες οι οποίες έχουν φέρει προϊόντα- για παράδειγμα ορούς για τα τσιμπήματα από φίδια - και δεν ξέρουν πού να παραδώσουν τα φάρμακα.
Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΙΦΕΤ μπορεί και στο τέλος να κλείσει, καθώς η λειτουργία του θα είναι ζημιογόνος, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να κλείσει ένα κρατικό όργανο και ότι ο ρόλος του ΙΦΕΤ ειναι να καλύπτει τις ανάγκες του ΕΟΦ που είναι και ο μέτοχος του.
Τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει είναι τα εξής:
Γιατί ο ΕΟΦ οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση. Πόσο συνέβαλε σε αυτή, το γεγονός ότι ο αποθηκευτικός του χώρος δεν πληροί τους κανονισμούς που ορίζει ο νόμος, εξ ου και το διοικητικό πρόστιμο των 40.000 ευρώ που επιβλήθηκε;
Γιατί -σύμφωνα πάντα με φήμες- μηνύσεις πέφτουν βροχή;
Πόσοι ασθενείς με όλες αυτές τις εξελίξεις θα διασφαλίζουν τις θεραπείες τους;
Ποιος θα ηρεμήσει τα πνεύματα, καταρχήν των ασθενών και στην συνέχεια όλων των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τον ΙΦΕΤ, αλλά και των γιατρών -που απαιτούνται σκευάσματα μέσω του ΣΗΠ.
Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι ο ΙΦΕΤ θα αναλάβει και τη λογιστική διαχείριση και των νοσοκομειακών σκευασμάτων που έκλειναν διαπραγμάτευση. Η τελευταία απόφαση όμως ακυρώνει τον όποιο σχεδιασμό.
Τι λέει η τελευταία Ετήσια Οικονομική Κατάσταση για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 στις 31/12/2020.
Σκοπός της "ΙΦΕΤ Α.Ε.", σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού της, όπως αυτό ισχύει σήμερα, είναι:
Η εισαγωγή, εμπορία και γενικά η διακίνηση ειδών αρμοδιότητας του “Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων" (ΕΟΦ), όπως το αντικείμενο αρμοδιότητας αυτού αναφέρεται στο άρθρο 2 του Ν.1316/1983, όπως ισχύει κάθε φορά, εφόσον διαπιστώνεται αρμοδίως έλλειψη και μετά απόεξακριβωμένο έλεγχο της αναγκαιότητας και της ωφελιμότητας του προϊόντος για την προάσπιση καιπροαγωγή της δημόσιας υγείας. Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικώς αναφέρονται τα "ορφανά" φάρμακα, διάφορα αντίδοτα, νοσοκομειακά φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση πανδημιών. Η εξαγωγή προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, τα οποία εισήχθησαν στην εγχώρια αγοράκαι δεν δύνανται πλέον να διατεθούν.
Η παραγωγή μοναδικών και αναντικαταστατων φαρμάκων και αντιδότων, καθώς η παραγωγή ναρκωτικών για λογαριασμό του Κράτους.
Η αποστείρωση προϊόντων και υλικών για λογαριασμό της εταιρείας και για λογαριασμό τρίτων.
Η ανάπτυξη μεθοδολογίας και η διενέργεια μελετών βιοδιαθεσιμότητας και βιοϊσοδυναμίας φαρμακευτικών προϊόντων, η ανάπτυξη μεθοδολογίας και η διενέργεια ποιοτικών και ποιοτικών ελέγχων σε προϊόντα αρμοδιότητας του ΕΟΦ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κυκλοφορία απολύτως ελεγμένων για τη θεραπευτική δράση τους προϊόντων για την πλήρη προάσπιση και προαγωγή τηςδημόσιας υγείας. Η διενέργεια ελέγχων για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό απαγορευμένωνουσιών (anti-dopping control) σε ανθρώπους και ζώα.
Η εκπόνηση οικονομικών, οικονομοτεχνικών, στατιστικών και οικονομετρικών αναλύσεων, στοντομέα της κατανάλωσης και των τιμών προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ.
Η εκτέλεση προγραμμάτων και έργων στον τομέα του φαρμάκου, της υγείας, της περίθαλψης καιτης ασφάλισης.
H οργάνωση, ανάπτυξη και εφαρμογή, σε πανελλαδική βάση, συστήματος ασφαλούς συλλογής,μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης και διαχείρισης οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως.
Τα οικονομικά στοιχεία
Τα έσοδα του IΦΕΤ το 2020 ανήλθαν σε 126,0 εκατ. έναντι 97,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 30 %). Τα λειτουργικά αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης ανήλθαν σε κέρδος 13,023 εκατ. έναντι κέρδους 11,790 εκατ.ευρώ της χρήσης του 2019. Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 12,893 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 12,097 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2019.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο με τους αρμοδίους για την εξεύρεση άμεσης λύσης που θα διασφαλίσει πρωτίστως τους ασθενείς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση