Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 07:18:51

Αποστολέας Θέμα: 10.000 γιατροί στην ανεργία  (Αναγνώστηκε 2535 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Αυγούστου 2009, 14:02:55
Αναγνώστηκε 2535 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
«Γυμνή» από γιατρούς έχει μείνει η περιφέρεια. Το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στην Αττική, το 17% στη Κεντρική Μακεδονία και χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να γίνουν... εσωτερικοί μετανάστες για να θεραπευτούν!

Η «αστυφιλία» και η πληθώρα των γιατρών, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αναμονές για ειδικότητα, έχουν προκαλέσει επιδημία ανεργίας στον κλάδο, με 10.000 γιατρούς να μην εργάζονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανέλυσε η Θεοδώρα Τζανετάκη για το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, σε όλη τη χώρα οι γιατροί είναι περίπου 62.000 και η αναλογία γιατρών - κατοίκων είναι ένας προς 185, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας προς 350. Το παράδοξο, όπως αναφέρει η ερευνήτρια, είναι πως η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε «παραγωγή» γιατρών, ωστόσο το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας παραμένει στις τελευταίες θέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε γιατρό που αποφοιτά από σχολές του εσωτερικού αντιστοιχεί ένας από άλλες σχολές του εξωτερικού, ενώ τα στοιχεία του ΔΙΚΑΤΣΑ δείχνουν ότι την πενταετία 1999 - 2004 οι αναγνωρίσεις πτυχίων Ιατρικής ανήλθαν σε 4.620.

Στα αστικά κέντρα

Οι μισοί Ελληνες γιατροί είναι παθολόγοι, μικροβιολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες - γυναικολόγοι, καρδιολόγοι και χειρουργοί. Αν και οι λίγες αυτές ιατρικές ειδικότητες συγκεντρώνουν το 52% όλων των γιατρών, χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικευμένους γιατρούς, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στις δυο μεγαλουπόλεις βρίσκονται οι 9 στους 10 ψυχιάτρους και νευροχειρουργούς, το 75% των γυναικολόγων, το 70% των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και των μικροβιολόγων, ενώ εκτός των δυο μεγαλύτερων αστικών κέντρων βρίσκεται μόλις το 20% των αναισθησιολόγων. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αρκετών περιοχών δεν μπορούν να βρουν ειδικότητες γιατρών και γίνονται εσωτερικοί μετανάστες για να εξυπηρετηθούν. Στη Στερεά Ελλάδα, για παράδειγμα, όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

Υπερπροσφορά και ανεργία


Στο μεταξύ, «κόκκινο» χτυπά η ανεργία στον ιατρικό κλάδο, που αποδίδεται στη μεγάλη διάρκεια αναμονής (σε περιζήτητες ειδικότητες αγγίζει και τη 10ετία), στην τεράστια αύξηση του αριθμού των γιατρών και στην άρνηση των επαγγελματιών να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις.

Στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, που αριθμεί 22.000 μέλη, το 11,2% είναι άνεργοι και το 14% υποαπασχολείται, ενώ από τα 600 νεοεγγεγραμμένα μέλη ετησίως τα 175 κατευθύνονται στην ανεργία. «Από τα 9.000 μέλη μας, οι 2.000 είναι νέοι γιατροί και το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 14% με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις. Η ανεργία σπρώχνει στη μετανάστευση χιλιάδες Ελληνες ειδικευόμενους, πολλοί εκ των οποίων φιλοξενούνται σε Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολαΐδης.

Τις πιο αρνητικές προοπτικές φαίνεται πως έχουν μαιευτήρες, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, οδοντίατροι, παιδίατροι, χειρουργοί, μικροβιολόγοι, οφθαλμίατροι και παθολόγοι. Αντίθετα, αισιόδοξες προοπτικές υπάρχουν για ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγους, ψυχιάτρους και πλαστικούς χειρουργούς.

Ανασφάλεια και στους ασθενείς

Η κρίση στον ιατρικό κλάδο πλήττει με τη σειρά του το σύστημα υγείας, καθιστώντας το πιο εχθρικό και προς τον ασθενή, σύμφωνα με τους γιατρούς. «Ο υπερπληθωρισμός και η ανεργία απογοητεύουν τους γιατρούς, τους ταλαιπωρούν, τους φέρνουν σε απόγνωση. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την καταστροφή, αλλά δε φαίνεται να αφουγκράζεται κανείς την κόπωση και τον κόπο των νέων ανθρώπων. Ανασφάλεια όμως νιώθει και ο ίδιος ο ασθενής, ως χρήστης των υπηρεσιών υγείας», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. «Αγκάθι» αποτελούν και οι άσκοπες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται συχνά οι πολίτες εξαιτίας των κενών στο σύστημα υγείας. Περιττές θεραπείες και εξετάσεις εκτοξεύουν την παραοικονομία στα ύψη (στο 17,5% των συνολικών δαπανών υγείας και στο 1,5% του ΑΕΠ), με τον «ιατρικό πληθωρισμό» να φτάνει φέτος το 8% από το 4% πέρσι.

Αμεσες παρεμβάσεις

Αμεσες παρεμβάσεις, όπως η ανακατανομή του διαθέσιμου ιατρικού δυναμικού, ζητούν οι γιατροί, ώστε να βγει ο κλάδος από το αδιέξοδο. «Εχουμε προτείνει, μεταξύ άλλων, να αλλάξει ο θεσμικός ρόλος των ιατρικών συλλόγων, ώστε να καθορίζουν τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών ανά περιοχή. Ακόμη, να περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων και γενικά των «παραγόμενων» γιατρών, καθώς «πληγή» για τον υπερπληθυσμό είναι οι γιατροί που σπουδάζουν στο εξωτερικό ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός φορέας για τον έλεγχο των θέσεων σε κάθε χώρα και την ισότιμη κατανομή ιατρικού δυναμικού με κίνητρα για τις άγονες περιοχές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Αυγούστου 2009, 14:45:21
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τα ίδια έλεγε ο συνάδελφος Νικολαΐδης και τον Μάρτιο του 2006

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και τον Δεκέμβριο του 2008

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Είναι εύκολο να αμπελοσοφεί ο καθένας που κάθεται στην καρέκλα του προέδρου. Το κόστος της αμπελοσοφίας πλέον είναι ανύπαρκτο. ;D
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Αυγούστου 2009, 14:49:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Παράθεση
Ακόμη, να περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων και γενικά των «παραγόμενων» γιατρών, καθώς «πληγή» για τον υπερπληθυσμό είναι οι γιατροί που σπουδάζουν στο εξωτερικό ανεξέλεγκτα.

Μάλιστα ........ απέκτησαν ΟΛΟΙ τώρα άποψη για τις σπουδές των ιατρών ...............
Α ρε πανεπιστήμονες γυρολόγοι της ενημέρωσης .........
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

11 Αυγούστου 2009, 18:24:34
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Ακόμη, να περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων και γενικά των «παραγόμενων» γιατρών, καθώς «πληγή» για τον υπερπληθυσμό είναι οι γιατροί που σπουδάζουν στο εξωτερικό ανεξέλεγκτα.

Μάλιστα ........ απέκτησαν ΟΛΟΙ τώρα άποψη για τις σπουδές των ιατρών ...............
Α ρε πανεπιστήμονες γυρολόγοι της ενημέρωσης .........


Συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν έχουν και άδικο....
+

Λέξεις κλειδιά: