Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου

(1/2) > >>

anastasios theodoridis:
Ερώτηση Λ. Κατσέλη αναφορικά με την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (27-09-09)

ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΛΟΥΚΑ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ
 

 

Προς:  Τον Υπουργό Εσωτερικών
 
 

Θέμα: «Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου» 

   κ. Υπουργέ,

   Η απαίτηση για διαφάνεια στο δημόσιο βίο, η οποία διαπερνά όλες τις πτυχές άσκησης της πολιτικής, αποτελεί σαφές και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών. Η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία αποτελεί πρωταρχικό και στοιχειώδες δημοκρατικό κοινωνικό δικαίωμα, όπως απορρέει και από το άρθρο 5Α του Συντάγματος, τόσο για την διασφάλιση της λογοδοσίας των «ασκούντων δημόσια εξουσία», όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση όλων των πράξεων και αποφάσεων νομοθετικού και διοικητικού περιεχομένου - με εξαίρεση τις αποφάσεις που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας - αποτελεί συστατικό στοιχείο για την διάδοση της πληροφορίας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή. Βάσει των αρχών αυτών, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (Ε.Τ.), αποτελεί άμεση ανάγκη.

   Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα, ο τρόπος παροχής των πληροφοριών που αφορούν στις ανωτέρω πράξεις και αποφάσεις από το Εθνικό Τυπογραφείο (Ε.Τ.) δεν δίνουν τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο - επισκέπτη της ιστοσελίδας να τις αξιοποιήσει, καθότι για την εκτύπωση αυτών απαιτείται η ύπαρξη συνδρομής. Η απαίτηση αυτή δεν αιτιολογείται, ούτε από το ανέξοδο της παροχής των ηλεκτρονικών πληροφοριών, ούτε επίσης από το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες ως φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και των εξ΄ αυτών παραγόμενων υπηρεσιών τους.

 

      Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών:

   1. Για πιο λόγο συνεχίζουν να υφίστανται προσκόμματα, τα οποία εμποδίζουν τη διάχυση των πληροφοριών και την ενημέρωση των πολιτών, όπως η καταβολή συνδρομής στο Εθνικό Τυπογραφείο;
   2. Σκοπεύετε να προβείτε στην πλήρη αποδέσμευση των παρεχομένων πληροφοριών από το Εθνικό Τυπογραφείο (Ε.Τ.), προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση των πληροφοριών από τους πολίτες;

 
 

Αθήνα, 27/08/09

anastasios theodoridis:
Οι νόμοι και τα επιδόματα


Τελικά όλα τα παράδοξα έχουν την εξήγησή τους. Μερικές φορές είναι τόσο ποταπή που αδυνατεί κάποιος να τη φανταστεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Εθνικού Τυπογραφείου.

Γράψαμε πολλάκις για το παράλογο της πώλησης των νόμων στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, πρέπει κάποιος να πληρώνει περί τα 1.200 ευρώ συνδρομή στο Εθνικό Τυπογραφείο για να μπορεί να έχει πρόσβαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Από το 2002 σημειώναμε ότι «το ανήκουστο της υπηρεσίας είναι ότι ο Ελλην Πολίτης πρέπει να πληρώσει για να αποκτήσει δημόσια πληροφορία... Η συνδρομή για απόκτηση των ΦΕΚ είναι αντισυνταγματική. Το άρθρο 5α. παρ.2 επιτάσσει “η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους”. Είναι και παράλογη: ενώ “άγνοια νόμου δεν συγχωρείται”, αλλά για να μάθει κάποιος τον νόμο πρέπει να πληρώνει. Αρα μόνον οι έχοντες και κατέχοντες μπορούν να είναι νομιμόφρονες».

Αυτός ο παραλογισμός επιβίωσε και στην εποχή του Διαδικτύου. Παλιότερα υπήρχε μια δικαιολογία για την πώληση των νόμων που ήταν το κόστος του χαρτιού και της αποστολής των ΦΕΚ, αν και το ελληνικό κράτος εμφανιζόταν ακριβό στα πίτουρα και φτηνό στ’ αλεύρι. Σπαταλά δισεκατομμύρια σε ιλουστρασιόν έντυπα και διαφημιστικές μπροσούρες και τσιγκουνευόταν το ελάχιστο χαμηλής ποιότητας χαρτί που τυπώνονται οι νόμοι του κράτους;

Το μυστήριο πύκνωσε όταν το Εθνικό Τυπογραφείο βγήκε στο Διαδίκτυο. Χωρίς το κόστος χαρτιού και αποστολής των τευχών η χρέωση παρέμεινε. Η δικαιολογία ήταν ότι αν δοθεί δωρεάν η βασική πληροφορία του κράτους, «το κράτος θα χάσει έσοδα»! Τόση φροντίδα για τα λεφτά των φορολογουμένων δεν είχαμε ματαδεί.

Το μυστήριο τελικά λύθηκε με τη δημοσίευση του καταλόγου των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο («Καθημερινή» 31.1.2010). Πάνω πάνω φιγουράρουν τα 550-754 ευρώ που παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου από τις πωλήσεις των ΦΕΚ. Δηλαδή, για το προνόμιο αυτής της συντεχνίας, όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διατήρησαν την παράλογη και αντισυνταγματική αυτή πρακτική. Ο νέος υπουργός, κ. Γιάννης Ραγκούσης, υποσχέθηκε ότι θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Ακόμη περιμένουμε...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μαρία Χόρτη:
Δωρεάν τα ΦΕΚ σε ηλεκτρονική μορφή από το Εθνικό Τυπογραφείο
 
15/07/2010
 

Στα πλαίσια του άρθρου 7 του Νόμου 3861 για την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις, προβλέπεται η πρόσβαση σε όλα τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δωρεάν.

Κατόπιν τούτου, όλα τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα δωρεάν από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.
( Ν.3861/2010,άρθρο 7 /τ.Α' 112 -13.7.2010).
 
 

(Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

D-Michalis:
Αυτά τα τεύχη μπορείς να τα κατεβασεις? ? ?

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτά τα τεύχη μπορείς να τα κατεβασεις? ? ?

--- Τέλος παράθεσης ---
Αν κατάλαβα καλά....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

πατώντας στο  ανοίγουν τα ΦΕΚ ως αρχείο

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση