Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα - Άλλες μορφές
Η αθλιότητα της Εταιρείας Παθολογίας Βόρειου Ελλάδος
Δ. Κουναλάκης:
χεχε.... μυρίζει μπαρούτι..... και εγώ χαίρομαι....
Πριν πιάσουμε μια συζήτηση που έχει σχέση με το τι κάνει ο παθολόγος και τι κάνει ο γενικός ιατρός ή τι αναλογίες θέλουμε ας δούμε τι απαντήσεις υπάρχουν στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Τι ορίζεται ως "Παθολογία"; Γιατί όσοι έχουν στο μυαλό τους τον ορισμό του κ. Ράπτη παρακαλούνται να επιστρέψουν στην εποχή που ο εν λόγω συνάδελφος έκανε ειδικότητα. Η σημερινή ειδίκευση στην παθολογία καμιά σχέση δεν έχει με την "παθολογία" που ονειρεύονται. Αυτό εν μέρη δίνει μια μεγάλη απάντηση και στον jack και στον Άρη. Η σημερινή ειδίκευση στην παθολογία, ειδικά σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία με διψήφιο αριθμό κλινικών και ειδικοτήτων μάλλον παράγει επικίνδυνους ιατρούς για την ΠΦΥ και προς μεγάλη έκπληξη ακόμη και παρά την κακή ποιότητα στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Σε νοσοκομεία με μονοψήφιο αριθμό κλινικών είναι καλύτερα τα πράγματα όσο ο ειδικευόμενος το έχει μεράκι και οι επιμελητές το λέει η καρδούλα τους.
2. Τι ορίζουμε "ΠΦΥ"; Εδώ θα μου επιτρέψετε να έχω την εμπειρία του ΕΣΥ και την εμπειρία της γυναίκας μου που είναι ιδιώτης παθολόγος. Εάν νομίζεται ότι ο παθολόγος κάνει δουλειά ιατρού της ΠΦΥ, ονειρεύεστε οικτρά. Διασκεδάζω αφάνταστα λέγοντας στην γυναίκα μου ότι όπως πάει θα γίνει καλή γενική ιατρός, καθώς έχει δει περισσότερους τυμπανικούς υμένες σε 1.5 χρόνο ιατρείου από ότι σε 4 χρόνια ειδικότητας με 7 εφημερίες το μήνα στα ΤΕΠ του Βενιζέλειου νοσοκομείου. Έχει κάνει αλλαγές τραυμάτων, κοπές ραμμάτων, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση να δει παιδιά 12 ετών. Μπορεί να διώξει κανείς τον ασθενή από το ιατρείο που δεν έρχεται να δει τον Παθο-λόγιο αλλά το γιατρό του; Φαντάζομαι ότι εάν είχε και εκπαίδευση στην ΠΦΥ κατά την ειδικότητα θα έκανε πολύ περισσότερα... Βλέπετε τα στεγανά των Παπαρο-λόγιων τελειώνουν στα ανώτατα ιδρύματα και στα επιβλητικά γραφεία.
3. Η εκπαίδευση στην ΠΦΥ τι περιλαμβάνει; Εδώ αρχίζουν νοήματα που είναι δυσκολο-κατανόητα για τους παθολόγους. Προσωπικά, έχω πολλές φορές τονίσει ότι ένα κατάλληλο λογισμικό νευρωνικού δικτύου με ένα τεχνολόγο αντικαθιστά κάλιστα ένα σημερινό παθολόγο με τα πρωτόκολλα και τα κατεβατά των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται για την διαφοροδιάγνωση. Αν διαβάσει κανείς τον ορισμό της WONCA θα ανακαλύψει ότι η ΠΦΥ έχει και μεγάλη συμμετοχή από αυτό που ονομάζεται στατιστική, πιθανότητες, μη ιατρικοί παράγοντες. Αυτά είναι αεροδιαστημικά πράγματα για ένα παθολόγο και για όσους παθολογίζοντες γενικούς ιατρούς ή λοιπούς διάτοντες.
4. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το 75% των επισκέψεων ασθενών στην ΠΦΥ εμπεριέχει πρόβλημα που χρίζει ψυχιατρικής προσέγγισης/αντιμετώπισης. Ελάτε μετά να μου πείτε πόσοι παθολόγοι έχουν κάνει ψυχιατρική σαν τρίμηνο ή ακόμη καλύτερα εάν ξέρουν τιποτα άλλο από τις βενζοδιαζεπίνες και τους SSRI.
Σας αφήνω να συνεχίσετε......
Harper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν αντιστραφεί το ερώτημα?
--- Τέλος παράθεσης ---
Εμείς σαν Γενικοί ιατροί δεν έχουμε πρόβλημα με τους παθολόγους...ούτε νομίζω ανακινήσαμε ποτέ θέμα...εσείς μάλλον έχετε μαζί μας...οπότε περιμένω μια απάντηση.Ή μάλλον μια διευκρίνηση-επιχείρημα που θα ενισχύσει το αίτημά σας...Και μην αρχίζουμε να παίζουμε την κολοκυθιά...Μιλάω πάντα για ΠΦΥ,οκ?Είμαι λοιπόν ο Διοικητής του ΙΚΑ και παίρνω στα χέρια μου το αίτημά σας.Και σας ρωτώ απλά και ξεκάθαρα:Τι παραπάνω προσφέρετε σε επίπεδο ΠΦΥ ως παθολόγος σε σχέση με ένα γενικό ιατρό?Ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά δεν ειρωνεύομαι ούτε σας εμπαίζω απλά δεν καταλαβαίνω που κάνετε τη διαφορά στην αντιμετώπιση των συνήθων παθολογικών προβλημάτων ΠΦΥ...δώστε μου μερικά παραδείγματα.Ευχαριστώ!
D-Michalis:
Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ρίξτε μια ματιά στα επισυναπτόμενα δημοσιεύματα, γιατί, ειδικά για τον κ. Ταχουρίδη "κρατάει χρόνια αυτή κολόνια"
Θα συμφωνούσα με το διαχωρισμό στα Ταμεία. Να έχεις ειδικό παθολόγο, να έχεις και Γ.Γ. (θα ήταν όμως εφικτό και επιστημονικά ορθό αν ο Γ.Γ. ήταν ο οικογενειακός και ΠΦΥ γιατρός σου και οι άλλοι (συμπεριλαμβανομένων των παθολόγων) οι γιατροί Β’βάθμιας φροντίδας, όπου θα κατέφευγες όταν και όποτε απαιτούνταν.
Αυτό όμως εννοεί το μνημονευθέν έγγραφο και οι παλαιότερες παρεμβάσεις του κ. Ταχουρίδη?
Ας μη εθελοτυφλούμε. Διασφάληση θέσεων εργασίας εννοεί.
Τι μας νοιάζει τώρα τι είναι και τι δεν είναι ΠΦΥ. (και ποιόν ένοιαξε ως σήμερα θα μου πείτε?)
Θα συμφωνούσα με το διαχωρισμό των θέσεων στην ΠΦΥ, αν κάποιος, τεκμηριωμένα, με αναφορές σε ανάλογα παραδείγματα προηγμένων χωρών και με επιστημονική τεκμηρίωση μου εξηγούσε τι θα κάνει ο Β’θάθμιας κατεύθυνσης «ειδικός παθολόγος» μέσα σε μία μονάδα ΠΦΥ (αν στ’ αλήθεια τη θέλουμε ΠΦΥ και όχι απλά κατάστημα απασχόλησης και απορρόφησης της ανεργίας των ειδικοτήτων)
Και να θυμίσω και κάτι άλλο. Στο νόμο του ΕΣΥ οι θέσεις είναι Γ.Ι.
Αργότερα και με τις αποφάσεις προκηρύξεων αναφέρθηκαν και οι παθολόγοι ως αναγκαία επιλογή ελλείψει Γ.Γ.
Μη γυρίζουμε την ιστορία, γιατί έτσι που τα παρουσιάζει ο κ. Ταχουρίδηςε είναι σα να μπήκαν στα πόδια των παθολόγων οι Γ.Γ. στα Κ.Υ.
Αυτό έγινε στ’ αλήθεια στην αγορά εργασίας, αφού ως τώρα όλες οι ειδικότητες «τσιμπολογούσαν» το κομμάτι τους στην ΠΦΥ.
Τώρα, αν στην ΠΦΥ μπούν αυτοί που έχουν φύσει τη θέση τους, τι θα τσιμπολογούν τα μιλιούνια των β’βαθμιων που κατέκλυσαν τις γειτονιές? Αυτός είναι ο πραγματικός φόβος φίλοι μου και η πραγματική αιτία της λάσπης.
Αντί να κάτσουμε να τα βρούμε και να παράγουμε τους αριθμούς ειδικών που απαιτούνται για κάθε δουλειά και να εκλογικεύσουμε τα πράγματα, πετροβολιόμαστε προσπαθώντας να κρατήσει ο καθ’ ένας τα κάστρα του. Και ποιος νοιάστηκε για αυτούς κάτω από τα κάστρα? Τους ασθενείς? … Έλα μωρέ τώρα, καληνύχτα σας
Τώρα, για το ποιος είναι επικίνδυνος? Αν έχει κότσια η Εταιρεία ή ο οποιοσδήποτε, ας βάλει τέτοιο τραπέζι με όλους ντους «αμφισβητούμενους» σε ένα συνέδριο και εκεί θα δούμε τι απίδια πιάνει ο σάκος του καθ’ ενός
ΑΡΗΣ:
1 Ουδεμία σχέση πλεον έχουμε με τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας κ. Ράπτη καθώς αυτονομηθήκαμε με την ίδρυση της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδας . Η σημερινή ειδίκευση στην παθολογία γίνεται όπου και της γενικής ιατρικής , δηλαδή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία με διψήφιο αριθμό κλινών αλλά και σε νοσοκομεία με διψήφιο ή μονοψήφιο αριθμό ειδικοτήτων . Η ειδίκευση αυτή παρέχεται στα νοσοκομεία σε κλινικές που υπηρετούν ειδικοί ιατροί , παθολόγοι , χειρουργοί κλπ όχι όμως γενικοί ιατροί. Η παραγωγή επικίνδυνων λοιπόν ιατρών για την ΠΦΥ από τα παραπάνω νοσοκομεία , μήπως υπονοείτε ότι πρέπει να σταματήσει με την αλλαγή του τρόπου ειδίκευσης των γενικών ιατρών και την ειδίκευσή τους απο τμήματα ή τομείς στα οποία εργάζονται αποκλειστικά ειδικοί ιατροί γενικής ιατρικής? Ο σημερινός τρόπος ειδίκευσης στη γενική ιατρική άλλωστε , έχει δείξει μέσα από την εμπειρία όλων μας , που παράγονται επικίνδυνοι ιατροί (απουσία συντονιστών γενικής ιατρικής από τα νοσοκομεία , απουσία ελέγχου των ειδικευομένων κλπ).
2 Ποια εκπαίδευση κάνει στην ΠΦΥ ο χειρουργός , ο καρδιολόγος , ο παιδίατρος , ο ορθοπεδικός οι οποίοι δουλεύοντας στο ιδιωτικό επάγγελμα παρέχουν και ΠΦΥ?
3 Η ΠΦΥ περικλείει δραστηριότητες που σχετιζονται με τη δημόσια υγεία , το περιβάλλον , τη διατροφή και την προσφορά βασικής κλινικής και ιατρικής υποστήριξης ( WHO, 1978) . Τι από τα παραπάνω θεωρείτε οτι δεν μπορεί να κάνει ένας παθολόγος? Άλλωστε τι είδους εκπαίδευση χρειάζεται στη στατιστική , στις πιθανότητες και σε άλλους μη ιατρικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια μάλιστα ειδικότητας και όχι προπτυχιακών σπουδών , προνόμιο που όμως έχουν εξασφαλίσει άραγε οι γενικοί ιατροί?
4 Πόσοι λοιπόν από τους γενικούς ιατρούς που ειδικεύθηκαν για ένα τρίμηνο στην ψυχιατρική ξέρουν παραπάνωα απο τις βενζοδιαζεπίνες και τους SSRI?
Σας αφήνω να προβληματιστείτε....
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Η ειδίκευση αυτή παρέχεται στα νοσοκομεία σε κλινικές που υπηρετούν ειδικοί ιατροί , παθολόγοι , χειρουργοί κλπ όχι όμως γενικοί ιατροί.
--- Τέλος παράθεσης ---
Επίσης να συμπληρώσω προς ενημέρωση, η ειδίκευση αυτή παρέχεται για 3 μήνες και σε Π.Ι. ;D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση