ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Four-Drug Combo Gets BP Down in One Step: QUARTET-USA
(1/1)
Argirios Argiriou:
Η νέα τάση στην υπερτασιολογία είναι να μην δίνει κανείς ένα φάρμακο στην μέγιστη δόση αλλά από δύο και πάνω φάρμακα αλλά σε χαμηλές δόσεις.
(Εγώ βέβαια συχνά ξεκινώ με ένα απλό φάρμακο σε χαμηλή δόση, και συχνά αρκεί, ειδικά αν το συνδυάσουν και με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής).
08 November 2022.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στην παραπάνω ανάρτησή μου, σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 11/09/2022:
- (Συνάδελφος 1 με ειδικότητα την Καρδιολογία): δεν ειναι και νεα ταση ακριβως.... 20 χρονια το λεμε οσοι ασχολουμαστε με την υπερταση... Η χρηση φαρμακου με 4 δραστικες ουσιες θελει λιγο προσοχη ...
- (Συνάδελφος 2 με ειδικότητα την Καρδιολογία): *Δεν διάβασα το άρθρο*.Με βάση τις τελευταίες οδηγίες της ESC για την υπέρταση με τις οποίες συμμορφώνομαι και συμφωνώ απόλυτα ισχύουν περίπου τα εξής : 1. Εκτός από πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις η έναρξη της αντιυπερτσικής αγωγής γίνεται ΟΧΙ ΜΕ ΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ αλλά με ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ 2 δραστικών ουσιών.( Προσωπικά σε αντίθεση με τις οδηγίες παλαιότερων δεκαετιών ΤΟ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ( Θειαζιδικό) τις περισσότερες φορές ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ 1ης ή και 2ης επιλογής,αλλά προστίθεται εφόσον απαιτείται ως 3η επιλογή.Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν εννοείται «ανθεκτική» στην αγωγή υπέρταση αν αυτή δεν περιλαμβάνει και διουρητικό ) 2. Δεν εξαντλούμε την δοσολογία των αντιυπερτασικών.Αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος με 2 δραστικές ουσίες σε τυπική -μικρή δόση ΠΡΙΝ την αύξηση της δοσολογίας ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ 3η δραστική σε επίσης χαμηλή δόση. Προσωπικά ,ΕΙΔΙΚΑ σε άτομα μεγάλης ηλικίας- υπερήλικες ΟΥΔΕΠΟΤΕ δίνω την maximum δόση για κανένα φάρμακο.Δεν προσφέρει τίποτα.* π.χ Πόσο νομίζετε ότι αυξάνει την αντιυπερτασική δράση π.χ η αύξηση της δόσης αμλοδιπίνης 5mg σε 10 mg ? Μάλιστα τρελαίνομαι όταν βλέπω π.χ Αμλοδιπίνη 5 mg 1 x 2 ,δυστυχώς πολύ συχνά,γεγονός που μου δείχνει άγνοια του ιατρού για τον χρόνο ημίσειας ζωής του φαρμάκου ...και να ήταν μόνο αυτό ...τελος πάντων ..3. Το ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί-ρυθμιστεί η υπέρταση με την οποιαδήποτε αγωγή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !...Να μην ξεχνούμε λιγότερο δημοφιλής αιτίες «δευτεροπαθούς» υπέρτασης όπως είναι π.χ το σύνδρομο απνοιών ύπνου. Πρίν τελεσίδικα αποφανθούμε ότι υπάρχει πραγματική «ανθεκτικότητα » στην θεραπεία ,καλό είναι να ελέγξουμε σχολαστικά τις συνήθειες του ασθενούς,τον βαθμό της συμμόρφωσης του,τις διαιτητικές του συνήθειες ( ακυρώνει π.χ το διουρητικό με την κατανάλωση τυριών...) ,την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα π.χ ΜΣΑΦ κοκ Τέλος στην αληθινά ανθεκτική στην αγωγή υπέρταση η προσθήκη ελάχιστης δόσης σπιρονολακτόνης δεν έχω δεί να αποτυγχάνει ούτε μιά φορα εως τώρα !
- Αργύριος Αργυρίου, Γενικός Ιατρός: όντως οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες μιλούν να ξεκινά κανείς την φαρμακευτική θεραπεία για υπέρταση κατευθείαν με δύο σκευάσματα ταυτόχρονα. Εγώ όμως θα κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου: Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες προέρχονται από χώρες που έχουν πιο ψυχρό κλίμα από την Ελλάδα. Στην χώρα μας μπορεί το χειμώνα να πιάσουμε π.χ. τους -7 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι στην ίδια πόλη να φτάσουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μια διακύμανση δηλαδή 47 βαθμών Κελσίου στο ίδιο έτος. Πόσο πιθανό είναι ένα άτομο που είναι ελαφρά υπερτασικό στα κρύα του χειμώνα να χρειάζεται την ίδια αντιυπερτασική αγωγή το καλοκαίρι όταν πιάνουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου; Η προσωπική μου εμπειρία στην Ελλάδα είναι ότι συχνά αρκεί με μονοθεραπεία σε χαμηλή δόση, και αν χρειαστεί τον χειμώνα μπορεί να προσθέσω και δεύτερο σκεύασμα ή τρίτο σκεύασμα που όμως να είναι σε ξεχωριστά δισκία. Προσπαθώ να επιλέγω δισκία που να διχοτομούνται για να παίζω πιο εύκολα με τις δόσεις, καθώς και συσκευασίες των 30 δισκίων. Η εμπειρία μου είναι ότι αυτοί που παίρνουν συνδυασμούς αντιυπερτασικών φαρμάκων στο ίδιο δισκίο (ειδικά οι τριπλοί συνδυασμοί) έχουν προβλήματα τιτλοποίησης της δόσης προς τα πάνω και προς τα κάτω. Εντάξει κερδίζει κανείς σε συμμόρφωση εάν δώσει κανείς πολλές ουσίες σε ένα χάπι αλλά όμως αν αφιερώσει κανείς χρόνο να εξηγήσει στον ασθενή το πόσο σημαντικό είναι να έχει ρυθμισμένη πίεση, να μετράει την πίεσή του τακτικά στο σπίτια, αλλά και το πως να ανεβοκατεβάζει τα φάρμακα του, τότε καταφέρνει ικανοποιητική συμμόρφωση και με ξεχωριστά σκευάσματα. Να μην ξεχνούμε επίσης ότι πρόβλημα συμμόρφωσης μπορεί να έχουν και οι έτοιμοι συνδυασμοί γιατί όσες πιο πολλές ουσίες ανακατεύει κανείς τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες παρενεργειών.
- (Συνάδελφος 2 με ειδικότητα την Καρδιολογία):Ενδιαφέρουσα η σκέψη σου Αργύρη να συσχετίσεις την θερμοκρασία περιβάλλοντος με την αντιυπερτασική αγωγή.Ασφαλώς υπάρχει κάποιου βαθμού σχέση ,που έχει να κάνει κυρίως με το ισοζύγιο υγρών δηλ.το καλοκαίρι λόγω μεγαλύτερης απώλειας υγρών μέσω του ιδρώτα και της διαπνοής ελαττώνονται οι ανάγκες ,ιδιαίτερα όταν μιλάμε για διουρητικά. Ωστόσο πιστεύω ότι οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην υπέρταση είναι πιο σύνθετοι και πολυπαραγοντικοί. Για μένα Αργύρη το concept της απ ευθείας χορήγησης δύο δραστικών ουσιών στις δυνατόν ελάχιστες δόσεις το παρομοιάζω και συχνά το εξηγώ στους ασθενείς μου ως εξής : Ας πούμε ότι ο στόχος κάποιου είναι να χάσει κιλά,να αδυνατίσει. Πώς θα επιτύχει καλύτερα τον στόχο αυτό ; Ας πούμε μια επιλογή είναι να κάνει υποθερμιδική δίαιτα.Για να πετύχει όμως ο στόχος το δυνατόν ταχύτερα μόνο με την δίαιτα ,αυτή θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρή.Το άτομο θα πεινάσει πολύ.θα υποφέρει και είναι πιθανό να μην αντέξει να είναι συνεπής με την δίαιτα αυτή για πολύ.Η άλλη επιλογή που έχει είναι να μην κάνει δίαιτα ,αφού αγαπάει το φαγητό αλλά να κάνει μόνο άσκηση.Για να έχει ωστόσο δραστικό αποτέλεσμα μόνο με την άσκηση πρέπει να ξεσκιστεί για ώρες στο γυμναστήριο ή να τρέχει μαραθώνιους για να κάψει τις απαραίτητες θερμίδες...Δεν είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσει ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΘΟΔΟΥΣ για να αδυνατίσει; Να μειώσει δηλαδή λίγο τις θερμίδες που προσλαμβάνει και ταυτόχρονα να ξεκινήσει ένα παράλληλο πρόγραμμα ήπια βαθμού άσκησης. Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχουμε τον ίδιο στόχο δρούμε ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ ,μειώνοντας την "δόση" από την κάθε δράση ,μειώνοντας τις "παρενέργειες" σχετιζόμενες με υψηλές δόσεις και τελικά διευκολύνοντας τον άνθρωπο να είναι συνεπής στην επίτευξη του στόχου που έρχεται ταχύτερα και πιο σταθερά! Συνδυάζοντας λοιπόν π.χ μια ήπια καταστολή του άξονα ΡΑΑ σε συνδυασμό με ήπια περιφερική αγγειοδιασταλτική δράση ,έχεις πολύ πιο ισχυρό συνεργικό αποτέλεσμα απ ότι επιλέγοντας μονάχα μία οδό ,έναν τρόπο.«Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο » δεν λένε ; ☺ Για την τιτλοποίηση των δόσεων ιδία στους 3πλους συνδυασμούς έχεις δίκιο, ωστόσο σε ότι με αφορά προσωπικά σπάνια αυξάνω μια δραστική η οποία έχει αποτύχει να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα -τις περισσότερες φορές προσθέτω νεα δραστική στην δυνατόν μικρότερη δόση .Θυμάσαι εκείνο το καταπληκτικό βίντεο που είχες κοινοποιήσει σε σχέση με τις δόσεις των διαφόρων φαρμάκων-πώς τελικά γίνεται η επιλογή της δόσης στις κλινικές δοκιμές και ότι πάρα πολλές φορές μικρότερες δόσεις δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ ως προς την κλινική τους επάρκεια. Το βίντεο αυτό για μένα είναι «θρησκεία» Αργύρη και σε ευγνωμονώ που το κοινοποίησες !
- Αργύρης Αργυρίου, Γενικός Ιατρός: Να' σαι καλά. Σε ευχαριστώ. Παραθέτω το βιντεάκι αυτό και πάλι για όποιον θέλει να το ξαναδεί:This Video will Fundamentally Change How You Prescribe - for the BETTER
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση