Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 06:50:31

Αποστολέας Θέμα: Μεταξύ άγνοιας και ανεπάρκειας (σκέψεις του Ν. Μάργαρη σχετικά με τις πυρκαγιές)  (Αναγνώστηκε 3733 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Σεπτεμβρίου 2009, 08:33:03
Αναγνώστηκε 3733 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/08/2009,
Το ΒΗΜΑ.


Πλησιάζοντας στον Βόλο από την περιοχή της Αγριάς και μόλις δείτε το εργοστάσιο των τσιμέντων, διαπιστώνετε ότι δίπλα υπάρχουν τεράστιες δεξαμενές καυσίμων. Αν γίνετε λίγο περισσότερο παρατηρητικός θα διαπιστώσετε ότι δίπλα στις τεράστιες δεξαμενές έχουν φυτευτεί πεύκα. Τα οποία, απ΄ ό,τι γνωρίζω, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Γιατί μπήκαν εκεί; Προφανώς από κάποιον ατσίδα που έχει αγάπη για το περιβάλλον, αλλά οι γνώσεις του για αυτό περιορίζονται σε γλυκανάλατες εκφράσεις του είδους « το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Προ δεκαετιών- είμαι καθηγητής Οικολογίας εδώ και 31 χρόνια- στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής (τρομάρα τους) ιδέας για την περιβαλλοντική ενημέρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με κάλεσαν και μίλησα σε ένα πολύ γνωστό στρατόπεδο της Αττικής. Φεύγοντας, έκπληκτος είδα να βρίσκομαι σε έναν πυκνό πευκώνα δίπλα και κολλητά με τα κτίρια. Οταν έδειξα ένα διπλανό κτίριο και ρώτησα τι περιείχε, η απάντηση ήρθε ως κεραμίδα: Πυρομαχικά!

Υστερα από αυτή την εμπειρία μου είχα γράψει ένα άρθρο κατά τη δεκαετία του ΄80 στο «Βήμα» όπου αναρωτιόμουν γιατί οι μονάδες των πυραύλων της Αττικής είναι μέσα σε πεύκα. Την ίδια ερώτηση θα έκανα και προ εβδομάδος, όταν οι πανέξυπνοι υπεύθυνοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας άδειαζαν κάποιες μονάδες που είναι μέσα σε πευκώνα από τους πυραύλους.

Οι παραπάνω ιστορίες είναι ενδεικτικές της ανεπάρκειας που μας χαρακτηρίζει. Ας αρχίσω, λοιπόν, ένα καινούργιο άρθρο για τις δασικές πυρκαϊές, γράφοντας τα ίδια και τα ίδια εδώ και 28 χρόνια!

▅ Εδώ είναι Μεσόγειος
Ελπίζω ότι κατ΄ αρχάς κάποιοι κατανόησαν ότι οι πυρκαϊές αυτές είναι ενδογενές χαρακτηριστικό των περιοχών μεσογειακού κλίματος της υδρογείου (Μεσόγειος και Καλιφόρνια στο Βόρειο Ημισφαίριο και Νότια Αφρική, Αυστραλία και Χιλή στο Νότιο). Θα θυμούνται οι αναγνώστες τον περασμένο χειμώνα τις φωτιές στην Αυστραλία- όταν αυτοί έχουν καλοκαίρι εμείς έχουμε χειμώνακαι στην Καλιφόρνια και στην Ισπανία εφέτος. Αλλά τα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν προσαρμογές με τις οποίες ξεπερνούν τη δράση της πυρκαϊάς αν τα αφήσουν στην ησυχία τους και δεν πλακώσει ο κάθε πικραμένος να τσαλαπατήσει πενήντα φυταράκια φυτεύοντας ένα στη μέση. Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να μην γίνει είναι η βόσκηση. Και τα δύο συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα των συνδικαλιστών, των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ακτιβιστών, οι οποίοι μπερδεύουν έννοιες και αρχές εν ονόματι του ψώνιου τους, των καιροσκόπων καθηγητών που βλέπουν ερευνητικά προγράμματα και χρήμα και του κάθε πικραμένου. Ο οποίος βλέπει τις αποφάσεις της μεγαλύτερης ακτιβιστικής οργάνωσης της Ελλάδας- του Συμβουλίου της Επικρατείας- που μπορεί να θεωρήσει ότι έχουμε φωτιές γιατί δεν έχουμε Κτηματολόγιο. Το ότι η Ρόδος έχει και φωτιές και Κτηματολόγιο και η Καλιφόρνια και η Γαλλία και η Ισπανία, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Τα μεσογειακά οικοσυστήματα δεν είναι προσαρμοσμένα μόνο στο να επανέρχονται με αναγέννηση μετά την πυρκαϊά. Επιθυμούν, επίσης, να μην αυξηθεί υπέρμετρα η βιομάζα τους ούτως ώστε όταν- αργά ή γρήγορα- έλθει η φωτιά, να μην αυξηθούν πολύ οι θερμοκρασίες και συμβεί καταστροφή των σπερμάτων που υπάρχουν στην τράπεζα σπερμάτων του εδάφους. Περιμένουν, λοιπόν, την πυρκαϊά και για την περίπτωση των πευκοδασών- ένα οικοσύστημα είναι ένας οργανισμός, όπως τα επί μέρους κύτταρά μας κάνουν τον άνθρωπο. Τα οποία πευκοδάση έχουν μια ζωή από φωτιά σε φωτιά περίπου 80 ετών. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει λίφτινγκ και να φαίνεται νεότερος, μόνο φαίνεται όμως, δεν είναι. Αντιθέτως ένα πευκοδάσος όταν του αφαιρείς βιομάζα (καυσόξυλα, ξυλεία, ρητίνη κτλ.) το κάνεις νεότερο. Το κλάδεμα, για παράδειγμα, κάνει ένα δένδρο νεότερο. Μια αχλαδιά που την κλαδεύεις ζει περισσότερα χρόνια. Οταν, λοιπόν τα πευκοδάσος το έχεις παρατημένο στην τύχη του και το μόνο που προσέχεις είναι να μη σου καεί, συσσωρεύει βιομάζα, οι πευκοβελόνες γίνονται μια πιθαμή, και γεμίσει νεκρά ξύλα και κλαδιά, όταν έλθει η φωτιά αναπτύσσονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες και εσύ χάνεις τον έλεγχο!

▅ Τα πευκοδάση γέρασαν
Γέρασαν λοιπόν τα δάση μας και η ασχετοσύνη που χαρακτηρίζει τη διαχείρισή τους αναφέρεται σε περισσότερους δασοπυροσβέστες, σε περισσότερα αεροπλάνα, σε ηλεκτρονικές μεθόδους διαπίστωσης της πυρκαϊάς και άλλες ανοησίες- μεταξύ των οποίων και πυροσβέστες που νομίζουν ότι τα πεύκα είναι λυόμενα σπίτια. Οι οποίοι αντί να ξεστραβωθούν μελετώντας τι στην ευχή κάνουν αλλού, κοιτάζουν τον αφαλό τους και μιλούν για τα κενά στις προσλήψεις. Παράλληλα ο καθένας έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει, όπως ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο οποίος ζητεί να γίνει κάποιος φορέας στον οποίον, προφανώς, θα είναι και ο ίδιος. Λες και το χάλι με τα αυθαίρετα το δημιούργησα εγώ και όχι αυτοί.

Και βγαίνει και ο κάθε «ειδικός» να μας πει για την καταστροφή «του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου», επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε πει και στη φωτιά της Πάρνηθας. Ενώ τίποτε από αυτά που είχαν πει τότε δεν ίσχυσε (παράδειγμα η αύξηση στη θερμοκρασία των Αθηνών και άλλα), ξανά τα ίδια και όποιος τα χάψει, τα έχαψε.

Δεν θα ισχυριστώ, βέβαια, ότι η πυρκαϊά δεν μπορεί να είναι και καταστροφή, όπως η πρόσφατη. Αλλά ας συζητήσουμε και λίγο την αντιμετώπισή της. Και ας επιμερίσουμε κάποιες ευθύνες.

Ολα τα περιαστικά της Αττικής (αλλά και της Ελλάδας) είναι ένα σκέτο σκουπιδαριό. Εύκολα ξεκινά από εκεί μια φωτιά. Αρκεί να περάσεις από τον Διόνυσο, που πέρα από το σκουπιδαριό οι πευκοβελόνες φθάνουν ως τον δρόμο. Την ίδια στιγμή περνούν οι κάφροι με το ένα χέρι έξω από το παράθυρο καπνίζοντας. Και δεν λέω, μπορεί να σβήσουν το τσιγάρο- σιγά τα αβγά- στο τασάκι. Οι καύτρες πού πάνε με τον άνεμο; Από την άλλη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί να μαζέψει καμιά πευκοβελόνα- πανεύκολα, με μια μηχανική σκούπα- διοργανώνει φεστιβάλ (από λουκάνικου ως λουκουμάδων). Ασε τους δρόμους που αποκαλούνται δασικοί. Ο κάθε βρωμιάρης πάει νύχτα και αδειάζει μπάζα. Τι κάνουν τον χειμώνα οι νομάρχες και οι δήμαρχοι; Πόσοι από αυτούς που ωρύονται για τις ευθύνες του κράτους καθάρισαν έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο; Αλλά και ο «περιούσιος» λαός, πώς βλέπει όλα τα ρείθρα της Εθνικής οδού να είναι γεμάτα σκουπίδια και δεν εκνευρίζεται. Τα ρίχνουν ξένοι πράκτορες και Αλβανοί;

▅ Οταν ξεσπάσει η φωτιά
Αν ένα γέρικο πευκοδάσος γεμάτο βιομάζα πιάσει φωτιά, η κατάσταση δεν ελέγχεται με όσα μέσα χρησιμοποιούμε αυτή την εποχή. Κατ΄ αρχάς βλέπουμε τη φορά του ανέμου και τα μελτέμια: εδώ και χιλιάδες χρόνια πάνε από Βορρά προς Νότο. Οι ανοησίες τού είδους «ο άνεμος συνεχώς αλλάζει φορά» ισχύουν σε τοπική κλίμακα όπως στην Αττική που έχει πολλούς λόφους, όμως η γενική κατεύθυνση ήταν Βορράς-Νότος. Πηγαίνουμε σε κάποια απόσταση, αφού δούμε το μετεωρολογικό δελτίο(!), και κόβουμε τα δένδρα. Την κοπή των οποίων... απαγόρευαν οι δασολόγοι! Επίσης η φωτιά περιορίζεται με φωτιά. Βλέπεις πού σε βολεύει και ελέγχεις την κατάσταση και βάζεις φωτιά εσύ σε ένα ελεγχόμενο σημείο. Κάνεις και πολλά άλλα όταν γνωρίζεις το φαινόμενο ακολουθώντας την τακτική «πρώτα διάγνωση και μετά θεραπεία». Εδώ πρώτα πυροβολούμε και μετά σημαδεύουμε!

Ο κ. Ν. Μάργαρης είναι καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Σεπτεμβρίου 2009, 08:36:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Σεπτεμβρίου 2009, 14:10:50
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Κι εγώ θα σας το πω με λίγες λέξεις και θα είναι ξεκάθαρο .

Η θερμοκρασία του πλανήτη διαρκώς αυξάνει (λόγο του φαινομένου του θερμοκηπίου και όχι μόνο) .

Η φυσική αντίδραση ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος όπως του πλανήτη μας είναι να μειώσει με κάθε τρόπο την αυξανόμενη θερμοκρασία (feedback) .

Όπως γνωρίζουμε οι σκοτεινές  επιφάνειες είναι αυτές που εγκλωβίζουν μεγάλα ποσά ενέργειας-θερμότητας .

Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι τα δάση ΕΙΝΑΙ σκούρες επιφάνειες στο γεωμορφολογικό ανάγλυφο .

Ο πλανήτης λοιπόν στην προσπάθειά του να μειώσει την θερμοκρασία του δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το γεωμορφολογικό ανάγλυφο να αποκτήσει ανοιχτόχρωμες περιοχές οι οποίες θα αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια δημιουργώντας "κάτοπτρα" .

Πως γίνεται αυτό ? Μα με την καύση των δασών ή/και με την δημιουργία των συνθηκών για την καύση τους .

Για να προλάβω την λογική αντίδραση σας ότι οι εμπρησμοί για οικοπεδοποίηση είναι ανθρώπινο έργο θα σας πω απλά ότι ο ίδιος ο πλανήτης δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνει εύκολο αυτό το έργο , το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ανθρώπινο αλλά τυχαία φυσικά φαινόμενα (κεραυνοί) μέσω της δημιουργίας ξηρών κλιμάτων , ανάπτυξης εύφλεκτων ειδών χλωρίδας κλπ .

Γιατί τα λέω όλα αυτά ? Απλά για να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι όλα στο χέρι μας και ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τα αυθαίρετα των πλουσίων , χωρίς φυσικά να θέλω να απενοχοποιήσω τους υπεύθυνους .

Η ερημοποίηση περιοχών του πλανήτη είναι αναπόφευκτο φαινόμενο το οποίο έχει περιοδική συχνότητα στη ζωή του και ο άνθρωπος επιταχύνει την διαδικασία .Έτσι απλά , για να σκαφτόμαστε σε μεγαλύτερη κλίμακα .  

"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

9 Σεπτεμβρίου 2009, 23:05:56
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι ο Μάργαρης έχει ίσως δίκιο για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση αλλά το συγκεκριμένο άρθρο φωνάζει από μακριά ότι μπορεί ο ίδιος να κάνει τον εργολάβο; Μου αρέσουν αυτού του είδους τα άρθρα και έχω μάθει στην μέχρι τώρα συναναστροφή μου με το ανθρώπινο είδος ότι όταν δεν θέλεις να προσφέρεις τον εαυτό ως μοναδική ΛΥΣΗ τότε σίγουρα θα υπάρχουν 2-3 ανταγωνιστές που μπορούν να προσφέρουν παρόμοια "εξυπηρέτηση".
- Όταν αναφέρεις μόνο τον εαυτό σου, δεν είσαι αρκετά έξυπνος.
- Όταν αναφέρεις άλλον ΕΝΑ, τότε είσαι έξυπνος και παίρνεις την δουλειά μέσω αντιπροσώπου.
- Όταν αναφέρεις πάνω από ΔΥΟ, τότε έχεις αγνές προθέσεις και αξίζει να δώσουν την δουλειά σε εσένα.

Από την άλλη εκτός από την φύση, τα πουλιά, τις αρκούδες (τις ξεχάσαμε αυτές; ) και όλα τα άγρια τετράποδα, εεεε το να βάλει το χεράκι του και ένα δίποδο που έχει κίνητρο δεν μου μοιάζει απίθανο σενάριο.

Το κακό είναι ότι η λύση για τους οικοπεδοφάγους-εμπρηστές υπάρχει και είναι εξαιρετικά απλή τεχνικά και εξαιρετικά επώδυνη πολιτικά.
Μπορείτε με λίγα αναλογικά χρήματα να έχετε μια εικόνα από δορυφόρο του 2000, 2004, 1989, 1981 (ποια κυβέρνηση έχετε άχτι άραγε; ) όπου με ακρίβεια εκατοστού του μέτρου φαίνεται τι υπάρχει αυτή την χρονολογία στην περιοχή που ένα οικόπεδο, σπίτι, καλλιέργεια θέλει να καταθέσει στο υποθηκοφυλάκιο το συμβόλαιο, ή θέλει να πάρει νερό ή θέλει να πάρει ρεύμα ή το δηλώνει στο Ε9, κλπ.
Υπάρχει καλύτερος μάρτυρας του εάν ήταν δάσος ή όχι; Αν πχ δεν μπορεί να το κάνει ποτέ συμβόλαιο ή χρησικτησία τί νόημα έχει να βάλει φωτιά να το κάνει οικόπεδα;;;

Αλλά για σκέψου όλους τους φτωχούλιδες που είναι σε στρατηγικές θέσεις με ένα τέτοιο πρόβλημα;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
17323 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Απριλίου 2011, 08:51:46
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
7042 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2012, 12:15:03
από anastaziogr
0 Απαντήσεις
2086 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2013, 19:14:18
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
4411 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2017, 09:41:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2023, 07:24:24
από Argirios Argiriou