ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Επιλογή Νοσοκομείου για ειδικότητα!

(1/1)

Natsu23:
Καλησπέρα συνάδελφοι! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια νοσοκομεία είναι καλύτερα για ειδικότητα Γενικής Ιατρικής στην Αθήνα?  Έχει κάποιος ας πούμε εμπειρία για τη συγκεκριμένη ειδικότητα από Νίκαια ή Λαϊκό?

Argirios Argiriou:
Καλημέρα! Δεν ξέρω από Αθήνα. Ξεκίνα πάντως μελετώντας προσεκτικά αυτό:

Πώς να κάνω σωστή (αυτο)εκπαίδευση στην ειδικότητά μου;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Έχεις το περιθώριο να διαλέξεις και να ξεκινήσεις άμεσα κι αυτό δεν το είχαμε εμείς. Επίσης έχεις το περιθώριο να αλλάξεις γνώμη στην πορεία και να συνεχίσεις αλλού. Οπότε βάλε τις δικές σου προτεραιότητες κάτω και πάρε συγκεκριμένο feedback, μη ρωτάς γενικά πού είναι καλά. Δεν έχω καθόλου εικόνα για νοσοκομεία της Αθήνας. Εκτός από το κομμάτι της εκπαίδευσης, που είναι πιο πολύ προσωπική υπόθεση, θα πήγαινα στα υποψήφια νοσοκομεία και θα ρωτούσα τους υπάρχοντες ειδικευόμενους γενικής ιατρικής μια λίστα με πράγματα που είναι σημαντικά για εμένα:
- πού γίνεται κατά κύριο λόγο η τοποθέτησή μου; άλλο να δουλεύεις στον όροφο και να κάνεις νοσοκομειακή ιατρική, άλλο στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία κι άλλο στα επείγοντα.
- το ίδιο για τις εφημερίες: γίνονται στα επείγοντα κάθε κλινικής ή στον όροφο; γίνονται στην κλινική που κάνεις rotation ή σε σταθερά πόστα; μήπως γίνονται μόνο στο παθολογικό ΤΕΠ ή στο triage?
- υπάρχουν νοσοκομεία που σε ετοιμάζουν λες και θα σε κάνουν παθολόγο (εφημερίες στον όροφο πχ στην ορθοπαιδική=παθολογίζουσα εκπαίδευση, εφημερίες μόνο στο ΤΕΠ παθολογικής, το ίδιο.
- υπάρχει ενεργός συντονισμός σε εκπαίδευση και mentorship?
- υπάρχει έμπειρος ειδικευόμενος ή ειδικός πάντα μαζί μου στην εφημερία ή θα μου πέφτουν παραπάνω ευθύνες από αυτές που μου αναλογούν;

ποιες επιλογές με κάνουν καλύτερα προετοιμασμένο για να είμαι καλός gp στην πρωτοβάθμια; ποιες επιλογές έχουν καλύτερο work life balance? Το ιδανικό δεν υπάρχει. Επίσης τα πέντε χρόνια είναι πολλά και τα πράγματα αλλάζουν και μπορώ και μόνος μου να αλλάξω πράγματα στην εκπαίδευσή μου και των επόμενων από εμένα.

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω από Ιατρική ομάδα του facebook στις 02/11/2023

- Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα!
Έχω μόλις ολοκληρώσει τη σχολή, περιμένω την ορκωμοσία μου και ενδιαφέρομαι για την ειδικότητα της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής. Μεγάλωσα στο Ηράκλειο και σπούδασα, επίσης, εδώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παρότι, θεωρώ ότι υπάρχει μία καλή αίσθηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εδώ, θα ήθελα να ζήσω και να κάνω την ειδικότητα μου σε κάποια άλλη πόλη. Θα προτιμούσα, μάλλον, μία το ίδιο μεγάλη ή και μεγαλύτερη από το Ηράκλειο πόλη σε επίπεδο τρόπου ζωής, διαφορετικών, πολιτιστικών επιλογών κλπ. Παρόλα αυτά, έχω την αίσθηση, και εδώ η βοήθεια και συμβουλή σας είναι πολύ σημαντική, ότι τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα υστερούν εκπαιδευτικά στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής σε σχέση με κάποια πιο επαρχιακή πόλη. Αν έχει κάποιος από εσάς, άποψη/ συμβουλή/ προσωπική εμπειρία είναι παραπάνω από επιθυμητή. Επίσης, αν έχει κάποιος, ιδίως ειδικευόμενος, μία πραγματικά όμορφη εμπειρία από μικρότερα νοσοκομεία σε πιο επαρχιακές πόλεις, και αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό για εμένα μιας και είμαι ακόμα πολύ ανοιχτή σε όλα τα διαφορετικά ενδεχόμενα.
Καλή δύναμη σε ό,τι κάνετε❤

Και απαντά ο συνάδελφος, Γενικός Ιατρός, Δημήτρης Κουναλάκης:

- Προσωπικά, έκανα ειδικότητα σε επαρχιακό νοσοκομείο. Εκεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πρακτικά (αλλά και θεωρητικά) ανύπαρκτο. Από την άλλη είσαι ο μοναδικός ειδικευόμενος που θα μείνει τον περισσότερο χρόνο στο νοσοκομείο και συνήθως οι επιμελητές θεωρούν ότι αν σε εκπαιδεύσουν μπορείς να τους καλύψεις και αξίζεις σαν επένδυση. Πρέπει όμως το νοσοκομείο που θα επιλέξεις να έχει αρκετές ειδικότητες και να κάνουν και δουλειά στο αντικείμενο τους. Προσωπικά, αγόραζα πριν πάω σε μια κλινική τα βιβλία που θεωρούνταν "ευαγγέλια" για την αντίστοιχη ειδικότητα και καθόμουν και διάβαζα μόνος μου, πράγμα επίπονο και που απαιτεί πειθαρχία και επιμονή. Η λάντζα σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο είναι μεγάλη, αλλά μπορείς να μάθεις και ταυτόχρονα πολλά πράγματα, καθώς σε αυτή την ειδικότητα είσαι πρακτικά επιμελητής Γ, ενώ σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο είσαι Διευθυντής φοιτητών. Δεν θα μπορέσεις να μπεις σε δημοσιεύσεις, θα είναι απίθανο να κάνεις κάτι ερευνητικό και δεν θα κάνεις γνωριμίες σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Θα είναι επίσης δύσκολο να γνωρίσεις εξειδικεύσεις. Την απόφαση σου θα την αποφασίσει μάλλον τι θα κάνεις μετά. Αν σκοπεύεις σε μια θέση συνταγογράφησης μετά την ειδικότητα, μάλλον δεν αξίζει την ταλαιπωρία ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Αν θέλεις να δουλέψεις στον ιδιωτικό τομέα, μάλλον θα πρέπει να αποφύγεις τα πολύ μεγάλα περιφερικά ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Γράφει όμως και ένας συνάδελφος, Γενικός Ιατρός, από την Βόρειο Ελλάδα:

- Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω αλλά όσον αφορά τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία νομίζω όμως ότι τα περιφερειακά όπως της Αλεξανδρούπολης ή των Ιωαννίνων μπορούν να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω αν και πρόκειται βέβαια για μικρότερες και απομακρυσμένες πόλεις. Εγώ, 20 χρόνια πριν κάνοντας ειδικότητα στην Αλεξανδρούπολη έκανα και γνωριμίες αλλά και καλύφθηκα εκπαιδευτικά (μοιάζει με ένα περιφερειακό νοσοκομείο όσον αφορά την δουλειά και είχα και ευκαιρίες για δημοσιεύσεις αλλά και απόκτηση ακαδημαϊκών προσόντων(PhD, MSc).

Απάντηση από έναν τρίτο Γενικό Ιατρό:

- απόλυτα συμφωνώ με τον Δημήτρη Κουναλάκη. Έκανα ειδικότητα σε επαρχιακό νοσοκομείο της πόλης που ζουσα (και θα εργαζόμουν και μετά), βγήκα με πολλές δεξιότητες σε πολλά αντικείμενα αλλά μόνη μου έπρεπε να ξεστραβωθώ στο διάβασμα καθώς μαθήματα ειδικευομένων γιοκ (για εργασίες ερευνητικές ούτε λόγος) και το να μάθεις απο τον παλιότερο ειδικευόμενο είναι παγίδα μεγάλη. Με βοήθησε πολύ το ότι τελειώνοντας γνώριζα όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου οπότε η συνεργασία ήταν άψογη.

Απάντηση από έναν τέταρτο Γενικό Ιατρό:

- Αν έχεις χρόνο πριν την έναρξη κάνε μια βόλτα από ένα ιατρείο Γενικής Ιατρικής σε κάποιο συνάδελφο που εμπιστεύεσαι για να έχεις μια εικόνα των αναγκών ενός ιατρείου ΠΦΥ. Δυστυχώς στην ειδικότητα θα "μαζέψεις" δεξιότητες , τριβή με τα επείγοντα αλλά η εκπαίδευση στη διαχείριση των κύριων χρόνιων νοσημάτων της κοινότητας είναι ελλιπέστατη.

Απάντηση από έναν πέμπτο Γενικό Ιατρό:

- Εγω έκανα ενα κομμάτι της ειδικότητας σε επαρχιακό νοσοκομείο στην Χίο και ενα κομμάτι στη Θεσσαλονίκη στο Παπανικολάου. Το καθένα εχει τα υπερ και τα κατά του. Προσωπικα, αμα θα μπορουσα να ποσοτικοποιήσω τις γνωσεις μου και τις ικανότητες μου θα έλεγα ότι το 80% το απέκτησα από το επαρχιακό νοσοκομείο.Αμα θες περισσοτερες λεπτομέρειες για Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ή Σκυλίτσειο Χίου, στειλε μνμ

Απάντηση από ένα έκτο Γενικό Ιατρό:

Αν το νιώθεις μέσα σου, μην υποχωρήσεις! Προχώρα! από 'σενα εξαρτάται αν θα πετύχεις, από κανέναν άλλο!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση