Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 07:38:10

Αποστολέας Θέμα: Εξειδικευμένοι Ιατροί / Νοσοκομεία / Κέντρα, στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 33287 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Σεπτεμβρίου 2020, 00:47:36
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/05/2018

Διεθνές πρότυπο το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΠΓΝΠ


Το 60% των διαβητικών της περιοχής μας θα μπορούσαν να έχουν γλυτώσει τον ακρωτηριασμό του διαβητικού τους ποδιού εάν στο ΠΓΝΠ υπήρχε δεύτερος αγγειογράφος και στον «Αγ. Ανδρέα» υπήρχε επεμβατικός ακτινολόγος. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περιοχή η οποία διαθέτει το πιο πρωτοποριακό Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας στη χώρα, αυτό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Η εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα έχει πετύχει να χαράσσει σε διεθνές επίπεδο την πορεία της επεμβατικής ακτινολογίας με πρωτοπόρες εφαρμογές που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν Ελληνες ασθενείς οι οποίοι μετακινούνται στο ΠΓΝΠ από την Καβάλα έως την Κρήτη.
«Πατέρας» του τμήματος, ο ομότιμος σήμερα καθηγητής και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας και Νευροακτινολογίας Δημήτρης Σιαμπλής. Ως καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος είχε μεριμνήσει να οπλίσει τους μαθητές του με εξειδικευμένη γνώση κι έτσι να φτιάξει μία επιστημονική ομάδα η οποία σήμερα με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Καρναμπατίδη πρωτοπορεί έχοντας κερδίσει το δικό της κομμάτι στην Επεμβατική Ακτινολογία.
Αρκετά από τα επιτεύγματα αυτά θα παρουσιαστούν στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από αύριο έως την Κυριακή.
Η Επεμβατική Ακτινολογία, ραγδαία αναπτυσσόμενη τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί επίσημη υπο-ειδικότητα της ακτινολογίας στη χώρα μας. Ο κ. Σιαμπλής χαρακτήρισε «επανάσταση την Επεμβατική Ακτινολογία στην ιατρική. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι φθάνουν στο ιατρείο με γάγγραινα με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετούς ακρωτηριασμούς. «Η εφαρμογή της Επεμβατικής Ακτινολογίας στο διαβητικό πόδι ξεκίνησε από το δικό μας Εργαστήριο του ΠΓΝΠ, το οποίο είναι πρωτοπόρο σε όλο τον κόσμο. Εκανε την πρώτη δημοσίευση σε μεγάλο αμερικάνικο περιοδικό και έφερε επανάσταση στην Ευρώπη. Εχουμε πρωτοπόρες τεχνικές που σώζουν ζωές. Είναι επανάσταση να μην εγχειρίζεται ο αιμοκαθαρόμενος, ο οποίος χάνει το ένα αγγείο μετά από το άλλο. Στο μυοσκελετικό όπου γίνονται πραγματικά θαύματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαδερμική επέμβαση για τις δισκοπάθειες και μία σειρά άλλων εφαρμογών στην ογκολογία κ.ά.». Μάλιστα, ο κ. Σιαμπλής χαρακτήρισε τα επεμβατικά τμήματα, «start up επιχειρήσεις» καθώς παράγουν καινοτομία και βασίζονται στη δεξιοτεχνία των ειδικών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΜΠΑΤΙΔΗΣ
Ο καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας και διευθυντής του Τμήματος Δημήτρης Καρναμπατίδης ξεκίνησε με μια αναγνώριση. «Είμαστε τυχεροί στην Πάτρα γιατί η Επεμβατική Ακτινολογία αναπτύχθηκε πάρα πολύ, γιατί υπήρξε η αγάπη, η ψυχή και του μυαλό του καθηγητή μας, του Δ. Σιαμπλή» κι αυτό ήταν κάτι που το υπογράμμισαν και οι άλλοι δύο μαθητές του και στελέχη του Τμήματος Πέτρος Ζαμπάκης επ. καθηγητής Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας και Κωνσταντίνος Κατσάνος επ. καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας.
«Στόχος μας ήταν να διοργανώσουμε ένα ανοικτό το συνέδριο. Θα συμμετάσχουν σύλλογοι που γνωρίζουν τα προβλήματα, ασθενείς θα μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία και για τις αλλαγές στη ζωή τους, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεραπευτικές επεμβάσεις σε ασθενείς σε πραγματικό χρόνο με ζωντανή σύνδεση από τη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του νοσοκομείου μας. Παράλληλα, θα υπάρχουν "σχολεία" για νοσηλευτές -τριες και γιατρούς» ανέφερε ο κ. Καρναμπατίδης υπογραμμίζοντας ότι η Νευροακτινολογία είναι πάρα πολύ σημαντική.
«Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε μια 24ωρη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού. Βέβαια, χρειάζεται η υποστήριξη και η επέκταση των δυνατοτήτων του νοσοκομείου, το οποίο σήμερα λειτουργεί με έναν αγγειογράφο. Με αυτόν, πέρυσι αντιμετωπίσαμε 5.500 περιστατικά, ο μεγαλύτερος αριθμός σ' όλη τη χώρα. Στην περιοχή μας το 60% των ασθενών με διαβητικό πόδι φθάνουν στον ακρωτηριασμό. Η Πολιτεία, πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει, με την τοποθέτηση δεύτερου αγγειογράφου και τον διορισμό ενός επεμβατικού ακτινολόγου στον "Αγ. Ανδρέα", ο οποίος διαθέτει έναν ολοκαίνουργιο και μοντέρνο αγγειογράφο αλλά δεν έχει επεμβατικό τμήμα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσάνος υπογράμμισε την καινοτομία που χαρακτηρίζει την επεμβατική ακτινολογία, όπως και την ελάχιστη επεμβατικότητα και τη συμβολή της στην αποφυγή χειρουργείου στον εγκέφαλο, στο καρδιαγγειακό, στην ογκολογία, στη σπονδυλική στήλη. «Είμαι πολύ περήφανος γιατί η Επεμβατική Ακτινολογία είναι καινοτομία. Γίνονται πολλές επεμβάσεις χωρίς νυστέρι, μπορούμε να καυτηριάσουμε ή να εμβολίσουμε έναν όγκο από τα αγγεία και να τον εξολοθρεύσουμε. Κάνουμε στοχευμένες θεραπείες χωρίς χειρουργική τομή και πλειάδα ιατρικών πράξεων, που είναι άκρως αποτελεσματικές, ταχύτατες και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής του ασθενούς».

ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΜΠΑΚΗΣ
«Είμαστε ένα από τα ελαχιστα νευροεπεμβατικά τμήματα της χώρας. Καλύπτουμε περιστατικά από την Καβάλα, την Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά. Ολη η Ελλάδα στηρίζεται σε τέσσερα κέντρα. Τα τελευταία 10 χρόνια, στο τμήμα λειτουργεί σε μόνιμη βάση η αντιμετώπιση των ασθενών με αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, είμαστε το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο που λειτούργησε τέτοιο τμήμα και παραμένουμε πρώτο. Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια, με τη συνεργασία από το Αναισθησιολογικό, τη Νευροχειρουργική και τη Νευρολογική Κλινική, με την αμέριστη υποστήριξη από το επεμβατικό τμήμα, κάνουμε προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το ισχαιμικό εγκεφαλικό σε 24ωρη βάση» ανέφερε ο κ. Ζαμπάκης, προσθέτοντας:
«Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με ενδοφλέβια θρομβόλυση. Σε συνεργασία πάντα με τις παραπάνω ειδικότητες, διότι η εργασία μας είναι ομαδική, και ειδικότερα με τον κ. Παναγιωτόπουλο από τη Νευροχειρουργική Κλινική, έχουμε μια 16ωρη κάλυψη, σε περιπτώσεις που χρειάζεται να επέμβουμε ενδοαρτηριακά. Μπαίνουμε, δηλαδή, στην αρτηρία, πριν νεκρώσει ο εγκέφαλος και αφαιρούμε τον θρόμβο. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε μια αυξανόμενη δυναμική και πρωτοποριακά εφαρμόζουμε θρομβοκτομές σε ασθενείς».
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου, η οποία θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία αύριο το απόγευμα με θέμα «Η Δημόσια Υγεία και το Ασφαλιστικό στα Χρόνια της Κρίσης στην Ελλάδα», εξήρε το έργο του κ. Σιαμπλή, που είναι και ο μακριοβιότερος πρόεδρος του ΙΣΠ, τονίζοντας το πρωτοποριακό και επιστημονικό του έργο λέγοντας πως «αφήνει μια παρακαταθήκη ζωής για τη Δυτική Ελλάδα. Αφήνει πίσω του ένα αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο πρέπει να αντιγράψουμε, γιατί έχουμε τον συνδετικό κρίκο του έμπειρου με το νέο και το μοντέρνο, που είναι το μοτίβο που θα μας οδηγήσει στην έξοδο προς την κρίση».

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
rizogianni@pelop.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιανουαρίου 2023, 09:02:45
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/01/2023 ertnews
Μπέλλα Θεριού


Η  πρώτη Επιλεκτική Εσωτερική Θεραπευτική Ακτινοβόληση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία τοπικά κατευθυνόμενη θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των ανεγχείρητων πρωτοπαθών ή μεταστατικών όγκων του ήπατος. Ο ραδιοεμβολισμός μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς από μήνες έως και χρόνια.
Πραγματοποιείται από έμπειρους πυρηνικούς γιατρούς αλλά και επεμβατικούς ακτινολόγους.

Η μέθοδος, η οποία απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει το νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι μία μέθοδος ακριβείας, καθώς ακτινοβολείται ο όγκος χωρίς να επηρεάζεται το υγιές κομμάτι του ήπατος.

Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και της υγειονομικής περιφέρειας υποστηρίζει τις νέες μεθόδους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Οι έμπειροι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος εργάζονται και σε άλλες πρωτοποριακές μεθόδους, με στόχο την παροχή της καλύτερης φροντίδας για τους ασθενείς τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2023, 09:07:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.