Στις 10/12/2021 είχα ενημέρωση από αντιπρόσωπο της Abbott:
Κάτι καινούριο πλέον είναι ότι αντί για ειδικό μετρητή μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε το smartphone μας και σε αυτή την περίπτωση (αν πρόκειται για ασθενή που δεν του καλύπτει το σύστημα ο ΕΟΠΥΥ) τότε ο ασθενής γλυτώνει να αγοράσει μετρητή που έχει αλλιώς Λιανική Τιμή 60 €. ( Ο κάθε αισθητήρας που έχει ζωή 14 ημερών κοστίζει επίσης 60 €).
Το freestyle libre σε ΣΔ τύπου 1, μπορούν να το συνταγογραφούν Γενικοί Ιατροί, Παθολόγοι και Ενδοκρινολόγοι, Νεφρολόγοι, ίσως και άλλες ειδικότητες.
Μερικοί ασθενείς ΣΔ τύπου 2 με πολύ ασταθείς τιμές, μπορούν αν πάρουν σχετικό Πιστοποιητικό από Ιατρό, κατά προτίμηση Ενδοκρινολόγο Κρατικού Νοσοκομείου, να κάνουν αίτηση στο ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο) και αν το ΑΥΣ βγάλει θετική απόφαση να τους εγκρίνει να αναλάβει το κόστος του freestyle libre ο ΕΟΠΥΥ.
Σε περίπτωση που ξεκολλήσει ο αισθητήρας η Abbott αναλαμβάνει να στείλει στον ασθενή καινούριο αισθητήρα.
Για το καλοκαίρι η Abbott συνιστά να μην κολυμπά ο ασθενής πάνω από 30 λεπτά σερί, γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεκολλήσει από το δέρμα. Το ίδιο και για καταδύσεις, δηλαδή πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει να βουτά σε βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεκολλήσει ο αισθητήρας αλλά και γιατί ενδεχομένως να δείχνει και λάθος μετρήσεις.
Κάτι ενδιαφέρον είναι ότι η τιμή που βλέπουμε στον μετρητή ή το smartphone κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, απεικονίζει στην πραγματικότητα, πως ήταν η τιμή στο σώμα πριν από 4-5 λεπτά (υπάρχει δηλαδή μια χρονική διαφορά φάσης) και για αυτό είναι σημαντικό να βλέπουμε στην οθόνη του μετρητή αν η τάση του σακχάρου είναι ανοδική, καθοδική ή σταθερή.
Επίσης επειδή ο μετρητής καταγράφει τις τιμές ανά 8ωρο καλό είναι να κάνει ο ασθενής μια τουλάχιστον μέτρηση ανά 8ωρο ώστε να έχει κανείς συνεχόμενες μετρήσεις όταν κοιτάζει το ιστορικό του σακχάρου του.