09/03/2023 ertnewsΣτάθης Καλύβας: Υπαρκτός ο κίνδυνος για κρίση της Δημοκρατίας, όσο πολιτικές δυνάμεις ποντάρουν σε τραγωδίες
«Πάντα υπάρχει κίνδυνος, στον βαθμό που υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα που ποντάρουν σε αυτά τα πράγματα» για την μετατροπή της τραγωδίας των Τεμπών σε μια κρίση της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, σχολιάζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχετικά με την χθεσινή σχετική δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές αναπτύσσεται ένα είδος μηδενιστικής σκέψης. Είναι όλοι πουλημένοι, όλοι οι πολιτικοί είναι λάθος, να τα γκρεμίσουμε όλα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά πάντα υπάρχει μια τάση. Και στο βαθμό που υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αυτή την τάση προσπαθούν να την καλλιεργήσουν και να την αναπτύξουν περισσότερο, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος, ένα ρίσκο αυτού του είδους τα γεγονότα να εξελιχθούν σε κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Συνήθως, αφού περάσει ένα πρώτο διάστημα, επανέρχεται μια κανονικότητα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν συνέχεια σε μια κατάσταση παροξυσμού. Έχουν ανάγκη από μια ησυχία, τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις ζωές τους. Αυτό έχει μια καλή και μια κακή πλευρά. Η κακή πλευρά είναι ότι πολλές φορές ξεχνάμε τα κακώς κείμενα τα οποία έχουν πολλές διαστάσεις, είναι πολυεπίπεδα και δεν τα διορθώνουμε. Τα αφήνουμε μέχρι να έρθει η επόμενη φορά ή να έρθει κάτι καινούργιο το οποίο δεν έχουμε προγραμματίσει, δεν έχουμε σκεφτεί, δεν έχουμε προνοήσει. Η καλή πλευρά, τουλάχιστον, αυτού του πράγματος είναι ότι δεν μπορούμε να ζούμε με συνθήκες κρίσης και συνεχείς κρίσεις. Μετά από αυτή τη δεκαετία της τεράστιας οικονομικής κρίσης, που την ακολούθησε η κρίση του κόβιντ, πιστεύω ο περισσότερος κόσμος έχει την ανάγκη να ζήσει μια κανονική ζωή. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Αυτό που έγινε με το δυστύχημα διέκοψε ή αμφισβήτησε το αίτημα για μία κανονικότητα, για καλές συνθήκες ζωής, για πρόοδο και ευημερία, που είναι τα μεγάλα ζητούμενα τελικά των ανθρώπων. Πιστεύω ότι όμως η δύναμη και η ζήτηση για αυτό το πράγμα είναι τόσο μεγάλη που θα επανέλθει».
Ένα από τα χαρακτηριστικά των γεγονότων αυτών, υποστήριξε ο κ. Καλύβας, όπως είναι τα ατυχήματα, οι πυρκαγιές, οι φυσικές καταστροφές, είναι ότι «δημιουργούν ένα μεγάλο σοκ στην αρχή, αλλά το οποίο πολύ εύκολα ξεπερνιέται, ξεχνιέται, περνάει σε δεύτερη μοίρα και ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι πώς να μεταφράσεις την πίεση για να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα σε αποτελέσματα»
Οι διαμαρτυρίες, η οργή, όλα τα συναισθήματα που εκφράζονται με πολύ έντονο τρόπο στις αρχικές ώρες και μέρες μετά τα γεγονότα αυτά, πολλές φορές δεν έχουν τη δυναμική που χρειάζεται για να εξακολουθήσει να υπάρχει πίεση, επισήμανε ο κ. Καλύβας.
«Πολύ εύκολα ξεχνιέται κανένας. Βλέπουμε τώρα, το τελευταίο διάστημα γίνεται η δίκη στο Μάτι, για τα γεγονότα της πυρκαγιάς που έγινε τότε αλλά στη δίκη κανένας δεν έδωσε σημασία και δεν το θέτω το θέμα με κομματικούς όρους. Αυτό είναι και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε, ότι υπάρχει μια τάση, πάρα πολλά από αυτά τα φαινόμενα να τα βλέπουμε μέσα από κομματικούς φακούς, οι οποίοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Είναι γεγονότα στα οποία προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά υπάρχουν και πολύ βαθιά διαρθρωτικά δομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν» σημείωσε ο κ. Καλύβας.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα είχαμε εκατόμβες στους δρόμους. «Κάθε Σαββατοκύριακο, επιστροφή από μεγάλες γιορτές και αργίες, δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονταν. Ήταν ο συνδυασμός κακής οδήγησης και κακών δρόμων. Με τα χρόνια αυτό σιγά σιγά διορθώθηκε. Πλέον οι αυτοκινητόδρομοι είναι σύγχρονοι, έχουν όλες τις προστασίες που υπάρχουν. Δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα που είχαμε παλαιότερα, δηλαδή με τα χρόνια διορθώθηκε αυτό. Πιστεύω ότι διαρθρωτικά προβλήματα σαν αυτό το δυστύχημα που είχαμε τώρα, θα διορθωθούν. Απλώς χρειάζεται κάποια πίεση ούτως ώστε να μη χρειάζεται να περιμένουμε μια δεκαετία για να διορθωθεί» προσέθεσε ο κ. Καλύβας.
Παράλληλα, σημείωσε, πως η προηγούμενη δεκαετία καθυστέρησε πάρα πολλά πράγματα, ανέτρεψε πολλά άλλα, αλλά τουλάχιστον, παρόλα αυτά, σε κάποιους τομείς έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και είναι καλό να τα θυμόμαστε και τα δύο και το πιο σημαντικό είναι ότι να ξέρουμε ότι γίνονται αλλαγές, ότι αλλάζουν τα πράγματα.
«Διότι άμα μπούμε στη διαδικασία ότι τίποτα ποτέ δεν αλλάζει, πέρα από το λανθασμένο του επιχειρήματος αυτού, δεν έχουμε πλέον καμία επιλογή, παρά τον μηδενισμό. Αν τίποτα δεν αλλάζει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Νομίζω ο περισσότερος κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό. Είναι όμως μία ρητορική, ένας λόγος που εκφράζεται από πολλές πλευρές, από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς, με στόχο να δημιουργήσει, να μετατρέψει αυτό το θυμό σε μία πολιτική συμπεριφορά και προτίμηση που θα ευνοήσει αυτό που θα μπορούσε να περιγράψει κανένας, αντισυστημικά στοιχεία» ανέφερε ο κ. Καλύβας.
Όλα έχουν πολιτική αξία υπογράμμισε ο κ. Καλύβας, κάνοντας λόγο για ένα “πολιτικό χρηματιστήριο”, όπου εκεί η επιδίωξη είναι να τα μετασχηματίσει. «Και αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας. Να είμαστε τελείως ξεκάθαροι. Δεν είναι κάτι το χαρακτηριστικό της ανωμαλίας ή κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Μέρος της δημοκρατίας είναι ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός ο οποίος πολλές φορές είναι ακραίος ή γίνεται με “αθέμιτα στοιχεία”. Υπάρχει και μία πολιτική κουλτούρα που για διάφορους λόγους, άλλους δικαιολογημένους και άλλους όχι, μπορεί να ευνοεί ένα τέτοιο “τζογάρισμα”, αλλά από την άλλη υπάρχει πιστεύω και μία σοβαρότητα. Υπάρχει και ένα αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι τα πράγματα όλα προς τη μία κατεύθυνση» είπε καταλήγοντας ο κ. Καλύβας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος