Το γεγονός ότι μαζί με το εξιτήριο συνταγογραφείτε ηλεκτρονικά και την αγωγή του ασθενή (αντί να δίνετε απλό χαρτί και παραπομπή στους γνωστούς για συνταγογράφηση) είναι θετικό για την κλινική σας!
Το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη συνταγογράφηση την αναλαμβάνει (και αυτή) ο ειδικευόμενος είναι ένα θέμα!
Μπορείς να το δεις, το γράφει στο άνω αριστερό τεταρτημόριο της σελίδας που εμφανίζεται όταν πατάς "Επίσκεψη" στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παράλληλα να δεις αν και πόσο (υπερ)ξεπερνιέται.
Γειά σου Διαμαντή!
Κι εγώ, όντας εντελώς άσχετος, νόμιζα ότι υπάρχει ένα πλαφόν, με την έννοια του maximum ποσού/ανά μήνα συνταγογράφησης..
Αλλά, τελικά, αν δεν κάνω λάθος,
μάλλον πρέπει να είναι ένα μέγιστο όριο (πλαφόν), ανά ασθενή..
Σωστά.. ;;
Στην περιοχή που με παραπέμπεις, αναγράφεται :
Όριο μηνιαίας φαρμ. δαπάνης ΕΟΠΥΥ ανά ασφ/νο: 36.74€ - Τρέχουσα μηνιαία φαρμ. δαπάνη ανά ασφ/νο: 18.79€
Επομένως, αν τα φάρμακα που θα γράψω, στον επόμενο ασθενή, ξεπερνούν τα 19 ευρώ, είμαι εκτός του πλαφόν.
Σωστά.. ;;
Υπάρχει "κουτάκι" στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την ένδειξη "εξιτήριο", δε χρειάζεται αναγραφή στα σχόλια.
Βέβαια αυτή η πρόβλεψη έχει γίνει για να μην μετράνε οι συνταγές εξιτηρίων στο πλαφόν των ειδικευμένων νοσοκομειακών. δεν ξέρω αν καλύπτει και τους ειδικευμένους.
Από την άλλη ο ειδικευόμενος (αφού η συνταγή του ειδικευμένου είναι προφορική) μπορεί να γράψει τα πάντα εν αγνοία του ειδικού (όπως άλλωστε κάνουν οι αγροτικοί επικαλούμενοι ανύπαρκτες γνωματεύσεις ειδικών).
Μια άλλη λύση είναι να ανοίγουν οι επιμελητές το πρόγραμμα και στη συνέχεια να κάνει τη συνταγογράφηση ο ειδικευόμενος. Θα μου πείτε υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει λάθος με τη δική τους υπογραφή (αν δεν γίνεται ο έλεγχος που αναφέρει ο Βασίλης) αλλά δε μπορούν να τα έχουν όλα.
Δεν μπορώ να βρώ την επιλογή "Εξιτήριο", ούτε στο link "Επίσκεψη", αλλά ούτε και στην "Καταχώρηση συνταγής"...
Τελικά αναφέρεται ως "Νοσηλεία" στην "Καταχώρηση συνταγής", δεν ξέρω όμως αν υπάρχει το αντίστοιχο κουτάκι στους ειδικευόμενους. Παραθέτω εικόνα με το αναφερόμενο όριο να είναι για τους γενικούς γιατρούς στη δική μου περιοχή και τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου (γιατί αυτά μεταβάλλονται από περιοχή σε περιοχή και από μήνα σε μήνα). Το πλαφόν το βρήκες και βλέπω ότι είσαι πολύ καλά μάλιστα.
Αυτό όμως που γράφεις είναι λάθος. Ουσιαστικά το νούμερο που γράφει είναι μέσος όρος ανά ασθενή. Στους άνευ ειδικότητας έχει θέσει όριο το 36,74 ευρώ ανά ασθενή (ανά ΑΜΚΑ). Εσύ έχεις 19 ευρώ περίπου που σημαίνει ότι οι συνταγές που έχεις γράψει μέσα στον Οκτώβρη για όλους τους ασθενείς που έχεις δώσει συνταγή βγάζουν ένα κόστος (ως κόστος υπολογίζεται αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, όχι ο ασθενής) για τον ΕΟΠΥΥ 19 ευρώ ανά ασθενή. Επομένως είσαι πολύ κάτω από το μέσο όρο της "ειδικότητας" σου κι έχεις περιθώριο να γράψεις αρκετές ακόμη συνταγές με πολύ ακριβότερα φάρμακα.
Απλουστευμένο παράδειγμα:
Έστω ότι σε 4 ασθενείς έχεις γράψει συνταγές με κόστος 30, 20, 50 και 60 ευρώ. Ο μέσος όρος σου διαμορφώνεται σε (30+20+50+60)/4= 40 ευρώ ανά ασθενή.
Αν ο πέμπτος ασθενής που ρθει έχει συνταγή με 20 ευρώ θα σου ρίξει το μέσο όρο στα (30+20+50+60+20)/5=36 ευρώ ανά ασθενή
Αν ο έκτος ασθενής που ρθει έχει συνταγή με 100 ευρώ θα σου ανεβάσει το μέσο όρο στα (30+20+60+20+100)/6=46,6 ευρώ ανά ασθενή.
Επομένως ο μέσος όρος έχει μια συνεχή δυναμική κίνηση σε συνάρτηση με τον αριθμό των ασθενών που βλέπεις και με το ύψος (κόστος) των συνταγών που χορηγείς στον καθένα. Αν μέσα στον ίδιο μήνα γράψεις περισσότερες φορές στον ίδιο ασθενή, το κόστος αθροίζεται στο ίδιο ΑΜΚΑ και σου ανεβάζει το μέσο όρο όπως καταλαβαίνεις. Στην αρχή κάθε μήνα μηδενίζεται και αρχίζει να μετράει πάλι μόλις αρχίζουν να εκτελούνται συνταγές σου μέσα στο νέο μήνα.