Η αλήθεια είναι πως (πλην τη συμπλήρωση καρτέλας στις διάφορες κλινικές) δεν έχω χρησιμοποιήσει χάρτινο φάκελο εστιασμένο στην ΠΦΥ συστηματικά (ούτε ηλεκτρονικό βεβαίως-βεβαίως). Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό θα ήταν κατά τη διάρκεια του 10μηνου στο ΚΥ, όπου όμως δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ σχετικά με φάκελο ασθενούς ή καρτέλα. Στο ΚΥ κρατούσα κάποιο δικό μου αρχείο, υπο μορφή σημειώσεων πιο πολύ παρά ιατρικού φακέλου, για κάποιους ασθενείς με τους οποίους είχα ασχοληθεί περισσότερο, ειχα αρχίσει αγωγή κλπ.
Σαν αγροτικός ιατρός, επειδή ειχα καρδιογράφο, είχα φτιάξει μια "συλλογή" απο ΗΚΓ, ταξινομημένα σε φακέλους αλφαβητικά, ώστε αν κάποιος ερχόταν με οποιοδήποτε σύμπτωμα χωρίς να έχει παλιό ΗΚΓ να έχω μια εικόνα του τι γίνεται. Αυτό βέβαια βοήθησε και τους επόμενους αγροτικούς ιατρούς.
Απο εδω και πέρα όμως,
θέλω να έχω ένα καλό ηλεκτρονικό φάκελο για τους εξής λόγους:
1) Είμαι υποχρεωμένη απο το νόμο. Όχι βέβαια για ηλεκτρονικό ντε και καλά, αλλά μεταξύ των 2 προτιμώ τον ηλεκτρονικό.
2) Μου είναι αδύνατον να θυμάμαι όλους τους ασθενείς, τι σκευάσματα παίρνουν, αν έχουν αλλεργίες κλπ και φαντάζομαι πως θα γλιτώνω αρκετό χρόνο απο το να ρωταω τα ιδια πράγματα ξανα και ξανα. Στο βιβλίο ασθενών έγραφα πάντα ένα κατεβατό για τον κάθε ασθενή, και μάλιστα με πείραζαν γι'αυτό κάποιοι συνάδελφοι, οι οποιοι έγραφαν τηλεγραφικά, πχ "αμυγδαλίτις". Εμένα όμως στην επανεξέταση πάντα με βοηθούσε να δω τη συμπτωματολογία, τα αντικειμενικά ευρήματα, το ιστορικό κ.ά. που ειχα σημειώσει.
3) Μπορώ να ασχοληθώ καλύτερα όσον αφορά την πρόληψη, πχ θα μου άρεσε να έχει reminder για μαστογραφια ή τεστ παπ αν έρθει κάποια γυναίκα που έχει αμελήσει να το κάνει
4) Μπορώ να ταξινομήσω καλύτερα τα δεδομένα και να βγάλω συμπεράσματα για τον πληθυσμό ευθύνης μου. Τωρα, αν απο αυτο βγει καμμια εργασιουλα δεν ειναι κακό αλλά δεν ειναι πρωτευων στόχος.
5) Είναι φορητός και μπορώ να τον έχω μαζί μου και στα 4 χωριά που ενδεχομένως θα καλύπτω.
Το περιεχόμενο που θα ήθελα να έχει:
1) Δημογραφικά στοιχεία
2) Χρόνια νοσήματα, αλλεργίες, εγχειρήσεις, νοσηλείες σε νοσοκομείο
3) Κληρονομικό ιστορικό
4) Χρόνια αγωγή
5) εμβολιασμοί, προληπτικές εξετάσεις που συνιστώνται ανάλογα με ηλικία και νοσους που τυχόν έχει
6) Εργαστηριακός έλεγχος
7) ΗΚΓ
Λόγος επίσκεψης, αντικ.εξέταση και αντιμετώπιση παρούσας νόσου
9) Φόρμες για πιστοποιητικά κλπ
Φαντάζομαι πως υπάρχουν και άλλα πράγματα που πιθανόν δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Η χρήση όπως τη φαντάζομαι θα γίνεται αποκλειστικά απο εμένα (θα επιδιώξω να είμαι σε Π.Ι.), καθημερινά, αν είναι δυνατόν σε όλους τους ασθενείς. Προφανώς στην αρχή θα περνάω λίγους νέους ασθενείς κάθε φορά και θα τον εμπλουτίζω ώστε σε κάποιο χρονικό διάστημα να είναι αρκετά λειτουργικός. Επειδή ξέρω πως θα αντιπαραταχθεί το επιχείρημα της έλλειψης χρόνου λόγω του μεγάλου όγκου της συνταγογράφησης, να πω πως αφενός πληκτρολογώ σχετικά γρήγορα, αφετέρου δε θα σκοτωθώ να έχω αρχείο 100 ασθενών απο την πρώτη μέρα, οι ασθενείς εκεί θα είναι κι εγώ επίσης, ας γίνει σταδιακά σε διάστημα ετών.
Ετσι το φαντάζομαι πάνω-κάτω, πείτε μου ότι είναι υλοποιήσιμο σας παρακαλώ...