Γενικά > Γενική συζήτηση

Λογισμικό για ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς - τί προτείνετε;

(1/4) > >>

Μαρία Χόρτη:
Αν αποφασίσει κανείς να κρατήσει σε ηλεκτρονική μορφή τον ιατρικό φάκελο των ασθενών του, πρώτο του μέλημα είναι η επιλογή του λογισμικού που θα μπορεί να κάνει πράξη τις ανάγκες ενός ηλεκτρονικού φακέλου.

Όπως το βλέπω εγώ υπάρχουν οι εξής επιλογές:
1) Αγοράζω έτοιμο πρόγραμμα.
Δεν έχω ψάξει ακόμη να δω τι κυκλοφορεί στην αγορά είναι η αλήθεια, δεν ξέρω ποιο βολεύει για ΓΙ, υπάρχει το μειονέκτημα του κόστους αλλά το πλεονέκτημα της υποστήριξης - επί πληρωμής φυσικά. Το μεγαλύτερο κακό του έτοιμου προγράμματος είναι ότι είναι κλειστού κώδικα και σε περίπτωση που αργότερα θέλεις να χρησιμοποιήσεις άλλο πρόγραμμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρεις τα δεδομένα σου, κι αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει αρκετά.

2) Αναθέτω σε προγραμματιστή να μου φτιάξει ένα όπως το θέλω εγώ (έχει πολλά απο τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρώτης επιλογής)

3) Βρίσκω κάποιο δωρεάν.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα και κατέβασα το MyPatients, ακόμη όμως δεν το έχω λειτουργήσει για να δω αν βολεύει. Είναι ανοιχτού κώδικα, βασισμένο σε MySQL και OpenOffice και περιέχει την ελληνική ταξινόμηση κατά ICD10.

Θα ηθελα τις γνώμες σας και τις προτάσεις σας. Εσείς τι πρόγραμμα θα συστήνατε ή τι χρησιμοποιείτε;
Προσωπικά φαντάζομαι το μέλλον μου σε κάποιο Π.Ι. του ΕΣΥ αλλά θα ήθελα απο την αρχή να οργανωθώ σωστά σε αυτό το θέμα, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί τη δαπάνη κάποιου χρηματικού ποσού.

timex:
Υπάρχουν πολλά λογισμικά στο ιντερνετ.
Αν κάνεις αναζήτηση "φακελος ασθενους" ή medical records θα βρεις πολλά.
Εξαρτάται όμως το τι ακριβώς θέλεις.
Νομίζω όμως για να δεις το τι θέλεις πρέπει να δοκιμάσεις κάποια που τα βρίσκεις free.

Δ. Κουναλάκης:
Άνοιξες τους ασκούς του Αιόλου.....
Η αλήθεια είναι ότι όσο μικρότερη και πιο περιορισμένη απάντηση σου δώσει κανείς κατευθύνοντας σε ένα λογισμικό τόσο πιο ψεύτης ή άσχετος είναι.

Μια πρακτική ερώτηση που συνήθως κάνω για γλιτώσω την πολυλογία μου όταν με ρωτάνε τι ηλεκτρονικό φακελο να πάρουν είναι να ζητήσω να δω ή να μου παρουσιάσουν λεπτομερώς τον χάρτινο φάκελο που χρησιμοποιούν και τι ακριβώς χρήση του κάνουν.

Πριν λοιπόν πούμε για τα μηχανήματα του σατανά, για πες μας τι σημαίνει ΧΑΡΤΙΝΟΣ φάκελος ασθενή για σένα....
Τι περιεχόμενο έχει; Τι χρήση έχει; ποιος γράφει το περιεχόμενο του; Πότε κρατάς φάκελο σε μια επίσκεψη ασθενή;
Έχει χώρο για ΗΚΓ, αποτελέσματα εξετάσεων, κλπ; Τι στο καλό τον θέλεις αυτόν τον φάκελο;

Ενδιαφέρον θα ήταν το τι κάνεις τώρα και τι θα ήθελες να κάνεις από τα παραπάνω...
Για κάνε μια σύντομη παρουσίαση και έχω κάθε διάθεση να βοηθήσω με τον γνωστό ψυχοβγαλτικό μου τρόπο...

Μαρία Χόρτη:
Η αλήθεια είναι πως (πλην τη συμπλήρωση καρτέλας στις διάφορες κλινικές) δεν έχω χρησιμοποιήσει χάρτινο φάκελο εστιασμένο στην ΠΦΥ συστηματικά (ούτε ηλεκτρονικό βεβαίως-βεβαίως). Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό θα ήταν κατά τη διάρκεια του 10μηνου στο ΚΥ, όπου όμως δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ σχετικά με φάκελο ασθενούς ή καρτέλα. Στο ΚΥ κρατούσα κάποιο δικό μου αρχείο, υπο μορφή σημειώσεων πιο πολύ παρά ιατρικού φακέλου, για κάποιους ασθενείς με τους οποίους είχα ασχοληθεί περισσότερο, ειχα αρχίσει αγωγή κλπ.

Σαν αγροτικός ιατρός, επειδή ειχα καρδιογράφο, είχα φτιάξει μια "συλλογή" απο ΗΚΓ, ταξινομημένα σε φακέλους αλφαβητικά, ώστε αν κάποιος ερχόταν με οποιοδήποτε σύμπτωμα χωρίς να έχει παλιό ΗΚΓ να έχω μια εικόνα του τι γίνεται. Αυτό βέβαια βοήθησε και τους επόμενους αγροτικούς ιατρούς.

Απο εδω και πέρα όμως, θέλω να έχω ένα καλό ηλεκτρονικό φάκελο για τους εξής λόγους:
1) Είμαι υποχρεωμένη απο το νόμο. Όχι βέβαια για ηλεκτρονικό ντε και καλά, αλλά μεταξύ των 2 προτιμώ τον ηλεκτρονικό.
2) Μου είναι αδύνατον να θυμάμαι όλους τους ασθενείς, τι σκευάσματα παίρνουν, αν έχουν αλλεργίες κλπ και φαντάζομαι πως θα γλιτώνω αρκετό χρόνο απο το να ρωταω τα ιδια πράγματα ξανα και ξανα. Στο βιβλίο ασθενών έγραφα πάντα ένα κατεβατό για τον κάθε ασθενή, και μάλιστα με πείραζαν γι'αυτό κάποιοι συνάδελφοι, οι οποιοι έγραφαν τηλεγραφικά, πχ "αμυγδαλίτις". Εμένα όμως στην επανεξέταση πάντα με βοηθούσε να δω τη συμπτωματολογία, τα αντικειμενικά ευρήματα, το ιστορικό κ.ά. που ειχα σημειώσει.
3) Μπορώ να ασχοληθώ καλύτερα όσον αφορά την πρόληψη, πχ θα μου άρεσε να έχει reminder για μαστογραφια ή τεστ παπ αν έρθει κάποια γυναίκα που έχει αμελήσει να το κάνει
4) Μπορώ να ταξινομήσω καλύτερα τα δεδομένα και να βγάλω συμπεράσματα για τον πληθυσμό ευθύνης μου. Τωρα, αν απο αυτο βγει καμμια εργασιουλα δεν ειναι κακό αλλά δεν ειναι πρωτευων στόχος.
5) Είναι φορητός και μπορώ να τον έχω μαζί μου και στα 4 χωριά που ενδεχομένως θα καλύπτω.

Το περιεχόμενο που θα ήθελα να έχει:
1) Δημογραφικά στοιχεία
2) Χρόνια νοσήματα, αλλεργίες, εγχειρήσεις, νοσηλείες σε νοσοκομείο
3) Κληρονομικό ιστορικό
4) Χρόνια αγωγή
5) εμβολιασμοί, προληπτικές εξετάσεις που συνιστώνται ανάλογα με ηλικία και νοσους που τυχόν έχει
6) Εργαστηριακός έλεγχος
7) ΗΚΓ
8) Λόγος επίσκεψης, αντικ.εξέταση και αντιμετώπιση παρούσας νόσου
9) Φόρμες για πιστοποιητικά κλπ
Φαντάζομαι πως υπάρχουν και άλλα πράγματα που πιθανόν δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή. ???

Η χρήση όπως τη φαντάζομαι θα γίνεται αποκλειστικά απο εμένα (θα επιδιώξω να είμαι σε Π.Ι.), καθημερινά, αν είναι δυνατόν σε όλους τους ασθενείς. Προφανώς στην αρχή θα περνάω λίγους νέους ασθενείς κάθε φορά και θα τον εμπλουτίζω ώστε σε κάποιο χρονικό διάστημα να είναι αρκετά λειτουργικός. Επειδή ξέρω πως θα αντιπαραταχθεί το επιχείρημα της έλλειψης χρόνου λόγω του μεγάλου όγκου της συνταγογράφησης, να πω πως αφενός πληκτρολογώ σχετικά γρήγορα, αφετέρου δε θα σκοτωθώ να έχω αρχείο 100 ασθενών απο την πρώτη μέρα, οι ασθενείς εκεί θα είναι κι εγώ επίσης, ας γίνει σταδιακά σε διάστημα ετών.

Ετσι το φαντάζομαι πάνω-κάτω, πείτε μου ότι είναι υλοποιήσιμο σας παρακαλώ... :-\

Δ. Κουναλάκης:
χμμμμ μελανούρι έπιασα.... κι είναι αργά και δεν θα πω πολλά απόψε.

Θα ξεκινήσω από τον καημό όλων ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος σημαίνει και έρευνα. Αυτό δεν ισχύει, ξεχάστε το. Έρευνα σημαίνει σημαίνει απορία-ερευνητικό ερώτημα και κατά συνέπεια σχεδιασμό για να απαντηθεί. Ο όποιος φάκελος μόνο αναδρομικές μελέτες μπορεί να βοηθήσει εκτός κι αν δίνει δυνατότητα τροποποίησης του από το χρήστη. Βέβαια εργασιούλες της μορφής "Προσήλθαν 12345 τυχαίοι ασθενείς και οι 5000 είχαν ΑΥ, οι 8000 έτρεφαν αγάπη στον πρόεδρο και οι 2000 έπερναν daflon που λέει κι ο διακομιστής" για να τα στέλνετε στα συνέδρια της ΕΛΕΓΕΙΑ, μπορείτε να κάνετε άφθονες. Είμαι σίγουρος ότι η "επιστημονική" επιτροπή κάθε συμποσίου θα τα δεχτεί ειδικά εάν πείτε ότι χρησιμοποιήσατε ICPC-1 και όχι ICPC-2.

Για να ξεκινήσει κανείς ένα φάκελο μαλακά, θα μπορούσε να κρατά τα χαρτάκια από τις συνταγογραφίες και να περνά τα στοιχεία των ασθενών μαζί με τα χρόνια νοσήματα και τα χρόνια φάρμακα σε δεύτερο χρόνο. Αυτό από την εμπειρία μου αρκεί για τους πρώτους τρεις μήνες. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα και ιδιαίτερα όταν θέλεις να περνάς όλα αυτά που γράφεις.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όλα αυτά που περιγράφεις είναι απαραίτητα αλλά είναι αρκετά χρονοβόρα. Να σου πω την δική μου εμπειρία.
Χρησιμοποιώ κοντά 5 χρόνια ένα πρόγραμμα που έχω φτιάξει εγώ στα πλαίσια της διατριβής μου. Σε κάθε επίσκεψη για κάθε πρόβλημα του ασθενή εισάγω τα ακόλουθα: αίτια προσέλευσης, διαγνωστικές πράξεις, διάγνωση, προηγούμενη διάγνωση, αντιμετώπιση με απευθείας κωδικοποίηση σε ICPC2 και την διάγνωση σε συνδυασμό ICPC2/ICD10 σε ένα περιβάλλον που όλοι βγάζουν σπυριά όταν το πρωτοβλέπουν. Εισάγω και τυπώνω κάθε συνταγή για φάρμακα κρατώντας έτσι, τα πάντα σχετικά με την συνταγογραφία και αντιστοιχίζοντας διαγνώσεις με φάρμακα. Όλα τα χρόνια φάρμακα και χρόνιες διαγνώσεις. Είμαι καλός στη πληκτρολόγηση και σου λέω ότι έχω χρονομετρήσει ότι ένας νέος ασθενής με 3 χρόνια νοσήματα και 8 χρόνια φάρμακα για συνταγογράφηση θέλει μόλις 2 λεπτά με χρήση συνδυασμού πλήκτρων μόνο και καθόλου ποντίκι και ταχύτητες που όσοι κάθονται γύρω μου δεν προλαμβάνουν να δουν ούτε τι γράφω, ούτε πως πηγαίνω και που μέσα στο πρόγραμμα. Αποτελέσματα εξετάσεων και HKΓ τα σκανάρει και περνιούνται αυτόματα στο ασθενή που έχω ανοικτό ενώ πληκτρολογώ ή κάνω κάτι άλλο στον φάκελο ασθενή. Και δεν περνάω πρακτικά τίποτα από κλινική εξέταση παρ' όλο που θα μπορούσα και από τα πειράματα μου είναι 2.5 φορές ταχύτερα αυτή η διαδικασία από το αμέσως πιο λιγότερο πιο γρήγορο πρόγραμμα που έχω δοκιμάσει να κρατήσει τα ίδια δεδομένα.

Συνεπώς πες πόση ώρα έχεις για κάθε ασθενή για να περάσεις όλα αυτά που θέλεις....;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση