Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Δεκεμβρίου 2024, 03:00:55

Αποστολέας Θέμα: 9 πυλώνες για ένα νέο ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 3668 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Σεπτεμβρίου 2009, 01:08:11
Αναγνώστηκε 3668 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ισχυρές ενέσεις για να συνέλθει το υπερχρεωμένο και διαλυμένο Σύστημα Υγείας ετοιμάζουν στην Ιπποκράτους

Αμεσα μέτρα, που θα αποτελέσουν «ισχυρές ενέσεις» για να... συνέλθει το υπερχρεωμένο και διαλυμένο Σύστημα Υγείας, για να οργανωθεί ένα νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, προγραμματίζει να εφαρμόσει από την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ.

Mεταξύ άλλων αυξάνεται κατά 2,3 δισ. ευρώ η ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων. Ελέγχονται δαπάνες, προμήθειες, οικονομικά των νοσοκομείων. Στελεχώνονται άμεσα και λειτουργούν όλες οι «παροπλισμένες» κλίνες Εντατικής. Καλύπτονται τα κενά του προσωπικού με 3.000 νέες προσλήψεις κάθε χρόνο, πέραν της κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Οργανώνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς. Στόχος με τις 9 βασικές παρεμβάσεις να αλλάξει το ΕΣΥ, που ως τώρα γνωρίζουμε.

1. Αύξηση χρηματοδότησης
Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους και χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδότηση, μαζί όμως με αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης, με ελέγχους των οικονομικών και διαφάνεια σε όλες τις βαθμίδες.

Αυξάνεται κατά 2,3 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) η ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Καθιερώνεται ένα διαφανές και αποκεντρωμένο σύστημα προμηθειών με ενιαίες προδιαγραφές, ενιαία κωδικοποίηση ειδών, δημοσιοποίηση εύρους τιμών.

Οι προμήθειες των νοσοκομείων θα γίνονται πλέον μέσω ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών.

2. Ολοήμερα νοσοκομεία

Θεσπίζεται ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων (έμφαση στα απογευματινά χειρουργεία και τα εργαστήρια), ανεξάρτητα ΤΕΠ και αναδιοργάνωση των εξωτερικών ιατρείων.

Θα αναπτυχθούν Κλινικές και Χειρουργεία Ημέρας.

Επίσης θα στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που σήμερα μένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού και των Μονάδων Αυξη?ένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς και δημιουργία νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ. Τέλος θα αναπτυχθούν Μονάδες Η?ερήσιας Νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία.

3. Τα ιατρεία της γειτονιάς

Ολοκληρώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με σταδιακή ένταξη ιατρείων και υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ.

Θα λειτουργήσουν Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής με ειδικούς γιατρούς (ο οικογενειακός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες) και Δημοτικά Κέντρα Αναφοράς με 24ωρη κάλυψη του πληθυσμού.

Τέλος, εντάσσονται και ενοποιούνται όλες οι υπηρεσίες παροχής ΠΦΥ, δηλαδή Αστικά κέντρα Υγείας, κέντρα φροντίδας γειτονιάς, κέντρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

4. Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων. Προχωρεί η εφαρμογή μιας σύγχρονης πολιτικής για το φάρμακο, με τη χρήση ενιαίου τύπου μηχανογραφικά ελεγχόμενης συνταγής, για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ενισχύεται η πολιτική των γενοσήμων, δηλαδή των αντιγράφων φαρμάκων, που έχει λήξει η πατέντα τους και είναι, βάσει ελέγχων και σχετικών εγκρίσεων, ακριβώς ίδια με τα πρωτότυπα (κατά πολύ φθηνότερα από τα πρωτότυπα).

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναβαθμίζεται σε μοναδικό όργανο πραγματικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς του φαρμάκου.

Προχωρεί η καθιέρωση ατομικής χρέωσης και ημερήσιας δόσης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών στα νοσοκομεία.

5. Χρήση τεχνολογίας
Γίνεται αναβάθμιση των μηχανογραφικών συστημάτων και εφαρμογή του «Ηλεκτρονικού Φακέλου ασθενούς».

Δημιουργείται ακόμη το «εθνικό κέντρο ποιότητας, αξιολόγησης και πιστοποίησης υπηρεσιών υγείας».

Εχει προβλεφθεί επίσης η ίδρυση και λειτουργία υπηρεσίας «Εξασφάλισης Ποιότητας» σε όλα τα νοσοκο?εία του ΕΣΥ και του ιδιωτικού το?έα. Υπάρχει ήδη ειδικό σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής πολιτικών ποιότητας (quality management).

Tέλος, θα καθιερωθεί η υποχρέωση παρακολούθησης και αξιολόγησης της πορείας των ασθενών, ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο.

6. Στρατηγική πρόληψης

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την υγεία υπάρχει στρατηγική, για την πρόληψη, την προαγωγή, την προστασία της υγείας και για τη Δημόσια Υγεία.

Δημιουργείται Ινστιτούτο πρόληψης, προαγωγής και προστασίας της υγείας, με παράλληλη λειτουργία περιφερειακών εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

Εμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, με ένα δίκτυο από Ειδικά Κέντρα. Μέτρα για τα κληρονομικά και τα σπάνια νοσήματα, μέτρα πρόληψης για τους παράγοντες κινδύνου και την αποτροπή των ατυχημάτων.

Κυρίως πρόληψη με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικών ελέγχων (screening), σε όλη την επικράτεια, ειδικά κέντρα θα κάνουν μαστογραφίες και τεστ παπ, για να εντοπίζονται οι ανυποψίαστες γυναίκες που έχουν σε αρχικά στάδια ογκολογικά ευρήματα, καθώς μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται και στους ενήλικες άνδρες, για πιθανό καρκίνο του προστάτη.

7. Κανόνες στον ιδιωτικό τομέα

Με τα πρώτα νομοσχέδια θα προχωρήσει η θέσπιση προδιαγραφών λειτουργίας, με ενιαίους κανόνες, για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προβλέπονται διαφανείς συμβάσεις των ταμείων, με κεντρική διαπραγμάτευση.

Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση Υγειονομικού Χάρτη και του νέου χωροταξικού σχεδιασμού υπηρεσιών υγείας.

8. Ειδικότητες και αξιολόγηση

Για τους γιατρούς προβλέπεται η αναδιοργάνωση της διαδικασίας χορήγησης ειδικότητας, με την εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ανά ειδικότητα.

Επίσης ανάπτυξη των νέων ιατρικών ειδικοτήτων της Γενικής ιατρικής, της Κοινωνικής ιατρικής, της Ιατρικής της Εργασίας, της Ιατρικής αποκατάστασης και της Γενετικής.

Για τους νοσηλευτές, γίνεται επέκταση και αναβάθμιση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και των άλλων επαγγελμάτων υγείας, με αξιοκρατία και συστηματική αξιολόγηση παντού.

9. Σύγχρονο μάνατζμεντ

Τα νοσοκομεία να είναι αυτόνομες λειτουργικές μονάδες με σύγχρονη διοίκηση. Απαιτείται μάνατζμεντ με στόχους, σχέδιο δράσης, κανόνες διαφάνειας, αξιολόγηση έλεγχο και λογοδοσία. Αυτό θα γίνει με αλλαγή του ενιαίου πλαισίου οργάνωσης νοσοκομείων, αλλά και αποκατάσταση της αξιοκρατίας.

Καθίσταται υποχρεωτική και άμεση η εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και ενιαίας κωδικοποίησης πράξεων, εντύπων και υλικών, ενώ θα υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί και θα γίνει αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης. Η πληροφορική θα περάσει παντού, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

21 Σεπτεμβρίου 2009, 10:14:00
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

21 Σεπτεμβρίου 2009, 13:32:46
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Βρέ παιδιά, ούτε τα καρμπόν δε φθείρονται στα κόμματα εξουσίας !!!
Αυτά τα έχω δεί κατ' επανάληψη και από τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά μόνο προεκλογικά.

Δε μετράει λοιπόν τι λέμε τώρα, αλλά τι κάνουμε όταν οι μαλακοί γλουτιαίοι σχηματισμοί μας καθίσουν στις εξ' ίσου μαλακές πολυθρόνες.
 
Θέμα λοιπόν αξιοπιστίας (ίσως και διαίσθησης) τίθεται ως οδηγός μας στις κάλπες και πολύ- πολύ λιγότερο το τι ΘΑ....
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

23 Σεπτεμβρίου 2009, 12:58:30
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Με χαρά σας καλούμε στα εγκαίνια (inauguration) του 1ου (first) και καλύτερου Κέντρου Υγείας Υποβρύχιου Τύπου στη Νότια Δανία (ΚΥΥΤ). Το 1ο ΚΥΥΤ είναι η έμπρακτη απόδειξη της νέας κυβέρνησης να συμβάλλει αποτελεσματικά στη θεμελίωση του ενός πυλώνα του νέου ΕΣΥ.

Στα εγκαίνια θα υπάρξουν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Ο κεντρικός ομιλητής, παν-επιστημονικός υπεύθυνος, θα αναπτύξει το θέμα "Τα Πάντα Όλα και η Γενική Ιατρική", ενώ ο νέος υπουργός θα διαβάσει κλεμένα αρχαία κείμενα του Πρώην υπουργού κατά την υπέροχη εκείνη εκδήλωση θεμελίωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Τουρλωτής.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δρώμενα μαζί με φαγητό: πιράνχας του χώρου της υγείας θα σιγοψηθούν αφού έχουν μαριναριναριστεί σε εμβόλια για τη νέα γρίππη. Το μουσικοχορευτικό τμήμα του 1ου ΚΥΥΤ Νότιας Δανίας θα παρουσιάσει τρίωρο πρόγραμμα, εμπευσμένο από τα γαληνικά και ιπποκρατικά κείμενα, με έμφαση στην αντισηψία (αυτό το μπλε υγρό που σκοτώνει τα μικρόβια), στην οικογενειακή ιατρική και την πράσινη ανάπτυξη.

Σας καλούμε όλους και όλες. Ακόμα και αυτούς που κάποτε πίστεψαν στον σύζηγο της ΑΓΓ/Χ, και περιχαρείς (μες στην καλή χαρά) πραγματοποίησαν δύο φορές εγκαίνια (καλή φάση θα ήταν να γίνουν και τρίτη φορά εγκαίνια). Εξάλλου, η ζωή έχει γυρίσματα. Αλλίμονο, τα πάντα αλλάζουν και όσοι μένουν προσκολλημένοι, είναι και χαμένοι. Εξάλλου, I love GR. Εξάλλου, αυτή η χώρα είναι όλο εκπλήξεις. Εξάλλου, το μέλλον πέρασε και η Γενική Ιατρική άργησε μια μέρα. Ή μήπως ήρθε? Ή όχι? Ποιός να ξέρει? Αυτός, ρώτα τον...

Λέξεις κλειδιά: