Δεν διαφωνώ σε τίποτα από αυτά . Η προσέγγιση μου στο θέμα δεν είναι λογιστική , αν και εσύ παρέθεσες τους αριθμούς με μεγάλη ακρίβεια δείχνοντας γνώση και πείρα .
Κοίταξε να δεις τι θα κάνω τώρα . Πιάνω την ζωγραφιά που έχουμε (κυρίως εσύ) ζωγραφίσει τόσο αναπαραστατικά . Την αφήνω πάνω στην καρέκλα και απομακρύνομαι για λίγα μέτρα έτσι ώστε να μην τη βλέπω τόσο καθαρά (όπως δηλαδή ένας απλός πολίτης) .
Και ξεκινώ .
1) Ο πολίτης - ασθενής δεν είναι υπόλογος παρά μόνο μέσω της πολίτικης του τοποθέτησης για το κόστος της απεικονιστικής διάγνωσης ή/και της κλινικής εξέτασης . Αυτά είναι στοιχεία που επιβαρύνουν όπως είπα την κεντρική εξουσία σε συνεργασία με τον λειτουργό (αυτή η λέξη δεν μου κάθεται και πολύ αλλά τέλος πάντων) της υγείας .
2) Η αγανάκτηση του πολίτη (που κατά περίσταση γράφει και μια δυο λέξεις παραπάνω σε ένα blog ) δεν πρέπει να είναι για εμάς θέμα συζήτησης . Γιατί ? Γιατί απλά ο πολίτης είναι τελικός αποδέκτης μια ακολουθίας πολύπλοκων διαδικασιών που δεν οφείλει να γνωρίζει . Η συζήτηση πρέπει να γίνει για το αν του παρέχουμε αυτά που δικαιούται σε μια οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία .
3) Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα μια "ιδέα" , ένα φιλοσοφικό ρεύμα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται στη χώρα μας (και όχι μόνο) πελατειακά και αποδιοργανώνεται με ταχύτατους ρυθμούς . Όσο αυτό συμβαίνει και γιγαντώνεται τόσο περισσότερες δημοσιεύσεις σαν και αυτή θα βλέπουμε . Η αγανάκτηση οδηγεί πάντα στην υπερβολή .
4) Ο πολίτης δεν θα είναι ποτέ του ικανοποιημένος για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αυτό είναι κατανοητό όταν εμείς οι ίδιοι επιδιδόμαστε μεταξύ μας σε πολέμους (ημεδαποί-αλλοδαποί ιατροί , γενικοί - παθολόγοι , δημόσιοι - ιδιώτες , συνδικαλιστές - εργατοπατέρες κλπ κλπ) . Όταν δεν επιδεικνύουμε εμείς την δέουσα σοβαρότητα μην περιμένουμε τίποτα καλύτερο από τρίτους .
Suma sumarum λοιπόν ......... Να κοιτάμε τι θα κάνουμε με την δημόσια υγεία και ας αφήσουμε και τον καλό πολίτη να διαμαρτυρηθεί ελευθέρα .
PS. Μπορεί φυσικά ο καλός αυτός πολίτης να είναι όργανο της αντιπολίτευσης που ασκεί παραπολιτική και λασπολογία εν όψη κρίσιμων για τη χώρα και το μέλλον της εκλογών ........ (αχ Θεέ μου , μακάρι να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να είναι όλα τέλεια στην δημόσια υγεία …….. ναι ναι , σίγουρα αυτό είναι , δεν μπορεί ………)