Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 21:53:30

Αποστολέας Θέμα: Αντιμετώπιση της γρίπης στους χώρους εργασίας  (Αναγνώστηκε 3319 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Οκτωβρίου 2009, 20:27:40
Αναγνώστηκε 3319 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Του δρος Θεόδωρου Μπάζα *

Στους πολυσύχναστους χώρους εργασίας η μετάδοση της νέας γρίπης είναι πολύ πιθανή. Μέχρις ότου εμβολιασθεί γι’ αυτήν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα νοσήσει περίπου μόνο το δεκαπέντε τοις εκατό των εργαζομένων. Οταν, όμως, πολλοί εργαζόμενοι απουσιάσουν ταυτόχρονα από τη δουλειά τους, επί τέσσερις ή πέντε ημέρες, μπορεί να προκύψουν δυσλειτουργίες στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς και κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό, σε όλους του τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, κάθε δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση, μεσαίου ή χαμηλού κινδύνου (π.χ. πολυκαταστήματα, γραφεία), θα πρέπει να εκπονήσει και να εφαρμόσει, εγκαίρως, Σχέδιο Δράσης για να διατηρηθούν οι στοιχειώδεις επιχειρησιακές δραστηριότητες. Χρειάζεται να συνυπολογίσει τις πιθανές συνεπιδρώσες μεταβολές στη χώρα (π.χ. στις προμήθειες, στην πελατεία, στις υπηρεσίες, στην κατανάλωση, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες), και να εξειδικεύσει τις κρατικές κατευθυντήριες οδηγίες, αναθεωρώντας την οργάνωση, τις μεθόδους και το περιβάλλον της εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου [Προεδρικό Διάταγμα 186/1995 «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία τους» (ΦΕΚ 97/Α/30-5-95)], για κάθε δραστηριότητα με κίνδυνο έκθεσης σε βιολογικούς παράγοντες, ο εργοδότης οφείλει να έχει μια γραπτή εκτίμηση των κινδύνων κατά την εργασία και σχετικές εισηγήσεις, π.χ. από ιατρό της εργασίας.

Στο Σχέδιο Δράσης (με συνοδό Φύλλο Προόδου Ενεργειών), μέχρι να εμβολιασθεί για τη νέα γρίπη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να ελαττωθεί σημαντικά ο αριθμός των πασχόντων από αυτήν, να περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα, ανάλογα με τις επιτόπιες συνθήκες εργασίας:

1) Η ελάττωση του συνωστισμού και της συχνότητας και η τροποποίηση της άμεσης, κατά μέτωπο επαφής μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ εργαζομένων αφενός και «πελατών», προμηθευτών, συνεργατών και κοινού αφετέρου (π.χ. αναφορικά με τη χειραψία, τη διάταξη των θέσεων εργασίας, το μοίρασμα των σταθμών εργασίας, τον αριθμό των εργαζομένων στους χώρους και τα διαχωριστικά πετάσματα με θυρίδες στα σημεία συναλλαγών).

2) Τα ελαστικά και τα μη συμπίπτοντα ωράρια εργασίας, η μερική διεξαγωγή εργασίας σε άλλο τόπο (π.χ. στο σπίτι), η τηλεεργασία (μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού υπολογιστή).

3) Η υιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς ατομικής υγιεινής (π.χ. για συχνό πλύσιμο χεριών, βήξιμο και φτέρνισμα).

4) Η παρακίνηση των προσβληθέντων να παραμείνουν στο σπίτι, η υποχρεωτική αποχώρηση όσων εκδηλώνουν συμπτώματα στον χώρο εργασίας με άδεια ασθενείας.

5) Η ιατρική πιστοποίηση της διάρκειας της αναρρωτικής άδειας και της δυνατότητας επιστροφής στην εργασία.

6) Η διάθεση επαρκών υλικών αντιμετώπισης της μόλυνσης (π.χ. σαπουνιών, χαρτομάντιλων και δοχείων για την απόρριψή τους) στους χώρους εργασίας.

7) Η κατάλληλη ενημέρωση εργαζομένων με δυσκολία επικοινωνίας λόγω ειδικών αναγκών ή ανεπαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

8) Η συχνή ενημέρωση των εργαζομένων π.χ. για τα ενοχλήματα, τον τρόπο μετάδοσης, την προστασία του ατόμου και της οικογένειας, το μέγεθος του απουσιασμού, τα μέτρα πρόληψης στην επιχείρηση και την αποτελεσματικότητά τους, τους ανυπόστατους φόβους και τις ανησυχίες. Οσοι εμβολιασθούν για τη νέα γρίπη, όπως όλοι οι μη πάσχοντες, μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν (με μικρότερη πιθανότητα από τους πάσχοντες από τη γρίπη) σε άλλους, μολονότι δεν βήχουν και δεν φτερνίζονται, με τα χέρια τους (αν αυτά έχουν μολυνθεί και δεν τα έπλυναν) και με τα σταγονίδια που εκπέμπουν, σε μικρή απόσταση, κατά την ομιλία. Η ευθύνη της ενημέρωσης να ανατεθεί σε συγκεκριμένο εργαζόμενο.

9) Η καθιέρωση επικοινωνιακής αλυσίδας και επικοινωνίας με αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

10) Η επαρκής εκπαίδευση εργαζομένων που πιθανώς θα αναπληρώσουν απουσιάζοντες που απασχολούνται σε καίριες θέσεις, ώστε ως αντικαταστάτες τους να μπορούν να εκτελέσουν επιτυχώς διαφορετικά και αυξημένα καθήκοντα, χωρίς να προκαλέσουν εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο στον εαυτό τους ή σε άλλους.

11) Η παροχή συμβουλών σε όσους ταξιδέψουν, όταν το ταξίδι είναι απαραίτητο, σε χώρες με έξαρση της νέας γρίπης, σύμφωνα και με την πρακτική μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπάλληλοι π.χ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ισπανία, εφοδιάζονται από τον ιατρό προσωπικού με μάσκες (προς πιθανή χρήση σε περιστάσεις συνωστισμού) και αντιιικά φάρμακα, τα οποία λαμβάνουν αν εμφανίσουν συμπτώματα της νέας γρίπης και δεν μπορέσουν να τα βρουν εύκολα σε τοπικό φαρμακείο, αφού, όμως, προηγουμένως πάρουν σχετική συνταγή από τοπικό γιατρό. Αν επί επτά ημέρες μετά την επιστροφή τους δεν νοσήσουν, επιστρέφουν τα φάρμακα στον ιατρό προσωπικού.

12) Η σωστή χρήση προστατευτικής, χειρουργικής μάσκας προσώπου, για την κάλυψη του στόματος και της μύτης (με καλή εφαρμογή, αντικαθιστάμενη μόλις υγρανθεί) από:

Α) Τους υγιείς εργαζομένους (που μπορεί να ελαττώσει κατά έξι φορές, κατά μέσο όρο, ανάλογα με την πυκνότητα της ύφανσης, την πιθανότητα νόσησής τους) αν αυξηθεί πολύ το ποσοστό του πληθυσμού που νοσεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις. Β) Τους νοσούντες από τη νέα γρίπη, κατά την παραμονή τους στο σπίτι, για να προστατεύσουν τους συγκατοίκους τους, όταν χρειάζεται (π.χ. σε περιπτώσεις συγχρωτισμού με ανεμβολίαστη γυναίκα έγκυο στον τρίτο μήνα της κύησης). Γ)Τους ανεμβολίαστους με άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα, εργαζομένους σε συνθήκες αναπόφευκτου συνωστισμού. Εάν ακουμπήσουν τα χέρια στη μάσκα, αυτά θα πρέπει μετά να πλυθούν.

13) Η επαρκής ανανέωση του αέρα του χώρου εργασίας, χωρίς πτώση της θερμοκρασίας του, οι βελτιωμένες διαδικασίες καθαρισμού των χώρων, και κυρίως του καθαρισμού των σκληρών επιφανειών, ιδιαίτερα αυτών που τις αγγίζουν συχνά χέρια (π.χ. επίπλων γραφείου, πάγκων εργασίας,) με υγρές μεθόδους και όχι με ξεσκόνισμα.

* Ο δρ Θεόδωρος Μπάζας είναι Εθνικός Γραμματέας (εκπρόσωπος) της διεθνούς Επιτροπής Ιατρικής και Υγιεινής της Εργασίας για την Ελλάδα.

Μέλος του Τομέα Ιατρικής της Εργασίας του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών του Λονδίνου, πρώην Περιφερειακός Ιατρικός Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις 21 χώρες της Περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
7362 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2012, 21:52:39
από stathis
0 Απαντήσεις
3285 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2013, 08:43:41
από Denominator
0 Απαντήσεις
8561 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 17:12:59
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
10562 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Αυγούστου 2024, 19:31:20
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
9049 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2024, 22:48:44
από Argirios Argiriou