Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
30 Δεκεμβρίου 2024, 19:59:08

Αποστολέας Θέμα: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.  (Αναγνώστηκε 244461 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Σεπτεμβρίου 2009, 12:52:47
Αναγνώστηκε 244461 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (το πιο πρόσφατο μέχρι τώρα, δηλαδή αυτό από τις 23/01/2008).


Σε αυτό το μήνυμα επισυνάπτω το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
σε μορφή jpg.
Πιο κάτω όμως σε αυτή την ενότητα, στο μήνυμα με ημερομηνία 20/04/2011
επισυνάπτω το ίδιο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε pdf,
για εκτύπωση σε συνηθισμένο φύλλο (δηλαδή μεγέθους Α4).
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Απριλίου 2011, 09:20:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Σεπτεμβρίου 2009, 14:00:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


Εμείς σαν γενικοί ιατροί, έχουμε το δικαίωμα είτε ως ιδιώτες ,είτε ως ιατροί του ΕΣΥ να αναλαμβάνουμε τους εμβολιασμούς των παιδιών, να συμπληρώνουμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού (μέτρηση βάρους, υψους ,περιμετρου κεφαλής ), να προτείνουμε γάλατα για τα νεογνά,τι πρέπει να τρώνε αργότερα και πότε,  και γενικότερα να κάνουμε ότι κάνει και ένας ιδιώτης παιδιάτρος;
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2009, 14:02:57 από timex »

25 Σεπτεμβρίου 2009, 17:31:04
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

KERASIDISN


Επεξηγήσεις πίνακα

1.   HepB = Ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β. 

1α  Η 1η δόση του HepB χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση μόνον όταν η μητέρα είναι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου (HBsAg),  ή όταν είναι άγνωστο αν η μητέρα είναι φορέας ή όχι. Στην περίπτωση αυτή αναγκαστικά η 1η δόση του HepB χορηγείται ως μονοδύναμο εμβόλιο.

1β Στην περίπτωση που η 1η δόση χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση, ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει συνολικά 4 δόσεις αντί 3 δόσεις (η 2η στο τέλος του 1ου μήνα και η 3η στο τέλος του 2ου μήνα). Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης καθώς και 2ης και 3ης δόσης είναι 4 εβδομάδες.  Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ προτελευταίας (3ης ) και τελευταίας (4ης) δόσης του βασικού εμβολιασμού είναι 8-16 εβδομάδες και δεν χορηγείται νωρίτερα από την ηλικία των 24 εβδομάδων (6 μηνών).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που το εμβόλιο της Ηπατίτιδος Β χορηγηθεί ως συνδυασμένο εμβόλιο, ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει ότι τα συνδυασμένα εμβόλια δεν χορηγούνται πριν από την 6η εβδομάδα της ζωής. Επομένως το ελάχιστο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από τη γέννηση, που χορηγείται το μονοδύναμο εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β, είναι 6 εβδομάδες αντί 1 μήνας.

Παράλληλα με την 1η δόση του  εμβολίου, σ' όλα τα νεογνά μητέρων  φορέων του επιφανειακού αντιγόνου και μέσα στις πρώτες 12 ώρες μετά τη γέννηση, χορηγούνται 0,5ml υπεράνοσης ανοσοσφαιρίνης για  ηπατίτιδα Β. Η ένεση γίνεται σε διαφορετικό μέρος απ' αυτό που έγινε (ή θα γίνει) το εμβόλιο. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες φορείς και πήραν το εμβόλιο και την υπεράνοση ανοσοσφαιρίνη πρέπει να ελέγχονται για επιφανειακό αντιγόνο (HBsAg) και αντισώματα (αντι-HBs) στην ηλικία των 9 έως 15 μηνών.

 

Όταν η μητέρα είναι άγνωστο αν είναι ή όχι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου κατά τον τοκετό και στη συνέχεια αποδειχτεί ότι δεν είναι, από τη 2η δόση και πέρα ακολουθείται το σχήμα του εμβολιασμού που ισχύει για τα νεογνά μητέρων που δεν είναι φορείς του HbsAg,  δηλαδή αγνοείται η 1η δόση.

1γ  Όταν η μητέρα  είναι αρνητική για επιφανειακό αντιγόνο, ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 3 δόσεις (δύο αρχικές με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων και μια τρίτη σε ηλικία 6-18 μηνών με ελάχιστο μεσοδιάστημα από τη 2η δόση 8-16 εβδομάδες και όχι νωρίτερα από την ηλικία των 6 μηνών).

2. DTaP= Εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη που περιέχει τα τοξοειδή (ή ατοξίνες) του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας και του κλωστηριδίου του τετάνου και μόνο αντιγόνα της Β. pertussis (όχι ολόκληρο τον μικροοργανισμό νεκρό, όπως τα παλαιότερα «ολοκυτταρικά» εμβόλια) γι' αυτό και καλείται «ακυτταρικό» κατά του κοκκύτη (acellular  pertussis ή αP) εμβόλιο.

2α  TdaP= Εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης. Στη χώρα μας περιέχει και IPV και δύναται να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Το TdaP συνιστάται να γίνεται για επαναληπτική δόση στην ηλικία των 11-12 ετών ή και αργότερα (μέχρι την ηλικία των 64 ετών) κατά προτίμηση όταν στην οικογένεια αποκτάται νεογέννητο. Συνιστάται να απέχει 5 χρόνια από το DTaP ή το Τd για λιγότερες τοπικές αντιδράσεις, μπορεί όμως να χορηγηθεί με ελάχιστο μεσοδιάστημα και δύο ετών. Εάν δεν κυκλοφορεί το TdaP μόνο του (χωρίς IPV) χορηγείται το Td ενηλίκων. Οι υπόλοιπες δόσεις θα είναι κάθε 10 χρόνια με Td ενηλίκων.

2β Td= Εμβόλιο κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης. Συνιστάται να γίνεται κάθε 10 χρόνια μετά την χορήγηση του Tdap στην εφηβική ηλικία. Το εμβόλιο του τετάνου μπορεί να γίνεται δια βίου με ασφάλεια.

3. IPV= Ενέσιμο ενισχυμένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

4. Hib= Συζευγμένο εμβόλιο κατά του αιμόφιλου τύπου β. Εάν η πρωτεΐνη σύζευξης είναι η PRP - OMP (πρωτεϊνικό σύμπλεγμα της εξωτερικής μεμβράνης του μηνιγγιτιδόκοκκου) τότε η 3η από τις 3 αρχικές δόσεις μπορεί να παραληφθεί και το σχήμα να είναι (2ος, 4ος και 12ος-15ος μήνας).

5. MCC= Συζευγμένο, πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας C. Συνιστάται η έναρξη εμβολιασμού σε ηλικία 2 μηνών και ακολουθείται σχήμα 3 δόσεων - οι 2 πρώτες δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών και επαναληπτική δόση σε ηλικία 15-18 μηνών. Σε περίπτωση έναρξης εμβολιασμού σε ηλικία > 12 μηνών, ακολουθείται σχήμα 1 δόσης.

6. PCV= Νεκρό, συζευγμένο, πολυσακχαριδικό, επταδύναμο εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκου). Συνιστάται σ' όλα τα παιδιά ηλικίας 2-23 μηνών. Η τελευταία δόση (4η) γίνεται σε ηλικία ³ 12 μηνών. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία και ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλέπε υποσημειώσεις 6,7 στο πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά που δεν εμβολιάσθηκαν στην βρεφική ηλικία, πίνακες 5 και 6). Στην τελευταία περίπτωση, οι επαναληπτικές δόσεις μπορεί να γίνονται και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό μη συζευγμένο εμβόλιο (PPV).

6α PPV= Μη συζευγμένο, πολυσακχαριδικό εμβόλιο (23δύναμο) κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (πνευμονιοκόκκου). Συνιστάται για επαναληπτικές δόσεις σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη (πίν. 1), εκτός από υγιή βρέφη και παιδιά ηλικίας 2-23 μηνών.

7. MMR= Ζων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς. Χορηγείται στην ηλικία των 12-15 μηνών. Συνιστάται 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η δόση και αν όχι χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.

8. Var= Zων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της ανεμευλογιάς. Χορηγείται σ' όλα τα παιδιά στην ηλικία των 12-18 μηνών (κατά προτίμηση μετά το 15ο μήνα), αλλά και σ' οποιαδήποτε άλλη ηλικία εφόσον το άτομο δεν έχει νοσήσει. Συνιστάται 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η δόση και αν όχι χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.

9. HPV= Ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 9-26 ετών. Στη χώρα μας συνιστάται μόνο σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους, εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο, ιδιαίτερα αν έχουν αλλάξει 3-4 σεξουαλικούς συντρόφους).  Στη χώρα μας κυκλοφορούν  δύο εμβόλια. Το ένα είναι διδύναμο και το άλλο τετραδύναμο. Και τα δύο εμβόλια περιέχουν τα ογκογόνα στελέχη 16 και 18. Το τετραδύναμο περιέχει επιπλέον δύο ακόμα τύπους ιών (6 και 11), που ασκούν προστατευτική δράση κατά των θηλωμάτων (κονδυλωμάτων). Το δοσολογικό σχήμα και για τα δύο εμβόλια περιλαμβάνει 3 δόσεις. Για μεν το διδύναμο οι δόσεις είναι 0-1-6 μήνες, ενώ για το τετραδύναμο είναι 0-2-6 μήνες. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα ο γιατρός μπορεί να συνεχίσει τον εμβολιασμό, χωρίς να χάνονται οι προηγούμενες δόσεις. Τέλος, η συγχορήγηση του εμβολίου με άλλα εμβόλια έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ασφαλής μόνο όσον αφορά το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β.

10. Hep A= Αδρανοποιημένο ολοκυτταρικό εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α. Χορηγείται σε οποιαδήποτε ηλικία άνω του ενός (1) έτους σε 2 δόσεις, με ελάχιστο μεσοδιάστημα 6 μηνών, καθώς και σε όλες τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για ηπατίτιδα Α (πίν. 3).

11. BCG= Ζων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της φυματίωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (πίν. 2). Παράλληλα συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 1, 4-6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG, 11α) και στα ανεμβολίαστα παιδιά, στην ηλικία 11-12 ετών (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης, 11β).

12.  INFL= Αδρανοποιημένο ολοκυτταρικό ή ακυτταρικό (τμηματικό) εμβόλιο κατά της γρίππης που συνιστάται να γίνεται ετησίως, σε 1 δόση και σε ηλικία πάνω από 6 μήνες. Ενδείκνυται μόνο στα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να νοσήσουν σοβαρά από γρίππη (πίν. 4). Παιδιά κάτω των 8 ετών που θα εμβολιασθούν για πρώτη φορά θα πάρουν 2 δόσεις εμβολίου (0,25ml < 3 ετών και 0,5ml ³ 3 ετών) με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

          Επίσης συνιστάται ετήσιος εμβολιασμός όλων των υγιών ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας.

          Σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών συνθηκών (π.χ. επιδημία, πανδημία) οι συστάσεις αλλάζουν.

             Όλα τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους στην ηλικία των 11-12 ετών (τέλος δημοτικού, έναρξη φοίτησης στο γυμνάσιο), ώστε να γίνεται έλεγχος της εμβολιαστικής τους κάλυψης και καταγραφή της στην ειδική σελίδα του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

          Κάθε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τον εμβολιασμό που επισημαίνει ο κλινικός γιατρός, πρέπει να αναφέρεται στον ΕΟΦ (να συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα).

26 Σεπτεμβρίου 2009, 09:14:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εμείς σαν γενικοί ιατροί, έχουμε το δικαίωμα είτε ως ιδιώτες ,είτε ως ιατροί του ΕΣΥ να αναλαμβάνουμε τους εμβολιασμούς των παιδιών, να συμπληρώνουμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού (μέτρηση βάρους, υψους ,περιμετρου κεφαλής ), να προτείνουμε γάλατα για τα νεογνά,τι πρέπει να τρώνε αργότερα και πότε,  και γενικότερα να κάνουμε ότι κάνει και ένας ιδιώτης παιδιάτρος;


Εντελώς εμπειρικά ξέρω ότι τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα, συνήθως δέχονται την συνταγογράφηση όλων των παιδιατρικών σκευασμάτων ακόμη και εμβολίων από Γενικούς Ιατρούς.

Δεν ξέρω όμως, για να πώ την αλήθεια, το νομικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των Γενικών Ιατρών στην Ελλάδα όσον αφορά τα παιδιά. Αν υπάρχει κάποιος εδώ στο φόρουμ που ξέρει κάτι περισσότερο θα είχε ενδιαφέρον να μας πεί τι γνωρίζει.

Νομίζω όμως ότι κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτές οι αρμοδιότητες που έχουν και οι Γενικοί Ιατροί στη Σουηδία όπως περιγράφω παρακάτω:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Σεπτεμβρίου 2009, 10:44:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Δεκεμβρίου 2009, 17:35:44
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Διεθνείς συμβολισμοί εμβολίων και οδοί χορήγησής τους:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Απριλίου 2011, 16:20:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Φεβρουαρίου 2011, 23:23:35
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Εμβολιασμός για φυματίωση

Να εμβολιαστούν κατά της φυματίωσης τα παιδιά μέχρι 12 ετών, που για διαφόρους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, καλεί το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του.
Επίσης καλεί και τους εκπαιδευτικούς  να τα προτρέπουν να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος αν παρουσιάζουν συμπτώματα επίμονο βήχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σε περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί στους εκπαιδευτικούς επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί πάνω από μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης , πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται έλεγχος του ευρύτερα κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος".

"Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού η χώρα μας δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

"Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως οι Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α. Επιπρόσθετα, οι εμβολιασμοί καταγράφονται στο βιβλιάριο Υγείας των μαθητών-μαθητριών. Η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

"Τέλος, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Απριλίου 2011, 09:14:51
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επισυνάπτω τον πίνακα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε pdf,
για εκτύπωση σε συνηθισμένο φύλλο (δηλαδή μεγέθους Α4).

Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών που εκδόθηκε από το
Υπουργείο Υγείας με αριθμ. Πρωτ. 158238/23-1-2008.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Απριλίου 2011, 15:18:41
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Ο αγροτικός γιατρός συνταγογραφεί τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος;  ???
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

26 Απριλίου 2011, 21:43:49
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Στην περιοχή μου συνταγογραφούν και τα δέχονται τα Ταμεία. Βέβαια όχι για τις πρώτες δόσεις στα μωράκια. Εκεί μπορεί να επικαλεστούν την ανάγκη του παιδιάτρου και να δημιουργήσουν πρόβλημα
Πάντως σαφής διάταξη που να λέει ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ή ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΎΝ δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό το λόγο εμείς προτρέπουμε τους αγροτικούς να συνταγογραφούν και, όπως είπα, δεν έχουμε συναντήσει πρόβλημα έως τώρα.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

29 Απριλίου 2011, 10:14:20
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

16 Ιανουαρίου 2012, 19:32:31
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης


Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

24 Ιανουαρίου 2012, 11:34:59
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/12/2011.  Πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Φεβρουαρίου 2012, 08:20:53
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Παραθέτω τα αντίστοιχα προγράμματα των ΗΠΑ για το 2012 (από Annals of Internal Medicine).
Συνημμένα ως .ppt τα προγράμματα εμβολιασμού ανηλίκων και ενηλίκων και το .pdf του άρθρου-πηγή.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Ιουλίου 2012, 09:26:43
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΕΟΠΥΥ, 26/06/2012

"Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων2011" και "Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιανουαρίου 2015, 18:59:20
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων - Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων 2015 (συνημμένα).
Ανάμεσα στις αλλαγές, ξεχώρισα αυτή σχετικά με τα εμβόλια έναντι του HPV.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
26124 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2012, 19:06:29
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
86181 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιουνίου 2019, 08:33:11
από Denominator
0 Απαντήσεις
21882 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Νοεμβρίου 2019, 17:57:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14731 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Αυγούστου 2020, 18:09:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20349 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιανουαρίου 2022, 23:16:32
από Argirios Argiriou