ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Ιστορία της Ιατρικής.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Διαταγές του Στρατιωτικού Διοικητή Ανατολικής Μακεδονίας Αρ. Κουβέλη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του εξανθηματικού τύφου στην Καβάλα και την ενδοχώρα (τέλη 1918 – αρχές 1919):
Οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε “αποφθειρίαση” (=καταπολέμηση της ψείρας) και να φανερώνουν όσους πάσχουν από την αρρώστια.
Απαγορεύεται η μετακίνηση στρατιωτικών ή πολιτών από την Ανατολική Μακεδονία, εάν δεν έχουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε απολύμανση ή αποφθειρίαση.
Σε όλους τους εργασιακούς χώρους (καταστήματα, υπηρεσίες, εταιρείες, βιομηχανίες, καπνεργοστάσια, τελωνεία, ξενοδοχεία κ.ά.) οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές υποχρεούνται να φροντίζουν για την αποφθειρίαση του προσωπικού και να αναφέρουν καθημερινά στην Αστυνομία την υγιεινή κατάσταση των υπαλλήλων τους.
Τα ξενοδοχεία, πανδοχεία, παντοπωλεία και οινοπνευματοπωλεία όπου εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας θα παραμένουν κλειστά μέχρι την απολύμανσή τους.
Απαγορεύεται η πώληση ή ενοικίαση μεταχειρισμένων ενδυμάτων, εκτός κι αν έχουν απολυμανθεί.
Οι παραβάτες των διαταγών θα παραπέμπονται στο Στρατοδικείο και θα καταδικάζονται σε ποινή φυλακίσεως μέχρι 5 ετών.
Από την επιδημία εξανθηματικού τύφου προσεβλήθησαν 1.318 άνθρωποι (647 στην Καβάλα, 222 στη Δράμα, 310 στις Σέρρες, 139 στο Σιδηρόκαστρο), από τους οποίους πέθαναν οι 168 (86 στην Καβάλα, 28 στη Δράμα, 42 στις Σέρρες, 12 στο Σιδηρόκαστρο).
Τα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Καβάλας, "Αρχείο Ι.Μ. Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, 1907-1957")
Περισσότερα για την επιδημία και την αντιμετώπισή της: «Κατόπιν εξαπλώσεως εξανθηματικού τύφου εν Καβάλλα… (12 Φεβρουαρίου 1919)»,
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
Argirios Argiriou:
26-03-2021
ΠΙΣ: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- Ο ΠΙΣ θυμίζει τις επιδημίες της εποχής και τους πρώτους που βοήθησαν στη δημιουργία οργανωμένου συστήματος Υγείας.
Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση σε μία σύγχρονη συγκυρία πανδημίας, μάς φέρνει στο νου ότι η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται και στα θέμα υγείας… Για την εποχή της Επανάστασης, υπάρχουν πολλές γραπτές μαρτυρίες ότι έκαναν την εμφάνισή τους επιδημίες ειδικά στην Πελοπόννησο όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες μαζικές κινήσεις στρατευμάτων. Πανώλη, τύφος, δυσεντερία, ακόμα και χολέρα και ευλογιά παρουσίασαν περιοδικά πολλές εξάρσεις αποδεκατίζοντας χωριά και στρατούς.
Τη διαφορά στην έλλειψη ιατρικής βοήθειας στον ελληνικό πληθυσμό, έκανε ο Καποδίστριας, ο οποίος είχε σπουδάσει Ιατρική και άρα ήταν ευαισθητοποιημένος στα θέματα αυτά.
Ο Καποδίστριας δημιούργησε το πρώτο “λοιμοκαρθατήριο” για τις κοινότητες που πλήττονταν από επιδημίες στην Πελοπόννησο ενώ επί των ημερών του ιδρύθηκε στον Πόρο το πρώτο ναυτικό νοσοκομείο. Σε αυτό, διορίστηκε ως πρώτος διευθυντής ο Χρονίας Δροσινός.
Στη συνέχεια ο Καποδίστριας ίδρυσε τον πρώτο προσφυγικό καταυλισμό της χώρας στον οικισμό Πρόνοια στο Ναύπλιο για να βοηθήσει στη στεγάσει και περίθαλψη των προσφύγων από άλλες περιοχές της σημερινής Ελλάδας που έσπευδαν στο απελευθερωμένο Ναύπλιο.
Η ίδρυση ενός υποτυπώδους πρώτου νοσοκομείου στο Ναύπλιο για την αντιμετώπιση ασθενών και τραυματιών έγινε κιόλας τον Μάρτιο του 1823 μόλις απελευθερώθηκε η πόλη.
Έτσι είχαμε στο πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το Α’ Εθνικό Νοσοκομείο Ναυπλίας ή Νοσοκομείο του Κανονοστασίου των Πέντε Αδελφών και το Εθνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ναυπλίας. Πρώτος γιατρός του πολιτικού νοσοκομείου, ήταν ο Γερμανός Φρειδερίκος Βολόης, Ενώ το 1825 γιατρός του νοσοκομείου διορίστηκε ο επίσης Γερμανός Η. Treiber, ο οποίος έγινε και διευθυντής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Στη συνέχεια προσλήφθηκε και δεύτερος γιατρός, ο Ηπειρώτης Λουκάς Βάγιας, γιατρός του Αλή Πασά και του Βύρωνα.
Το παράδειγμα του Καποδίστρια παίρνει ιδιαίτερη αξία στις ημέρες μας καθώς αναδεικνύει την δυνατότητα που έχει μια οργανωμένη Πολιτεία να βοηθήσει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών ακόμα και με πενιχρά οικονομικά ή και επιστημονικά μέσα.
Χρόνια πολλά!
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός
Στην εικόνα ειναι το λοιμοκαθαρτήριο Σύρου
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Η συγκλονιστική ιστορία της Φυματιούπολης λίγα χιλιόμετρα απ’ το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Γράφει ο Ιωάννης Καλλιαρέκος.
Η Φυματιούπολη του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου αναπτύχθηκε στη σκιά του ομώνυμου Σανατορίου στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1920, δεκα τρία χιλιόμετρα μακριά από κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
«Θεραπευτήριο Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 1881-2021»: Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση