ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Ιστορία της Ιατρικής.

<< < (13/30) > >>

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω δημοσίευση συναδέλφου στις 10/02/2018 στην ομάδα ΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ:

Σε απόσταση 12 χλμ από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, έξω από την Αδριανούπολη (στα Τούρκικα Edirne), βρίσκεται ένα μοναδικό μουσείο Υγείας, πρώην σανατόριο, ιδρυτής ο Σουλτάνος Μπεγιαζίτ, 40 αίθουσες που εξηγούν με λεπτομέρεια ιατρικές μεθόδους και εργαλεία σε επιτοίχιες γκραβούρες, εντυπωσιακά πάνω από 50 κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούν δασκάλους και φοιτητές στις αίθουσες παραδόσεων και γιατρούς με τους ασθενείς τους σε χωριστές για κάθε ειδικότητα αίθουσες (γυναικολογικά, ορθοπεδικά, χειρουργικά, ψυχιατρικά περιστατικά κλπ) με τον πόνο και την ψυχική ένταση να αποδίδονται με πειστικότητα! Στην θεραπεία χρησιμοποιούσαν εκτός από τον ήχο των νερών και τη μουσική, 3 φορές την εβδομάδα, ομάδα 10 μουσικών, ο καθένας με το όργανό του, πρόσφεραν μουσική «αγωγή» ειδική για κάθε είδους αρρώστια, η θεραπεία και τα φάρμακα ήταν δωρεάν.

Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες σε συνοδεύει σε χαμηλή ένταση, ο ήχος των νερών - από το σιντριβάνι που βρίσκεται στο κέντρο - που σμίγει με ανατολίτικους ήχους που σε μεταφέρουν στο μακρινό Βυζαντινό και Οθωμανικό παρελθόν. Το 2004 βραβεύτηκε ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο ανάμεσα σε 60 υποψηφιότητες 48 χωρών, όχι τυχαία, στην ωραία Αδριανούπολη γιατρεύτηκε και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός από βαριά αρρώστια, δίνοντας τιμητικά στην πόλη το όνομά του! Να πάτε, ωραία εμπειρία!

Πληροφορίες για το μουσείο, στα Αγγλικά, και εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος










Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή 09/03/2018
Πεννυ Μπουλουτζα.

Με ευκολία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «πόλη των γιατρών». Με μία αναλογία 9 γιατρών ανά 1.000 κατοίκους η Αθήνα σήμερα διεκδικεί μαζί με την Ουάσιγκτον τον τίτλο της πόλης με το πιο πυκνό δίκτυο γιατρών μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Διαχρονική αξία. Ηδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Αθήνα έχει αναλογία 2,9 γιατρών ανά 1.000 κατοίκους, όταν το Παρίσι είχε 1,2 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους. Ο μεγάλος αριθμός γιατρών στα τέλη του 19ου αιώνα δεν συνοδεύεται με καλύτερους δείκτες θνησιμότητας του πληθυσμού. Καταδεικνύει όμως την επιθυμία της ελληνικής οικογένειας να διαθέτει απογόνους υψηλής ειδίκευσης για την ανέλιξή τους σε μία διαρκώς ανανεούμενη ελληνική ελίτ.

«Το ιατρικό σώμα της Αθήνας, η θέση του στον αστικό ιστό και την αθηναϊκή κοινωνία 1870-1960», είναι ο τίτλος μελέτης της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευγενίας Μπουρνόβα, που παρουσιάστηκε προχθές το απόγευμα στο Ινστιτούτο Παστέρ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Ομιλος Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και η Ομάδα Παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας historistai. Η μελέτη καταδεικνύει τη «διαχρονικότητα» του υπερπληθωρισμού γιατρών στην Αθήνα, ενώ επιβεβαιώνει τη γενική παρατήρηση ότι ο μεγάλος αριθμός γιατρών είναι σημαντικός δείκτης για το επίπεδο εκπαίδευσης ενός πληθυσμού αλλά όχι με το επίπεδο υγείας του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Αθήνα του 1870 υπάρχουν 200 γιατροί, οι οποίοι έφθασαν τους 510 το 1910 και τους 1.050 τo 1930. Το 1879 αντιστοιχεί ένας γιατρός σε 330 κατοίκους στην Αθήνα, αναλογία η οποία βελτιώθηκε περαιτέρω φθάνοντας το 1960 να υπάρχει ένας γιατρός ανά 220 κατοίκους. Παρά τον μεγάλο αριθμό γιατρών, η θνησιμότητα του πληθυσμού στην πόλη των Αθηνών είναι πολύ υψηλή και κυμαίνεται τις δεκαετίες 1870 έως 1930 μεταξύ 29,5 τις χιλίοις και 22,5 τις χιλίοις. Αλλωστε, το 1920 το κόστος μίας απλής ιατρικής εξέτασης ισοδυναμούσε με τουλάχιστον τέσσερις ημέρες εργασίας στην υφαντουργία.

Οπως ανέφερε η κ. Μπουρνόβα, «το ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν μία πόλη με χιλιάδες γιατρών να έχει υψηλούς δείκτες θνησιμότητας, ενώ άλλες πόλεις με μικρότερη αναλογία γιατρών προς κατοίκους να έχουν καλύτερους δείκτες». Η απάντηση φαίνεται να σχετίζεται με την προσπάθεια που έγινε από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 σε επίπεδο υποδομών με τη δημιουργία νοσοκομείων και κλινικών. Ετσι, η θνησιμότητα στην πρωτεύουσα το 1939 μειώνεται στο 15 τις χιλίοις και στο 10-11 τις χιλίοις στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

«Μπορούμε να δούμε ότι όσο οι δομές δημόσιας υγείας και το επίπεδο της ιατρικής γνώσης προοδεύουν, οι γιατροί παίζουν τον ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ αυτών και των ασθενών. Οσο οι δομές και η γνώση παρέμειναν ανεπαρκείς, οι γιατροί εξουδετερώθηκαν και παρέμειναν ανίκανοι να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων της πόλης», τόνισε η κ. Μπουρνόβα και προσέθεσε ότι «η εξαιρετική αναλογία των ιατρών και των δικηγόρων από τον 19ο αιώνα, στις οποίες πρέπει να προστεθούν οι Ελληνες μηχανικοί από τις αρχές του 20ού αιώνα, αντικατοπτρίζει την επιθυμία της ελληνικής οικογένειας να διαθέτει απογόνους υψηλής ειδίκευσης για την επίτευξη κοινωνικής ανέλιξης. Αυτή η στρατηγική είναι ίσως η βάση της έλλειψης διαμόρφωσης μιας κλειστής ελίτ. Αντίθετα, η ελληνική ελίτ φαίνεται να ανανεώνεται συνεχώς κυρίως από τα πιο λαμπρά μέλη των τριών αυτών επαγγελματικών σωμάτων, τα οποία συχνά ολοκληρώνουν την κοινωνικοοικονομική τους επιτυχία με θητεία στο δημαρχείο ή στη Βουλή ή επικεφαλής σε κάποιο υπουργείο».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω μια ανάρτηση μαζί με την φωτογραφία από την ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook στις 10/03/2018 καθώς και την συζήτηση που επακολούθησε διότι φωτίζει ένα μέρος της ιστορίας των εμβολιασμών στην Ελλάδα, που κοντεύει να ξεχαστεί:

- Σε κατ οίκον σήμερα! Σα να ταξίδευα με μηχανή του χρόνου!



- Η μηχανή του χρόνου πήγαινε για το "δαμαλισμος" χαχα

- Δαμαλισμός: ο εμβολιασμός για την καταπολέμηση της ευλογιάς.
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- δαμαλισμός (Ιατρ.). Εμβολιασμός με τον ζωντανό ιό της ευλογιάς της αγελάδας, που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό ανοσία κατά της ασθένειας. Βλ. λ. ευλογιά.
  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Δαμάλα: αγελάδα νεαρής ηλικίας που δεν έχει γεννήσει ακόμα.
  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Αν και υποψιάζομαι, είμαι λίγο αβέβαιος και δεν μπόρεσα να το βρω στο google. Τι εννοούσαν με Διπλούν και τι με Τριπλούν εμβόλιο; Ξέρει κανείς με σιγουριά;

- Νομίζω διπλούν :τετανος -διφθερίτιδα και τριπλούν : τετανος - διφθερίτιδα - κοκκύτης

- σωστά!

- Έτσι όπως τα λέτε είναι μάλλον. Διότι το MMR (που το είχα στο μυαλό μου ως το επόμενο υποψήφιο να λέγεται Τριπλούν) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1971, οπότε σαν λίγο απίθανο να το είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία του 70. (τότε είχαμε Δραχμή και ότι πουλιόταν σε Δολλάρια ήταν απλησίαστο)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Από την στιγμή όμως που υπήρχε Τριπλούν (DTP) γιατί στο βιβλιάριο των εμβολίων είχε και την επιλογή Διπλούν ( DT); Υπήρχαν κάποιοι που το προτιμούσαν το DT λόγω κόστους, πχ ;

- Μπααα δεν νομίζω να υπήρχε ζήτημα κόστους οφέλους την τότε εποχή στην Ελλάδα

- Ίσως να ήταν θέμα παρενεργειών. Τότε είχαν το DTwP (w=whole cell) και όχι το DTaP (a= acellular) και πρέπει να είχε αρκετές παρενέργειες
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Αυτός ήταν ο λόγος Αργύρη

- Τι κρίμα να μην έχουμε κανένα συνταξιούχο Παιδίατρο στην ομάδα μας...

-  Έχω ασθενή συνταξιούχο παιδίατρο που την παρακολουθώ στο ιατρείο. Θα την πάρω αύριο τηλέφωνο

- μήπως βρήκες την συνταξιούχο Παιδίατρο, να μας πει για πιο λόγο κάποιοι κάναν το Διπλούν και όχι το Τριπλούν;

- Καλημέρα Αργύρη, ναι μίλησα με την παιδίατρο, όντως διπλούν και τριπλούν αναφέρεται σε αυτά που είπαμε(διφθερίτιδα+τέτανος, διφθερίτιδα+τέτανος+κοκυτης)
Οι περισσότεροι παιδίατροι κάνανε το διπλό γιατί τα εμβόλια τότε ήταν ολοκυτταρικα και προκαλούσαν πολλές παρενέργειες, ειδικώς αυτό του κοκυτη, κυρίως εγκεφαλίτιδα)
Αυτά!

- Για όσους έχουν ερωτήσεις σχετικά με Διπλό/Τριπλό... Ναι, δεν πρέπει να κυκλοφορούσε ακόμα το D.P.T. στην Ελλάδα. "Λίγο αργότερα", εγώ το είχα. (και επόμενη σελίδα ιλαρά και M.M.R.)


- Δηλαδή, στην επόμενη σελίδα του βιβλιαρίου σου υπήρχε η σκέτη επιλογή Εμβόλιο Ιλαράς αλλά και η επιλογή MMR;

- Ναι. Επιλογή του μικτού ή τα 3 χώρια. ( Δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανα το '95. Είχα αλλάξει βιβλιάριο και δεν το έχω μαζί μου. Όπως βλέπεις και στις δυο σελίδες, η Ελλάδα βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο όσον αφορά τους τύπους εμβολιασμού. Για να είναι σίγουροι, τα έβαζαν όλα μέσα. ) Ορίστε:





- Το εμβόλιο Sabin ήταν κατά της Πολυομυελίτιδας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Βατσίνα: το κυκλικό σημάδι που αφήνει στο χέρι (ή στο πόδι) το εμβόλιο της ευλογιάς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Sabin, και γαμώ τα εμβόλια.... Εξαφάνισε την polio. Το σημερινό IPV ή salk είναι πιο ασφαλές αλλά από ανοσία χάλι μπροστά στο sabin. Πρόλαβα και έκανα την 2η δόση στην κόρη μου με παραγγελία του.... Στα επόμενα δεν το βρήκα με τίποτα. Για όσους ήταν λίγο πιο ψαγμένοι έκανες πρώτη δόση το IPV και 2η δόση κοντά σχετικά το sabin και συνέχιζες με sabin ή IPV. To μεγάλο προβλημα του sabin ήταν εάν είχες έγκυες και μικρότερα ανεμβολίαστα παιδιά.

- πωπωπωωω!!!!
Τι μου θυμιζεις τώρα...!!!!

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος- Η μηχανή του χρόνου πήγαινε για το "δαμαλισμος" χαχα

- Αν και υποψιάζομαι, είμαι λίγο αβέβαιος και δεν μπόρεσα να το βρω στο google. Τι εννοούσαν με Διπλούν και τι με Τριπλούν εμβόλιο; Ξέρει κανείς με σιγουριά;

- Νομίζω διπλούν :τετανος -διφθερίτιδα και τριπλούν : τετανος - διφθερίτιδα - κοκκύτης


- Έτσι όπως τα λέτε είναι μάλλον. Διότι το MMR (που το είχα στο μυαλό μου ως το επόμενο υποψήφιο να λέγεται Τριπλούν) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1971, οπότε σαν λίγο απίθανο να το είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία του 70.

- Από την στιγμή όμως που υπήρχε Τριπλούν (DTP) γιατί στο βιβλιάριο των εμβολίων είχε και την επιλογή Διπλούν ( DT);

- Ίσως να ήταν θέμα παρενεργειών. Τότε είχαν το DTwP (w=whole cell) και όχι το DTaP (a= acellular) και πρέπει να είχε αρκετές παρενέργειες

- Το εμβόλιο Sabin ήταν κατά της Πολυομυελίτιδας.


--- Τέλος παράθεσης ---
    Διαβάζοντας τα παραπάνω που τα θεωρούσα αυτονόητη γνώση για γιατρό, αισθάνθηκα πολύ γερασμένος.... Να αναρωτιέται κάποιος τι είναι το τριπλούν (εμβόλιο). Και γιατί υπάρχει και το διπλούν (που υπάρχει για τον ίδιο λόγο ακόμα και σήμερα...). Και δεν πλησιάζω (ούτε καν) στη σύνταξη ακόμα...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση