Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 08:44:47

Αποστολέας Θέμα: Η Γενική Ιατρική στην Γαλλία.  (Αναγνώστηκε 86360 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Νοεμβρίου 2017, 16:22:30
Αναγνώστηκε 86360 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η Γενική Ιατρική στην Γαλλία.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Νοεμβρίου 2017, 16:26:08
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 24/11/2017 από τον Γενικό Ιατρό Παναγιώτη Κούστα, που εδώ και 10 μήνες εργάζεται στην Γαλλία, στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο facebook, και το δημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:


Μέρος 1

VOCABULAIRE (ή πως είναι δομημένο το γαλλικό σύστημα υγείας)

Καταρχήν γενικά οι Γάλλοι τρελαίνονται για τις συντομογραφίες. Π.χ.

RAD: Rétour à domicile, επιστροφή στο σπίτι

PEC: Prise en charge, ο τρόπος που αναλαμβάνεις τον ασθενή με λίγα λόγια κ.ο.κ.

Ως γενικοί γιατροί μπορούμε να δουλέψουμε είτε σε δικό μας ιατρείο (installation libérale) ή ως μισθωτοί(salariés) στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Médecin généraliste : Ο γενικός γιατρός στο γαλλικό σύστημα υγείας είναι συνήθως ιδιώτης. Όλοι οι ασθενείς δηλώνουν στην assurance maladie (στο γαλλικό ΙΚΑ δηλαδή) ποιος είναι ο médecin traitant τους(ο θεράπων ιατρός), αν τον βρούνε, γιατί με την έλλειψη που υπαρχει, πολλοί γενικοί γιατροί αρνούνται να αναλάβουν νέους ασθενείς. Εδώ πρέπει να εξηγήσω ότι στη Γαλλία (και γένικα στην Ευρώπη νομίζω) αναλαμβάνω έναν ασθενή σημαίνει καταρχήν του κάνω φάκελο, τον παρακολουθώ για όλη του τη ζωή (εκτός αν θελήσει να μ'αλλαξει) και παίρνω παραμασχαλα όλη την οικογένεια. Δεν ειναι, κρύωσε, ήρθε τον είδα και γεια σας. Ο γενικός γιατρός βλέπει από μωρά μωρά έως παππουδες, κάνει τεστ Παπ, παραπέμπει σε άλλους γιατρούς, ότι κάνει ένας γενικός γιατρός στην Ελλάδα (ή θα έπρεπε να κάνει). Για τον ασθενή του αυτός είναι ο γιατρός. Στη Γαλλία, ιδίως στην επαρχία, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικών γιατρών (spécialistes) οπότε δεν είναι μου ήρθε το μωρό, το πάσαρα παιδίατρο, γιατί παιδίατρος μπορεί να μην υπάρχει, αν φοβάμαι κάτι επείγον, θα πρέπει να το στείλω στα επείγοντα του νοσοκομείου, κι αν φυσικά στέλνω για ψύλλου πήδημα, οι ασθενείς θα με σιχτιρίσουν και δε θα ξαναπατήσουν.

Τα υπερ και τα κατά είναι αυτά ενός ιδιώτη Ελλάδα.

ΥΠΕΡ: Ενας καλος τρόπος να τα κονομήσεις, πάει κανά 25ευρω η επίσκεψη και η Secu (η assurance maladie) δεν ειναι ΕΟΠΥΥ να πληρώνει όποτε και όσα γουστάρει. Μην με ρωτάται λεπτομέρεις για τον τρόπο αμοιβής των ιδιωτών γιατί δεν τα ξέρω καλά...

ΚΑΤΑ; Χαρτούρες, εφορίες, τρέξιμο (τα γνωστά για τους ιδιώτες)

Στρατιές Ρουμάνων έχουν έρθει έτσι, άλλοι τα έχουν καταφέρει, άλλοι έσπασαν τα μούτρα τους και φύγαν νύχτα. Καταρχήν καλό είναι να μιλάς πολύ καλά Γαλλικά και να ξέρεις το σύστημά τους (ή να βρεθεί κάποιος καλός χριστιανός να στα δείξει, π.χ. ηλικιωμένος γιατρός που ψάχνει αντικαταστάτη). Έπειτα οι Γάλλοι που γενικά είναι ευγενέστατοι, με το σεις και το σας, την έχουν τη δυσπιστία τους προς τον ξένο, κυρίως προς τον ξένο που δεν έχει γίνει Γάλλος, στη γλώσσα, σε όλα. Οπότε κινδυνεύετε τελικά ο ασθενής να προτιμήσει Γάλλο γιατρό στα 30 χιλιόμετρα, παρά τον ξένο που τον έχει δίπλα (και στη Γαλλία πάντως το επάγγελμα του γιατρού εμπνέει σεβασμό, ίσως περισσότερο από Ελλάδα). Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως, τι δουλειά θα έκανε ένας ξένος γιατρός ιδιώτης στην Ελλάδα που θα έλεγε στον ασθενή 'εγκώ κσένο γκιατρό' και δε θα ξερε ούτε τα φαρμακάκια του να του γράψει σωστά στο απλό σύστημα της καφετιέρας (χο χο χο!)

ΥΓ1. Στη Γαλλία, όπως και σε όλη την Ευρώπη, παραπέμπω δε σημαίνει ''αντε, τράβα να σε δει και κανάς καρδιολόγος. Ο ασθενής κλείνει ραντεβού, ο θεράπων γράφει ολόκληρο γράμμα και ο ειδικός του απαντάει όταν γίνει η επίσκεψη (είπαμε, τα επείγοντα πάνε στα επείγοντα των νοσοκομείων)

ΥΓ2: Αυτο που μου έχει κάνει εντύπωση στις κάρτες κάποιων ιδιωτών είναι ότι λένε: ραντεβού από τότε μέχρι τότε, μετά αν είναι επείγον πάρτε το 15 (το γαλλικο ΕΚΑΒ)

Συνέχεια στο μέλλον...


« Τελευταία τροποποίηση: 25 Νοεμβρίου 2017, 17:33:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Νοεμβρίου 2017, 16:27:28
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 25/11/2017 από τον Γενικό Ιατρό Παναγιώτη Κούστα, που εδώ και 10 μήνες εργάζεται στην Γαλλία, στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο facebook, και το δημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:

Μέρος 2

Λοιπόν γατόνια, πολυεργαλεία μου, συνεχίζω για όποιον ενδιαφέρεται... Πριν περάσω όμως στο ψητό, κάποιες διευκρινήσεις:

1. Ελπίζω να αναφέρω πληροφορίες χρήσιμες για όποιον γενικά σκέφτεται να μεταναστεύσει, κι όχι μόνο για τη Γαλλία.

2. Θα παρακαλούσα τους κυρίους κυρίους διαχειριστάς να μαζέψουν κάπου τα ποστ μου για να μην τα ψάχνω.Είμαστε διεθνές γκρουπ ρε, τί σαν τους ακτινολόγους που κλαψουρίζουν για τους υπερήχους; 😂

3. Σας δίνω έτοιμες, μασημένες πληροφορίες, χο χο! Από κει και πέρα το google και τα αεροπλάνα είναι σύμμαχοί σας. Όπως μου είχε πει πάνω κάτω κάποτε ένας Έλληνας γιατρός, έλα να δεις πρώτα αν αντέχεις το σκ... των Γάλλων.

4. Το ξέρω πως σε όλους ενδιαφέρουν πρώτα τα μπικικίνια, αλλά για όποιον σκέφτεται να μεταναστεύσει, πρώτα πρέπει να δει τι επιλογές έχει εκεί που θα πάει. Δεν είναι το ίδιο ο γενικός γιατρός στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία κλπ. Αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες. Ο ενδοκρινολόγος πχ εδώ ανάλογα που δουλεύει, μπορεί να κάνει περισσότερο τον παθολόγο.

Για να τελειώνω με τους ιδιώτες généralistes, επειδή έχουν μεγάλη έλλειψη η οποία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, σε κάποιες περιοχές το κράτος προσφέρει λεφτά και διευκολύνσεις σε όποιον ανοίξει ιατρείο και οι δήμοι μπορεί να προσφέρουν πχ δωρεάν ενοίκιο για κάποιον καιρό. Κάποια τζιμάνια πολιτικοί ρίξαν την ιδέα η ασφάλεια να πάψει τη σύμβαση με τους γενικούς γιατρούς στις μεγάλες πόλεις, για να τους αναγκάσει να πάνε εκεί που έχει έλλειψη (γκουγκλάρετε déserts medicaux france, πέφτει πολύ συζήτηση στη Γαλλία)

Maisons de santé (κάτι σαν ψευτοκέντρα υγείας); Πολύ της μόδας τελευταία. Συνήθως τα οργανώνουν οι δήμοι. Κοιτάνε να τραβήξουν γιατρούς που δε θέλουν να τραβάνε το ζόρι ιδιωτικού ιατρείου μόνοι τους. Οι γιατροί μπορεί να αμοίβονται ως ιδιώτες ή ως μισθωτοί. Τους προσφέρουν ιατρείο σε ένα κτίριο όπου μπορεί να υπάρχει κοινή γραμματέας, μαζί με άλλους γιατρούς, γενικούς ή μη και άλλους επαγγελματίες υγείας που έχουν κι αυτοί το "ιατρείο τους": νοσοκόμες, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λόγοθεραπευτές, νυχούδες(παρντόν, πεντικιουρίστες, ο γαλλικός ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το πεντικιούρ μόνο σττους διαβητικούς, για την πρόληψη του διαβητικού παιδιού. Οι πεντικιουρίστες ασχολούνται γενικά με το πόδι).

CH: Centres hospitaliers, έτσι λέγονται τα δημόσια νοσοκομεία. Οι κλινικές λέγονται services (Service de Cardiologie, service de Neurochirurgie κλπ). Κι αν με ρωτήσετε τι δουλεία έχει ένας γενικός γιατρός σε ένα νοσοκομείο, θα σας απαντήσω: γιατροί δεν είστε; για γιατρούς θα σας πάρουνε. Δες θα σας βάλουνε ούτε να χειρουργήσετε ούτε να κάνετε τον καρδιολόγο. Αλλά μια χαρά μπορείτε να σταθείτε σε μια παθολογική κλινική (αν σας θελήσουν και σας πάρουν...)

Cliniques: Έτσι λέγονται οι ιδιωτικές κλινικές.

IDE: Infirmier -ére diplomé d'Etat, είναι οι νοσηλευτές, νοσηλεύτριες. 3ετούς φοίτησης, μπορούν να δίνουν κάποια φάρμακα ή να γράφουν κάποιες εξετάσεις. Καλό είναι να τα έχετε καλά μαζί τους γιατί σας καρφώνουν απ'όλες τις μεριές. Δε θα σας πει καμμία όμως δεν κάνω κάτι γιατί βαριέμαι...

AS: Aide soignante, οι βοηθές νοσοκόμες. 2ετούς φοίτησης, θα καθαρίσουν τον άρρωστο, θα τον βοηθήσουν να φάει αν δε μπορεί, κλπ. Στα γαλλικά νοσοκομεία δεν υπαρχουν αποκλειστικές βλαχοελληνοβουλγαρορωσίδες, άσχετες...

ASH: Agents de Service Hospitalier: είναι οι καθαρίστριες κλπ

Cadre de Santé: Για κάθε υπηρεσία υπάρχει κάποιος, είναι ο ανταυτού της διοίκησης, κι αυτός πολυεργαλείο. Θα βγάλει τα προγράμματα του προσωπικού, θα λύσει πρακτικά θέματα κλπ. Και με αυτόν είναι καλό να τα έχετε καλά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2017, 21:19:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Νοεμβρίου 2017, 20:35:08
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 26/11/2017 από τον Γενικό Ιατρό Παναγιώτη Κούστα, που εδώ και 10 μήνες εργάζεται στην Γαλλία, στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ" στο facebook, και το δημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:

ΜΕΡΟΣ 3

Συνεχίζω με την επισκόπηση του γαλλικού συστήματος υγείας, από τη μία για να καταλάβετε πως δουλεύει (όσο το ξέρω κι εγώ) κι από την άλλη για να δείτε που μπορεί να βρει δουλειά ένας γενικός γιατρός, και όποιος ενδιαφέρεται, να είναι σε θέση να κατανοήσει τις αγγελίες εργασίας. Εδώ να τονίσω πως οι Γάλλοι αναγνωρίζουν την ειδικότητα που έχουμε κάνει Ελλάδα (πράγμα που αμφιβάλλω αν ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ).

Οι Γάλλοι έχουν τρομερή ανάγκη σε γιατρούς, αλλά σε γενικές γραμμες, για να πάρουν κάποιον, πρέπει ο τελευταίος να δείξει ότι έχει κάποια σχετική εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς.

Να προσθέσω επίσης για τις νοσοκόμες, ότι μπορεί να δουλεύουν και σε δικά τους γραφεία. Πάνε στα σπίτια των ασθενών και κάνουν αλλαγές τραυμάτων, ενέσεις κλπ. Κάποιος για παράδειγμα που κάνει ινσουλίνη, πάει νοσοκόμα και του την κάνει. Αυτά απ'όσο ξέρω τα δικαιολογεί η ασφάλεια κατόπιν συνταγογράφησης από τον médecin traitant(θεράπων ιατρός).

Urgences: Είναι τα επείγοντα των νοσοκομείων. Στη Γαλλία υπάρχει ένα τμήμα επειγόντων οπού εκεί πάνε όλα. Επείγοντα δεν κάνει ο κάθε πονεμένος, αλλα συγκεκριμένοι γιατροί, οι urgentistes, οι οποίοι πληρώνονται καλά, αλλά εννοείται ξεσκίζονται στη δουλειά.
Θα σας περιγράψω τι γίνεται στο μικρό νοσοκομείο που δουλεύω, στα μεγάλα δε ξέρω. Υπάρχουν δυο γιατροί στα επείγοντα. Είναι οι μόνοι που κάνουν ενεργείς εφημερίες (γιατί όλοι οι υπόλοιποι εφημερεύουμε από το σπίτι) οπότε πληρώνονται τις εφημερίες στο μάξιμουμ.

Στη Γαλλία υπάρχουν εταιρείς ιδιωτικών ασθενοφόρων. Αν πάθει πχ μια γιαγιά εγκεφαλικό εκεί που δουλεύω, έρχεται ιδιωτικό ασθενοφόρο και την παει νοσοκομείο(ο κάθε ασθενής έχει την δικιά του εταιρεία). Αν συμβεί κάτι επείγον οπουδήποτε (τροχαίο κλπ) οι πρώτοι που πάνε είναι οι πυροσβέστες (sapeurs pompiers) με ασθενοφόρο. Αν χρειαστεί παέι και το γαλλικό ΕΚΑΒ (το SAMU). Ο ένας από τους δυο γιατρούς των επειγόντων είναι υπεύθυνος για το SMUR(Service Mobile d'Urgences et de Réanimation). Δηλαδή στο επείγον (πχ μια ανακοπή στο δρόμο) θα πάει κι αυτός με αυτοκίνητο μαζί με το ασθενοφόρο των πυροσβεστών. Οι γιατροί των επειγόντων λοιπόν, θα ξεκαθαρίσουν το περιστατικό και θα το βάλουν εισαγωγή στην κατάλληλη κλινική του νοσοκομείου. Αν χρειαστεί θα φωνάξουν πχ χειρουργό απο τη διπλανή ιδιωτική κλινική να το δει, ή γαστρεντερολόγο να του κάνει υπέρηχο κοιλίας και να το εκτιμήσει ή θα τηλεφωνήσουν σε άλλο νοσοκομείο που έχει καρδιολόγο να πάρουν τη γνώμη του. Διπλα στα επείγοντα είναι ο αξονικός.

Médecine polyvalente: είναι ουσιαστικά η παθολογική κλινική ή η παθολογία ή όπως το λέω εγώ, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω. Εμείς οι γενικοί γιατροί, από όσο ξέρω, αν θέλουμε να πάρουμε θέση ΕΣΥτη (και να ανεβούμε μισθολογικά στο δημόσιο κερδίζοντας καλά λεφτά) μπόρούμε να διεκδικήσουμε θέση médecin polyvalent ως ειδικότητα.

Médecine A: έτσι λένε κάποιες φορές την παθολογική κλινική

SSR(Soins de Suite et de Réadaptation): Είναι κλινικές αποκατάστασης. Μπορεί να είναι ιδιωτικές ή δημόσιες, SSR-P(SSR-polyvalent δέχεται δηλαδή όλους τους ασθενείς) ή SSR-G(SSR-gériatrique δέχεται ηλικιωμένους ασθενείς πάνω από 60 χρονών). Στη Γαλλία πχ ένα εγκεφαλικό, ή ένας ηλικιωμένος με επαναλαμβανόμενες πτώσεις, θα μπει στο νοσοκομείο, θα σταθεροποιηθεί και μετά μπορεί να πάει σε αυτές τις κλινικες για ανάρρωση(convalescence).Εκεί μπορεί να μείνει μήνες, να κάνει φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες..., οι γιατροί να του ρυθμίσουν την αγωγή κλπ, μέχρι να έρθει στα ίσα του και να μπορέσει να γυρίσει σπίτι του. Ο Socratis Revis (έχω την άδειά του για να δημοσιευτεί το όνομά του) που δουλεύει σε SSR, τα ξέρει καλύτερα. Στη Γαλλία δεν έχει κρατάμε το εγκεφαλικό για μερικές μέρες νοσοκομείο και μετά το ξαποστέλνουμε σπίτι του μαζί με μια βλαχοελληνοβουλγαρορωσίδα άσχετη και τους συγγενείς να προσπαθούν να το διαχειριστούν μόνοι τους και ο θεός βοηθός.

ΥΓ Η Γαλλία διοικητικά χωρίζεται σε régions(οι ελληνικές περιφέρειες) και σε départements (οι νομοί ελληνιστοί). Στη μητροπολιτική Γαλλία(γιατί η Γαλλία έχει και υπερπόντιες κτήσεις), μετά τη συνένωση του 2016 οι régions είναι 16. Το κάθε département έχει ένα νούμερο (πάνε με αλφαβητική σειρά, τώρα πρόσφατα το ανακάλυψα...). Εγώ είμαι στο département του Cher που είναι το 18. Σε κάθε région υπεύθυνη για την υγεία είναι η ARS(Agence Régional de Santé, κάτι σαν τις δικές μας ΥΠΕ, σας το ξαναλέω οι Γάλλοι τη βρίσκουν με τις συντομογραφίες). Το SAMU είναι το SAMU 18.

ΥΓ2 Σωστά, στραβά ή ανάποδα, όχι για να περιαυτολογώ, όποιος ενδιαφέρεται για τη Γαλλία εγκυκλοπαιδικά ή επαγγελματικά, να τα διαβάσει προσεκτικά αυτά που γράφω, δε θα τα βρείτε πουθενά μαζεμένα στα ελληνικά: Η Γαλλία ιατρικά είναι άγνωστη χώρα. Έτσι πχ αν δείτε τώρα αγγελία ή σας προτείνουνε ότι Centre Hospitalier στη Val d'Oise (95) ψάχνει γιατρό για το SSR του, ξέρετε τι σημαίνει: Δημόσιο νοσοκομείο ψάχνει γιατρό για την κλινική αποκατάστασης(για τα μπικικίνια θα πούμε εν ευθέτω χρόνω τί σημαίνει αυτό)

Την επόμενη φορά αν έχω όρεξη, θα σας μιλήσω για τη filière gériatrique που δουλεύω εγώ.

A bientôt
Σχόλιο του καλού συναδέλφου και φίλου Socratis Revis που εργάζεται σε ιδιωτικό SSR: " Στο SSR δε μένει μήνες.Το ελάχιστο είναι 2 βδομάδες και το μέγιστο 6 βδομάδες.Ο μέσος όρος στη Γαλλια είναι περίπου 37 μέρες και πρέπει να πέσει και άλλο για να μην είναι ασύμφορο για το σύστημα γιατί κοστίζουμε λιγο λιγότερο από το νοσοκομείο. Περα από το ιατρικό και νοσηλευτικό υπάρχουν φυσιοθεραπευτες,ψυχοθεραπευτές, διαιτολόγος,νευροψυχολογος,ψυχολογος,γυμναστής,λογοθεραπευτης και κοινωνικη λειτουργος. Αναλαμβάνουμε όλα τα γηριατρικά σύνδρομα συν την ανάρρωση από όλη την παθολογία και τη χειρουργική.Στην ουσία ο κάθε ασθενής μόλις κάπως σταθεροποιηθεί στο νοσοκομείο τον βγάζουν άρον άρον και τον στέλνουν σε μενα να βγάλω το φίδι από την τρύπα. Εγώ αφου τον παραλάβω οργανώνω όλο το projet νοσηλείας .Σκοπος πάντα σε ευλογο χρονικο διάστημα ο ασθενής να αναρρωσει πλήρως ή αν αυτο ειναι αδυνατο να επιστρέψει σπιτι του όπου θα αναλάβουν οι κοινωνικές υπηρεσιες.Δηλαδη νοσοκόμα για τα φάρμακα, βοηθός νοσοκόμα για την καθαριότητα του ασθενούς, καθαρίστρια για το σπιτι, delivery το φαγητό και άλλα πολλά ασύλληπτα για το ελληνικό μυαλό μας..."

Και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση κάτω από την παραπάνω ανάρτηση:

- Σας ευχαριστούμε , ολους εσάς του εξωτερικού για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες.
Είναι σημαντικότατες ακόμη και αν κάποιος δεν σκέφτεται την μετανάστευση προς απόκτηση γνώσης των άλλων συστημάτων υγείας. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι και στην Ελλάδα υπάρχει η επιλογή του κέντρου αποκατάστασης. Έπειτα από εγκεφαλικό, τροχαίο (πολυκαταγματιας), μείζον ορθοπεδικές επεμβάσεις και σε κάποια πιο σπάνια νοσήματα όπως ΜS, Gulain Barre, έξαρση ρευματοειδούς. Η διαφορά είναι ο χρόνος νοσηλείας που μπορεί να φτάσει έως 5 μήνες σε ένα εγκεφαλικό (πάντως 6 εβδομάδες μου φαίνεται πολύ λίγο για αποκατάσταση μιας ημιπληγιας). Έως και 20 μέρες μετά σε πιο ήπιες διαγνώσεις όπως μυοπάθεια εκ μοναδος.Τα κέντρα αποκατάστασης κι εδώ είναι ιδιωτικά αλλά το νοσηλειο το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και είναι 150€/ ανά ημέρα. Η μεγάλη και σημαντικότατη διαφοράς εδώ είναι ότι αν μια ημιπληγία δεν αποκατασταθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αυτονομηθεί, το κράτος τον αφήνει στο έλεος με όλες αυτές τις βλαχορωσιδοβουλγαρες δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για την συνεχόμενη παροχή φροντίδας στην κοινότητα.

- Εδώ (στην Γαλλία) είναι και δημόσια (και καλύπτεται πλήρως η νοσηλεία) και ιδιωτικά.

- Στο ΑΕΕ εξαρτάται από τον τύπο, την ηλικία ,συννοσηρότητα κτλ.Αν είναι νέος, τότε στην Γαλλία, πάει σε ακόμα πιο ειδικά κέντρα αποκατάστασης όπου μένει όντως μήνες.Αν είναι με το ένα πόδι στον τάφο και το άλλο παράλυτο 6 -8 βδομάδες φτάνουν και περισσεύουν...




« Τελευταία τροποποίηση: 26 Νοεμβρίου 2017, 21:20:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Νοεμβρίου 2017, 03:37:59
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Να προτείνω κάτι στην Διαχείριση του φόρουμ ;

Αντί με αυτό το "η Γενική Ιατρική στην Γαλλία", όπου μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να αμπελοφιλοσοφεί γράφοντας ότι του κατέβει ή να δημοσιεύει άσχετα όπως έχει συμβεί, θα μπορούσε να δημοσιευτούν Οδηγοί, Guides κτλ στις οποίες Έλληνες Γενικοί Ιατροί που εργάζονται στις εν λόγω χώρες θα έγραφαν για:
- την γλωσσικές απαιτήσεις
- τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος
- τις συνθήκες εργασίας στην κάθε χώρα, τις αμοιβές, ευθύνες, νομική κάλυψη κτλ.

Φυσικά αυτό απαιτεί να υπάρχει πάνω από όλα διάθεση και χρόνος για να γραφτούν αναλυτικοί Οδηγοί και όχι σε παρεϊστικο στυλ (γατόνια, φιλαράκια κτλ) στο Fb.

Το φόρουμ είναι απείρως βολικότερο μέσο στην αναζήτηση πληροφοριών απ΄ότι το Fb παρά την άμεση διαδραστικότητα του τελευταίου, και το κοπι-παστε αυτούσιων posts απ΄το fb νομίζω ότι δεν αρμόζει στο φόρουμ.

Ας κάνουν λοιπόν (όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν) έναν κόπο να συντάξουν κάποιους Οδηγούς που να μπορούν να σταθούν ως κείμενα στο φόρουμ και να βοηθήσουν συναδέλφους που ενδιαφέρονται.

Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μου απ΄το άλλο ιατρικό φόρουμ είναι αρνητική, ο μέσος Έλληνας Ιατρός επιδίδεται σε τακτική Hit&Run, δλδ μπαίνει, διαβάζει, παίρνει ό,τι τον ενδιαφέρει, και όταν κάνει την δουλίτσα του (βρεί κάποια θέση), γράφει τους υπόλοιπους εκεί που δεν πιάνει μελάνι !

27 Νοεμβρίου 2017, 07:24:51
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εδώ δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον να γράψει έστω και σε ελεύθερο στυλ, θα βρούμε κάποιον που να του επιβάλλουμε σε συγκεκριμένη φόρμα τι να γράψει;

Κατά την γνώμη μου, αυτά που γράφει ο συνάδελφος για την Γαλλία έχουν αξία. Φυσικά δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να είναι τέλεια και να έχει όλες τις πληροφορίες που θέλουμε αλλά σε αυτό μπορούμε να τον βοηθήσουμε κάνοντας ερωτήσεις.

Και εγώ θα προτιμούσα να τα έγραφε κατευθείαν στο Φόρουμ αλλά δεν μπορούμε να τον αναγκάσουμε κιόλας.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Νοεμβρίου 2017, 17:53:25
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

pako


Συνάδελφε Αργυριου, στην αρχή σκέφτηκα να γράψω έλα ολόκληρο κείμενο σχετικά με τη Γαλλία, γιατί είχα αρκετους συναδέλφους  που μου ρωτούσαν  μέσω  η μεσεντζερ  πληροφοριες. Επειδή όμως ουτε χρονο είχα ούτε διάθεση για κάτι τέτοιο αποφάσισα να βγάζω σιγά σιγά κομμάτια στο φβ κατά το δοκούν. Στο φβ για να είμαι σίγουρος ότι τα διαβάζουν μόνο γενικοί γιατροί. Κατόπιν μου ζήτησες και καλώς να τα δημοσιεύσεις και στο φόρουμ οπότε ο οποιοσδήποτε που ενδιαφέρεται μπορεί να τα βρει. Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη για την ακρίβεια αυτών που λεω, αυτή είναι η εμπειρία μου, από κει και πέρα ο καθένας που ενδιαφέρεται ας ψαχτει όπως ψαχτηκα κι εγώ. Πουθενά δε θα βρείτε όμως τόσες πρακτικες πληροφορίες από το Α ως το Ζ σχετικές με τη Γαλλία γραμμένες στα Ελληνικά που να απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς και δη γενικούς. Η άλλη μεγάλη πηγή το φόρουμ του greekmeds απευθύνεται σε γιατρούς που ψάχνουν για ειδικότητα και είναι ελλειπές για τη Γαλλία. Ας μη βιάζεται λοιπόν ο συνάδελφος.  Με τη σειρά θα μιλήσω για όλα. Αυτό όμως που κάνουμε από Ελλάδα πες μου για τα φραγκα, πες μου για τις συνθήκες κι έρχομαι και ξεκινάω με ξεπερνάει. Περιμένουμε να πάμε για δουλειά σε μια ξένη χώρα, χωρίς να ξέρουμε καν για ποια δουλειά πάμε. Δε γίνεται έτσι η μετανάστευση και χρειάζεται πολύ τρέξιμο. Όποιος βιάζεται δίνω κάποια λινκ για γκουγκλαρισμα
conseil national de l'ordre des médecins
médecins généralistes salaire France
médecins généralistes emploi france

24 Μαΐου 2018, 21:40:36
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω μια αγγελία από μια Ελληνίδα υπεύθυνη προσλήψεων ( Chargée de recrutement ) της εταιρεία Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που ψάχνει, μεταξύ άλλων, Γενικούς Ιατρούς για να δουλέψουν στην Γαλλία.

Την δημοσίευσε στην σελίδα της στο facebook στις 24/05/2018. Από την αγγελία αυτή και μόνο παίρνει κανείς μια αρκετά καλή ιδέα νομίζω για τις συνθήκες εργασίας ενός Ιδιώτη Γενικού Ιατρού στην Γαλλία:


Αναζητούμε έναν ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ να εγκατασταθεί σε μια κοινότητα στη Νότια Γαλλία, κοντά στη Μεσόγειο. Για τους πρώτους 3 μήνες θα εργαστείτε ως μισθωτός γιατρός (5000 ευρώ NET /μήνα). Μετά από αυτή την περίοδο, ο γιατρός ξεκινά ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Προνόμια:
- Προσφέρεται ιατρείο 50 τετραγωνικών μέτρων (ιδιοκτησία του δημαρχείου), δωρεάν για τους πρώτους 6 μήνες. Το ιατρείο βρίσκεται στην καρδιά της μικρής πόλης. Η πόλη έχει επίσης ένα EHPAD (γηροκομείο), νοσηλευτές (ελεύθερες επαγγελματίες) και ένα ιατρικό κέντρο όπου εργάζονται τρεις νοσηλεύτριες, ένας οδοντίατρος και δύο φυσιοθεραπευτές. Φαρμακείο.

Τζίρος (κατά προσέγγιση) για έναν γιατρό σε αυτή την περιοχή: 150.000 ευρώ/ετησίως (€ 75.000 NET/ ετησίως);
Το κόστος ενοικίασης του ιατρείου (μετά τους πρώτους 6 μήνες) είναι 500 ευρώ / μήνα;

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο και μπορείτε να προσφέρετε μια προκαταβολή για την αγορά της μηχανής καρτών;

Προσφέρεται προς ενοικίαση ένα στούντιο για τους πρώτους μήνες (300 ευρώ / μήνα).

Απαιτήσεις:
Γενικός ιατρός / οικογενειακός ιατρός;
Γαλλικά σε καλό επίπεδο – Β1 χωρίς πιστοποίηση;

Η πόλη βρίσκεται κοντά στη Μεσόγειο, απέχει 40 χλμ. από το MONTPELLIER και 20 χλμ. από το BEZIERS, όπου ο ιατρός μπορεί να εγκατασταθεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2018, 07:47:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαΐου 2021, 23:00:21
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γράφει Έλληνας Ιατρός που εργάζεται στην Γαλλία, στις 18/05/2021 στο facebook:

- Εδώ στη Γαλλία, θα πάει στο γενικό ιατρό του. Θεωρητικά, όλοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν δηλωμένο στο σύστημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αρκετοί πια, ειδικά σε ορισμένες περιοχές δεν έχει καθόλου, όποτε θα πάει στα επείγοντα δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτηριου όπου θα την δει ο γιατρός επειγόντων. Ανάλογα με τη διάγνωση του, θα παραπεμφθεί ή όχι σε ειδικό.
Αν θέλει ειδικό, τα ραντεβού στο νοσοκομείο και ιδιωτικά, είναι από μερικές μέρες έως μερικούς μήνες ανάλογα ειδικότητας και περιοχής.

- (Ερώτηση από Έλληνα Ιατρό που εργάζεται στην Ελλάδα): μπορεί όμως να πάει σε ένα ειδικό και απλά να πληρώσει την επίσκεψη. Δεν απαγορεύεται...απλά πως θ; Τι κάνει δωρεάν λέμε

- ( Και η απάντηση από τον Έλληνα Ιατρό που εργάζεται στην Γαλλία): Αρκεί να βρει ραντεβού και να πληρώσει την επίσκεψη . Ιδιωτης οποιασδήποτε ειδικοτητας, αν δεν σε έχει ήδη δει/χειρουργήσει , (πολύ ) δύσκολα θα σε δεχτεί ως επείγον, θα σε βάλει σε προγραμματισμένο ραντεβού . Και σε ιδιωτική κλινική στα επείγοντα να πάει, θα πληρώσει. Το δωρεάν είναι στα επείγοντα του νοσοκομείου μόνο, όπου θα σε δει ο γιατρός επειγόντων .
Το τι πληρώνεις στο τέλος, εξαρτάται από την ιδιωτική ασφάλιση που έχει ο καθένας, συμπληρωματικά με τη δημόσια.

« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2021, 23:03:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Φεβρουαρίου 2023, 07:16:01
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γράφει στον τοίχο του στο facebook γαλλοτραφής Έλληνας Ιατρός, στις 15/02/2023:

Στην Γαλλία διαμαρτυρία των γενικών ιατρών για 3 λόγους:
 
1⁰. Τον νόμο που στοχεύει να επιτρέψει στον ασθενή άμεση πρόσβαση σε ορισμένους παραϊατρούς χωρίς να περάσει από τον Γενικό Ιατρό. Το θεωρούν σαν υποβάθμιση του ρόλου τους ως συντονιστού της οδού φροντίδας.
 
2⁰. Την υποχρέωση εγκατάστασης γενικών ιατρών σε περιοχές όπου υπάρχει ανεπάρκεια ιατρικής κάλυψης.

3⁰. Παράλληλα ζητούν αύξηση της τιμής επίσκεψης στα 30€. Από την 1η Μαΐου 2017, η ιατρική επίσκεψη που κόστιζε 23 €, αναπροσαρμόστηκε  στα 25 €. Απο το ποσό αυτό  επιστρέφεται στον ασφαλισμένο από την ασφάλειά του το 70% του ποσού δηλαδή  επιστραφή 16,50 €.

( Και εμείς εδώ στην Ελλάδα, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι εάν μας δίνουν 25 €/ασθενή/έτος... Ε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας... )

« Τελευταία τροποποίηση: 16 Φεβρουαρίου 2023, 08:37:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Απριλίου 2023, 23:43:26
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από Ελληνική Ιατρική σελίδα στο facebook:

12/04/2023

Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί αναζητούνται και στη Γαλλία!

Για όποιον ενδαιφέρεται λάβαμε το παρκάτω e-mail:

Η ATRIX International είναι μια εταιρία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, η οποία προτείνει επαγγελματικές ευκαιρίες στη Γαλλία εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η ATRIX International φροντίζει για την:
- Εξακρίβωση του είδους της επιθυμητής θέσης
- Αξιολόγηση του επιπέδου των Γαλλικών
- Ανάλυση των ευκαιριών καριέρας που μεταβιβάζει
- Οργάνωση συνεντεύξεων για να συναντήσει τους υποψήφιους
- Παροχή υπηρεσιών συμβούλων σε ότι αφορά την επιλογή της καλύτερης πρότασης συμβολαίου (αμοιβή, πλεονεκτήματα της κάθε πρότασης, υποστήριξη για την ένταξη σας εκ μέρους του εργοδότη)
- Βοήθεια για την ένταξη (υποστήριξη για την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών διαδικασιών)
- Παρακολούθηση κατά την περίοδο της ένταξης, τουλάχιστον για 6 μήνες, περίοδος κατά την οποία βρίσκεστε σε επαφή με τον Σύμβουλο της εταιρείας.
Όλες οι υπηρεσίες μας παρέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση προς τους ενδιαφερόμενους Ιατρούς.

Iasonas MEIDANIS
CHARGE DE RECRUTEMENT
175-177 rue d’Aguesseau 92100 BOULOGNE
+33 185 091 087
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
9 Απαντήσεις
13895 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2011, 15:09:24
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
4034 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2016, 04:18:10
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
88390 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2023, 17:34:35
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16237 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2019, 22:30:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
57729 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2020, 22:47:38
από Argirios Argiriou