Καλησπέρα σε όλους σας, είχα καιρό να γράψω κάτι απλά παρακολουθούσα όμως σε αυτό το θέμα αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω γιατι ακούω πράγματα ονειρικά πλασμένα ....
Κατ΄αρχήν δεν έχω ξανακούσει νοσοκομείο να έχει ορίσει γιατρό διακομιδών!!!!!! οι διακομιδές στην επαρχία που ζω και αρκετά μεγάλο νοσοκομείο γίνονται είτε με ασθενοφόρο του νοσοκομείου είτε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεύει ειδικευόμενος ιατρός της κλινικής (μάλιστα στις μερες της ειδικότητας μου ο δεύτερος ή τρίτος στη λίστα, ίσως και ειδικευόμεονος γενικής ιατρικής ) ή αγροτικός ιατρός ακόμα και με μια μέρα υπηρεσίας.....αυτό γίνεται όποιος έχει διαφορετικά στοιχεία ας με διαψεύσει... το πως πρέπει να γίνεται είναι άλλο θέμα..
Το ΕΚΑΒ τώρα.... σε επαρχιακές πόλεις το πολύ να διαθέτει ένα ή δυο γιατρούς (επικουρικούς ως επί το πλείστον-όπως και εγώ κάποτε) , ο οποίος σε εφημερία (10 το πολύ το μήνα , οι άλλλες 20 ακάλυπτες) καλύπτει επείγοντα της περιοχής με κινητή μονάδα και δεν συμμετέχει σε διακομιδές...
Τώρα στο Κ.Υ. συνήθως εφημερεύει αγροτικός ιατρός που την πληρώνει...-αν είναι διαφορετικά σε σας πείτε μου- ή το πολύ επιμελητής Β να κάνει τη διακομιδή, από εκεί και πάνω δεν κουνιέται κανένας εκτός Κ.Υ.
Αν το περιστατικό είναι μέσα από το Κ.Υ. και "υπάρχει" ασθενοφόρο -οδηγός -αγροτικός ιατρός δεν υπάρχει σχετικά πρόβλημα....
Αν το περιστατικό είναι εκτός Κ.Υ. και κληθεί τηλεφωνικά ασθενοφόρο από το Κ.Υ. , τότε πηγαίνει στο περιστατικό με ιατρό του Κ.Υ.
Δύσκολο σημείο είναι ότι όταν το περιστατικό δεν χρήζει συνοδεία ιατρού (και επειδή υπάρχει κανονισμός ότι ασθενοφόρο μόνο με ένα οδηγό δεν κινείται) πρέπει για να έιναι καλυμμένος ο οδηγός να υπογράψει ο εφημερεύων επιμελητής ότι δεν χρήζει συνοδεία....
Τα πράγματα περιπλέκονται όταν.... την κλήση για περιστατικό στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. την πάρει το ΕΚΑΒ , το οποίο στη συνέχεια παίρνει στο Κ.Υ. και ανακοινώνει για το περιστατικό....και εδώ τα πράγματα έιναι όξύμορα.. την κλήση στο ΕΚΑΒ την παίρνει τηλεφωνητής , αν έστελνε δικό του ασθενοφόρο θα έστελνε απλό, τώρα στο Κ.Υ. εντέλλει να κινηθεί το ασθενοφόρο αλλά μόνος ο οδηγός δεν μπορεί και συνήθως επιβιβάζεται και ιατρός...... αυτό όντως είναι πρόβλημα , το έιχα αναφέρει στο παλιο φορουμ και έιχε γραφτεί σχετικό άρθρο στα νέα της ένωσης...
δεν μπορεί τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ να εντέλλει ιατρό του Κ.Υ. να πάει σε περιστατικό....αυτή είναι η δική μου άποψη ,
μια λύση που έχω προτείνει είναι μετά την κλήση στο ΕΚΑΒ -να τους παραπέμπει στο τηλ. του Κ.Υ. ώστε ο εφημερεύων επιμελητής να έχει άποψη για τι περιστατικό θα κινηθεί το ασθενοφόρο και αν θα πάει γιατρός...
Όσο το ασθενοφόρο του Κ.Υ. λείπει σε διακομιδή την περιοχή ευθύνης καλύπτει το ΕΚΑΒ, αν προκύψει δεύτερο περιστατικό καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να παραλάβει , απλό ή μονάδα(με γιατρό αν έχει) και όταν παραλάβει το περιστατικό από το Κ.Υ. ανάλογα την κρισιμότητα η συνοδεύει ιατρός του Κ.Υ. ή υπογράφεται στο πλήρωμα ότι δεν χρήζει συνοδείας... τώρα ο γιατρός που συνοδεύει το περιστατικό στο νοσοκομειο η τελιώνει την υπηρεσία του ή απευθύνεται στο νοσοκομείο να καλύψει τα έξοδα επιστροφής του......
Λογικό έιναι ότι το ΕΚΑΒ πχ. όταν βγάζει βάρδια 3 ασθενοφόρα για ένα Νομό δεν έχει την ευχέρεια να διαθέσει το ένα να επειστρέψει το γιατρό στη βάση του...
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ.....
ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο......πάντως αυτή είναι η αλήθεια και πως μπαλώνονται τα πράγματα
και ιστορίες με γιατρούς μόνο για διακομιδές είναι ρομαντικές.....
αν κάποιος γνωρίζει κάποιο άλλο τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ας μου το πει........