Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 02:01:16

Αποστολέας Θέμα: Διακομιδές ασθενών  (Αναγνώστηκε 648768 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαρτίου 2008, 18:30:21
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

kefalidisg

Επώνυμοι
  Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά που αναφέρετε Κ. Κουναλάκη όμως θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις. Τι σημαίνει πως επιτρέπονται οι όποιοι συνδιασμοί στην συνοδεία του οδηγού στο ασθενοφόρο; Στο ΚΥ που δούλευα μας λέγανε ότι πάντα πρέπει να συνοδεύει ιατρός και κανείς άλλος. Μπορούμε να στείλουμε και νοσοκόμο ή τραυματιοφορέα να μεταφέρει ασθενή που χρήζει μη άμεσης διακομιδής(πχ κάταγμα ισχίου που κρίνουμε ότι δεν είναι απαραίτητη η συνοδεία από ιατρό παρα αρκεί και ο νοσοκόμος). Αναφέρω αυτό το περάδειγμα διότι μου έχει τύχει ώς ειδικευόμενο να με στείλουνε στο νοσοκομείο ενώ 10 νοσοκόμοι κάθονταν στο ΚΥ χωρίς να έχουν δουλειά. Λένε επίσης πως κατά την επιστροφή του ασθενοφόρου από το νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει ιατρός μήπως και  τύχει κάτι κατά την πορεία (κάποια κλήση ή τροχαίο κτλ). Τελικά ο αγροτικός ή ο ειδικευόμενος όλη σχεδόν την ημέρα την βγάζουν στο ασθενοφόρο λόγω αποστάσεων(το ΚΥ Σουφλίου καλύπτει περιοχή ακτίνας 70km και άλλη τόση είναι η απόστασή του από το νοσοκομείο). Αυτό πραγματικά αποτελλει πρόβλημα και δεν μπορώ να φανταστώ αν θα μπορούσε να υπάρχει κάποα λύση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

24 Μαρτίου 2008, 18:44:34
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά που αναφέρετε Κ. Κουναλάκη όμως θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις. Τι σημαίνει πως επιτρέπονται οι όποιοι συνδιασμοί στην συνοδεία του οδηγού στο ασθενοφόρο; Στο ΚΥ που δούλευα μας λέγανε ότι πάντα πρέπει να συνοδεύει ιατρός και κανείς άλλος. Μπορούμε να στείλουμε και νοσοκόμο ή τραυματιοφορέα να μεταφέρει ασθενή που χρήζει μη άμεσης διακομιδής(πχ κάταγμα ισχίου που κρίνουμε ότι δεν είναι απαραίτητη η συνοδεία από ιατρό παρα αρκεί και ο νοσοκόμος).

Για ρώτησε που το βρήκανε γραπτό αυτό, γιατί εγώ έχω φάει τον κόσμο και το μόνο στο οποίο καταλήγουν τα πράγματα είναι:
Ασθενοφόρο ΚΥ-> ανήκει επιστημονικά στο διευθυντή του ΚΥ, διοικητικά στο διοικητή του νοσοκομείου -> είναι προϊστάμενοι -> αποφασίζουν ποιος άλλος συνοδεύει τον οδηγό. -> τελειώσαμε.
Κάπου είχα διαβάσει σε κάποιο ΦΕΚ σαν τροπολογία (άρα τρέχα γύρευε) ότι τα ασθενοφόρα των ΚΥ οφείλουν να τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές (σε εξοπλισμό-στελέχωση) με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με ευθύνη των διοικητών-διευθυντών που ανήκουν.
Εάν το ασθενοφόρο σας, το κάνανε σε εξοπλισμό μονάδα, τότε μπορούν να εκπαιδεύσουν ένα ιατρό με ΕΠΙ να είναι μόνιμα παρέα με τον οδηγό στις διακομιδές. Διαφορετικά, γιατί δεν τηρείτε την οδηγία του ΕΚΑΒ για θέση σε αναμονή του ασθενοφόρου σε σημείο που όλη η περιοχή ευθύνης του να είναι προσβάσιμη; Σίγουρα, κάποια ταβέρνα θα το πληρεί αυτό.

Για όλα τα υπόλοιπα, ευθύνες ξέρουν ποιοι έχουν. αλλά είμαστε συνυπεύθυνοι γιατί μας αντιπροσωπεύουν επίσημα. Και δεν μην πάει ο νους σας στους βολευτές.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Μαρτίου 2008, 19:21:14
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Συντονισμός Ασθενοφόρων Αυτοκινήτων
24-3-2008

Ο φίλος κ. Κουναλάκης δεν έχει άδικο σε αυτά που λέει. Όντως, έτσι έπρεπε να είναι. Να χρησιμοποιείται ο γιατρός που είναι σε επιφυλακή για διακομιδές. Όμως, ελάχιστα νοσοκομεία έχουν τέτοιο γιατρό (π.χ. η Μυτιλήνη έχει τέτοιο και τον φωνάζει μόνο στις αεροδιακομιδές που δεν μεσολαβεί με πλήρωμά του το ΕΚΑΒ) και επί του πρακτέου η ταχτική αυτή δεν είναι καθολικά δυνατόν να λειτουργήσει σήμερα.
Όπως λέει ο κ. Κουναλάκης θα ήταν αν είχαμε ευνομούμενο και σύγχρονο κράτος. Ίσως πάλι, ούτε και έτσι, αφού σε ευνομούμενα συστήματα ή το κάθε νοσοκομείο έχει ένα πλήρες σύστημα διακομιδής στη ζώνη ευθύνης του ή η χώρα έχει ένα σύστημα ΕΚΑΒ αυτόνομο και πλήρως ανεπτυγμένο. Εδώ, ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Και από την άλλη, θα πάει το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο να του πει, δώς μου το «εφημερεύοντα για διακομιδές» και το νοσοκομείο θα του τον δώσει? Σκοτίστηκαν και οι δύο.

Μόνο τη φιλοπατρία του καθενός.
Έχουμε δηλαδή ένα κράτος που έχει για φετίχ του τις ¨γκρίζες ζώνες» όπως προειπώθηκε και το να οριοθετήσει πολλά πράγματα (πώς γίνονται οι διακομιδές, πώς μετακινείται ο γιατρός από χωριό σε χωριό, πώς πάς –και πότε πας- σε κατ’ οίκον κλήσεις, κ.λ.π.) είναι κάτι που δεν έχει στα must του. Για να μην πώ ότι must του είναι ακριβώς το αντίθετο.
Ωστόσο, απαιτεί να λέγεται σύγχρονο κράτος και συχνά οι πολίτες του επιμένουν να πιστεύουν ότι ζούν σε σύγχρονη –αναπτυγμένη- πολιτεία.
Όμως, Ούτε το «αναπτυσσόμενος» δεν μας ταιριάζει, αφού για να είσαι αναπτυσσόμενος πρέπει να βρίσκεσαι σε διαδικασία ανάπτυξης. Πρέπει να «τρέχουν» δηλαδή διάφορες στοχευόμενες δράσεις με χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες που να οδηγούν στην ανάπτυξη. Μπορεί να μου πέι κάποιος κάποια τέτοια προγράμματα που «τρέχουν» στη χώρα μας, σε σχέση με την υγεία?

Παραθέτω παρακάτω παλαιότερο σχετικό κείμενό μου (3ος/2007) που είχε μπεί στο φόρουμ της Ένωσης και στα νέα μας

Στη χώρα μας για την βοήθεια σε συνανθρώπους μας για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, όταν αυτό είναι αδύνατον, ή δεν επιτρέπεται, με ίδιον μέσο, έχει από ετών συσταθεί το ΕΚΑΒ, αντικαθιστώντας το "Πρώτων Βοηθειών" που ξέρουμε από τις Ελληνικές ταινίες. Παράλληλα τέτοια βοήθεια προσφέρουν και τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ., καθώς και άλλοι φορείς.
Είναι αλήθεια ότι το ΕΚΑΒ επεκτείνεται με τα παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλά όμως διαμερίσματα, δεν έχει επεκταθεί, ή έχει δημιουργήσει παραρτήματα μόνον κατ' όνομα, χρησιμοποιώντας τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων και Κ.Υ. και παίζοντας το ρόλο του συντονιστή αυτών.
Ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΑΒ προβλέφθηκε νομοθετικά και περιγράφεται ξεκάθαρα το τι ισχύει σήμερα σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου (Α.Π.: Υ4δ/4989/15-5-2000).
Ο συντονισμός όλων των οχημάτων που προσφέρουν άμεση βοήθεια, είναι όντως απαραίτητος και συνεπώς η έκδοση σχετικών κανονιστικών διατάξεων θεμιτή. Όμως αυτές πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν την πραγματικότητα και να είναι ρεαλιστικές. Και τέτοιες οι υπάρχουσες διατάξεις δεν είναι. Γιατί ? Γιατί το μόνο που προβλέπουν είναι επί λέξει "Τα ασθενοφόρα αυτοκίνητα, τόσο των νοσοκομείων σας, όσο και των άλλων υγειονομικών σχηματισμών, θα συντονίζονται και θα ελέγχονται από τα παραρτήματα και τους τομείς του ΕΚΑΒ…". Ως εδώ καλά. Με τι όρους και προϋποθέσεις όμως?
Παραδείγματα:
1.   Στο ΕΚΑΒ, όταν μεταφερθεί ένα περιστατικό με ασθενοφόρο του από ένα νοσοκομείο σε άλλο, τότε και μόνο τότε χρησιμοποιεί γιατρό του νοσοκομείου. Στην περίπτωση αυτή το όχημα του ΕΚΑΒ δίνει "λήξη περιστατικού" στο κέντρο, όχι όταν παραδώσει τον ασθενή, αλλά όταν επιστρέψει τον γιατρό στο 1ο νοσοκομείο από όπου τον πήρε.
Αυτό πάντα ίσχυε στο λεκανοπέδιο Αττικής τουλάχιστον όπου εγώ το έχω ζήσει. Αν τώρα δεν ισχύει σε κάποια άλλα μέρη, είναι απορίας άξιο και σίγουρα έχει εξηγήσεις.
Όταν όμως το ΕΚΑΒ κινήσει ασθενοφόρο του Νοσοκομείου να πάρει περιστατικό από ένα Κ.Υ. και συνοδεύσει γιατρός του Κ.Υ., τότε αυτό θεωρεί ότι τελείωσε, με την παράδοση του ασθενή στο νοσοκομείο. Τι θα γίνει ο γιατρός του Κ.Υ. που ξέμεινε στο Νοσοκομείο? Ας πρόσεχε. Κανείς δεν νοιάζεται και αυτό το θέμα δεν αισθάνεται υποχρεωμένο το ΕΚΑΒ να το "συντονίσει". Έτσι ο γιατρός επιστρέφει στο Κ.Υ. με ταξί με δικά του έξοδα ή με το λεωφορείο, φορώντας ιατρική ποδιά και κρατώντας μία ambu ανά χείρας, ή μετά από πολλές ώρες, αν το ασθενοφόρο (για άλλο λόγο) κινηθεί προς την περιοχή του Κ.Υ.
2.   Το ΕΚΑΒ δεν διανοείται να κινήσει ασθενοφόρο με ένα άτομο. Απαραίτητα θα επιβαίνουν 2 μέλη του πληρώματος (εννοείται ότι η μονάδα μόνο έχει γιατρό και αυτός είναι 3ος στο πλήρωμα). Αυτό είναι νόμος και καλά κάνει. Όταν όμως δίνει εντολή στο Κ.Υ. να κινήσει το ασθενοφόρο του και αυτό έχει μόνο οδηγό, τι γίνεται? Εντέλει (καλά το έγραψα, ναι εντέλει ο μη ιατρός υπάλληλος του ΕΚΑΒ!!!) το γιατρό του Κ.Υ. να συνοδεύσει το περιστατικό !!! Δεν αποφασίζει δηλαδή ο γιατρός αν χρειάζεται συνοδεία γιατρού για την περίπτωση, αλλά κάποιος μη γιατρός του ΕΚΑΒ, ο οποίος κρίνει με κριτήρια "δεν έχω άλλον, δεν έχεις άλλον, ανέβα εσύ". Δυστυχώς. Παρεμφερές είναι και το πρόβλημα με τις διακομιδές από νοσοκομεία, όπου εντέλλεται συνήθως αγροτικός γιατρός ή νέος ειδικευόμενος να συνοδεύσει ακόμη και διασωληνωμένα περιστατικά, χωρίς καμία δεξιότητα και προετοιμασία για το έργο αυτό. Μόνο και μόνο για να κινείται το ασθενοφόρο με άσπρη μπλούζα. Ρωτήστε όποιον αγροτικό θέλετε να δείτε ποια είναι η μεγαλύτερή του αγονία στην εφημερία σε νοσοκομείο.
3.   Όταν το ασθενοφόρο πάει στον τόπο του περιστατικού με συνοδό το γιατρό, ποιος σηκώνει το φορείο? Ούτε αυτό το προέβλεψαν οι κανονιστικές διατάξεις για το συντονισμό. Ο γιατρός σαφώς δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Σε πολιτισμένες χώρες μάλιστα θα ήταν όνειδος του συστήματος, αν γινόταν. Είπαμε όμως, σε πολιτισμένες. Γιατί εδώ αν δεν το κάνεις, και ο ασθενής θα ταλαιπωρηθεί, και το ξύλο μάλλον δεν θα το γλιτώσεις. Τέτοιος συντονισμός !!! Με σεβασμό στον ασθενή και τον εργαζόμενο υγειονομικό !!!

Αυτός ο ανεύθυνος "υπεύθυνος συντονισμός"  ποτέ δεν απασχόλησε το υπουργείο που όποτε τεθεί θέμα, απλά ξαναστέλνει το ανωτέρω έγγραφό του, όπως έκανε και την τελευταία φορά που εγώ έλαβα γνώση (6ος /2006). Η κατάσταση αυτή όμως, πολλές φορές, οδηγεί σε ακόμη περισσότερες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτές, αλλά σίγουρα κάποτε κάτι πρέπει να αλλάξει στον τόπο μας. Και σε αυτό όλοι έχουμε την ευθύνη μας.

Το πόσο όμως είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τέτοιες καταστάσεις, φαίνεται από το παρακάτω παράδειγμα: Όταν, σε μία επιτροπή του τότε ΠεΣΥΠ, είπα "Κύριοι, αν θέλετε ασθενοφόρο στο Κ.Υ. πρέπει να διαθέσετε 2 οχήματα και 10 άτομα πλήρωμα. Μόνο έτσι η μονάδα θα μπορεί να κινεί ασθενοφόρο κάθε στιγμή που θα χρειαστεί, με σεβασμό στον πολίτη και τον υγειονομικό. Αν δεν μπορείς να κάνεις αυτό, τότε μην έχεις ούτε ένα όχημα και ούτε ένα άτομο πλήρωμα. Σε τι ωφελεί να έχω δυνατότητα κίνησης 4-5 μέρες τη βδομάδα και σε αυτές μόνο 8 ώρες τη μέρα? Θα προγραμματίσω την εμφάνιση του επείγοντος περιστατικού". Αν και κανείς δεν είχε λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα να αντικρούσει αυτή την άποψη, μόνο ξύλο που δεν έφαγα. Και θα έχεις 10 ανθρώπους (2 σε κάθε βάρδια)  να κάθονται τις περισσότερες ώρες? Με ρώτησαν. Όχι τους απάντησα. Η καλύτερη λύση είναι το ανεπτυγμένο παράρτημα ΕΚΑΒ και όχι τα ασθενοφόρα στα Κ.Υ. και τα νοσοκομεία. Αν όμως επιλέξεις αυτό το μοντέλο (Ασθενοφόρα στα Κ.Υ. δηλαδή), τότε, όχι, δεν κάθονται. Περιμένουν το περιστατικό. Όπως ο πυροσβέστης που κάθεται μήνες ολόκληρους, για να παρέμβει κάποτε για μία ώρα. Η υπηρεσία μάλιστα τους φτιάχνει και μπάσκετ στην αυτή και μπιλιάρδα στο εσωτερικό για να ασχολούνται και να αθλούνται. Γιατί δεν κάνετε μία διαδήλωση να κλείσετε τους πυροσβεστικούς σταθμούς ? τους ρώτησα. Απάντηση δεν πήρα, τριγμούς οδόντων όμως εισέπραξα.


 

edit: filename corrected
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μαρτίου 2008, 23:31:55 από Δ. Κουναλάκης »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

24 Μαρτίου 2008, 21:51:35
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

ilkarametos

Επώνυμοι
Δεν βλέπω που διαφωνούμε κύριε Μιχάλη με όσα έγραψα??
Φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να είναι τα πράγματα και πως είναι στην πραγματικότητα!!!
Ας μας αναφέρουν οι συνάδελφοι ποιος κάνει τις διακομιδές στα Κ.Υ. που εργάζονται ?
Στο δικό σας πως γίνονται οι διακομιδές ??
Να μαθαίνουμε και εμεις οι νεότεροι....

24 Μαρτίου 2008, 23:52:13
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η πραγματικότητα δεν είναι κισμέτ. Υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση και επιδράσεις από εμάς.
Και εμένα με πήρε σε εφημερία το ΕΚΑΒ και μου είπε στείλε το ασθενοφόρο με ιατρό να καλύπτει την επιχείρηση στα Ζωνιανά. Η απάντηση μου ήταν: εντολή στον οδηγό ναι, σε εμένα όχι. Να νομοθεσία και καλέστε με ξανά όταν έχετε νέα. Και το ασθενοφόρο πήγε με μόνο τον οδηγό.
Περιστατικό που δεν χρήζει με επιστημονικά κριτήρια συνοδεία ιατρού, δεν πάει ιατρός σε εφημερία μου, ο κόσμος να χαλάσει.
Όταν ζητώ ασθενοφόρο ξέρω τι ζητάω και το αιτιολογώ, όταν δεν είναι διαθέσιμη μονάδα, ζητάω πλήρωμα που ο ένας να είναι καινούργιος και να έχει τελειώσει τα γνωστά ΙΕΚ για διασώστες. Και ΔΕΝ κάνω παζάρια. Όταν ζητώ κάτι δεν υποχωρώ. Υπήρξε φορά, που δεν ήταν διαθέσιμη η μονάδα, είχα ένα έμφραγμα, δεν είχα ασθενοφόρο και τους απάντησα απλα: "Εγώ τον ασθενή τον έχω σταθερό στο κέντρο υγείας μέχρι να μπορεί να έρθει η μονάδα, εάν στραβώσει το οτιδήποτε όμως ελπίζω να έχετε καλό λόγο για το που βρίσκεται η μονάδα" Ξέρετε πότε ήρθε η μονάδα; Ούτε πετώντας δεν τα κατάφερνε τόσο γρήγορα.
Σε εφημερία μου ουκ ολίγες φορές έχω ο πάει ο ίδιος διακομιδή με το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας δύσκολα περιστατικά αφήνοντας πίσω στο κέντρο υγείας τον ειδικευόμενο, όταν κρίνω ότι μόνο θα εκθέσω σε κίνδυνο τον ασθενή και τον ειδικευόμενο, βλέπεις είχα λόγους που πήρα κάποιες εποχές το ΕΠΙ και το ATLS με το refresh του. Όταν το περιστατικό μπορεί να το διαχειριστεί ο ειδικευόμενος, το πηγαίνει ο ειδικευόμενος. Αγροτικούς και άλλες ανάλογες ανακαλύψεις τέλος εκεί που εργάζομαι.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για μένα. Και έχω επιτύχει με κόπο να σέβονται τη γνώμη μου αν χρήζει ο ασθενής διακομιδής ή όχι και εάν πρέπει να πάει με γιατρό ή όχι. Τα λοιπά είναι δικαιολογίες και προφάσεις.
Και σίγουρα, δεν έχω σκοπό να αλλάξω με το ζόρι την "πραγματικότητα" σε κανένα. Μπορεί να σου προσφέρει ασφάλεια η υπάρχουσα κατάσταση όσο κι αν την κατηγορείς.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Μαρτίου 2008, 00:11:07
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

ilkarametos

Επώνυμοι
Σε μένα απευθύνεστε κ. Κουναλάκη?
Μπορώ να σας πω αφθονες ιστορίες και εγω ως πρώην γιατρός του ΕΚΑΒ και ως νυν επιμ. σε Κ.Υ.
Θα βγάλετε συμπέρασμα?

25 Μαρτίου 2008, 00:13:40
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν ζητώ ασθενοφόρο ξέρω τι ζητάω και το αιτιολογώ, όταν δεν είναι διαθέσιμη μονάδα, ζητάω πλήρωμα που ο ένας να είναι καινούργιος και να έχει τελειώσει τα γνωστά ΙΕΚ για διασώστες. Και ΔΕΝ κάνω παζάρια. Όταν ζητώ κάτι δεν υποχωρώ.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αφετερία της λύσης. Όμως, είπα και παραπάνω "πόσο όμως είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τέτοιες καταστάσεις"?

Όσο για σένα αγαπητέ ilkarametos σαφώς δεν διαφωνούμε.
Ούτε με κάποιον προλαλήσαντα αισθάνομαι ότι οι θέσεις μου διαφέρουν. Απλά, συνόψισα από την εμπειρία μου δεδομένα που διέθετα.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

25 Μαρτίου 2008, 14:32:38
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ένα άλλο πρόβλημα που εμείς αντιμετωπίζουμε στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ ,είναι  τα περιστατικά που παρακολουθούν ιδιώτες ιατροί (και είναι αρκετοί )όταν αυτοί κρίνουν ότι χρίζουν μεταφορά με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο π.χ ο καρδιολόγος ή ο πνευμονολόγος το ΕΚΑΒ δεν δέχεται την γνωμάτευση του ειδικού  αλλά το μεταφέρει στο Κ.Υ και απαιτεί να κριθεί το περιστατικό από τον τυχόντα εφημερεύοντα ιατρό Γ.Ι  και στην ουσία ζητάει ευθέως να κριθεί η γνωμάτευση του ιδιώτη εάν ευσταθή και δεν είναι «εξυπηρέτηση πελατειακή». Δεν υποτιμώ τον ρόλο του Γ.Ι αλλά αυτή η τακτική του ΕΚΑΒ φέρνει εμάς τους ιατρούς του Κ.Υ πολλές φορές σε διαμάχη  με τους συνοδούς και τον ασθενή, που απειλούν εμάς για την καθυστέρηση του περιστατικού στο Κ.Υ αφού απαιτείται η επανεξέταση του ασθενούς για να αποφασίσουμε .Εγώ έχω έρθει σε διαμάχη αρκετές φορές με τον διευθυντή του ΕΚΑΒ για αυτόν τον λόγω , και η απάντηση που παίρνω είναι ότι το ΕΚΑΒ μεταφέρει στην πλησιέστερη μονάδα του ΕΣΥ και όχι στο νοσοκομείο.
   Τους ιδιώτες του βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί είναι πάντα αυτοί οι «καλοί» και εμείς του Κ.Υ οι «κακοί» που δεν τους πιστεύουμε  και ξανά εξετάζουμε το περιστατικό και δεν «δίνουμε» άμεσα το ασθενοφόρο ή κρίνουμε διαφορετικά, και συνεπώς δεν διαμαρτύρονται.
  Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν ευσταθή νομικά η απάντηση του ΕΚΑΒ για την μη αποδοχή της γνωμάτευσης του ιδιώτη ειδικού ιατρού?     

26 Μαρτίου 2008, 10:18:51
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

απαιτεί (το ΕΚΑΒ) να κριθεί το περιστατικό από τον τυχόντα εφημερεύοντα ιατρό Γ.Ι  και στην ουσία ζητάει ευθέως να κριθεί η γνωμάτευση του ιδιώτη εάν ευσταθή και δεν είναι «εξυπηρέτηση πελατειακή».

......

  Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν ευσταθή νομικά η απάντηση του ΕΚΑΒ για την μη αποδοχή της γνωμάτευσης του ιδιώτη ειδικού ιατρού?     

Αγαπητέ συνάδελφε
1ον: Όλων των γιατρών οι υπογραφή έχει την ίδια νομική ισχύ. Αυτά αποτελούν νομοθεσία και καλά θα κάνατε να απαιτήσετε από τον αντίστοιχο Ιατρικό Σύλλογο να πάρει θέση σε αυτό. Αν δεν βολεύει τους ιδιώτες να το θέσουν, θέστε το και απαιτείστε το εσείς. Εκτός και άν αποφεύγετε την αναγνώριση της εξομοίωσης της υπογραφής τους γιατί δεν σας συμφέρει η εξομοίωση αυτή για άλλες περιπτώσεις. (Δεν λέω ότι έτσι είναι, Εννοώ ότι μόνο σε τέτοια περίπτωση δεν θα το κάνατε. Άρα, αφού η περίπτωση αυτή δεν υφίσταται, γιατί περιμένετε ακόμη?)

2ον: Το ΕΚΑΒ μεταφέρει όντως στον κοντινότερο δημόσιο σχηματισμό, αλλά η μισή αλήθεια είναι ψεύδος. Δηλαδή, "το ΕΚΑΒ μεταφέρει στον πλησιέστερο δημόσιο υγειονομικό σχηματισμό, ο οποίος διαθέτει τα μέσα για αντιμετώπιση του περιστατικού".
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά λέει ο νόμος.

Αν λοιπόν είναι έμφραγμα πρέπει και την υπογραφή του γιατρού (ιδιώτη ή μη) να αποδεχθεί και να μεταφέρει τον ασθενή όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν έμφραγμα. Αν πάλι είναι με διάγνωση «οξεία κοιλία» πρέπει να μεταφερθεί όπου υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης.
Αυτά λέει και η λογική, αλλά -ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση- αυτά λέει και ο νόμος.

Την επόμενη φορά λοιπόν, ζητήστε από τον "υπεύθυνο" του ΕΚΑΒ να σας δώσει την σχετική απάντηση -αιτιολογία γραπτά (Εννοείται ότι δεν μπορεί να τη δώσει γραπτά την ίδια στιγμή που εξελίσσεται το περιστατικό. Ζητήστε την όμως αμέσως μετά και απαιτήστε την).

 Όταν την πάρετε, τα ξαναλέμε.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

26 Μαρτίου 2008, 13:40:40
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. που μετακινούνται για να μεταφέρουν τα «εξιτήρια» από το νοσοκομείο στις οικίες των ασθενών (που ανέφερα και παραπάνω) τι ισχύει;
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα; Όμως το τσάμπα είναι καλύτερο. Άσε που όσες φορές γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι συγγενείς ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει με ιδιωτικό ασθενοφόρο, μετά από λίγο αρχίζουν να πέφτουν τηλεφωνήματα από τα «βύσματά» τους (πολιτικοί παράγοντες, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, δημοσιογράφοι κλπ)

Το θέμα είναι σοβαρό γιατί ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο κάνει  ουσιαστικά μεταφορές, η περιοχή του Κ.Υ. μένει ακάλυπτη.
Και μη μου πείτε ότι καλύπτει το ΕΚΑΒ, γιατί σε τροχαίο που γίνεται στα 10 χλμ από το Κ.Υ., κι ενώ λείπει το ασθενοφόρο του Κ.Υ., θα πρέπει να περιμένω το ΕΚΑΒ να έρθει από τα 40 χλμ να το μεταφέρει;
Εκεί δουλεύει φόρτωμα (του ασθενή και του γιατρού μερικές φορές) σε καρότσα ιδιωτικού φορτηγού και μεταφορά στο Κ.Υ… (μιλάμε για μάχιμη ιατρική!)

Και μια άλλη ερώτηση: Οι οδηγοί και το ασθενοφόρο του Κ.Υ. από ποιόν πρέπει να πάρουν οδηγία – εντολή για μετακίνηση; Τους ιατρούς του Κ.Υ. ή από το τηλεφωνικό κέντρο (κατ’ ευφημισμό συντονιστικό κέντρο) του ΕΚΑΒ;

26 Μαρτίου 2008, 14:57:46
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 ΦΕΚ 287/28.ΧΙ.2005
 Το άρθρο 5 αναφέρεται στην ισοτιμία της νομικής ισχύος γνωματεύσεων ιδιωτών γιατρών.

26 Μαρτίου 2008, 16:55:19
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η ισοτιμία ιατρικών γνωματεύσεων μεταξύ ιατρών ΕΣΥ-ιδιωτών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη.
Η ισοτιμία ιατρικών παραπεμπτικών μεταξύ ιατρών ΕΣΥ-ιδιωτών δεν υφίσταται νομοθετικά.
Αλλά η παραπομπή του ασθενή σε συγκεκριμένη μονάδα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι ιατρική γνωμάτευση ή παραπεμπτικό;
πχ. στις αεροδιακομιδές ή με πλωτά μέσα απαιτείται αίτημα ιατρού ΕΣΥ ή συμβεβλημένου ιατρού για ταμεία πχ όπως το ΙΚΑ.
Δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Μαρτίου 2008, 17:57:41
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. που μετακινούνται για να μεταφέρουν τα «εξιτήρια» από το νοσοκομείο στις οικίες των ασθενών (που ανέφερα και παραπάνω) τι ισχύει;
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα; Όμως το τσάμπα είναι καλύτερο. Άσε που όσες φορές γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι συγγενείς ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει με ιδιωτικό ασθενοφόρο, μετά από λίγο αρχίζουν να πέφτουν τηλεφωνήματα από τα «βύσματά» τους (πολιτικοί παράγοντες, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, δημοσιογράφοι κλπ)

Το θέμα είναι σοβαρό γιατί ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο κάνει  ουσιαστικά μεταφορές, η περιοχή του Κ.Υ. μένει ακάλυπτη.
Και μη μου πείτε ότι καλύπτει το ΕΚΑΒ, γιατί σε τροχαίο που γίνεται στα 10 χλμ από το Κ.Υ., κι ενώ λείπει το ασθενοφόρο του Κ.Υ., θα πρέπει να περιμένω το ΕΚΑΒ να έρθει από τα 40 χλμ να το μεταφέρει;
Εκεί δουλεύει φόρτωμα (του ασθενή και του γιατρού μερικές φορές) σε καρότσα ιδιωτικού φορτηγού και μεταφορά στο Κ.Υ… (μιλάμε για μάχιμη ιατρική!)

Και μια άλλη ερώτηση: Οι οδηγοί και το ασθενοφόρο του Κ.Υ. από ποιόν πρέπει να πάρουν οδηγία – εντολή για μετακίνηση; Τους ιατρούς του Κ.Υ. ή από το τηλεφωνικό κέντρο (κατ’ ευφημισμό συντονιστικό κέντρο) του ΕΚΑΒ;

Αριθ. Y4δ/Γ.Π. οικ. 121337 ΦΕΚ 1784Β/2004
"Από νοσοκομεία σε σπίτια μεταφέρονται μόνο παραπληγικοί, τετραπληγικοί, κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης, και κάθε άλλο περιστατικό που λόγω της πάθησης του δεν μπορεί να μεταφερθεί με άλλο μέσο."
Όσο ανεβαίνεις εσύ σε καρότσα, τόσο το ΕΚΑΒ θα αφήνει χωρίς ασθενοφόρο την περιοχή σου.
Όταν πάθει κάποιος τίποτα πάνω στην καρότσα, τότε να σε δω τι ιατρική θα ξανακάνεις, όταν το ΕΚΑΒ θα κάνει 2 ώρες να πάει εσύ δεν θα φταις σε τίποτα ότι και να συμβεί, εφόσον τηλεφωνήσεις και ενημερώσεις το συντονιστικό κέντρο.
Το ασθενοφόρο του ΚΥ και μόνο οι οδηγοί είναι υπό την οδηγία του συντονιστικού κέντρου και όχι του ιατρού του ΚΥ.

Προσωπικά, πάντα εξηγώ με το πιο μελιστάλακτο τρόπο τι επιτρέπει το σύστημα να κάνω και τι όχι σε κάθε τομέα.
Δεν με ενοχλεί ακόμη και η βρισιά του συνοδού-ασθενή, είμαι γρανάζι ενός βραδυκίνητου δημόσιου συστήματος, και το έχω αποδεχθεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Μαρτίου 2008, 18:09:16 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Μαρτίου 2008, 18:31:17
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Δημήτρη, επειδή η Αεροδιακομιδή αντικατοπτρίζει μάχιμη κατάσταση όπως θα λεγε και ο Αδαμάντιος, δεν γίνεται διάκριση όσον αφορά το εργασιακό
καθεστώς του γιατρού που καλεί το Συντονιστικό του ΕΚΑΒ. Πάνω απ' όλα σημασία έχει η κατάσταση του αρρώστου. Εξ άλλου είναι τέτοιες οι ανάγκες
σε Ειδικούς που ο Ν.3209/24.ΧΙΙ.03 ΦΕΚ 304 Α, στο άρθρο 26 ''προβλέπει'' τη σύμβαση έργου ιδιώτη με ΚΥ & Νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών για κάλυψη
έκτακτης ανάγκης.
   Τέλος πάντων αυτό είναι άλλο θέμα. Εχω αναφερθεί και άλλη φορά στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Μεσσαράς της Κρήτης. Ο Γιώργης ο Κτιστάκης
και γω τσι γατέχουμε σα τσι τσέπες μας. Υποστελέχωση του ΚΥ, αρκετοί ιδιώτες με εμπεδωμένη πια από τα χρόνια σχέση ασθενούς - ιατρού. Περιοχή
ευθύνης > 50.000. Η τακτική της παραπομπής του περιστατικού στο ΚΥ έχει την ερμηνεία στο συγνωστό ξεφόρτωμα του δύσκολου περιστατικού. Από
παλιά εξ άλλου εκεί υπάρχουν Αγροτικοί γιατροί νυν Γενικοί, να συνοδέψουν και με το ασθενοφόρο. Να μη μείνει και η περιοχή ακάλυπτη από το ''όνομα''.

26 Μαρτίου 2008, 18:38:44
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μάνο, ξέρω ουκ ολίγα για την Μεσσαρά και δεν αρνούμαι το τι κατάσταση επικρατεί και τι πρακτικές κάνουν οι ιδιώτες.
Αλλά είναι η Μεσσαρά στην ίδια περίπτωση με ένα νησί που δεν έχει κανένα κρατικό ιατρό;
Εγώ απλά προσπάθησα να δω την κατάσταση ψυχρά, νομικα και τεχνοκρατικά.
Και προσωπικά δεν είμαι σίγουρος για κακή πρακτική από το ΕΚΑΒ στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
24991 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2018, 22:27:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23274 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2009, 07:46:42
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
24143 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Νοεμβρίου 2010, 22:45:32
από Nikos_med
7 Απαντήσεις
26215 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Φεβρουαρίου 2011, 19:57:02
από pelidis
0 Απαντήσεις
31168 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2022, 09:45:04
από Drkyriakos