Εντάξει λοιπόν. Εξαιτίας του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ο γιατρός μπαίνει παντού εκτός από το ασθενοφόρο και μάλιστα αν πρόκειται του ΕΚΑΒ που καμία σχέση δεν έχει με το ΕΣΥ και αυτό αναγνωρίστηκε και με δικαστική απόφαση. Σοβαρευτείτε.
Νομίζω ότι έχετε ένα πρόβλημα κατανόησης απλών πραγμάτων. Να τα κάνω λοιπόν τελείως απλά.
Έχεις ένα συνάνθρωπο μας που κινδυνεύει μπροστά σου
άμεσα η ζωή του και η παρουσία σου μπορεί να αλλάξει την επιβίωση του. Υπάρχει νομικό κείμενο (ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) που λέει ότι οφείλεις να τον ακολουθήσεις με οποιοδήποτε μέσο μέχρι να τον παραδώσεις σε κάποιο πιο έμπειρο ιατρό (πχ τον εμπειρότερο-πιο εκπαιδευμένο γιατρό που είναι κοντά σου) ή υγειονομική μονάδα που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει οριστικά. Εκεί θα μπεις σε ΕΚΑΒ, βαπόρι, ελικόπτερο, εκχιονιστικό, και ότι άλλο είναι διαθέσιμο.
Έχεις ένα συνάνθρωπο μας σε ένα κέντρο υγείας που δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του αλλά δυνητικά θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Καλείς το ΕΚΑΒ και ζητάς ασθενοφόρο με ιατρό και σου λέει ότι δεν έχει. Εκεί δεν υπάρχει νομικό κείμενο που να λέει τι κάνεις. Δυνητικά μπορεί να κινδυνεύσει τα επόμενα 10 λεπτά ο οποιοσδήποτε ακόμη και εσύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι παρατάς τη μονάδα που οφείλεις να είσαι και μπαίνεις σε ένα ασθενοφόρο που δεν ανήκει στην υπηρεσία που εργάζεσαι για να διακομίσεις έναν ασθενή που δυνητικά μπορεί να κινδυνεύσει στη διακομιδή.
Το ζόρι αρχίζει όταν πρέπει να διαχωρίσεις την μια περίπτωση από την άλλη. Εκεί απαιτείται εμπειρία, γνώση και ικανότητα να μπορείς να ξεχωρίσεις τα περιστατικά. Λίγη τύχη δεν κάνει ποτέ κακό βέβαια. Μπορείτε να κάνετε μια στατιστική και να δείτε τι ποσοστό των περιστατικών σας χρειάστηκε την αντιμετώπιση από ιατρό σε επεισόδιο που εμφανίζεται κατά τη διακομιδή και να μετρήσετε πόσο άλλαξε την πορεία της νόσου όπου έγινε παρέμβαση. Τότε θα δείτε ότι η παρουσία ιατρού έχει πολύ περιορισμένες ενδείξεις σε ειδικές περιπτώσεις και απαιτεί τον πιο εκπαιδευμένο ιατρό που έχει η μονάδα που στέλνει το περιστατικό.
Δεν μπορώ να σου το κάνω πιο απλό. Εάν δεν το καταλαβαίνεις, παραιτούμε, πίστευε ότι νομίζεις και παράτα με.