Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Διακομιδές ασθενών
ilkarametos:
Σε μένα απευθύνεστε κ. Κουναλάκη?
Μπορώ να σας πω αφθονες ιστορίες και εγω ως πρώην γιατρός του ΕΚΑΒ και ως νυν επιμ. σε Κ.Υ.
Θα βγάλετε συμπέρασμα?
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν ζητώ ασθενοφόρο ξέρω τι ζητάω και το αιτιολογώ, όταν δεν είναι διαθέσιμη μονάδα, ζητάω πλήρωμα που ο ένας να είναι καινούργιος και να έχει τελειώσει τα γνωστά ΙΕΚ για διασώστες. Και ΔΕΝ κάνω παζάρια. Όταν ζητώ κάτι δεν υποχωρώ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αφετερία της λύσης. Όμως, είπα και παραπάνω "πόσο όμως είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τέτοιες καταστάσεις"?
Όσο για σένα αγαπητέ ilkarametos σαφώς δεν διαφωνούμε.
Ούτε με κάποιον προλαλήσαντα αισθάνομαι ότι οι θέσεις μου διαφέρουν. Απλά, συνόψισα από την εμπειρία μου δεδομένα που διέθετα.
Γ.Κτιστάκης:
Ένα άλλο πρόβλημα που εμείς αντιμετωπίζουμε στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ ,είναι τα περιστατικά που παρακολουθούν ιδιώτες ιατροί (και είναι αρκετοί )όταν αυτοί κρίνουν ότι χρίζουν μεταφορά με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο π.χ ο καρδιολόγος ή ο πνευμονολόγος το ΕΚΑΒ δεν δέχεται την γνωμάτευση του ειδικού αλλά το μεταφέρει στο Κ.Υ και απαιτεί να κριθεί το περιστατικό από τον τυχόντα εφημερεύοντα ιατρό Γ.Ι και στην ουσία ζητάει ευθέως να κριθεί η γνωμάτευση του ιδιώτη εάν ευσταθή και δεν είναι «εξυπηρέτηση πελατειακή». Δεν υποτιμώ τον ρόλο του Γ.Ι αλλά αυτή η τακτική του ΕΚΑΒ φέρνει εμάς τους ιατρούς του Κ.Υ πολλές φορές σε διαμάχη με τους συνοδούς και τον ασθενή, που απειλούν εμάς για την καθυστέρηση του περιστατικού στο Κ.Υ αφού απαιτείται η επανεξέταση του ασθενούς για να αποφασίσουμε .Εγώ έχω έρθει σε διαμάχη αρκετές φορές με τον διευθυντή του ΕΚΑΒ για αυτόν τον λόγω , και η απάντηση που παίρνω είναι ότι το ΕΚΑΒ μεταφέρει στην πλησιέστερη μονάδα του ΕΣΥ και όχι στο νοσοκομείο.
Τους ιδιώτες του βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί είναι πάντα αυτοί οι «καλοί» και εμείς του Κ.Υ οι «κακοί» που δεν τους πιστεύουμε και ξανά εξετάζουμε το περιστατικό και δεν «δίνουμε» άμεσα το ασθενοφόρο ή κρίνουμε διαφορετικά, και συνεπώς δεν διαμαρτύρονται.
Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν ευσταθή νομικά η απάντηση του ΕΚΑΒ για την μη αποδοχή της γνωμάτευσης του ιδιώτη ειδικού ιατρού?
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
απαιτεί (το ΕΚΑΒ) να κριθεί το περιστατικό από τον τυχόντα εφημερεύοντα ιατρό Γ.Ι και στην ουσία ζητάει ευθέως να κριθεί η γνωμάτευση του ιδιώτη εάν ευσταθή και δεν είναι «εξυπηρέτηση πελατειακή».
......
Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν ευσταθή νομικά η απάντηση του ΕΚΑΒ για την μη αποδοχή της γνωμάτευσης του ιδιώτη ειδικού ιατρού?
--- Τέλος παράθεσης ---
Αγαπητέ συνάδελφε
1ον: Όλων των γιατρών οι υπογραφή έχει την ίδια νομική ισχύ. Αυτά αποτελούν νομοθεσία και καλά θα κάνατε να απαιτήσετε από τον αντίστοιχο Ιατρικό Σύλλογο να πάρει θέση σε αυτό. Αν δεν βολεύει τους ιδιώτες να το θέσουν, θέστε το και απαιτείστε το εσείς. Εκτός και άν αποφεύγετε την αναγνώριση της εξομοίωσης της υπογραφής τους γιατί δεν σας συμφέρει η εξομοίωση αυτή για άλλες περιπτώσεις. (Δεν λέω ότι έτσι είναι, Εννοώ ότι μόνο σε τέτοια περίπτωση δεν θα το κάνατε. Άρα, αφού η περίπτωση αυτή δεν υφίσταται, γιατί περιμένετε ακόμη?)
2ον: Το ΕΚΑΒ μεταφέρει όντως στον κοντινότερο δημόσιο σχηματισμό, αλλά η μισή αλήθεια είναι ψεύδος. Δηλαδή, "το ΕΚΑΒ μεταφέρει στον πλησιέστερο δημόσιο υγειονομικό σχηματισμό, ο οποίος διαθέτει τα μέσα για αντιμετώπιση του περιστατικού".
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά λέει ο νόμος.
Αν λοιπόν είναι έμφραγμα πρέπει και την υπογραφή του γιατρού (ιδιώτη ή μη) να αποδεχθεί και να μεταφέρει τον ασθενή όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν έμφραγμα. Αν πάλι είναι με διάγνωση «οξεία κοιλία» πρέπει να μεταφερθεί όπου υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης.
Αυτά λέει και η λογική, αλλά -ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση- αυτά λέει και ο νόμος.
Την επόμενη φορά λοιπόν, ζητήστε από τον "υπεύθυνο" του ΕΚΑΒ να σας δώσει την σχετική απάντηση -αιτιολογία γραπτά (Εννοείται ότι δεν μπορεί να τη δώσει γραπτά την ίδια στιγμή που εξελίσσεται το περιστατικό. Ζητήστε την όμως αμέσως μετά και απαιτήστε την).
Όταν την πάρετε, τα ξαναλέμε.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Με τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. που μετακινούνται για να μεταφέρουν τα «εξιτήρια» από το νοσοκομείο στις οικίες των ασθενών (που ανέφερα και παραπάνω) τι ισχύει;
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα; Όμως το τσάμπα είναι καλύτερο. Άσε που όσες φορές γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι συγγενείς ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει με ιδιωτικό ασθενοφόρο, μετά από λίγο αρχίζουν να πέφτουν τηλεφωνήματα από τα «βύσματά» τους (πολιτικοί παράγοντες, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, δημοσιογράφοι κλπ)
Το θέμα είναι σοβαρό γιατί ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο κάνει ουσιαστικά μεταφορές, η περιοχή του Κ.Υ. μένει ακάλυπτη.
Και μη μου πείτε ότι καλύπτει το ΕΚΑΒ, γιατί σε τροχαίο που γίνεται στα 10 χλμ από το Κ.Υ., κι ενώ λείπει το ασθενοφόρο του Κ.Υ., θα πρέπει να περιμένω το ΕΚΑΒ να έρθει από τα 40 χλμ να το μεταφέρει;
Εκεί δουλεύει φόρτωμα (του ασθενή και του γιατρού μερικές φορές) σε καρότσα ιδιωτικού φορτηγού και μεταφορά στο Κ.Υ… (μιλάμε για μάχιμη ιατρική!)
Και μια άλλη ερώτηση: Οι οδηγοί και το ασθενοφόρο του Κ.Υ. από ποιόν πρέπει να πάρουν οδηγία – εντολή για μετακίνηση; Τους ιατρούς του Κ.Υ. ή από το τηλεφωνικό κέντρο (κατ’ ευφημισμό συντονιστικό κέντρο) του ΕΚΑΒ;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση