Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Διακομιδές ασθενών
Πατρωνάκης Μάνος:
ΦΕΚ 287/28.ΧΙ.2005
Το άρθρο 5 αναφέρεται στην ισοτιμία της νομικής ισχύος γνωματεύσεων ιδιωτών γιατρών.
Δ. Κουναλάκης:
Η ισοτιμία ιατρικών γνωματεύσεων μεταξύ ιατρών ΕΣΥ-ιδιωτών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη.
Η ισοτιμία ιατρικών παραπεμπτικών μεταξύ ιατρών ΕΣΥ-ιδιωτών δεν υφίσταται νομοθετικά.
Αλλά η παραπομπή του ασθενή σε συγκεκριμένη μονάδα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι ιατρική γνωμάτευση ή παραπεμπτικό;
πχ. στις αεροδιακομιδές ή με πλωτά μέσα απαιτείται αίτημα ιατρού ΕΣΥ ή συμβεβλημένου ιατρού για ταμεία πχ όπως το ΙΚΑ.
Δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση...
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. που μετακινούνται για να μεταφέρουν τα «εξιτήρια» από το νοσοκομείο στις οικίες των ασθενών (που ανέφερα και παραπάνω) τι ισχύει;
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα; Όμως το τσάμπα είναι καλύτερο. Άσε που όσες φορές γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι συγγενείς ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει με ιδιωτικό ασθενοφόρο, μετά από λίγο αρχίζουν να πέφτουν τηλεφωνήματα από τα «βύσματά» τους (πολιτικοί παράγοντες, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, δημοσιογράφοι κλπ)
Το θέμα είναι σοβαρό γιατί ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο κάνει ουσιαστικά μεταφορές, η περιοχή του Κ.Υ. μένει ακάλυπτη.
Και μη μου πείτε ότι καλύπτει το ΕΚΑΒ, γιατί σε τροχαίο που γίνεται στα 10 χλμ από το Κ.Υ., κι ενώ λείπει το ασθενοφόρο του Κ.Υ., θα πρέπει να περιμένω το ΕΚΑΒ να έρθει από τα 40 χλμ να το μεταφέρει;
Εκεί δουλεύει φόρτωμα (του ασθενή και του γιατρού μερικές φορές) σε καρότσα ιδιωτικού φορτηγού και μεταφορά στο Κ.Υ… (μιλάμε για μάχιμη ιατρική!)
Και μια άλλη ερώτηση: Οι οδηγοί και το ασθενοφόρο του Κ.Υ. από ποιόν πρέπει να πάρουν οδηγία – εντολή για μετακίνηση; Τους ιατρούς του Κ.Υ. ή από το τηλεφωνικό κέντρο (κατ’ ευφημισμό συντονιστικό κέντρο) του ΕΚΑΒ;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αριθ. Y4δ/Γ.Π. οικ. 121337 ΦΕΚ 1784Β/2004
"Από νοσοκομεία σε σπίτια μεταφέρονται μόνο παραπληγικοί, τετραπληγικοί, κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης, και κάθε άλλο περιστατικό που λόγω της πάθησης του δεν μπορεί να μεταφερθεί με άλλο μέσο."
Όσο ανεβαίνεις εσύ σε καρότσα, τόσο το ΕΚΑΒ θα αφήνει χωρίς ασθενοφόρο την περιοχή σου.
Όταν πάθει κάποιος τίποτα πάνω στην καρότσα, τότε να σε δω τι ιατρική θα ξανακάνεις, όταν το ΕΚΑΒ θα κάνει 2 ώρες να πάει εσύ δεν θα φταις σε τίποτα ότι και να συμβεί, εφόσον τηλεφωνήσεις και ενημερώσεις το συντονιστικό κέντρο.
Το ασθενοφόρο του ΚΥ και μόνο οι οδηγοί είναι υπό την οδηγία του συντονιστικού κέντρου και όχι του ιατρού του ΚΥ.
Προσωπικά, πάντα εξηγώ με το πιο μελιστάλακτο τρόπο τι επιτρέπει το σύστημα να κάνω και τι όχι σε κάθε τομέα.
Δεν με ενοχλεί ακόμη και η βρισιά του συνοδού-ασθενή, είμαι γρανάζι ενός βραδυκίνητου δημόσιου συστήματος, και το έχω αποδεχθεί.
Πατρωνάκης Μάνος:
Δημήτρη, επειδή η Αεροδιακομιδή αντικατοπτρίζει μάχιμη κατάσταση όπως θα λεγε και ο Αδαμάντιος, δεν γίνεται διάκριση όσον αφορά το εργασιακό
καθεστώς του γιατρού που καλεί το Συντονιστικό του ΕΚΑΒ. Πάνω απ' όλα σημασία έχει η κατάσταση του αρρώστου. Εξ άλλου είναι τέτοιες οι ανάγκες
σε Ειδικούς που ο Ν.3209/24.ΧΙΙ.03 ΦΕΚ 304 Α, στο άρθρο 26 ''προβλέπει'' τη σύμβαση έργου ιδιώτη με ΚΥ & Νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών για κάλυψη
έκτακτης ανάγκης.
Τέλος πάντων αυτό είναι άλλο θέμα. Εχω αναφερθεί και άλλη φορά στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Μεσσαράς της Κρήτης. Ο Γιώργης ο Κτιστάκης
και γω τσι γατέχουμε σα τσι τσέπες μας. Υποστελέχωση του ΚΥ, αρκετοί ιδιώτες με εμπεδωμένη πια από τα χρόνια σχέση ασθενούς - ιατρού. Περιοχή
ευθύνης > 50.000. Η τακτική της παραπομπής του περιστατικού στο ΚΥ έχει την ερμηνεία στο συγνωστό ξεφόρτωμα του δύσκολου περιστατικού. Από
παλιά εξ άλλου εκεί υπάρχουν Αγροτικοί γιατροί νυν Γενικοί, να συνοδέψουν και με το ασθενοφόρο. Να μη μείνει και η περιοχή ακάλυπτη από το ''όνομα''.
Δ. Κουναλάκης:
Μάνο, ξέρω ουκ ολίγα για την Μεσσαρά και δεν αρνούμαι το τι κατάσταση επικρατεί και τι πρακτικές κάνουν οι ιδιώτες.
Αλλά είναι η Μεσσαρά στην ίδια περίπτωση με ένα νησί που δεν έχει κανένα κρατικό ιατρό;
Εγώ απλά προσπάθησα να δω την κατάσταση ψυχρά, νομικα και τεχνοκρατικά.
Και προσωπικά δεν είμαι σίγουρος για κακή πρακτική από το ΕΚΑΒ στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση