Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Διακομιδές ασθενών
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αριθ. Y4δ/Γ.Π. οικ. 121337 ΦΕΚ 1784Β/2004
"Από νοσοκομεία σε σπίτια μεταφέρονται μόνο παραπληγικοί, τετραπληγικοί, κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης, και κάθε άλλο περιστατικό που λόγω της πάθησης του δεν μπορεί να μεταφερθεί με άλλο μέσο."
--- Τέλος παράθεσης ---
"και κάθε άλλο περιστατικό που λόγω της πάθησής του δεν μπορεί να μεταφερθεί με άλλο μέσο".
Νομίζω ο νομοθέτης φρόντισε να αφήσει ορθάνοιχτο το παράθυρο σε όλα τα άλλα περιστατικά.......
Τη μεταφορά από το νοσοκομείο στο σπίτι ποιός πρέπει να την κάνει όμως; το ασθενοφόρο του νοσοκομείου; (που ουσιαστικά καλύπτεται από το ΕΚΑΒ, που όμως δεν είναι ΕΚΑΒ -χωρίς γιατρό, χωρίς κινητή μονάδα-) ή το ασθενοφόρο του Κ.Υ.;
Αν όπως λές οι οδηγοί και το ασθενοφόρο του Κ.Υ. είναι υπό τις οδηγίες και εντολές του ΕΚΑΒ, τότε το ΕΚΑΒ-Νοσοκομείο τηλεφωνεί στο Κ.Υ. και λέει "έλα να πάρεις ένα εξιτήριο", εμείς στο Κ.Υ. δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.....
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤη μεταφορά από το νοσοκομείο στο σπίτι ποιός πρέπει να την κάνει όμως; το ασθενοφόρο του νοσοκομείου; (που ουσιαστικά καλύπτεται από το ΕΚΑΒ, που όμως δεν είναι ΕΚΑΒ -χωρίς γιατρό, χωρίς κινητή μονάδα-) ή το ασθενοφόρο του Κ.Υ.;
Αν όπως λές οι οδηγοί και το ασθενοφόρο του Κ.Υ. είναι υπό τις οδηγίες και εντολές του ΕΚΑΒ, τότε το ΕΚΑΒ-Νοσοκομείο τηλεφωνεί στο Κ.Υ. και λέει "έλα να πάρεις ένα εξιτήριο", εμείς στο Κ.Υ. δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.....
--- Τέλος παράθεσης ---
Το κέντρο υγείας δεν συντονίζει το ασθενοφόρο. το ασθενοφόρο κινείται με οδηγίες του συντονιστικού του ΕΚΑΒ.
Εάν μάλιστα κάνει και διαδρομές πάνω από 40 χιλιόμετρα από την έδρα του ο οδηγός σας πληρώνεται και έξτρα... (καρφί που είμαι...)
Εσείς μένετε χωρίς ασθενοφόρο, και όταν τύχει κάτι, κρατάτε το τηλέφωνο που σας κάλεσε και ενημερώνετε το ΕΚΑΒ, και άσε τους βολευτές και τους δημοσιογράφους να καθαρίσουν να έχετε κοντά σας ασθενοφόρο... τι χαλιέσε...
Γ.Κτιστάκης:
[quote author=Δ. Κουναλάκης link=topic=120.msg699#msg699 date=1206549524
Και προσωπικά δεν είμαι σίγουρος για κακή πρακτική από το ΕΚΑΒ στην συγκεκριμένη περίπτωση.
[/quote]Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ όταν παραλαμβάνει περιστατικό από μονάδα υγειάς είτε του ΕΣΥ (π.χ Π.Ι), είτε ιδιωτική(π.χ ιδιωτικό ιατρείο), νομίζω είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν την ιατρική γνωμάτευση για το τι περιστατικό είναι και εάν χρίζει συνοδεία ιατρού ή όχι, διαφορετικά δεν παραλαμβάνουν το περιστατικό από τον ιατρό. Εάν δεν την λαμβάνουν υπόψη τους τότε γιατί την ζητούν?
ilkarametos:
Στα μεγάλα αστικά κέντρα , Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο λειτουργεί οργανωμένο συντονιστικό κέντρο αποτελούμενο από τηλεφωνητή(αυτός λαμβάνει την κλήση , συμπληρώνει στοιχεία στην κάρτα) , ΓΙΑΤΡΟ ΚΕΝΤΡΟΥ( κρίνει το περιστατικό ,δίνει πιθανόν οδηγίες σε αυτόν που καλεί, κρίνει αν θα παει μονάδα ή απλό ασθενοφόρο) και διαβιβαστή ( διαβιβάζει το σήμα στο πλησιέστερο ασθενοφόρο στο σημείο συμβάντος). ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΤΡΑ που επίσης σε κάθε βάρδια βγαίνουν 30 αυτοκίνητα + μονάδες + μηχανές κτλ.
Σε επαρχιακή πόλη ,που ζω, το κέντρο αποτέλειται απο ενα μόνο πρόσωπο-διασώστη ΕΚΑΒ-που τα κάνει όλα +αποφασίζει για την κρισιμότητα του περιστατικού.....
Στην βάρδια βγάζει το πολύ 4 ασθενοφόρα, τις περισσότερες φορές και χωρίς μονάδα ,γιατι που να βρει γιατρό για κέντρο και για μονάδα....και αν υποτεθεί και του τύχουν στη βάρδια 2 διακομιδές για π.χ. Αθήνα , Θεσσαλονίκη μένει με 2 ασθενοφόρα να καλύψει ολόκληρη πόλη +περιφέρεια.
Τώρα, λέει ότι στο συντονισμό του κέντρου του ΕΚΑΒ , ανήκουν και τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. αλλά μόνο σαν αυτοκίνητα με τον οδηγό τους που και οι ίδιοι οι οδηγοί δεν το δέχονται..... γιατι ισχυρίζονται ότι μόνοι τους δεν μπορούν να πάνε σε περιστατικό....ΚΑΙ ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ....
Οσο αφορά για τα εξιτήρια απο το νοσοκομείο όπως γνωρίζεται δίδεται γνωμάτευση από την κλινική που νοσηλεύεται για την διακομιδή του στο σπίτι-υπογράφει ιατρός δηλ. και ενώ στις μεγάλα κέντρα που δεν υφίσταται ο όρος ασθενοφόρου νοσοκομείου τα κάνει όλα το ΕΚΑΒ, στα επαρχιακά νοσοκομεία τα κάνουν τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου...τώρα αν τύχει και επειστρέφει ασθενοφόρο του Κ.Υ. στην έδρα του και υπάρχει εξιτήριο για την περιοχή το παίρνει μετά από εντολή του ΕΚΑΒ .
Οι ιδιώτες συνάδελφοι μπορεί να καλέσουν το ΕΚΑΒ για περιστατικό του ιατρείου τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να το συνοδεψουν-μερικοί το κάνουν-αν δεν υπάρχει μονάδα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μονάδα και παει απλό ασθενοφόρο το παίρνει και το παει στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό που μπορέι να αντιμετωπιστεί π.χ. αν αφορά πιθανό κάταγμα τι να το κάνει να το φέρει στο Κ.Υ. αν δεν έχει ακτινολογικό-αρχική αντιμετώπιση μπορέι να προσφέρουν και οι πιστοποιημένοι διασώστες...
Σχεδόν πάντα από ιδιωτικά μαιευτήρια συνοδέυει παιδίατρος νεογνά με πρόβλημα που χρειαάζονται μονάδα νεογνών...
Νομίζω ότι και οι συνάδελφοι ιδιώτες είναι σε δύσκολη θέση... αντίστοιχο έιναι όταν παίρνει ο κάθε πολίτης για πρόβλημα υγείας στην οικεία του και παει ασθενοφόρο-δεν υπάρχει καμια γνωμάτευση- και νομίζω εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις σε κάθε κλήση είσαι υποχρεωμένος να πας....(ας φανταστούμε τους εαυτούς μας στην θέση τους)
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: νομίζω χωρίς να έχω το ΦΕΚ ότι και οι αγροτικοί συνάδελφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διακομιδές-μπορουν να δηλώσουν ανεπάρκεια - και να μην πάνε........
ασε το θέμα ασφαλιστικής κάλυψης στους επιβαίνοντες σε ασθενοφόρο+ αν επιτρέπεται συγγενής συνοδός κτλ
Ειναι πολλά τα θέματα, ελπίζω να βοήθησα λίγο....
vasiliki:
Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την κατάθεση της εμπειρίας και της νομοθεσίας.
Συμπέρασμα, κατ' εμέ τουλάχιστον: Πρέπει να απαιτηθεί νομοθετικό πλαίσιο που ν'αφορά τις διακομιδές ασθενών και νομίζω ότι είναι επιβεβλημένο να απαιτηθεί άμεσα, γιατί τελικά ο καθένας μας πράττει κατά συνείδηση στο θέμα αυτό.
Είναι πολύ δύσκολο ν'αρνηθείς διακομιδή όταν είναι πραγματική ανάγκη και δεν υπάρχει γιατρός στο ΕΚΑΒ να παραλάβει το περιστατικό.
Κανείς δε διασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα του γιατρού κατά τη επιστροφή του με ίδιο μέσο στην εφημερία,κι αν συμβεί οτιδήποτε, λόγω έλλειψης σαφούς νομικού πλαισίου την ευθύνη τη φέρει ο γιατρός που υποδέχτηκε το περιστατικό.
Όπως πάντα το σύστημα στηρίζεται στη φιλοτιμία του εργαζόμενου και στο φόβο που απορρέει από την ευθύνη της ανθρώπινης ζωής την οποία επωμιζόμαστε κάθε φορά,...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση