Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΔιακομιδή - τραγωδία από την Αλόννησο στο Βόλο χθες τις μεταμεσονύκτιες ώρες, κατέδειξε τη γύμνια του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και τις σοβαρότατες ελλείψεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ο ασθενής, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έφτασε στο Αχιλλοπούλειο με ταξί (!) πλήρωσε με τη ζωή του τις οικονομίες των διοικούντων και τις δραματικές περικοπές στο χώρο της υγείας και εξέπνευσε πέντε λεπτά αφότου πρόλαβε να εισαχθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και να διασωληνωθεί.
Η διαδρομή του από το νησί, όπου διέμενε, μέχρι το Βόλο, τον οδήγησε τελικά στο θάνατο και οι ελλείψεις στάθηκαν μοιραίες για τον ίδιο, ο οποίος δεν άντεξε την ταλαιπωρία των έξι ωρών, από τη στιγμή που οδηγήθηκε με οξεία δύσπνοια, σύμπτωμα πνευμονικού οιδήματος, στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, κατά την είσοδο του 64χρονου αδικοχαμένου άντρα στο ΤΕΠ, δεν πρόλαβαν παρά να τον διασωληνώσουν. Είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος στη διαδρομή και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, δίχως επιστροφή.
Ο 64χρονος έφτασε με ταξί από τον Πλατανιά στο Αχιλλοπούλειο στις 5 τα ξημερώματα χθες σε ημιθανή κατάσταση, φορώντας μάσκα οξυγόνου και έχοντας συνοδεία τη μία από τους δύο αγροτικούς ιατρούς της Αλοννήσου.
Ένα άλλο ταξί ακολουθούσε για τη «διακομιδή» μιας δεύτερης ασθενούς, 60 ετών, η οποία ακολούθησε την ίδια διαδρομή από την Αλόννησο κρίθηκε ότι έχρηζε νοσηλείας στο Νοσοκομείο. Η ασθενής, με αναπνευστική δύσπνοια, βρίσκονταν υπό την... επίβλεψη του οδηγού ταξί! Ευτυχώς, η γυναίκα δεν διέτρεξε κίνδυνο για τη ζωή της.
Το «τουρ» θανάτου ξεκίνησε στις 10.30 το βράδυ, όταν ο διευθυντής του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, ο οποίος μόνος του -όπως και σε άλλα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας τα βράδια- κρατούσε σε λειτουργία το κτήριο, δέχθηκε τηλεφώνημα από συγγενή του 64χρονου, ο οποίος αντιμετώπιζε έντονα αναπνευστικά προβλήματα.
Κλείδωσε το Ιατρείο και οδήγησε μόνος του το ασθενοφόρο, εξαιτίας των κενών στις εφημερίες οδηγών, μέχρι το σπίτι του ασθενούς για την παραλαβή του. Μόνος του τον επιβίβασε στο ασθενοφόρο, τον μετέφερε στο Περιφερειακό Ιατρείο και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες.
Διαπιστώνοντας, ωστόσο, τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, ειδοποίησε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη διακομιδή του στο Βόλο και μαζί ενός δεύτερο περιστατικού, που αφίχθη σχεδόν ταυτόχρονα και έχρηζε νοσηλείας.
Ο συντονισμός για τη διακομιδή έλαβε τρεις περίπου ώρες μέχρι το πλωτό ασθενοφόρο «Ευαγγελίστρια» να αποπλεύσει από το λιμάνι. Ο διευθυντής και γιατρός ανέλαβε πάλι και το ρόλο οδηγού ασθενοφόρου και μετέφερε μαζί με την αγροτική γιατρό, την οποία είχε ειδοποιήσει, τους δύο ασθενείς στο λιμάνι.
Το πλωτό σκάφος απέπλευσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο παρά την επισήμανση του διευθυντή να «δέσει» στο λιμάνι του Βόλου, στάθηκε ανέφικτο, καθώς το σκάφος δεν είχε επάρκεια σε καύσιμα! Κατέπλευσε τελικά μετά από μιάμισι ώρα στο λιμανάκι του Πλατανιά. Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, πληροφορούμενος ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν αδύνατο να παραλάβει τους ασθενείς, καθώς η μία από τις δύο μονάδες -εξαιτίας της επίσχεσης- βρίσκονταν σε διακομιδή και η δεύτερη εντός της πόλης, επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.
Στην Αργαλαστή, το κτήριο κρατούσε ανοιχτό ένας γιατρός (!), ενώ οι ίδιες ελλείψεις στις εφημερίες των οδηγών, κράτησαν το ασθενοφόρο ακινητοποιημένο.
Τελευταία λύση τα δύο ταξί, στα οποία επιβιβάστηκαν οι ασθενείς, με την αγροτική γιατρό να είναι σε θέση να συνοδεύει τον έναν από τους δύο, που βρίσκονταν σε σοβαρότερη κατάσταση.
Ο 64χρονος μόλις που πρόλαβε να περάσει την είσοδο του ΤΕΠ στο Αχιλλοπούλειο και να διασωληνωθεί. Το πνευμονικό οίδημα είχε εξελιχθεί και στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του. Σύμφωνα με γιατρούς, η διασωλήνωση κατά τη διακομιδή θα έδινε τη δυνατότητα ανάταξης και δεν θα έφτανε στο Νοσοκομείο σε μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του.