Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Διακομιδές ασθενών
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ γιατρός που εφημερεύει στο ΚΥ, οποιουδήποτε βαθμού κι αν είναι, από αγροτικός μέχρι επιμελητής, είναι υποχρεωμένος να συνοδεύσει ασθενή στο νοσοκομείο εφόσον στη βάρδια υπάρχει ασθενοφόρο;
--- Τέλος παράθεσης ---
Εφόσον το περιστατικό χρήζει συνοδεία ιατρού: ΝΑΙ.
Και εδώ αρχίζει το παραμύθι:Ποιος αποφασίζει; Αυτός που βλέπει το περιστατικό. Και ποιος κινεί το ασθενοφόρο; Ο αρχαιότερος σε βαθμό σε ενεργή εφημερία. Και εάν αυτός πει: "Πήγαινε νεώτερε διακομιδή, γιατί εγώ αποφασίζω ότι το περιστατικό χρήζει συνοδείας ιατρού"; Πάει ο νεώτερος, για να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες καθώς ο αρχαιότερος σε βαθμό έχει πάντα τον τελευταίο ιατρικό λόγο. Τα πράγματα περιπλέκονται σε "άγραφους κανόνες" του διευθυντή που σε αφήνουν ακάλυπτο σε δικαστήρια, και σε "έγγραφους κανόνες" που εάν διαφωνείς κοινοποιείς εγγράφως την διαφωνία σου στον διευθυντή σου και στην ιατρική υπηρεσία για να είσαι νομικά καλυμμένος, αλλά στην δεύτερη περίπτωση τους ακολουθείς.
Εγγραφή ή Είσοδος Ωστόσο τι γίνεται όταν το ασθενοφόρο είναι του ΚΥ και έχει οδηγός βάρδια; Είναι υποχρεωμένος ο εφημερεύων να κάνει διακομιδή και αν ναι σε ποιες περιπτώσεις; Πχ έρχεται περιστατικό στο ΚΥ το οποίο κρίνω ότι χρειάζεται διακομιδή στο νοσοκομείο, είναι υποχρεωμένος ο εφημερεύων να μπει στο ασθενοφόρο;
--- Τέλος παράθεσης ---
βλέπε παραπάνω
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΆλλο παράδειγμα, δέχεται κλήση ο οδηγός από το ΕΚΑΒ για περιστατικό στην περιοχή ευθύνης του ΚΥ. Είναι υποχρεωμένος ο εφημερεύων στο ΚΥ να πάει μαζί;
--- Τέλος παράθεσης ---
Εδώ έχει παραμύθι η υπόθεση... Το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να δώσει οδηγίες σε γιατρό του κέντρου υγείας να πάει σε περιστατικό, παρά μόνο εάν ενημερώσει και τεκμηριώσει για το περιστατικό ότι κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή. Αυτό με τους υπάρχοντες (σαβούρα) του ΕΚΑΒ σπάνια γίνεται (ακόμη και γιατρός του ΕΚΑΒ να 'ναι). Το ασθενοφόρο, πρέπει να έχει ένα πλήρωμα όμως...Και εδώ ο διευθυντής μπορεί να σε ορίσει πλήρωμα του ασθενοφόρου. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείς και εσύ να αρνηθείς να βλέπεις περιστατικά στην εφημερία (εκτός τύχει κάποιος που πεθαίνει μπροστά σου). Και για αυτό κανείς διευθυντής δεν το κάνει εγγράφως.... Συνεπώς, πάνω στην κόψη του ξυραφιού και στην έλλειψη νομικού πλαισίου, σαφής απάντηση δεν υπάρχει.
Να σου πω τι κάνω εγώ σε εφημερία με πλήρωμα ασθενοφόρου ένα οδηγό μόνο (δεν υπάρχει ποτέ και κάτι περισσότερο): Όταν δέχομαι κλήση του ΕΚΑΒ, το πρώτο πράγμα που ζητάω είναι το τηλέφωνο του περιστατικού και τηλεφωνώ και κάνω μια πρώτη εκτίμηση. Εάν κρίνω ότι οι ιατρικές μου υπηρεσίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την επιβίωση πάω με τον οδηγό, εάν όχι στέλνω τον οδηγό μόνο του. Από την στιγμή που βάζουν ένα οδηγό μόνο του σε βάρδια και δεν σε ορίζουν εγγράφως συνοδό στο ασθενοφόρο, κάνεις τον κινέζο. Επειδή υπάρχει πολύ συχνά αδυναμία εκτίμησης του περιστατικού δεν το προτείνω γενικά στον καθένα και για να γίνει γίνει αποδεκτό από τους οδηγούς πρέπει να έχεις πείσει ότι πέφτεις μέσα στις εκτιμήσεις σου. Και δεν το καταφέρνεις από την μια μέρα στην άλλη αλλά με αρκετή υπομονή.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝα σημειωθεί ότι εκεί όπου εργάζομαι υπάρχει μόνο ένας εφημερεύων επιμελητής (χωρίς αγροτικό γιατρό μαζί) σε ενεργή εφημερία και ο δεύτερος εφημερεύων είναι σε ετοιμότητα, επομένως σχεδόν 1 ώρα μακριά, στο σπίτι του.
--- Τέλος παράθεσης ---
Περιμένεις να έρθει ο "ετοιμότητας" και τότε μπαίνεις στο ασθενοφόρο. Χωρίς ιατρό, το κέντρο υγείας δεν μένει σε εφημερία.
kefalidisg:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ Και ποιος κινεί το ασθενοφόρο; Ο αρχαιότερος σε βαθμό σε ενεργή εφημερία. Και εάν αυτός πει: "Πήγαινε νεώτερε διακομιδή, γιατί εγώ αποφασίζω ότι το περιστατικό χρήζει συνοδείας ιατρού"; Πάει ο νεώτερος, για να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες καθώς ο αρχαιότερος σε βαθμό έχει πάντα τον τελευταίο ιατρικό λόγο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Aυτό κ. Κουναλάκη απορέει από κάποιο νόμο; σίγουρα η εμπειρία έχει τον πρώτο λόγο όμως τι σημαίνει ο αρχαιότερος; όσο τα ΚΥ θα επανδρώνονται από νέους ειδικούς τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει μονίμως όλες τις διακομιδές μόνο και μόνο διότι δεν είμαι ο αρχαιότερος΄ και μη νομίζετε ότι έχω κόλλημα στο να τις κάνω, αλλά δεν θα μου αρέσει να βλέπει άλλος κάποιο περιστατικό και να μου ''φορτώνει'' τη διακομιδή λόγω παλαιότητας. Εδώ νομίζω πως θα πρέπει να ισχύει η αρχή του να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κάποιος την ευθύνη του περιστατικού του και να το διακομίζει αν αυτό κρίνεται υποχρεωτικό.
Δ. Κουναλάκης:
Είπα ο αρχαιότερος σε βαθμό και αυτό δεν πηγαίνει πάντα με τα χρόνια και την ηλικία.
Πολλές φορές αυτά που γράφω δεν είναι η προσωπική μου εκτίμηση αλλά τι προβλέπεται, όσο κι αν διαφωνώ.
Θα συμφωνήσω μαζί σου αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι βαθμοί σήμερα στην Ελλάδα, όπως επίσης θα ήθελα να υπάρχει μια συνεχή αξιολόγηση όλων για την ανέλιξη σε μεγαλύτερες βαθμίδες, όσο κι αν οι επιστημονικές εταιρίες γενικότερα στην Ελλάδα δεν θέλουν καν να ακούσουν κάτι τέτοιο. Βλέπεις πολλοί (ειδικά μάλιστα εκ της ειδικότητας μας) μπορεί να βρεθούν "έκπτωτοι" σε μια τακτή αξιολόγηση και τι ντροπή εάν κατέχουν και "καρέκλες". Γι αυτό και σφυρίζουν ή απειλούν όταν ακούν τέτοια θέματα.
Τα αμερικανάκια, τα αυστραλάκια, οι σουηδέζες κ.ο.κ το κάνουν χρόνια τώρα αυτό... αλλά εδώ η είναι η χώρα των Θεών και των αλάθητων.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕίπα ο αρχαιότερος σε βαθμό και αυτό δεν πηγαίνει πάντα με τα χρόνια και την ηλικία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αντιγράφω από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει ο (δια)κομιστής στην ενότητα «Μισθολόγιο Ιατρών»:
ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Διευθυντής 1.611 €
Επιμελητής Α' 1.381 €
Επιμελητής Β' 1.151 €
Επιμελητής Γ' και Ειδικευόμενος 806 €
ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού,
Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αρχηγός Στόλου
και Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας 1.670 €
Αντιστράτηγος και αντίστοιχοι 1.550 €
Υποστράτηγος και αντίστοιχοι 1.455 €
Ταξίαρχος και αντίστοιχοι 1.336 €
Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι 1.145 €
Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι 1.018 €
Ταγματάρχης και αντίστοιχοι 946 €
Λοχαγός και αντίστοιχοι 898 €
Υπολοχαγός και αντίστοιχοι 859 €
Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι 795 €
Ο μισθός του Διευθυντή αντιστοιχεί σ’ αυτόν του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού, Διοικητή Στρατιάς, Αρχηγό Στόλου και Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας.
Ο μισθός του επιμελητή Α’ αντιστοιχεί σ’ αυτόν του ταξίαρχου (για να μην πω υποστράτηγου)
Ο μισθός του επιμελητή Β’ αντιστοιχεί σ’ αυτόν του συνταγματάρχη.
Ο μισθός του επιμελητή Γ’ και του ειδικευόμενου αντιστοιχεί σ’ αυτόν του ανθυπολοχαγού.
Τι καθόμαστε και συζητάμε λοιπόν; Σκάσε και παίρνε (διακομιδές) νέους!
Στην περίπτωση ομόβαθμων προηγείται όποιος έχει τελειώσει νωρίτερα τη σχολή Ευελπίδων εεεεε όποιος έχει παλαιότερο τίτλο ειδικότητας. Στην περίπτωση που η ημερομηνία κτήσης τίτλου ειδικότητας είναι ακριβώς η ίδια θα περνάμε στη διαδικασία των πέναλτι. Ρόλο διαιτητή θα εκτελεί ο οδηγός του ασθενοφόρου (αν υπάρχει σε βάρδια) διαφορετικά ο νοσηλευτής (αν υπάρχει σε βάρδια). Συνήθως υπάρχει ένας από τους δύο.
kefalidisg:
Πραγματικά είναι καταπληκτικά και εντυπωσιακά τα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω δεν μπορώ όμως να μην κάνω κάποιες παρατηρήσεις :- οι μισθοί που παίρνουν οι στρατιωτικοί είναι πραγματικοί και δεν αποτελούνται από επιδόματα που σημαίνει πολλά πράγματα(καλύτερη σύνταξη παράδειγμα) – εμείς επιλέξαμε να γίνουμε γιατροί και τις σπουδές μας δεν τις ανέλαβε το κράτος αλλά οι οικογένειες μας – το ΕΣΥ δεν είναι στρατιωτική βάση όπου να υπάρχουν διαταγές κλπ και η δομή του είναι διαφορετική, για παράδειγμα ο τραυματιοφορέας έχει μεγαλύτερη αξία και πολλές φορές περνάει περισσότερο ο λόγος του από του γιατρού. Οπότε δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ισχύει στρατιωτικός νόμος στο ΕΣΥ και η παραλλήληση είναι κάπως άστοχη.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση