Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Διακομιδές ασθενών
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ώστε πανάκεια το ασθενοφόρο ε; Ασθενοφόρα παντού λοιπόν!
Η σκηνή, δεν ήμουν παρόν αλλά είναι αληθινή, από καλοκαιρινή περίοδο στο νησί μου. Εργάτης σε σπίτι κοντά στην παραλία παθαίνει ηλεκτροπληξία. Σπεύδουν κάποιοι Γερμανοί τουρίστες οι οποίοι χωρίς να είναι γιατροί αρχίζουν να εκτελούν θαυμάσια ΚΑΡΠΑ έως ότου έρθει το ασθενοφόρο που είχε κληθεί. Σε 20 λεπτά καταφθάνει το ασθενοφόρο, που όπως αναφέρεται στο περιστατικό που περιγράφει ο (δια)κομιστής θεωρείται από όλους πανάκεια και ικανό από μόνο του να σώσει τον ασθενή.
Όλο αυτό το διάστημα οι Γερμανοί συνέχιζαν να εκτελούν ΚΑΡΠΑ χωρίς όμως ενδείξεις από τον ασθενή.
Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική όψη του ασθενοφόρου δεν δήλωνε με τίποτα τις υπερσύγχρονες ικανότητές του. Λεπτομέρειες.
Ο οδηγός κατεβαίνει, φορτώνει τον άτυχο εργάτη, με τη βοήθεια των παρευρισκομένων βέβαια αφού ήταν μόνος του, στην καμπίνα του ασθενοφόρου, ανεβαίνει στο τιμόνι και φεύγει για την 20λεπτη πορεία του προς το νοσοκομείο, αφήνοντας τους κουρασμένους από την ΚΑΡΠΑ Γερμανούς να ψάχνουν τα σαγόνια τους λόγω των συνθηκών διακομιδής και περίθαλψης που είδαν! Που να ξέρουν οι καημένοι ότι ο οδηγός στη συνέχεια, με το πάτημα ενός κουμπιού ενεργοποιεί υπερσύγχρονους αισθητήρες και αυτόματους βραχίονες και μηχανισμούς που αμέσως διασωληνώνουν τον ασθενή, περνούν φλέβα (και υποκλείδιο αν χρειαστεί) και γίνεται άμεση σύνδεση με όργανα παρακολούθησης των ζωτικών ενδείξεων ενώ είναι σε ετοιμότητα απινιδωτής και εξωτερικός βηματοδότης και το εσωτερικό του ασθενοφόρου μεταβάλλεται άμεσα σε μια μικρή αυτόματη ΜΕΘ. Εκείνοι στη χώρα τους ασχολούνται ακόμη με paramedics οι υπανάπτυκτοι!
Σχετικά με το θέμα της παρουσίας γιατρού σε αθλητικούς αγώνες θεωρώ όμως ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική. Άλλωστε νομίζω υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει την έναρξη του αγώνα χωρίς την παρουσία γιατρού. Κανονισμός όμως που γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων. Γιατί βλέπετε ο γιατρός πρέπει να πληρωθεί. Αφού υπάρχει η υπογραφή του γιατρού στα δελτία (που κι αυτή συνήθως γίνεται από γιατρό του ΕΣΥ, άρα τσάμπα) όλα καλά. Σιγά μην τύχει κάτι….
Θα μου πείτε οι περισσότεροι γιατροί στους αγώνες παίζουν το ρόλο του «ψεκαστή» με το περίφημο «ψυκτικό» που ποτέ δεν κατάλαβα το ρόλο του. Ψεκάζουμε – Αναισθητοποιούμε το τραυματισμένο μέλος – Συνεχίζουμε τον αγώνα. Ακόμη όμως και μια ζωή να σωθεί από την παρουσία γιατρού θα είναι ευτύχημα. Ακόμη κι αν ο γιατρός δεν ξέρει να προσφέρει τις ιδανικές πρώτες βοήθειες ίσως βοηθήσει να μη μείνει κάποιος παράλυτος αν απαγορεύσει σε όλους τους συρρέοντες «ειδήμονες» εθελοντές να μετακινήσουν όπως όπως τον τραυματισμένο στο κεφάλι ή τον αυχένα παίκτη.
Η παρουσία γιατρών σε όλους τους αγώνες, όλων των αθλημάτων, όλων των κατηγοριών θα βοηθούσε σημαντικά οικονομικά πολλούς συναδέλφους ιδιαίτερα αγροτικούς, ειδικευόμενους ή αναμένοντες μεταξύ των σταδίων (άρα άνεργοι) για ειδικότητα.
Βέβαια το περιστατικό που περιγράφει ο (δια)κομιστής έγινε στην κερκίδα. Άρα ο γιατρός, αν υπήρχε, θα έτρεχε για ένα περιστατικό που θα είχε συμβεί εκτός αγωνιστικού χώρου. Σίγουρα θα έπρεπε να επιληφθεί ο γιατρός, αν υπήρχε, όμως με την ίδια λογική πρέπει να παρίστανται γιατροί όπου δυνητικά υπάρχουν στρεσογόνες καταστάσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, πανηγύρια, εκλογές). Ας μην ξεχνάμε και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων! Γιατί όχι ένας γιατρός σε κάθε σαλόνι, καφετέρια κλπ;
Είναι κι αυτά τα έργα στην τηλεόραση που το 99% όσων υφίστανται ΚΑΡΠΑ ακόμη και από άσχετα άτομα, ξαναζωντανεύουν! Μήπως τελικά κάνουμε κάποιο λάθος στην τεχνική εμείς οι γιατροί;
Μου αρέσει πάρα πολύ στις περιπτώσεις ανάνηψης από πνιγμό (στην τηλεόραση πάντα) που πάντα η πρώτη ένδειξη «αναβίωσης» είναι η έξοδος της μισής ποσότητας του ωκεανού από τους πνεύμονες του (πρώην) πνιγμένου με ένα ηχηρό βήχα! Πάλι καλά που δεν βγαίνουν και τίποτα μπαρμπούνια μαζί με το νερό!
Προσωπικά δεν θα με πείραζε να ήμουν στη θέση του πνιγμένου αφού θα ήξερα ότι θα σωθώ σίγουρα. Πολύ περισσότερο δεν θα με πείραζε αν στη θέση του διασώστη ήταν η Πάμελα (ελπίζω ο Κουναλάκης να μη ρωτήσει ποια είναι η Πάμελα, όπως είχε ρωτήσει ποιος είναι ο Λεμονής! Μία είναι η Πάμελα (κι ένας είναι ο Λεμονής). Ναι, το παραδέχομαι, έβλεπα Baywatch! (Kατ’ άλλους Babewatch).
Πάντως καλού κακού επισυνάπτω σχετική φώτο για όσους συνεχίζουν να έχουν απορίες.
Δ. Κουναλάκης:
Το να πραγματοποιείται "ανταγωνιστικό άθλημα" σε επίσημη συνάντηση απουσία ιατρού, σίγουρα δεν είναι νόμιμο. Και σίγουρα, κάποιοι αγωνιούν για τις ευθύνες τους και έχουν ξεσηκώσει τα ΜΜΕ για το θέμα, (δια)κομιστή.
Τώρα την Πάμελα, Διαμαντή την ξέρω... Τα των ομάδων, ποτέ δεν με συνάρπασαν και ποτέ δεν ασχολήθηκα, συνεπώς συγχώρεσε την άγνοια μου για τον Λεμονή....
eliastheod:
συνάδελφε Κουναλάκη,το πόσο αναγνωρίσιμος είναι ο Λεμονής φαίνεται από το γεγονός, ότι κανείς δεν έχει εμφανίσει την φωτογραφία του, που έχει παραθέσει ο Διαμαντής
Όλοι λένε, το Λεμονή τον ξέρουμε, για να "ανοίξω" την άλλη φωτογραφία, να δω ποιά είναι αυτή η Πάμελα....
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Καταγγέλω ότι προβοκάτορες μετά το παραπάνω μήνυμα του συναδέλφου eliastheod* εκτέλεσαν μαζικά κλικ επί της εικόνος του Τάκαρου προκειμένου να προκαλέσουν πλήγμα στην αναγνωρισημότητά του.
*Συνάδελφε, ακόμη να δώσεις πειστική απάντηση για το αν έχεις δικαίωμα να χρησιμοποιείς το ένδοξο συνθετικό el
EzeΤΡΟΛ:
O τραγικός, αναπάντεχος θάνατος συναδέλφου σε τροχαίο στη διάρκεια διακομιδής, μας προκαλεί βαθειά οδύνη. Το ζήτημα της ασφάλειας των διακομιδών, τόσο εντός όσο και εκτός του Ε.Σ.Υ., επικαιροποιείται για μια ακόμη φορά με τον πιο τραγικό τρόπο. Μήπως ήρθε ο καιρός, πριν ξανα-ανεβούμε σε ασθενοφόρο, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό, να απαιτήσουμε ασφαλή αθενοφόρα, ξεκούραστους οδηγούς και ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση