Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Η τραγική κατάσταση του ΕΣΥ

<< < (3/5) > >>

GirousisN:
Ξύπνησαν από το λήθαργο ο Εξαδάκτυλος με το Βαρνάβα...

Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Υγείας με αφορμή το περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου της αναισθησιολόγου κ. Δημητροπούλου.

Με αφορμή το άκρως ανησυχητικό περιστατικό του εγκεφαλικού επεισοδίου συναδέλφους μας αναισθησιολόγου, κ Δημητροπούλου Ιωάννας, ιατρού ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο αμέσως μετά τη λήξη πολύωρης και κοπιώδους εφημερίας, θέτουμε υπόψιν σας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών.

Οι Οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23.
Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία με σύντομο και καθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυτό που βολικά ξεχνούν να αναφέρουν από τον ΠΙΣ, είναι ότι:
1) οι οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την οργάνωση του χρόνου εργασίας έχουν εκδοθεί προ 20ετίας (2003) και προβλέπουν ότι ο μέγιστος χρόνος εργασίας ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τις 58/εβδομάδα.
2) η Ελλάδα έχει καταδικασθεί για τη μη συμμόρφωση από το Ευρ. Δικαστήριο το 2015.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3) με την υπογραφή από τους ιατρούς ΕΣΥ του opt out το 2017, δόθηκε μια 3ετής παράταση για συμμόρφωση του Ελλ. δημοσίου.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4) από το 2020 δίνονται με νομοθετικές τροπολογίες, συνεχείς, μονομερείς, αναστολές εφαρμογής του παραπάνω νόμου, ΧΩΡΙΣ καμία συναίνεση από μέρους των Ιατρών ΕΣΥ.




GirousisN:
Βόρεια Ελλάδα: Κλινικές υπό κατάρρευση, γιατροί "νομάδες"

Με έναν παθολόγο έμεινε το νοσοκομείο Ξάνθης, με δύο της Δράμας. Γιατροί μετακινούνται 400 χιλιόμετρα για να καλύψουν εφημερίες . Οι ασθενείς εκτίθενται σε ιατρικό κίνδυνο.

Σήμα κινδύνου για την υγεία ασθενών, αλλά και γιατρών, εκπέμπουν οι υγειονομικοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν τις παθολογικές κλινικές σε νοσοκομεία της περιφέρειας να αποδεκατίζονται. Το κύμα φυγής από το ΕΣΥ αφήνει ακάλυπτες μεγάλες περιοχές δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

Η προσπάθεια κάλυψης των κενών με μαζικές μετακινήσεις γιατρών από όμορους νομούς και από τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί όπως λένε έναν φαύλο κύκλο, που διογκώνει το πρόβλημα, καθώς εξουθενώνει το προσωπικό, εκθέτει σε κίνδυνο ασθενείς, ενώ δημιουργεί νέες "τρύπες", αλλά και περαιτέρω τάσεις φυγής από το σύστημα Υγείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας, που βρίσκονται υπό κατάρρευση, έχοντας απομείνει με έναν και δύο παθολόγους, αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν και οι Σέρρες, όπου υπήρξαν τρεις παραιτήσεις μόνο τον τελευταίο μήνα.

Οι παθολόγοι από τις Σέρρες, που συνδράμουν για την κάλυψη των κενών στη Δράμα, μειώνονται δραματικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου, Βαγγέλη Παπαμιχάλη , οι 9 παθολόγους του περασμένου Νοεμβρίου έχουν μειωθεί σε 6, εκ των οποίων ένας μετακινείται στη Δράμα, ενώ άλλοι τέσσερις συζητάνε το ενδεχόμενο παραίτησης. "Το συμπέρασμα: διάλυση", είπε ο κ.Παπαμιχάλης, προβλέποντας πως η εξέλιξη θα επηρεάσει και τη Θεσσαλονίκη. "Γιατί πείτε μου εσείς έναν λογικό άνθρωπο που θα κάνει τα χαρτιά του για να δουλέψει σε παθολογική κλινική της Θεσσαλονίκης, όταν θα ξέρει ότι τη μια μέρα θα είναι στην Ξάνθη, την άλλη στη Δράμα και την τρίτη μέρα στον Πολύγυρο".

Περισσότερα για το που έχουν φθάσει πλέον τα πράγματα στο link πο ακολουθεί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
Όταν οι ασθενείς χρηματοδοτούν το ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από το 2019, οπότε και ανήλθε στην εξουσία, είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και το ΕΣΥ, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και αντί μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, οι ασφαλισμένοι πολίτες, βλέπουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με …δικά τους χρήματα.

Οι εκατομμύρια πολίτες που καταβάλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για να χειρουργηθούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωσάν να μην είναι υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει να εξασφαλίσει ένα δωρεάν χειρουργείο χωρίς αναμονή για τους ασθενείς, ή ένα κρεβάτι σε θάλαμο για νοσηλεία με αξιοπρέπεια.

Κι όμως με στόμφο παρουσιάζεται σήμερα ως καταπληκτικό επίτευγμα να προσαρμοστούμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπου οι πολίτες για να χειρουργηθούν ή να λάβουν κάποιες υπηρεσίες, πληρώνουν αδρά.

Συνεπώς, εμείς πάλι …τυχεροί είμαστε που θα πληρώνουμε λιγότερα.

Η κυβέρνηση δεν προχωρά καν έστω σε μία συγκεκαλυμμένη προσπάθεια υποστήριξης των αδυνάμων οι οποίοι δεν ανήκουν στην οικογένεια των εύπορων συνοδοιπόρων της.

Ουδείς προφανώς ενημερώνει αυτήν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι δεν ανήκουν όλοι οι πολίτες στους «έχοντες». Ούτε λαμβάνουν τα εισοδήματα του μέσου Βρετανού ώστε να μπορούν και οι Έλληνες να δώσουν το κατιτίς τους για να γιατρευτούν.

Υπό τη σκέψη αυτή, διαπιστώνεται μια μάλλον υστέρηση στην ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, αφού προτιμά να οδηγεί τους πολίτες στο να χρηματοδοτούν το σύστημα, παρά να προχωρήσει σε αποτελεσματικές αλλαγές στο ΕΣΥ.

Οι εσπευσμένες επιλογές του υπουργού Υγείας, χωρίς καν να μελετηθεί το μέτρο με τα απογευματινά χειρουργεία, είναι σφόδρα πιθανό να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από ότι θα επιλύσουν.

Και το ερώτημα παραμένει: γιατί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί, αντί να υποχρεώνουν τους ασθενείς να χρηματοδοτούν το ΕΣΥ;

Αντί να ξεκινήσει το συμμάζεμα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, αντί να γίνει ορθή αξιολόγηση και επανεξέταση των υπηρεσιών, αντί να στελεχωθούν οι κλινικές έστω με μετακινήσεις προσωπικού, το υπουργείο Υγείας αναλώνεται στο να στερήσει και τα τελευταία ευρώ από τους πάσχοντες για να χρηματοδοτήσουν τους μισθούς των γιατρών τους οποίους αρνείται να αυξήσει η κυβέρνηση.

Εξάλλου αν οι πολίτες- ασθενείς είχαν τα απαραίτητα κονδύλια, θα είχαν ήδη επισκεφθεί τον ιδιωτικό τομέα για την επέμβαση τους και δεν θα επέλεγαν τα δημόσια νοσοκομεία όπου και οι υποδομές δεν φημίζονται για την πολυτέλειά τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτιμά όμως να επιδίδεται σε επικοινωνιακές πομφόλυγες, ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων το απόγευμα. Διότι περί ιδιωτικοποίησης πρόκειται. Διαφορετικά θα είχαν προσληφθεί γιατροί και νοσηλευτές για να υπάρχει ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων αλλά δωρεάν.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως η περιβόητη ανασυγκρότηση του ΕΣΥ θα παραμείνει για άλλη μία φορά στα χαρτιά. Ακόμη και με τον ταχύτατο Άδωνι Γεωργιάδη. Η μεταρρύθμιση θα μείνει όπως φαίνεται όνειρο απατηλό. Άλλωστε το πρώτο του μέλημα ήταν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ και ουχί η ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Σχετικό (υπό διασταλτική έννοια αλλά με αφορμή τα απογευματινά χειρουργεία) άρθρο σε τοπικό ΜΜΕ της Ξάνθης:
Η λογική του πολίτη-μετόχου στο «ΚΡΑΤΟΣ Α.Ε.»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ένας ΕΣΥτης Χειρουργός που θέλει να δουλέψει και ιδιωτικά να το κάνει αυτό επισήμως. Αφού εδώ και δεκαετίες μπορεί να το κάνει, χωρίς να εμπλέκει το κράτος και την εφορία καθόλου...

Κατά παρόμοιο τρόπο για ποιο λόγο να εμπλακεί ένας ΕΣΥτης Παθολόγος στην διαδικασία ιδιωτικού Ιατρείου όταν υπάρχουν τα απογευματινά Ιατρεία εντός Νοσοκομείου ώστε να γλυτώνει έξοδα ιδιωτικού Ιατρείου, Γραμματέος κτλ;

Από την άλλη πόσο εύκολο θα είναι για έναν ιδιώτη Χειρουργό να βάλει ιδιωτικά Χειρουργεία εντός του Νοσοκομείου; Έχουμε τόσο πολλούς Αναισθησιολόγους στα Ελληνικά Νοσοκομεία και δεν το ήξερα;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση