Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η τραγική κατάσταση του ΕΣΥ
GiEsy:
Η τελευταία μόδα στο ΕΣΥ είναι να κρατάνε με απανωτές παρατασεις ιατρούς προς συνταξιοδοτηση...καποιοι από αυτούς μετράνε 3 και 4 παρατάσεις στη σειρά και μάλλον έπεται και συνεχεια για αυτους...ωραίο εφευρημα ελέω Covid...αλλά από τη μια,δε μένουν όλοι οσοι ζητούν να μείνουν οπότε είναι μάλλον αδικο και ανισο...μόνο καποιοι εκλεκτοι??? ίσως.....απο την άλλη μέχρι πότε θα μείνουν αυτοί οι κάποιοι στο ΕΣΥ που ενώ του γυρίζουν οι πλάτη οι νέοι και αδειάζει από γιατρούς ταυτόχρονα γεραζει με την παραμονή τους;Δεν πρέπει να δοθεί χώρος και σε πιο νέους;Και πως να έρθουν άραγε οι πιο νέοι με όρεξη,όνειρα και φιλοδοξίες όταν οι κάποιοι παλιοί με ευλογίες ανωθεν έχουν κολλήσει στις καρέκλες τους πιθανώς μαζί με αναχρονιστικές νοοτροπίες και ιδιοκτησιακες αντιληψεις περι της καρέκλας τους ?Αλήθεια,τι εφημερίες και πόση εργασία μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ένας 70αρης?Έρχεται άραγε κανονικά στη δουλειά και τηρεί τα ωράρια του,είναι παραγωγικός και τυπικός η κάνει ο.τι θέλει και κανείς δε τολμάει να του μιλησει....Απλά αναρωτιέμαι...μπορεί να κάνω και λάθος...ας αναρωτηθούν όμως και άλλοι ...
GirousisN:
Νοσοκομείο Ξάνθης: Λειτουργεί χωρίς παθολόγο – Ιδιώτες καλύπτουν τις εφημερίες
Με δύο ειδικευόμενους και δύο ιδιώτες γιατρούς λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς εδώ και μήνες τελεί υπό κατάρρευση. Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου δεν έχει μόνιμο παθολόγο.
Τα τελευταία χρόνια η υποστελέχωση και η υπερπροσπάθεια των γιατρών να ανταπεξέλθουν στα εξαντλητικά ωράρια τους ώθησαν σε παραίτηση. Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με δύο ειδικευόμενους οι οποίοι τελούν σε παραίτηση ως το τέλος Νοεμβρίου. Όπως πληροφορούμαστε, τις εφημερίες καλούνται να καλύψουν δυο ιδιώτες Παθολόγοι, γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και γιατροί από νοσοκομεία κοντινών περιοχών (π.χ. της Καβάλας).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ξάνθης η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική με το σκηνικό να αποτελείται από συνεχείς μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ξάνθης που με τη σειρά τους επιφέρουν άλλα προβλήματα.
Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες μετακινήθηκαν με «εντέλλεσθε» δυο ιατροί από το ΚΥ Αβδήρων στο Νοσοκομείο Ξάνθης, και μια γιατρός στο ΚΥ Σαμοθράκης, ενώ ήδη το ΚΥ Αβδήρων κάλυπτε με 9 εφημερίες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι εγκληματικές αυτές επιλογές οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση την δημόσια υγεία, αφού το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο Υγείας να αδυνατεί πλέον να καλύψει με δυο ιατρούς τις εφημερίες του Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί να λείψει ο μοναδικός γιατρός, όπως σε περίπτωση διακομιδής, για τουλάχιστον μιάμιση ώρα το Κέντρο Υγείας θα στερείται παντελώς ιατρικής κάλυψης.
Επιπλέον, με κοινό δελτίο τύπου οι ιατρικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία της περιφέρειας:
1. Υπενθυμίζουμε , ότι μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο.
2. Η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .
3. Προτείνουμε για πολλοστή φορά στο Υπουργείο Υγείας, να δώσει επιπλέον κίνητρα (φοροαπαλλαγές , στέγαση , μοριοδότηση , κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα Νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, της 4 ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συναντηθεί άμεσα με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
GirousisN:
Γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις γιατρών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών;
Την περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών υγείας στην Κάλυμνο, μετά τη μη ανανέωση συμβάσεων πέντε ιατρών συμβεβλημένων έως πρότινος με το ΕΣΥ και την γενικότερη υποστελέχωση των νοσοκομείων στα Δωδεκάνησα, φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τους ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης, αρμόδιος του ΚΤΕ Υγείας του κόμματος.
Οι δύο πολιτικοί ρωτούν τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για ποιούς λόγους δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των γιατρών στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών μας, κυρίως αυτή την περίοδο που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση ο COVID-19, και πώς θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του νοσοκομείου Καλύμνου, αλλά και γενικότερα των νοσοκομείων της Δωδεκανήσου κατόπιν της απόφασης μη ανανέωσης των συμβάσεων. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκήρυξη κάλυψης όλων των κενών θέσεων μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πότε καθώς οι γιατροί καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες των νοσοκομείων;
Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται πως η μη ανανέωση των συμβάσεων των νοσοκομειακών ιατρών πέρα της 31ης-12-2023, που προσελήφθησαν στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες από τα χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, προκαλεί μείζον ζήτημα λειτουργίας των νοσοκομείων ιδίως των νησιών μας. Στην Κάλυμνο πέντε γιατροί ενημερώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου πως δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους με το ΕΣΥ. Πρόκειται για τον μοναδικό ψυχίατρο του νοσοκομείου Καλύμνου, όταν στο νησί υπάρχουν σήμερα 400 συμπολίτες μας εξαρτημένοι από φαρμακευτική αγωγή, τον μοναδικό ουρολόγο στο νοσοκομείο, αλλά και τον ένα από τους δύο γενικούς χειρουργούς και έναν γενικό ιατρό. Επίσης, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ενός γιατρού γενικής ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαθέως.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
GirousisN:
Κατέρρευσε 44χρονη αναισθησιολόγος στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου και η αναισθιολόγος, έπειτα από μία ιδιαίτερα απαιτητική εφημερία, ένιωσε έντονο μούδιασμα και τελικά διαπιστώθηκε ότι υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η 44χρονη νοσηλεύεται μέχρι και αυτήν την ώρα στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”.
Για τον περιστατικό, εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
“Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Σε αυτό το σημείο έφτασε αναισθησιολόγος στο ΓΝΘ Παπανικολάου που κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρίσκονταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.
Δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που είχαν φτάσει στα όρια τους λόγω της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, προφητικά είχε αναφερθεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Να θυμίσουμε ότι με ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου στις 27/10/23 είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος. Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
GirousisN:
Κατάθεση ψυχής της αναισθησιολόγου από το Παπανικολάου που νοσηλεύεται.
“Μας θεωρούν αναλώσιμους”
Η γιατρός αναισθησιολόγος Επιμελήτρια Β’ του νοσοκομείου Παπανικολάου Ιωάννα Δημητροπούλου, που το περασμένο Σάββατο υπέστη εγκεφαλικό λόγω υπερκόπωσης και ακόμα νοσηλεύεται, μίλησε στην Parallaxi για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και ειδικά οι αναισθησιολόγοι.
«Είμαι καλύτερα, αλλά ακόμα δεν έχει φύγει το σοκ και εύχομαι σύντομα να πάρω εξιτήριο. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν ήρθε κανείς να με επισκεφτεί, δεν πήρε κάποιος τηλέφωνο να ενδιαφερθεί, να ρωτήσει τον θεράποντα γιατρό μου στην νευρολογική κλινική, ούτε στην διευθύντρια μου τηλεφώνησε κάποιος να ρωτήσει. Ούτε από την διοίκηση, ούτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Κανείς. Μόνο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επικοινώνησε για να μου ευχηθεί» τονίζει.
Δεν είναι μόνο το δικό μου το περιστατικό. Τον Οκτώβριο μία συνάδελφος παραλίγο να χάσει το μάτι της, άλλος συνάδελφος μετά από πολύωρη εφημερία και την εξάντληση έπεσε και έσπασε το χέρι της. Έχουμε φτάσει σε σημείο που έχουμε υπερβεί το “burn out”. Προσωπικά εγώ κάνω 12-13 εφημερίες τον μήνα τους τελευταίους 12 μήνες. Και αυτή η ένταση προκαλεί πτώση και μείωση της απόδοσης μας. Ποιος άνθρωπος μπορεί μετά από 12-13 ώρες συνεχόμενης εργασίας να πει ότι «έχω διαύγεια». Κάποια στιγμή θα γίνει λάθος. Το φωνάζουμε καιρό τώρα ότι δεν γίνεται να δουλεύουμε σ αυτές τις συνθήκες. Φεύγουμε από το νοσοκομείο και δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στο σπίτι μας. Συνάδελφος έφυγε από το νοσοκομείο και από την κούραση κοιμήθηκε στο αυτοκίνητο. Άλλος έπεσε μέσα στο σπίτι του».
Για την περίπτωση της αναφέρει ότι «ήμουν τυχερή που το εγκεφαλικό συνέβη στο νοσοκομείο γιατί αμέσως οι συνάδελφοι μου πρόσφεραν φροντίδα. Και τους ευχαριστώ πολύ που κατάλαβαν αμέσως και μου έκαναν την θρομβόλυση και είμαι καλά. Θα μπορούσα να το πάθω στον περιφερειακό στο δρόμο για το σπίτι μου. Τότε τι θα γινόταν;». Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα και πως σκέφτεται να αντιδράσει, δηλώνει ότι οφείλει να αντιδράσει ακόμα και νομικά. «Θα πάρω αναρρωτική θα κάνω φυσιοθεραπεία για το πόδι μου που «έχει μείνει πίσω», και περπατάω με μπαστουνάκι. Προσπαθώ να μη το σκέφτομαι και εύχομαι να αποκατασταθεί η βλάβη και δεν θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου με ένα μπαστούνι. Θα κινηθώ όμως νομικά εναντίον του νοσοκομείου διότι θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, θα κινηθώ νομικά κατά οποιουδήποτε είναι υπεύθυνος, γιατί φωνάζουμε μήνες τώρα ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Τους λέμε ότι μας έχουν εξοντώσει. Φταίει το νοσοκομείο».
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου αναφέρει ότι αντί των 23 αναισθησιολόγων που κανονικά θα έπρεπε να υπηρετούν, αυτό το διάστημα τυπικά εργάζονται 8 αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων δύο είναι ήδη σε αναρρωτική άδεια.
«Μαζί με μένα θα είμαστε τρεις σε αναρρωτική άδεια, οπότε στο νοσοκομείο θα υπάρχουν μόλις 5 αναισθησιολόγοι τον Φεβρουάριο για να καλύψουν τις εφημερίες και μοναδικά τμήματα στην Βόρειο Ελλάδα όπως η κλινική για τα Εγκαύματα και η κλινική της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής» τονίζει και αναφέρει ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες.
«Η Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική έχει άπειρα κατάγματα που πρέπει να χειρουργηθούν. Δυστυχώς υπάρχει τεράστια λίστα χειρουργείων που δεν γίνονται» σημειώνει και αναφέρει ότι «τα δικά μου χειρουργεία την Παρασκευή τελείωσαν 10 το βράδυ που ήταν χειρουργεία εξ αναβολής και θεώρησα ντροπή να τους ξαναναβάλω. Και δούλεψα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 βράδυ σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Δεν είχα επείγοντα. Το νοσοκομείο Παπανικολάου λειτουργεί με το φιλότιμο των αναισθησιολόγων. Διότι όταν βλέπεις ένα ασθενή με καρκίνο, που πρέπει να χειρουργηθεί, λες να το βάλω πέρα από το ωράριο μου και αυτό εκμεταλλεύεται η διοίκηση. Το φιλότιμο των γιατρών».
Για τη στάση γενικά της διοίκησης είναι κατηγορηματική: «Μας δείχνουν καθημερινά ότι δεν μας λογαριάζουν ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Και αυτό με έχει θυμώσει, διότι εγώ θα μπορούσαν να έχω πεθάνει το Σάββατο, αλλά η εφημερία θα γινόταν κανονικά. Δεν θα σταματήσει το νοσοκομείο γιατί θα πεθάνει η Ιωάννα και η κάθε Ιωάννα. Είμαστε αναλώσιμοι για την διοίκηση».
«Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα άμεσα», τονίζει και αναφέρει ότι «δούλεψα Χριστούγεννα, 27 Δεκεμβρίου, Πρωτοχρονιά, 5,9,12 Ιανουαρίου, ήμουνα μέσα συνεχώς σε εφημερία. Ασταμάτητα ωράρια. Τώρα θέλω να φύγω από το νοσοκομείο και να περπατήσω χωρίς μπαστούνι. Ήρθα να κάνω μία βάρδια, να εργαστώ, να υπηρετήσω αυτό που σπούδασα, και φεύγω με ένα πόδι σέρνοντας και αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Όμως θέλω να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ στη νευρολογική κλινική για το αγκάλιασμα που ένιωσα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί το κάνουν αυτό το κάνουν σε όλους τους ασθενείς».
Και εδώ αρχίζει η παραδοχή των αιτίων από επίσημα χείλη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΑΝΤ1 «να της ευχηθώ πολλά περαστικά, να της ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του κράτους, είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν προσπαθεί να βρει αναισθησιολόγους.
Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις για την πρόσληψη αναισθησιολόγων που βγαίνουν άγονες και αυτή τη στιγμή το κράτος ζητάει προσλήψεις αναισθησιολόγων και δεν μπορεί. Εδώ έχουμε ένα κράτος που προκηρύσσει μόνιμες θέσεις γιατρών, αλλά δεν βρίσκει γιατρούς. Και εδώ δεν έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών. Έχουμε ένα κράτος που έχει ήδη αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, αλλά αυτές προφανώς δεν φτάνουν».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση