ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Καλύτερη έκβαση έχουν οι ασθενείς που χειρουργούνται από γυναίκες, σύμφωνα με με
Argirios Argiriou:
31/08/2023
Καλύτερη έκβαση έχουν οι ασθενείς που χειρουργούνται από γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Έστειλα με email το παραπάνω άρθρο σε φίλο μου που είναι Γενικός Χειρουργός (που εκτιμώ πραγματικά την άποψή του) και μου απαντά:
Εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα από τη βαρύτητα των περιστατικών που αναλαμβάνουν.
Για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να είναι διστακτική στο να αναλάβει μια δύσκολη περίπτωση, ή ο ασθενής που ξέρει ότι είναι δύσκολη περίπτωση να αναζητά άντρα χειρουργό.
Η σημείωση ότι η γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να μετατρέψουν σε ανοικτή μια λαπαροσκοπικη χολοκυστεκτομή αυτό ακριβώς δείχνει. Ότι αντιμετωπίζουν πιο εύκολες περιπτώσεις.
schumifer:
Ή ότι μπορεί να χειριστεί και επιπλοκές χωρίς μετατροπή. Δε θεωρώ εφικτό στη χώρα μας να ελεγχθεί αντικειμενικά το θέμα άντρας vs γυναίκας χειρουργού. Σε άλλες χώρες ίσως.
Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες μου από τα σχόλια ανδρών συναδέλφων προς γυναίκες συναδέλφους στη χώρα μου. Όπως και οι αντίστοιχες σε πιο βόρεια χώρα
Δ. Κουναλάκης:
Σαν φοιτητής είχα ακούσει ότι άριστος χειρουργός είναι αυτός που δεν παρεκκλίνει ποτέ και σε τίποτα από τα χειρουργικά βήματα που προβλέπονται για μια επέμβαση.
Δεν είναι σωστό να γενικεύουμε αλλά σε ένα ανδροκρατούμενο στατιστικά χώρο, είναι πιο αναμενόμενο η στατιστική μειοψηφία να αποφεύγει κάθε παρατυπία από το προβλεπόμενο. Η πρώτη μελέτη αφορά τον Καναδά και δεν νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές φύλου στην βαρύτητα των περιστατικών που αναλαμβάνουν και αυτό πρέπει να αναγράφεται στην μελέτη αν υπήρξε στάθμιση ως προς την βαρύτητα.
Αν θέλουμε να συζητάμε σοβαρά θα πρέπει να δούμε τις μελέτες:
Εγγραφή ή Είσοδος
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν έχω πρόσβαση στο full-text και προτιμώ να το προσπεράσω, χωρίς να το κρατήσω ως κάποια τεκμηρίωση που έχει να κάνει με το φύλο
GirousisN:
Full text της μελέτης που αναφέρεται στο JAMA Surgery.
Και ως συνήθως ο διαβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Οι γυναίκες χειρουργοί ήταν μικρότερες σε ηλικία , όπως και οι ασθενείς που χειρούργησαν. Οι τελευταίοι ήταν σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες και είχαν λιγότερες συννοσηρότητες.
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση